Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #1/B – A nem kiemelt meccsek

Az idény elkezdődött, most pedig végre jön az igazi rajongók kánaánja, az idei szezon első vasárnapi futballdömpingje! Kilenc meccs 19 órától, további négy a 22 órás sávban, aztán pedig az éjszakai rangadó! Mi már alig várjuk, most pedig be is harangozzuk! Ebben a cikkben a nem kiemelt meccsekkel foglalkozunk, a kiemelteket pedig ITT megtaláljátok. 

Hónapokat beszéltünk a semmiről csapatokról, támadósorokról, védelmekről, változásokról, igazolásokról, mindenről, most viszont a futballpályán is megnézhetjük, amit megálmodtunk a kockás papíron. Az első forduló mindig kérdőjelekkel teli és sok meglepetést hoz magával, így alig várjuk, hogy lássuk miben tévedtünk nagyot és hétfőn túlreagáljuk az egészet. Na de nézzük, mi vár ránk az első körben.

A 19 órás sávban

New Orleans Saints @ Atlanta Falcons

A csoporton belüli rivalizálások mindig érdekesek, a felek és a szurkolók pedig utálják egymást. A probléma az, hogy a Saints egyértelműen jobb csapatnak tűnik, és az utóbbi négyből négy egymás ellenit meg is nyert. A Payton nélküli támadósorra kíváncsi vagyok, bár valószínűleg nem ez a mérkőzés lesz a mérvadó, de azért az újjáalakított elkapósort és Winstont megnézem a Falcons alapvetően elég gyenge védelme ellen, habár a CB-sor épp nem mutat rosszul. A labda ezen oldalán is a Saints fölényét látom, de…

… még nagyobb előnyt gondolok a túloldalon, hiszen a New Orleans-i védelem akár a liga legjobbja is lehet. A Falcons alapvetően futni akar, de a Saints rendkívül jól védekezik a futások ellen, a támadófalat pedig szét fogják szedni. Mariota megiramodásaiban lehet esetleg bízni, az adhat egy plusz elemet az egésznek, de őszintén én nem sokat várok tőle, tekintve hogy egyszer már kijátszotta magát a kezdőből Arthur Smith kezei alatt még Tennesseeben. Ha Drake London nem tudja vállalni a játékot, akkor a passzjáték is halott lesz, mert Lattimore leveszi Pittset, hiszen neki nagyon jól megy a fizikális elkapók ellen. Ha lesz London, akkor Lattimore inkább rajta lesz, és akkor kicsit több tere lehet Pittsnek, de még akkor is elég jónak gondolom ezt a defense-t, hogy kevés ponton tartsák a riválist.

Philadelphia Eagles @ Detroit Lions

Az Eagles tavaly szétfutotta a Lionst, 236 yardot tettek fel a földön és 44-6 lett a végeredmény. Ekkora mészárlásra persze nem lehet számítani, de a Lions ligautolsó futás elleni védelme nem sokat erősödött azóta, hacsak nem lép fel a két tavaly draftolt fiatal középen (persze Hutchinson segíthet a szélen valamennyit). Az egy érdekes kérdés, hogy a Sasok idén milyen arányban terveznek futni. Valószínűleg nem olyan sokat mint tavaly, több lesz a passz AJ Brown érkezésével és mert meg kell nézni, mi van Hurtsben, de nem mintha a Lions secondaryje jobban nézne ki, mint a védőfala (sőt). AJ Brownnak és Dallas Goedertnek is kiváló matchupja lesz a találkozón, emellett azt lesz érdekes figyelni, hogy az 1/2-es Hutchinson mire megy a két elit tackle ellenében.

Átalakul a WR piac?

Azt tehát nem látom, hogy a Lions védelme nagy ellenállást tud kifejteni, a túloldali összecsapás viszont érdekes lesz. Az OL vs DL csata egészen kiválónak ígérkezik, hiszen a Lionsnek top3-as támadófala van (ahogy amúgy az Eaglesnek is, szóval aki szereti az OL munkáját, annak igazi csemege lesz a meccs), de az Eagles védőfala sem kutya, így itt erősség találkozik erősséggel. Érdekes lesz továbbá figyelni, hogy az Eagles védelme hogyan fog kinézni, mennyit változtatnak a tavalyi taktikához képest így, hogy már megvannak a játékosok, hogy gyakorlatilag bármit futtassanak. Goffból nem nézem ki, hogy sokat passzolna a szélre és mélyre, a tavalyi Eagles defense ellen pedig a sok kis rövid passzos játék működött, így erre hagyatkozhat St. Brownnal, Hockensonnal és Swifttel az irányító.

Az Eagles várhatóan sok pontot tesz majd fel a táblára, a nagy kérdés az, hogy a Lions tudja-e tartani a lépést. Szerintem nem.

San Francisco 49ers @ Chicago Bears

Két másodéves irányító, teljesen ellentétes helyzetben. Lance alatt gyakorlatilag minden ott van, ami a sikerhez kell: a liga talán legjobb támadóguruja, remek rendszer, kiváló elkapók, kiváló tackle-páros, jó futó (a belső támadófalban azért vannak kérdőjelek, de még az is jobban mutatott a vártnál a preseasonben). Ellenben Fieldsé a liga egyik, ha nem a legrosszabb támadófala és egyik, ha nem a legrosszabb elkapószekciója is, azt meg majd meglátjuk, a rendszer hogyan muzsikál – ezzel kapcsolatban egész optimista vagyok.

Ráadásul a 49ers védelme akár a liga legjobbja is lehet idén, így Fieldsnek az életéért kell menekülnie. Nem tudom, hogy van-e nagyobb mismatch a fordulóban a Nick Bosa vs. Braxton Jones (ötödik körös újonc a Southern Utah egyetemről) párharcnál, ez egy mészárlás lesz. Ahogy egyébként a fal többi részén is: liga egyik, ha nem a legjobb védőfala, amely ráadásul agresszív rendszerben is játszik, mehet a full tapasztalatlan és gyenge OL ellen. Fieldset tavaly is a legmagasabb arányban sackelték, jó eséllyel nem most fog ezen szignifikánsan javítani, még ha a zsebből kimozgatós rendszer segíthet is ezen egy kicsit.

Mindkét offense-re nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, úgyhogy közelről fogom figyelni ezt a találkozót.

Hogyan változik a 49ers támadósora idén, és mit várhatunk Trey Lance-től?

Cleveland Browns @ Carolina Panthers

Baker Mayfield bosszúra szomjazik! Na de csak feltüzeli vagy túl is fűti a bosszúvágy? Simán lehet ebből egy zászlóletűzős, mindenkit megb*szok teljesítmény, de az is elképzelhető, hogy rajta megy el a meccs, mert túl sokat akar és mély bombákkal akarja megmutatni, hogy ő a király. Ha utóbbira hajaz a hozzáállása, akkor bajban lehet, mert a Browns secondaryje elég király. Ráadásul azt is tudjuk róla, hogy ha a vakoldaláról nyomás érkezik, akkor elég kellemetlenül érzi magát, most pedig Myles Garrett fog rohamozni az újonc, és passzblokkolásban egyelőre elég problémás Icky Ekwonu ellenében. Elég komoly “üdv az NFL-ben” pillanat lesz ez neki.

A túloldalon nagyon érdekel, hogyan fog kinézni Brissettel a támadósor, de gondolom rengeteg futás lesz, amiből pedig play action passzok. Az Amari Cooper vs. Jaycee Horn is elég fun matchupnak tűnik, én nagyon sokat várok a másodéves cornerbacktől idén, ráadásul Cooper mögött nem igazán van használható fegyvere a Brownsnak a levegőben, úgyhogy a passzjáték akadozhat. A futójáték viszont mehet, és ez igaz a túloldalra is, ugyanis a Browns belső védőfala kriminálisan néz ki. Futni pedig szerintem a Browns tud jobban, ezért akár hozhatják is a meccset.

Fun fact: a Browns nem nyert első fordulós idegenbeli meccset 1994 óta – akkor Bill Belichick volt a főedző. 

Baltimore Ravens @ New York Jets

A Jets tavaly Zach Wilsonnal EPA/play alapján a 30. legjobb támadósor volt. Oké, ez az adat nem meglepő, de mondok egy jobbat. Wilson nélkül a New York-iak offense-e a 13. legjobb volt a ligában a TruMedia adatai alapján. Szóval igazából Joe Flaccóval jobb esélye van a Jetsnek megverni a Ravenst? Talán igen, de egyszerűen nem nézem ki az olasz csődörből, hogy bármire is képes 2022-ben. És még ha hatékonyabb is lesz Wilsonnál, meg erősítettek is a támadósoron, akkor is sokkal kevésbé hoz lázba az ő játéka (és még Duane Brown is kiesett).

A Ravens annál inkább. Persze még mindig vannak sérültek (Dobbins, Stanley), de Lamart mindig jó nézni. Rashod Batemantől kiugró évet várok, a mostani meccsen pedig alig várom a Sauce Gardner elleni párharcát, akit szintén nagyon bírok. Kérdés, hogyan alakul át a Ravens offense, akár futó-, akár passzjátékokat nézve, de az is érdekel, hogy mennyit tud előlépni a tavalyi ligautolsó Jets védelem, ami alaposan megerősödött a CB-sorban és a pass rushereknél is, amik elég fontosak egy védelem összerakásakor.

És ha már védelem, a Ravens defense is nagyon érdekel, hogy miképp alakul át a koordinátorváltással. Várhatóan kevesebb blitz, több szimulált nyomás lesz és összességében egy modernebb felfogás, változatosabb coverage-ek MacDonald kezei alatt. Akár egy nagyon jó szezon is összejöhet a Ravenstől, ha egészségesek maradnak, ennek első lépése a Jets magabiztos megverése kell, hogy legyen.

Jacksonville Jaguars @ Washington Commanders

Carson Wentz ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, a Jaguars ellen. Akkor nem sikerült a Coltsszal megverni a liga legrosszabb csapatát, ráadásul most egy rosszabb(nak tűnő) csapatban kellene megvernie egy minden valószínűség szerint jobb gárdát. Érdekel, mire képes Wentz ebben az új offense-ben, mert Heinicke-hez képest mindenképp előrelépés és a képességei megnyitják a pályát, de nem hiszem, hogy lesz már valaha jobb koordinátora, mint Frank Reich volt tavaly. Ráadásul a Commanders védelme is borzasztó volt tavaly, és ugyan tehetségből várhatnánk javulást, de a kommunikációs bakik az előszezonban is ott voltak, így talán edzői problémáról lehet szó elsősorban. Mindezek ellenére egyébként favorit a fővárosi csapat.

A mocsárból nehéz kitűnni – Trevor Lawrence különös újonc éve

Én óriási fejlődést várok Trevor Lawrence-től, hiszen már újoncként is mutatott nagyon magas szintű dolgokat. A tavalyi szituáció leírhatatlanul rossz volt, és még ha Doug Pederson nem is a liga legjobb támadóguruja, de egy sokkal QB-barátabb rendszert hoz, emellett pedig jó hangulatot, ahová szívesen megy be az ember dolgozni. Az elkapók szintén nem tartoznak a liga krémjébe (sőt), de a tavalyi Agnew-Treadwell-Austin triónál fényévekkel jobbak. Plusz én a védelmi rendszertől is lázba tudok jönni, úgyhogy nálam ez egy upset a fogadóirodákhoz képest, de azért közel sem vagyok ezzel egyedül.

Indianapolis Colts @ Houston Texans

A Colts tavaly két meccsen 62-3 (!!!) arányban verte meg a Texanst, Jonathan Taylor simán 300 yard fölé jutott – ami idén is meglehet, hiszen a Colts szerezte a legtöbb nagy futást tavaly, míg a Houston engedte a második legtöbbet. Dominálták ezt a matchupot az indianapolisiak, ráadásul Wentz helyett Ryan még upgrade is QB poszton. Ellenben azt is érdemes hozzátenni, hogy a Colts zsinórban nyolc nyitómeccset bukott el és Frank Reich a szezon elején nem igazán szokott maximális fordulatszámon pörögni – aminek részben oka, hogy mindig új irányítóval kellett nekivágnia a szezonnak, de ez így lesz idén is.

Ettől még nem lesz minden sétagalopp, hiszen left tackle-ben Matt Pryor azért elég problémásnak tűnik, plusz elkapókból sem áll jól a csapat. A Texans pedig jobban fel van vértezve ezek kihasználására, mint korábban. Pass rushban Greenard jól nézett ki tavaly is, Okoronkwo a Ramsnél limitált szerepben mutatott jól, Jerry Hughes pedig egy sokat látott és még mindig hasznos veterán. Hátulra pedig jött Derek Stingley, akitől sokat várhatunk és az előszezonban is jól mutatott már, úgyhogy érdekes matchupja lesz Michael Pittmannel szemben.

A Texans offense kapcsán én kevésbé vagyok lelkes Davis Mills miatt, de Dameon Pierce új színt hozhat a futásokhoz.

A 22 órás sávban

New York Giants @ Tennessee Titans

A Giantsnél optimistán lehet a jövőbe tekinteni, de nem tudom, hogy ez rövid távon mennyi sikerrel kecsegtet jelenleg, ráadásul az utóbbi öt szezonnyitójukat elvesztették (2. leghosszabb aktív sorozat), így még csak nem is szokták jól kezdeni az évet. A védelem rendkívül tehetséghiányos a back7-ben, Wink Martindale rendszere nagyon nehezen összeegyeztethető a jelenlegi játékosállománnyal, így sok jót szerintem idén még nem lehet remélni tőlük (főleg hogy most még Ojulari és Thibodeaux sem bevethető). Az offense-t továbbra is Daniel Jones irányítja, és még csak nem is Brian Daboll hívja majd a játékokat, bár nyilván nagy beleszólása lesz az offense-be. Az mindenképp érdekel, hogy hogyan fog kinézni az offense Mike Kafka játékhívásaival, és szerintem az új vezetőséggel nagyon is jók a kilátások a jövőre, csak ez még idén nem fog látszani.

A vibe-ok mondjuk Tennesseeben sem sokkal jobbak az idei évre, legalábbis ami a tavalyi évből eredő elvárásokat illeti. Nem lesznek rossz csapat, de a támadósorban elég sok a kérdőjel, plusz Landry kiesésével a pass rush is nagy csorbát szenvedett – habár ezt rendszerből egész jól palástolják majd és a defense rendben lesz. Az offense kapcsán már vannak kérdőjeleim. Egyrészt abban sem vagyok biztos, hogy Henry jól tér vissza a sérüléséből (ez épp egy elég kellemetlen sérülés egy futónak), ráadásul a támadófala is elég lyukas, és elkapók sincsenek, akiktől igazán tartania kellene a védelmeknek, hogy ne töltsék tele a boxot.

Kevés pontos, nem túl látványos találkozónak néz ez ki.

Spread ajánlások

Idén minden héten hozok 5 (plusz-mínusz 1) spread ajánlást, ami a legjobban tetszik a hétről, és ezt követni is fogom a szezon során.

  • Eagles -4,5
  • 49ers -7
  • Jaguars +2,5
  • Buccaneers -2,5
  • Chiefs -6
  • *Seahawks +7, ha felmegy 6,5-ről

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!