Connect with us

NCAA

Hatalmas rangadók az NCAA első fordulójában

Végre elérkezett az NCAA idény első hete és rögtön temérdek izgalmas és akár a playoff szempontjából is kulcsfontosságú mérkőzést kapunk (egy pár találkozón már túl is vagyunk tegnap éjjelről). Természetesen amellett hogy megnézzük, ezen találkozóknak mik lehetnek a kulcskérdései, kiemelten figyeljük már most a jövő évi draft szempontjából releváns játékosok teljesítményét. Ebben sokat segít a hazai szurkolóknak, hogy az Aréna 4 idén is közvetít amerikai futball meccseket, az első fordulóból például rögtön egy nagyon parázsnak számító rangadóval is jelentkezik.

Notre Dame Fighting Irish @ Ohio State Buckeyes (vasárnap 01:30)

A hét slágermérkőzése természetesen a Notre Dame vendégjátéka lesz Columbusban, ahol rögtön két top5-ös gárda találkozik, és nagyon sokat meg fogunk tudni a jelenlegi erőviszonyokról. Nem mellesleg hemzsegni fognak a pályán a jövő évi drafton első körbe várt játékosok.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

Erre két választ lehet adni. Az első és talán legfontosabb kulcskérdés, hogy a Buckeyes ligaelit passzjátékával mit tud kezdeni a vendég csapat. C.J. Stroud és Jaxon Smith-Njigba a liga legjobb irányító, elkapó duója, a jövő évi drafton mindketten a top5-be várhatóak, így finoman fogalmazva is gondot okozhat a levédekezésük. Ráadásul Smith-Njigba mellett ott az ifjabb Marvin Harrison, Julian Fleming (2020-as év 3. legmagasabbra értékelt recruitja) és Emeke Egbuka (2021-es év 10. legmagasabbra értékelt recruitja) akik úgy szeretnének felszínre törni, mint Njigba tette azt tavaly Olave és Wilson mellett. Ez az elkapósor tehát hemzseg a tehetségektől.

A Notre Dame esélye az lehet, hogy nagy nyomást helyez Stroudra, akinek így kevesebb esélye lesz kialakítani a kémiát elkapóival és pörgetni az Ohio State hosszú játékait. Erre meg lehet minden esélyük, ugyanis náluk játszik a szintén első körbe várt pass rusher Isaiah Foskey, akinek a fizikális, erőszakos játéka könnyen zavarba hozhatja a hazaiakat. Várhatóan sokat találkozik majd Paris Johnsonnal (szintén első körbe várják jelenleg), aki idén ha megmutatja, hogy left tackle-ként is jól teljesít, akkor magasan lehet az értéke. Ha sikerül kicsit szétzilálni az Ohio State falát, akkor kapkodóvá válhat a játék és a vendégek rutinos secondary játékosai esetleg átfordíthatják a momentumot is. Akit itt mindenképpen figyeljünk az Brandon Joseph (meglepetés, még egy első kör közelébe várt játékos), aki idén került transfer keretében a csapathoz, de már a szezon elején meghatározó lehet.

Ha a labda másik oldalára mozgunk, akkor mindenképpen azt a kérdést kell feltennünk, hogy az új defensive koordinátor Jim Knowles mennyit tudott javítani a Buckeyes botrányos védelmén, különösen a futásvédekezésen. Emlékezhetünk, hogy tavaly a Minnesota rögtön meglepte a hazaiakat és földön szétcincálta ezt a védelmet. A vendégek támadófala kimondottan erősnek számít, Jarrett Patterson a fal belsejében az egyik legjobb futásblokkoló belső támadófalember az országban (kisebb sérülés miatt azonban egyelőre kérdéses a játéka), aki jövőre akár az első körbe is becsúsztat. Ráadásul Michael Mayer, alias Baby Gronk is kimondottan jó blokkolónak számít tight end poszton, amire sokat építhet a vendég együttes. Nagy súly nehezedik majd a hazaiak rutinos edge rushererének, Zach Harrisonnak a vállára, aki tavaly elég inkonzisztens volt és a gyorsasága sem emberfeletti, ellenben technikás és egy jó rendszerben többre viheti. Segítségére lehet a védőfalban a fiatal Jack Sawyer, aki nagy tehetségként került a ligába és az egyik legsokoldalúbb fiatal védőfal játékos a ligában, ámde rettentően tapasztalatlan.

Érdekességképpen pedig meg lehet említeni, hogy a Notre Dame friss főedzője, a védőkoordinátorból előlépő Marcus Freeman, a karrierje során az Ohio State linebackere volt, így visszatér alma materébe.

Oregon Ducks vs. Georgia Bulldogs (Atlanta) – (szombat 21:30 ARENA4)

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

A másik kiemelt találkozó a tavalyi Pac-12 döntős és a nemzeti bajnok csörtéje lesz, aminek a legnagyobb érdekessége, hogy az Oregon vezetőedzője az a Dan Lanning, aki tavaly még a történelmi magasságokban járó Georgia védőkoordinátora volt. Ha valakinek esetleg lehet ötlete, hogyan vegye fel ezzel az egységgel a harcot, az talán pont ő.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

Természetesen a legnagyobb teszt elé az Oregon támadófala lesz állítva, ahol a belső hármas bár rutinos, de nem biztos, hogy erőből fel tudják venni a versenyt az ellenféllel. T.J. Bass és Alex Forsyth kettőse például a tavalyi Pac12 mezőnyben a legtöbb nyomást engedő belső páros volt. Ez különösen rosszul hangzik, amikor tudjuk, hogy a túloldalon az a Jalen Carter jön középről, akiről sokan azt állítják, hogy a tavalyi defense legjobb játékosa volt. Ez elég sokatmondó egy olyan egységnél, ahonnan öt elsőköröst és nyolc draftoltat kaptunk.

Carter egyébként egy egész csomagot ad már most, amellett hogy jó felépítésű és kimondottan robbanékony a fal közepén, az egyik legokosabb játékos, aki nagyon gyorsan dönt, merre támadjon. Őt segíti még egyébként pass rush szerepben Nolan Smith, aki nagyon jó adottságokkal van megáldva, ellenben ő már jóval nyersebb játékos. De hát láttuk, hogy tavaly is volt ilyen a Bulldogs keretben és elég magasan kelt el a drafton.

Ha pedig a támadófal nem tart elég ideig, akkor nagy baj lehet, mert a karmesteri pálcát ezúttal Bo Nix tartja majd a Ducksnál. Rá pedig nem az a jellemző, hogy nyomás alatt jól teljesít. Egyébként számára nem lesz ismeretlen a Georgia, mivel idén érkezett transfer útján az SEC-ben szenvedő Auburn egyeteméről. A Bulldogsnál ráadásul hemzsegnek a jó labdalopó játékosok. Kiemelni két embert érdemes. A corner Keele Ringót, aki versenyben lehet a CB1 helyért a jövő évi drafton és a safety Christopher Smith-t. Mindketten nagyon érzékenyek a labdára és ösztönös játékosok, így ha megérzik a vérszagot, nem fognak hezitálni.

A túloldal legnagyobb csatája természetesen a pálya közepén fog zajlani, ugyanis a Bulldogs tripla tight end támadásával minden csapatnak meg fog gyűlni a baja. Nem elég, hogy az egyik legatletikusabb tight end Brock Browers személyében ott lesz, de berobbanást várhatunk a jó útvonalfutó Arik Gilberttől is, hogy a liga egyik legbiztosabb kezű célpontjáról, Darnell Washingtonról ne is tegyünk említést.

Ellenben ha van egység, aminek meglehet az ellenszere, az pont az Oregon. Ugyanis itt játszik egy bizonyos Noah Sewell, aki a Lionsban játszó Penei testvére és az egyik legnagyobb linebacker tehetség. Az biztos, hogy a ő reakcióidejére szükség lesz ezen a meccsen. Mellé tér vissza sérülésből Justin Flowe, aki nem kap akkora hype-ot mint társa, de egy nagyon jó képességű linebackerről van szó, aki különösen gyorsaságban veheti fel a versenyt az ellenféllel.

Utah Utes @ Florida Gators (vasárnap 01:00)

Az előző két találkozónál talán kisebb figyelmet kap majd a tavalyi Pac-12 győztes Utah és a csalódást keltő Florida találkozása, de sok választ kaphatunk ezen a mérkőzésen. Egyrészt a Utes a Pac-12 legnagyobb esélyese és sokan dark horse playoff contendernek tartják, másrészt a Floridánál edzőcsere volt és sokan nagy változásokat várnak, akár egy év végi top15-ös kiemelést is.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

A Floridánál nem csak edzőcsere volt, de irányítókérdésben is változások vannak. Idén az egyértelmű kezdő Anthony Richardson lesz, aki tavaly még amolyan kiegészítő gadget irányító volt és elsősorban a futásaira épített a csapat. Sokan azonban annyira sokra tartják a fiatalt, hogy egyenes a jövő év draft első körébe is vizionálják. A Utah kőkemény védelme ellen most rögtön bizonyíthat, mert ha itt konzisztensen tud játszani és tud vigyázni a labdára, akkor tényleg ígéretes lehet. A labdát elsősorban Clark Philipstől kell védeni, aki az idei draft process egyik legsokoldalúbb cornere, tipikusan az a játékos, aki könnyen lefüleli Richardson könnyelmű passzait.

A túloldalon még nagyobb problémába kerülhet a Gators. Ugyanis a Utes tavaly több mint 3000 yardot futott, Tavion Thomas az egyik legnagyobb testű futó, a Florida pedig tavaly a legrosszabb tízben volt missed tackle-ökben. Az új Florida vezetőedző, Billy Nappier egyik legnagyobb próbatétele az lesz egyébként, hogy kicsit keményebbé tegye ezt az egységet. A Utesnál nagyobb kihívás nem is kell. A Gatorsnál még a fal közepén figyeljünk a fiatal Gervon Dexterre, aki egyszerre bivalyerős mégis gyors játékos, pont olyan, akinek Thomas ellen lehet esélye.

Cincinnati Bearcats @ Arkansas Razorbacks (szombat 21:30)

Igazi ínyenceknek pedig ezt a találkozót ajánlom, ahol az a Bearcats találkozik – amely tavaly történelmet írt azzal, hogy elsőként jutott be a rájátszásba Group of 5 csapatként – azzal a Razorbacksszel, amely modern kori története egyik legjobb szezonját tudja a háta mögött, 4-0-ás kezdés után 8-4 és Outback Bowl győzelmet ünnepelhettek.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

Ahogy a tavalyi szezonban végig, úgy idén is a falak lehetnek a Razorbacks erősségei, valamint a futójáték. K.J Jefferson irányító egy érdekes játékos, egyelőre inkább erőteljes megiramodásai miatt lehet megemlíteni, de ez a Bearcats meggyengült védelme ellen pont elég lehet. A vendégek rengeteg kulcskezdőjüket adták az NFL-nek, így az Arkansas erőfutballjával lehetnek gondjaik.

Ugyanígy a túloldalon sem lennék nyugodt, ugyanis a kezdő irányító sincs már a csapatnál, márpedig az Arkansas védőfalában Isaiah Nichols és Zach Williams középen elég sok nyomást generálhat. A legnagyobb veszélyt azonban a back7-ben a sokoldalú linebacker Bumber Pool és a safety Jalon Catalon jelenti majd, aki nem csak playmaker, de a boxban is nagyon veszélyes fegyver. Nem egy egyszerű defensive back, hanem egy mindenhol jelen lévő védőjátékos.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!