Connect with us

Minden ami NFL

Mire lehet képes Hurtsszel az Eagles támadósor?

Az Eagles idei elsődleges célja nem győzelmekben vagy Super Bowlban mérhető (persze ha utóbbi összejön, amiatt nem fog senki szomorkodni). Philadelphiában az a legfontosabb 2022-ben, hogy kiderítsék, mennyire használható irányító Jalen Hurts és hogy a levegőben képes-e egy nagyobb fejlődésre. Ehhez idehozták cimboráját AJ Brownt, aki nem mellesleg a liga egyik legjobb elkapója és talán a legjobb a pálya azon területén, amit Hurts eddig képtelen volt kiaknázni. Brown érkezése feljebb tudja repíteni Hurtsöt? Vagy jövőre új QB után kell néznie a Sasoknak?

Eagles támadósor

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 10 dolláros támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Hogyan jutottunk el idáig?

Az Eagles a 2020-as draft második körében választotta ki Jalen Hurtsöt a #QBFactory mantra keretein belül. Akkor még nem tudták, hogy nem csak egy olcsó és jó cserét szereztek az akkor még jónak gondolt Carson Wentz mögé, hanem ezzel elidegenítik a korábbi 1/2-es QB-t, Hurtsnek pedig hamarosan át kell vennie a helyét. Wentz hibáiról, hiányosságairól, mentális gyengeségéről is sokat lehetne beszélni, de a mi történetünk szempontjából fontosabb, hogy Hurts kapott egy kis lehetőséget újoncként a szezon végén. És mivel vállalható volt, a csapat pedig egy valamilyen fokú újjáépülésbe kezdett Pederson és Wentz nélkül, így nem volt égető szükség arra, hogy mindenáron abban az évben oldják meg a QB-kérdést.

Majd miután top QB-k nem váltak elérhetővé trade útján, illetve nem sikerült felcserélni Zach Wilsonért a drafton (utólag emiatt nem nagyon kell szomorkodni), Hurtsszel vágott neki a 2021-es szezonnak az Eagles. Azt várhattuk, hogy Hurts lábait fogja kihasználni a Nick Sirianni vezette új edzői stáb, hiszen egyértelműen ez volt az erőssége a fiatal QB-nak, a levegőben még bőven akadtak hiányosságai.

Az Eagles azonban rendkívül passzorientáltan kezdte az idényt. Hogy ez azért volt, mert a felsőbb vezetőség kiadta az utasítást, hogy meg kell nézni, mennyi rejlik Hurtsben, vagy mert Sirianninak ehhez hasonlít az ideálisan elképzelt támadósora, vagy a kettő egyszerre, az egy jó kérdés. Mindenesetre az első hét fordulóban az Eagles passzolt az egyik legnagyobb arányban a ligában, a 3. és a 6. hét közt konkrétan magasan a legnagyobb arányban neutrális helyzetekben.

Ezen a ponton azonban a stáb (végre) rájött, hogy nem így van a legnagyobb esélye a csapatnak győzelmeket összehozni – jól mutatta ezt a 2-5-ös mérleg is. Elkapók nem igazán voltak használhatók az újonc Devonta Smithen kívül, az irányító pedig átlag alatti volt tisztán passzolóként. Mindeközben ott volt az elit támadófal és Hurts lábai, amik önmagukban is veszélyt jelentenek, de a puszta jelenléte is segíti a futók dolgát, hiszen a védelemnek rá is kell figyelnie potenciális veszélyforrásként, ezzel átalakítja a matekot a box környékén. A szurkolók már a szezon elejétől kiabálhatták, hogy fusson többet a csapat, Sirianniék viszont csak a 7. forduló után álltak bele a változásba.

Ráadásul nem kicsi változás volt, hanem teljes 180 fokos fordulatot vettek. A Buccaneers elleni 6. fordulós meccsen 89%-ban passzoltak neutrális helyzetben, a 8. fordulós Lions elleni találkozón pedig 73%-ban futottak. A 8. fordulótól a szezon végéig 61%-os futási arányt mutattak fel minden játékhelyzetet tekintve, ami hihetetlenül magas szám – a második legmagasabb a négy irányítót is játszató Saints volt 49 százalékkal.

Ráadásul a hatékonyság is parádés volt, ahogy az alábbi táblázatból is látszik. EPA/play mutatóban a 21. helyről az 5.-re lépett elő az Eagles, és a futások mellett a passzok hatékonysága is feljavult a védelmek átállása miatt. Persze a defense-ek akkor sem tudták megállítani a futást, amikor akarták, az Eagles pedig az 1985-ös Bears óta az első csapat lett, amely hét egymást követő meccsen is 175+ futott yardot ért el.

via BleedingGreenNation

Ezzel a stratégiával be is jutott az Eagles a rájátszásba (a 2-5-ös kezdés után 7-3-mal zárták a szezont), ott azonban szembejött a valóság. A Buccaneers olyan taktikával állt ki az Eagles ellen, hogy a futást teljes mértékben igyekeznek megölni, de olyannyira, hogy hátul elég nagy üres helyeket is hagytak. Egyáltalán nem tisztelték Hurts passzolási képességét, és arculcsapóan igazuk volt. Az Eaglesnek megvoltak a lehetőségei, voltak üres elkapók akár mélyen a pálya közepén, de Hurts nagyon sokat hezitált, nem merte megdobni ezeket, nem olvasott jól, és egy katasztrofális vereségbe szaladt bele.

Persze szép dolog volt a rájátszásba bejutni, de ez a meccs megmutatta, hogy az igazán jó csapatok ellen nem lesz képes versenybe szállni az Eagles, hacsak nem fejlődik egy nagyot Hurts, vagy nem szereznek egy irányítót. A vezetőség azt hangoztatta, hogy Hurtsszel vágnak neki a következő szezonnak, azonban azt lehet tudni, hogy Deshaun Watsonnál és Russell Wilsonnál is próbálkozott a gárda, azonban egyikük sem akart Philadelphiába költözni. A drafton bőven lett volna tőke három első körös pickkel, de egyik irányító sem szolgált rá, hogy bármelyiket rááldozzák, nem hogy többet.

Szóval idén is Hurts lesz az Eagles kezdő irányítója, és könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó éve, hogy bizonyítsa, lehet vele hosszabb távon is számolni. Jövőre megint két első körös pickje lesz a Sasoknak, erőforrás tehát lesz új QB-t szerezni, ha úgy adódik a helyzet.

Na de a tervezettnél kicsit hosszabb felvezető után adódnak a kérdések. Milyen irányító Jalen Hurts? Képes a fejlődésre? Elég lehet ő ahhoz, hogy egy nagyobb második szerződést kapjon? És hogyan fog kinézni az Eagles offense? A tavalyi szezon első- vagy második felére fog hajazni? Na és mennyit segít AJ Brown megszerzése? A továbbiakban ezekre próbálok válaszolni.

Milyen irányító Jalen Hurts?

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!