Connect with us

Összefoglaló

Nem jött be a denveri Packers-way, a Seahawks legyőzte a Broncost

6,5 pontos favoritként érkezett a Broncos Seattle-be, hogy aztán egy gyengén teljesítő védelemmel és egy minősíthetetlen támadójátékkal kikapjon a Geno Smith vezette Seahawkstól. Izgalomból nem volt hiány, érdemes visszanézni a találkozót, hisz ki gondolta volna, a Broncos Super Bowl kampánya pont Russell Wilson korábbi csapatától kapja az első komoly gyomrost.

Aki csak az első félidőt látta, simán hihette azt, hogy a Seahawks átverte a Broncost és a rosszabb irányítóért kérte el a világ minden pickjét. Geno Smith valami hihetetlenül jól játszott: 18 passzából 17 jó volt 164 yardért és két TD-ért, ráadásul nem csak 5 yardosokat passzolt, ennél a játéknál pedig konkrétan Russell Wilsonra itta magát.

Persze nem lehet elmenni amellett, hogy a Broncos védelmére összességében a hulladék kifejezés is hízelgő volt. A Seahawks fala nagyon simán tartotta a denveri pass rusht, miközben futáshoz is kiválóan blokkolt, Rashaad Penny nyolc futásból 53 yardot szerzett a földön. Emellett folyamatosan jöttek a büntetések (sportszerűtlen viselkedés, holding a védelemnek), a Seahawks támadósora gyakran akkor is haladt, amikor nem csinált semmit.

Eközben a hazai védelem kifejezetten jó volt (pedig Jamal Adams hamar kiesett egy sérülés miatt). Bár a futás ellen nagyon nem ment, hiába a rengeteg mázsa a védőfal közepén (a Broncos okosan külső zónafutásokat hívott), de a passzjátékot és Russell Wilsont egyetlen nagy játékot leszámítva gyönyörűen sikerült limitálni (és abban is inkább Jerry Jeudy volt a főszereplő). Az irányítót kétszer sackelték és négyszer ütötték meg, illetve volt Quandre Diggsnek egy elejtett interceptionje is.

A fentiek mellett azonban az volt a legszembetűnőbb, hogy ez nem egy Russell Wilson offense volt. Nagyon kevés volt a play action, sokáig a Wilson féle mély labdák sem jöttek (és ha igen, akkor is a zsebből, szinte vakon), az első nagyjából 20-25 percben az irányító konkrétan egyetlen elkapóját sem vette célba. Eközben sima zsebirányítós passzok voltak behívva (olyanok is lettek – Wilson továbbra sem lett magasabb, nehéz neki a fal mögül passzolni), sok volt a rövid játék és úgy összességében nem igazán lehetett látni, mi is akar ez lenni (valami kezdetleges Packers offense szerűségnek tűnt). Mindezzel együtt az első félidőben egyértelműen a Seahawks volt a jobb csapat és ennek megfelelően 17-13-as előnnyel mehettek szünetre a csapatok.

A második félidőt a Broncos kezdte és Nathaniel Hackett úgy ítélte meg, hogy jó lesz az a langyos semmi, amit eddig mutatott a csapat. Mondjuk a harmadik negyedben még így is sikerült kétszer eljutni a Seahawks 5 yardosán belülre, csak aztán hét playből lett nulla pont és két fumble. A Denver red zone playbookja egy vicc az eddigiek alapján: még csak véletlenül sem sikerült olyan passzjátékot hívni, ami akár csak esélyt adott volna a TD-re, láthatóan el is engedte ezt Hackett, így maradt a futás. Erre viszont készült a Seahawks (itt nem nagyon volt már hely a szélen futni), mindegyik futókísérlet hamvába holt. Így hiába kezdett el relatíve éledezni a Broncos védelem, a negyedik negyedre maradt a 17-13-as Seahawks vezetés.

A negyedik negyedben végre sikerült nyomást generálni Geno Smith-re, így továbbra sem tudta eldönteni a meccset a Seahawks. A Broncos viszont hiába jutott el harmadszorra is az ellenfél 5 yardosán belülre, megint nem sikerült TD-t szerezni, bár ezúttal legalább a mezőnygól összejött. Ezt követően a védelem megint odatette magát, de az offense szokás szerint nem tudott semmi értelmeset csinálni, pedig csak mezőnygól távolságig kellett volna eljutni.

A legszörnyűbb az egészben megint a játékhívás volt. Az rendben, hogy a Seahawks amúgy nem túl minőségi secondaryje beállt a hosszú passzokra, de ez eddigi karrierje alapján ez soha nem zavarta Wilsont. Ehhez képest a liga egyik legnagyobb playmakere, a hosszú passzok királya egy game winning drive-ban nem passzolt 10 yardnál hosszabbat! Futás, rövid passz, rövid passz, futás – ennél Jacoby Brissettel tökösebb volt a Browns, pedig ő nem egy Super Bowl győztes, 49 milliós QB, akiért a fél franchise-t odaadták.

Az ötlettelen, konzervatív, gyáva játéknak meg is lett az eredménye, hisz még 3&hosszúra is csak egy swing passz lett behívva. De a legdurvább az egészben, hogy Hackett a 4&5-re nem mert nekimenni egy Wilsonnal, mert úgy érezte, hogy egy 64 yardos (!) mezőnygól-kísérlettel biztos nagyobb esély van a győzelemre (meglepetés: nem jött be). Borzalmas game management az edzőtől.

Ha a helyzet ismerős, az nem véletlen, a Packers pont ugyanezzel a “mindenkiben bízunk, csak a jövőbeli Hall of Famer irányítónkban nem” mentalitással szokott kikapni a rájátszásban, és nagyon úgy néz ki egyelőre, hogy Hackett csak a legrosszabbat hozta el Green Bay-ből.

Összegzés

A Seahawks meglepően jól nézett ki. Ebben alighanem szerepe volt a Broncosnak is, de a védelem úgy tűnik, hogy egy gyenge közepes teljesítményt akár stabilan is képes lehet hozni (sokak bottom 3-5 környékére várták az egységet). A támadósor pedig kész felüdülés volt, még ha reálisan nézve nem is valószínű, hogy Geno Smith sokáig képes lesz ilyen magas szinten teljesíteni. Ezzel együtt a futójáték működőképesnek néz ki, talán Penny is végleg beért, ezzel a Smith-szel meg jó eséllyel nem fog a top 5-ben választani a Seattle.

A Broncos részéről már közel sincs ennyi pozitívum. A védelem három negyeden keresztül aludt, de legalább a negyedikre sikerült felébredni – ezzel együtt ha nem hisszük, hogy ez a Seahawks támadósor jó, akkor összességében ez nagyon gyenge produkció volt (nagyon hiányzik Vic Fangio). A komolyabb probléma viszont az, hogy Russell Wilson nem oldotta meg a problémákat, ez a Broncos offense nagyon messze van egyelőre attól, amit a Rams és a Bucs mutatott Matt Stafford és Tom Brady első évében.

És ebben nem is feltétlenül Wilson, hanem a főedző Hackett a hibás: ha jól számoltam, az irányítónak nagyjából 3-4 play action bootlegje volt (miközben ő ebben igazán elit), a hosszú passzos játékából rövidek lettek és mintha megtiltották volna neki, hogy a zsebből a legkritikusabb helyzeteket leszámítva kimozogjon. Ez nem egy Wilson-féle offense, ami nem lenne baj, ha hatékony lenne, de távolról sem az.

Az eddig ismert problémákra tehát nem sikerült megoldást találni (különösen problémás ebben a rendszerben a red zone offense, ugyanis 10 kísérletből egyszer sem sikerült 1-5 yardot megtenni a TD-ig), a támadósor mentalitásáról meg inkább ne is beszéljünk. Persze ez idővel változhat és nincs okunk feltételezni, hogy ne fejlődne a Broncos egyéni és rendszerszinten is, de a csapat első heti teljesítménye alapján túl sok értelme nincs Super Bowl runról beszélni.

7 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
R4v3N
R4v3N
2022-09-13 07:29

Ha jól látom a héten megint gyengébb ellenféllel játszik majd a Broncos, a Texans-szal.
Azt mindenképp be kell húzniuk, jó játékkal, mert utánna már jönnek a nagyobb falatok.

d zoli
d zoli
2022-09-13 06:24

Józsi! Aki Russel Wilsonra issza magát az 3 perc alatt tízet posztol instára. Koplárovics Bélát akartál írni nem?

csak ezt ne
csak ezt ne
2022-09-13 05:26

Nekem is fura, ahol a hazai csapat pontot sem csinál a 2. félidőben, ott annyira üdítő lenne a támadójáték. Az első félidei 17 pont az teljesen rendben van, az elég is egy félidőre, de a 0 nem OK sehogy sem. Ez egy felemás bemutatkozás. Nyilván kis szerencsével ez lehetett volna több, és Geno jobb volt a várhatónál, de azért ez az O továbbra is kérdőjeles.

A másik csapat bénázása (no meg azért mázli hegyek) a RZ szitukban megóvta őket egy nagyobb veréstől, de nem a védelem parádéja. A Broncos 433 yardot haladt 8 drive alatt, az több mint 50yard/drive, szerintem ez messze nem pofás. Meg kell jegyezni volt még két lehetőség intre, ami kimaradt, úgyhogy ez nézhetne ki még mesésebben, de szvsz nagyon nincs kész ez a D még.

Én nem lennék nyugodt Seahawks szurkolóként ez után a meccs után. A w meglett ezt nem kell magyarázni, ennek kell örülni, a többihez meg még lehet és kell majd fejlődni. A Broncos igencsak idényeleji formát mutatott, ez így kevés lesz, de van potenciál a csapatban, ha idén akarnak valamit, gyorsan korrigálni kell.

renningan
renningan
Reply to  csak ezt ne
2022-09-13 11:32

Ez inkább edzői döntés, meg volt két turnover, ami megint nem segített, de az első félidőben simán a Sehawks volt a jobb (a Broncos a játék képe alapján három pontot hagyott a táblán, a Seahawks meg legalább hatot).

Meg ha egy félifőn keresztül jól játszó Seahawks támadójátéka nem volt üdítő, akkor a másfél közepes negyedet hozó Broncosé miért lett volna az. Egy gyenge csapat ellen szerzett sok yardjukat feldughatják maguknak, ha nem tudnak 10 játékból TD-t csinálni az 5 yardosról és semmilyen életképes elképzelésük nincs a középső futáson kívül.

A Seahawks amúgy is csak Carroll fejében lesz jó bármire, ellenben az 1/1-től vagy akár a bottom 5-től nem kell tartaniuk, ami azért elég korrekt teljesítmény. A Broncsban meg van potenciál, de a tavalyi Seahawksban is volt, aztán láttuk, mi lett belőle.

ThySoul
ThySoul
Reply to  csak ezt ne
2022-09-13 08:58

Ha tippelnem kell mondjuk a legtöbb seahawks szurkoló minél szarabb mérleget akar, hogy normális irányító jöjjön kövi drafton

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  csak ezt ne
2022-09-13 07:34

Geno QB1 depth chart mellett melyik szurkoló és milyen szituációban lehet nyugodt?

katonadani
2022-09-13 05:08

a következőket mind úgy mondom, mint aki szkeptikus volt a Broncosszal és pozitív a Seahawksszal, ráadásul még fogadtam is a seahawks spreadre.

A második félidőben messze jobb volt a Broncos, háromból háromszor eljutottak a gólvonalig, simán mentek végig a pályán. A gólvonalnál bénáztak, ami nyilván probléma és javítani kell, meg ráment a meccs (bár ha Hackett nem gyökér a végén, még ez is beleférhetett volna akár), de nem hiszem h ennyire szar a helyzet, mint le lett festve és nem kell temetni mindent.
A Seahawks mindeközben 50 yardot sem haladt a félidő után.

Ráadásul szerintem full Wilson offense volt ez, azon kívül h az elején TEknek is ment a labda. Középre semmi, minden a szélre, és mivel két mély safety volt, így a mélyeket nem lehetett dobálni, ekkor meg a Wilson offense is a rövideket dobálja a szélre. Szóval szerintem semmi meglepő nem volt ebben az egészben, azon kívül h Hackett ennyire hülye volt game managementben a végén (meg h Gordon és Williams is fumble-özött a gólvonalnál).

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x