Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #1/A – A kiemelt meccsek

Az idény elkezdődött, most pedig végre jön az igazi rajongók kánaánja, az idei szezon első vasárnapi futballdömpingje! Kilenc meccs 19 órától, további négy a 22 órás sávban, aztán pedig az éjszakai rangadó! Mi már alig várjuk, most pedig be is harangozzuk! Ebben a cikkben a kiemelt meccsekkel foglalkozunk, a nem kiemelteket pedig ITT megtaláljátok. 

Hónapokat beszéltünk a semmiről csapatokról, támadósorokról, védelmekről, változásokról, igazolásokról, mindenről, most viszont a futballpályán is megnézhetjük, amit megálmodtunk a kockás papíron. Az első forduló mindig kérdőjelekkel teli és sok meglepetést hoz magával, így alig várjuk, hogy lássuk miben tévedtünk nagyot és hétfőn túlreagáljuk az egészet. Na de nézzük, mi vár ránk az első körben.

Megjegyzés: az idei évtől a hétfő esti rangadó is bekerül a Preview-ba.

New England Patriots @ Miami Dolphins 19.00 (Arena4, Kandalló Pub)

A Patriots nem nyerni járt Miamiba már az előző években sem, az utóbbi hatból ötöt, vagy az utóbbi kilencből hetet elbuktak Floridában, pedig ezek nagy részében még ott volt Tom Brady és egyértelműen jobb csapatnak gondolta mindenki Belichick tanítványait. Idén viszont ez már egyáltalán nem egyértelmű, sőt.

Nagyon kíváncsian várom, hogy a két támadósor tényleg annyira ellentétes irányba mozog-e, mint ahogy a holtszezon narratíva tartja. Minden arról szólt ugyanis a nyáron, hogy ez a Dolphins offense mennyire jól nézhet ki Mike McDaniellel, a Shanahan-féle támadósorral, Tyreek Hillel, a megjavult fallal, a futójáték szuper lesz, a Hill-Waddle duó zsákszámra szállítja majd az elkapás utáni yardokat és még Tua is kompetensnek fog tűnni. De vajon tényleg így lesz?

A túloldalon épp az ellenkezőjét hallottuk: a Patricia és Judge duó képtelen összerakni egy támadósort, az új wide zone rendszerre való átállás kriminálisan megy a támadófal számára, a futójátékot egyáltalán nem tudják beindítani, Mac Jonest nem tudják megvédeni, a mostani ellenféltől érkező DeVante Parker képtelen üresre játszani magát, az iránytó pedig nem találja meg a társait. Plusz New Englandben a védelem körül is elég sok a kérdőjel, főleg CB-fronton, ahol nem igazán látni azt az embert, aki felveszi a versenyt akár Hillel, akár Waddle-lel itt az első körben.

Nagyon sokat tanulhatunk erről a két csapatról, így nagyon várom, hogy belemélyedjek ebbe az összecsapásba.

Pittsburgh Steelers @ Cincinnati Bengals 19.00 (GamePass, Kandalló Pub)

A Bengals megjavította a támadófalát, ami egyből szép kis teszt elé lesz állítva: jön TJ Watt, Cam Heyward, Tyson Alualu, Alex Highsmith. Kíváncsian várom, hogyan alakul majd ez a párharc, de a labda ezen oldalán az is jó kérdés lesz, hogy a Steelers gyenge kezdő szintet képviselő cornerbackjei hogyan tudják lelassítani a Chase-Higgins-Boyd triót. A Bengals offense leginkább a nagy játékokra hagyatkozott tavaly, idén több védelem is ezt próbálja majd elsősorban elvenni tőlük – de mennyire sikerül ez a Steelersnek?

A túloldalon pedig az érdekel, hogyan fog kinézni Matt Canada támadósora. Eddig azért leginkább Big Ben támadósoráról beszélhettünk, de ez most merőben át fog alakulni, hiszen a támadókoordinátor igazából más alap dolgokat akar csinálni. Gondolok itt play actionre, under center játékokra stb. Alapvetően bőven vannak ebben jó dolgok és Trubiskyre is fel lehet rajzolni egy kimozgásos offense-t, de azért ott van az a hatalmas kérdés, hogy ez a támadófal mennyire bírja el az ellenfeleket. Ha lenne ideje Trubiskynek, akkor jó lehetőségek nyílhatnának meg előtte a levegőben, de én tartok tőle, hogy bajban lesz a meccs nagy részében.

Green Bay Packers @ Minnesota Vikings 22.25 (GamePass, Kandalló Pub)

Az egész holtszezon arról szólt, hogy Davante Adams nélkül hogyan fog működni a passzjáték, ki tud fellépni a Packersnél a helyére. Kíváncsi vagyok az első válaszokra, és hogy folytatódik-e a sorozat, hogy a Sajtfejek Adams nélkül az utóbbi hét meccsüket megnyerték és 31,6 pontot átlagoltak. Érdekes lesz nézni, hogyan változik a támadósor, hiszen Adams millió targetjét újra kell osztani és a rá épített rendszert át kell alakítani valahogy. Például több kétfutós felállást várok, amiben szerintem sok lehetőség rejlik, és szerintem LaFleurék ezt idén ki fogják használni.

A labda ezen oldalán nagy kérdés, hogy a két tackle (Bakhtiari és Jenkins) mennyire egészséges, és hogyan birkóznak meg a Danielle Hunter, Za’Darius Smith duóval, akiknél szintén az egészségügyi állapot lehet a kérdőjel. Emellett az is érdekel, hogy a Vikings új Fangio-féle védelmi rendszere hogyan fog muzsikálni.

A következő évek domináns védelmi sémája: A Fangio-Staley defense

A Vikingsnál a túloldalon is érdekes lesz a váltás Kevin O’Connell Rams-rendszerére, ami részben hasonlít az eddigiekhez, részben nem. Alapvetően két dologra játszanak nagyon. Egyrészt hogy sok kisebb játék után ugyanabból a formációból kihasználva a védelem reakcióját összehozzanak egy nagyobb playt. Másrészt pedig hogy a linebackereket hozzák kellemetlen helyzetbe és kihasználják jelen esetben az újonc Quay Walkert, akinek a reakcióideje még vélhetően nem lesz elég gyors, a szemei még nem lesznek elég jók. Őt egyébként épp azért hozta a Packers, hogy ne kelljen annyit dime formációban felállniuk, és lehessenek nickelben, de könnyen lehet, hogy az első fordulóban még ő lesz a gyenge láncszem.

A legszórakoztatóbb matchup Justin Jefferson vs. Jaire Alexander lehet, amikor épp egymás ellen állnak fel, de az is jó kérdés, hogy mit tervez ezzel a Packers. Alexander megy vele a slotba is? Képes rá. Vagy ott hagyják Rasul Douglasre és akkor többet zónáznak? Ez is működhet valamilyen szinten, bár Jeffersontól én óriási idényt várok.

Fun fact: turnovereket ne várjunk, tavaly ez a két offense adta el labdabirtoklásonként a legkevesebbszer a labdát. 

Statisztikák vs. győzelmek: Miért ilyen megosztó Kirk Cousins?

Las Vegas Raiders @ Los Angeles Chargers 22.25

Epik meccset játszottak a felek az alapszakasz zárásaként, és egy újabb kiváló találkozóra van kilátás. A Chargers védelmi oldalon erősödött nagyot, a Raiders pedig megszerezte a liga legjobb elkapóját és az edzői stábban fejlődött nagyot január elejéhez képest.

Amikor a Chargers támad, érdemes lesz figyelni a Rashawn Slater vs. Chandler Jones gigászok csatáját, a túloldalon viszont Maxx Crosby nagy előnyben lesz Trey Pipkinsszel szemben – habár talán kisebben, mint tavaly Storm Norton ellen, plusz idén több chip segítséget lehet várni arra az oldalra. A Raidersnek az egyetlen esélye a Chargers lelassítására az, ha a pass rush folyamatosan oda tud érni Herbertre, ugyanis a cornerbackekben nem igazán bízhatnak, senki sem tudja felvenni a versenyt Keenan Allennel és Mike Williamsszel. A kérdés az lehet még, hogy Lombardi képes-e kicsit változtatni és szétpasszolni a széleket.

A túloldalon is nagyon érdekes lesz a matchup. A Raiders támadófala elég gyenge, és még ha Kolton Miller relatíve jól ki is tudja venni Joey Bosát a játékból, a túloldalon Jermaine Eluemunortól ezt egyáltalán nem várom Khalil Mack ellen. McDaniels válasza az lehet, hogy mindkét oldalon TE vagy OG besegítést alkalmaz (a Patsnél a legtöbbet használta ezt a ligában), ezzel lelassítja a szélső rushereket, középről pedig senki sem egy nagy pass rusher specialista. Erre Staley válasza az lehet, hogy 5 emberes frontokkal operál, és minél több egy az egyes szituációt alakít ki a falban.

Ha sikerülne megvédeni Carrt, akkor viszont előnye lehet a Raidersnek, ugyanis JC Jackson nem bevethető, ez pedig limitálja Brandon Staley coverage lehetőségeit, Davante Adamst pedig senki nem tudja levédekezni Jacksonon kívül a keretben. Érdekel az is, hogy az elkapóit hogyan használja majd McDaniels, mert Adams kaliberű WR-e gyakorlatilag Randy Moss óta nem volt New Englandben, így ez új szituációt szül és valamilyen szinten új stratégiát is kíván meg, mint a tight endre és kis slot elkapóra való építés. Jó taktika lehet még a fullback Jakob Johnson használata, ezzel kikényszerítve a Chargerst a preferált nickel felállásból.

Mindenki a Chargers győzelmét várja, de szerintem ez nagyon kiegyenlített párharc lesz JC Jackson hiányában és ha nem Justin Herbert lenne a QB, akkor a matchupok miatt lehet a Raidersre fogadnék.

Justin Herbert: Ágyúkar és számítógép-agy

Kansas City Chiefs @ Arizona Cardinals 22.25 (Arena4, Kandalló Pub)

Két csapat, amelyik nagyon jó a szezon elején. A Cardinals híres arról, hogy jól kezd, aztán a szezon második felére összeomlik, de Andy Reid is híres a kiváló pihenőhét utáni mérlegéről – a Chiefs zsinórban hét szezonnyitót nyert meg, ami a leghosszabb sorozat a ligában.

Kíváncsian várom, mit újít az idei évre Reid, mivel lepi meg az ellenfeleit. Több heavy formáció és under center játékok? Volt erre példa az előszezonban, de lehet valami teljesen más újdonság is. Tyreek Hill hiányára mindenképp ki kell találni valamit, de nem féltem őt és Mahomest, hogy ne oldanák ezt meg. A Cardinals védelme érdekes matchup, hiszen Vance Joseph valahogy mindig jó egységet varázsol ebből a csapatrészből, de tehetségből nem állnak valami jól. JJ Watt kiesésével pedig tavaly is összeomlott a defense, ő pedig úgy néz ki most nem lesz bevethető.

A Kingsbury vs. Mahomes narratíva is érdekes, ugyebár a Texas Techen együtt dolgoztak. Mahomes egyébként messze a valaha volt legjobb első hetes irányító, de most még Kyler Murray-nek is jónak kell lennie, hiszen az új Call of Duty majd csak a harmadik hét környékén érkezik meg. Könnyen lehet ez egy sokpontos meccs, főleg hogy az év elején újoncokkal tarkítva azért a Chiefs védelmétől nem várok bombaformát.

Miért esik vissza az év második felére a Cardinals támadósor?

Sunday Night Football

Tampa Bay Buccaneers @ Dallas Cowboys

Tavaly a nyitómeccsen hoztak egy kiváló mérkőzést a felek, viszont Tom Brady még sosem kapott ki a Cowboystól (6-0). Hogy a családi problémák mennyire viselik meg a Bucs irányítóját, azt nem tudom, de úgy gondolom, hogy elég jól kellene tudniuk haladni. Az egyetlen nagyobb kérdőjelem a Tampa kapcsán a belső támadófal, de ezt nem a dallasiak fogják kihasználni a gyenge DT-sorukkal, esetleg egyszer-egyszer ha bemozgatják Lawrence-t és Parsonst, de összességében rendben lesz a Bucs O. Az lehet kérdés, hogy mennyire lesz vertikális az offense, vagy Arians feljebb bukásával mennyire alakulnak át Brady-féle támadósorrá és hagyatkoznak a rövid játékokra.

A másik oldali párharc sokkal érdekesebb számomra. Jerry Jonesék sokat hangoztatták, hogy futni akarnak és Elliottra akarnak támaszkodni, de ezen a meccsen ezt nem lehet megtenni, hiszen Vita Veáék mozdíthatatlan falat képeznek a futásoknak. Ráadásul tavaly sem ezt csinálta a Boys, hiszen Dak vagy 60-szor indította útjára a levegőben a labdát, így most is ez lenne a helyes taktika. A probléma az, hogy már csak CeeDee Lamb maradt az elit elkapótrióból, és benne ugyan bármikor lehet bízni, a mélység hiánya megbosszulhatja magát. Emellett az is probléma, hogy az újonc Tyler Smith lesz a bal oldali tackle, ami az eddig látottak alapján nem megnyugtató látvány Shaq Barrett ellenében.

Két dologban bízhat a Cowboys. Egyrészt hogy Todd Bowles nem bír magával és továbbra is rengeteg blitzet küld, ugyanis Prescott zseniális ez ellen, nagyon gyors a feldolgozóképessége és döntéshozatala, így egyáltalán nem érdemes ellene blitzelni, ezt tavaly is megmutatta, és gyakorlatilag ezért tudta tartani a lépést a Cowboys. A másik pedig az lehet, ha 12 personnelre állnak át, tehát két tight endes felállásokra, ugyanis Bowles erre általában base felállással válaszol, ez ellen pedig könnyebb passzolnia a dallasiaknak.

Monday Night Football

Denver Broncos @ Seattle Seahawks

Hétfő estére került Wilson visszatérése Seattle-be. Egyre több dolog derül ki a kapcsolatról, egyik fél sem volt igazán megelégedve a másikkal, így itt az alkalom mindenki előtt, hogy megmutassák, helyesen döntöttek. Wilson megmutathatja, hogy még mindig nagyon jó irányító és lehet vele egy nagyon jó offense-t is csinálni, ha rendesen összerakják, de a Seahawks is megmutathatja, hogy nem annyira jó QB, mint gondolja magáról, és nélküle is elmuzsikál a csapat.

Nagyon kíváncsian várom, hogy hogyan fog kinézni a Broncos támadósora, de legalább ennyire azt is, hogy a Seahawks új védelme miként mutat majd, ahogy átveszi a Fangio-féle védelem alapjait. Ezzel egyébként Carroll is megmutathatja, hogy még ennyi idősen is képes megújulni. Ez a védelem amúgy pont jó lehet arra, hogy limitálja Wilson hosszú passzait és belekényszerítse egy számára kényelmetlen helyzetbe, vagy akár hibákba is, úgyhogy nagyon érdekes kis sakkjátszma lesz ez, de nem elképzelhetetlen, hogy Courtland Sutton egy az egyben dominálja a gyengébb cornereket.

Hogyan fog kinézni Wilsonnal a Broncos támadósora?

A következő évek domináns védelmi sémája: A Fangio-Staley defense

Sok minden múlhat azon, hogy a két újonc tackle, Charles Cross és Abraham Lucas – akik amúgy jól mutattak az előszezonban – hogy bírja a Bradley Chubb, Randy Gregory duó ellen. Ha helyt állnak, akkor Geno egyébként jól is játszhat, ugyanis nyomás nélkül nagyon jó volt tavaly és fekszik is neki a rendszer. Ellenben ha sok lesz a nyomás, akkor Geno össze fog omlani, úgyhogy ez akár el is döntheti a találkozót. A másik párharc, amit érdemes nézni, az DK Metcalf és Pat Surtain csatája lesz a szélen (szerintem Surtain nyer, már idén egy top5-ös CB lesz).

Simán lehet ebből egy csúnya, nyögvenyelős mérkőzés, én kevés pontra számítok és arra, hogy a Seahawks közel marad.

Spread ajánlások

Idén minden héten hozok 5 (plusz-mínusz 1) spread ajánlást, ami a legjobban tetszik a hétről, és ezt követni is fogom a szezon során.

  • Eagles -4,5
  • 49ers -7
  • Jaguars +2,5
  • Buccaneers -2,5
  • Chiefs -6
  • *Seahawks +7, ha felmegy 6,5-ről

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!