Connect with us

Hír

2026-tól 12 csapatos lesz az egyetemi rájátszás!

Régóta téma az egyetemi foci rájátszásának rendszere, az ezzel foglalkozó bizottság pedig Pete Thamel információi szerint úgy döntött, hogy legkésőbb 2026-tól 12 csapatosra bővíti a playoffot. Eddig négy egyetem vett részt a rájátszásban, mostantól megtriplázódik ez a szám: a hat legmagasabbra értékelt konferenciagyőztes (tehát minimum egy Group of 5 csapat is ott lesz) és a hat legmagasabbra értékelt nem-konferenciagyőztes fog résztvenni a küzdelmekben. Lebonyolítást tekintve a négy legmagasabban jegyzett csapat az első körben bye weeket kap, ahogy az NFL-ben is volt korábban.

A bizottság a továbbiakban át fogja rágni, hogy képesek-e 2026 előtt, akár már 2024-től bevezetni ezt a változtatást – ez valószínűtlennek tűnik, de 2025 akár reális cél is lehet. Emellett azt is meg kell beszélni, hogy a megnövekedett mérkőzésszámot hogyan tudják a naptárban elrendezni, és hogy hol fogják játszani ezeket a találkozókat.

Sok szempontból érdekes a döntés. Egyetemi oldalról több csapatnak és játékosnak biztosítanak lehetőséget a bajnoki címre, és hogy téttel bíró meccseket játszanak a szezon végén is az eddigi Bowl-meccsek helyett – habár ahhoz meglepetés kellene, hogy az alacsonyan jegyzettek végül felemelhessék a trófeát. Az NFL oldaláról így több játékos lesz kitéve a draft előtti sérülésveszélynek, illetve a draftra jelentkezőknek kevesebb idejük lesz felkészülniük a Scouting Combine-ra.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!