Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #5

Újra londoni meccs vasárnap, úgyhogy 15:30-tól focit nézhetünk egészen hajnal 5-ig. És még ha nincsenek is csúcsrangadók, sok érdekes meccs vár ránk. 

Egy új formátumot próbálok most ki beharangozónak, ahol minden meccsre tippelek a spreadre (is). Kevésbé lesz mélyreható elemzés, mint az első négy körben (így befértem egy cikkbe is), igyekszek lényegre törőbben jósolni a mérkőzésekre. Minden találkozónál a favorit mellé odaírom, hány ponttal tartják esélyesebbnek a fogadóirodák (konkrétabban a bet365), és erre a spreadre fogok jósolni. A szerkesztőségi tippek a képen viszont továbbra is simán a nyertesekre vonatkoznak.

Kommentek közt mondjátok majd el, hogy tetszett-e a formátum, vagy sem.

London, baby!

New York Giants vs. Green Bay Packers (-8) 15.30 (Arena4, Kandalló Pub)

Mindkét gárda 3-1-es mérleggel áll, és ugyan a Packers a jobb csapat, de az utóbbi két győzelmüket összesen 5 ponttal abszolválták, és egyáltalán nem meggyőzőek offense oldalon, így nehéz bízni bennük, hogy egy kiütést le tudnak hozni. Főleg úgy, hogy a futás elleni védelmük elég gyenge (DVOA-ben 28.), miközben a Giants vezeti a ligát futott yardokban. Nagy kérdés, hogy Daniel Jones mennyire tudja használni a lábát a bokasérülése után, ez sok mindent befolyásolhat a meccsen. Emellett a Packers malmára hajtja a vizet, hogy a Giants védelme sokat blitzel, ez pedig Rodgers ellen nem valami jó taktika. Az is érdekes adat, hogy a Giants jut a legkevesebbszer a red zone-ba, a Packers pedig a harmadik legkevesebbszer engedi oda az ellenfeleket.

Ennek ellenére nem bízok a Packersben, hogy bárkit meg tud verni egy touchdownnál többel, főleg ha a földön ekkora hátrányban van védőoldalon.

Tipp: Giants +8

19 órás sáv

Pittsburgh Steelers @ Buffalo Bills (-14)

Jöhet Kenny Pickett első kezdő meccse, és bizony bedobják a mély vízbe, hiszen a rendkívül fegyelmezett, okos, és nem mellesleg baromi tehetséges Bills lesz az ellenfél, ami a liga egyik legjobb és legkellemetlenebb védelme. Múlt héten az újonc hozott egy kis pluszt a támadósorba, mélyebbre passzolt Trubiskynél és a lábait is használta, azonban két interceptionje is rossz döntésből született, amit itt majd nem engedhet meg magának. Persze nem is várja el tőle senki a győzelmet, hiszen Von Millerék szét fogják szedni a támadófalát, a támadóhívások pedig egyáltalán nem segítik a dolgát és nem tudják előtérbe helyezni a szuper skill sort. Fun fact, hogy a Steelers átlagolja a második legkevesebb yardot drive-onként, miközben a Bills engedi a második legkevesebb yardot drive-onként.

Nagyon magas a spread, és Mike Tomlin ellen nem is teszek jó szívvel egy ekkora favoritra, de egyszerűen nem látom, hogy a labda bármelyik oldalán jó tudna lenni a Bills ellen a Steelers.

Tipp: Bills -14

Los Angeles Chargers (-2,5) @ Cleveland Browns (GamePass, Kandalló Pub)

A földön nem lehet ennél nagyobb különbséget találni a ligában. A Chargers átlagban 2,6 yarddal kevesebbet szerez futással, mint ellenfelei, ami a legrosszabb mutató a ligában. A Browns átlagban 74 yarddal többet fut meccsenként, mint ellenfelei, ami a legjobb mutató a ligában. Ugyan a Cleveland belső védőfala bőven sebezhető futással, de a Los Angeles-iek egyszerűen nem tudnak a földön haladni. Ellenben a Browns elit szinten fut, miközben a Chargers ezt nem szereti védekezni, úgyhogy simán lehet, hogy a Barnák kontrollálják az órát és a meccset. A nagy kérdés az, hogy Myles Garrett pályára tud-e lépni, ez akár eldöntheti a találkozót. Ugyanis ha nincs, akkor semmilyen nyomás nem lesz Herbertön, aki így végigmasírozhat a pályán. Viszont ha lesz Garrett, akkor szétszedheti a 6. körös Jamaree Salyert (aki jól mutatkozott be múlt héten), ezzel megtorpedózhatja a Chargers támadásait.

Tipp: Browns +2,5

Houston Texans @ Jacksonville Jaguars (-7)

A Texans az utóbbi két évben ugyanannyi meccset nyert a Jaguars ellen, mint mindenki más ellen összesen (4). Azonban ez a Jaguars már nem az, ami az utóbbi két évben 1/1-es volt. És a múlt héttel ellentétben szakadó eső sem lesz, hogy Lawrence elfelejtse, hogyan kell megfogni egy focilabdát. Szerintem ez a Jaguars egy jó csapat, amelyik be fog menni a rájátszásba, miközben a Texans leginkább az 1/1-et szerezheti meg magának, ami egyébként hosszú távot nézve egy kifejezetten jó kimenetel is lehet a számukra.

Tipp: Jaguars -7

Chicago Bears @ Minnesota Vikings (-7,5)

Justin Fields idén kerek 100-szor lépett hátra passzolni. Ebből lett 34 sikeres átadás, 33 sikertelen átadás, illetve 16 sack és 17 megiramodás (amik együtt 33-at adnak ki). Tökéletesen kiegyensúlyozott, amint annak lennie kell – mondaná Thanos. Ugyan a passzjáték a nullával egyenlő, futni tud a Bears, ráadásul a Vikings sémában nem szeret ez ellen védekezni, így itt lehet esélye a Bearsnek szorosan tartani a mérkőzést – plusz ugye a minnesotaiak sosem szoktak simán nyerni és mindig bolond meccseket játszanak. Ennek ellenére akkora a két csapat közti tehetségkülönbség, hogy csak a Vikingsra tudok tenni – bár a 7-ről 7,5-re emelkedés ebben elbizonytalanított, tekintve hogy a Vikingek mindig bolond szoros meccseket játszanak.

Tipp: Vikings -7,5

Detroit Lions @ New England Patriots (-3)

Lions meccseket szórakoztató nézni. Vezetik a ligát yardokban és pontokban, mindeközben ligautolsók engedett yardokban és engedett pontokban. A drive-jaik 37,5 százalékából TD-t szereznek és fordított esetben 37%-ban TD-t kapnak, így a meccseiken átlag 70,3 pont születik – mindegyik a legmagasabb szám a ligában. Az offense kétségkívül szuperül működik, a kérdés most az, hogy Bill Belichick ki tud-e találni ellene valamit. A másik pedig az, hogy egy Bailey Zappe irányította offense mire képes. Mert futni tudnak, a legjobb a sikerességi rátájuk a ligában, miközben a Lions nagyon gyengén védekezik és a legrosszabb arányban enged first downt a földön, de ha egyáltalán nem érzi magát veszélyben a levegőben, akkor teletöltheti a boxot – így sem lesznek kifejezetten jók valószínűleg, de talán ez elég lehet.

Én a jobb támadósorral (és a pontokkal) megyek.

Tipp: Lions +3

Seattle Seahawks @ New Orleans Saints (-5,5)

A Seahawks nagyon hasonlít a Lionshöz, hiszen egyrészt labdabirtoklásonként a legtöbb yardot és a második legtöbb EPA-t szerzik, másrészt viszont 2000 óta a harmadik legtöbb pontot engedik drive-onként. Geno Smith nagyon jól néz ki ebben a támadósorban, várhatón felüli pontosságban magasan vezeti a ligát, nagyon okosan játszik, tökéletesen vezényli azt az offense-t, amit Russell Wilsonnak nem sikerült. Persze most azért egy keményebb fába vágja a fejszéjét, hiszen a Saints védelme ha nem is domináns, de nagyon jó. A Lattimore-Metcalf párharcot élvezet lesz nézni.

Nem tudom, hogy erről a Saints offense-ről mit gondoljak, de ha megint csak a negyedik negyedben kezdenek el játszani (ott 49 pontjuk van, az 1-3. negyedekben 27), akkor nem fognak nyerni. Persze ha most nem indulnak be, akkor soha. Túl bizonytalan nekem ez a része, úgyhogy inkább kérem a pontokat a Seahawks mellé.

Tipp: Seahawks +5,5

Miami Dolphins (-3) @ New York Jets (Arena4, Kandalló Pub)

Tua helyett Teddy kezd, meglátjuk ez mekkora visszaesést jelent, bár én inkább afelé hajlok, hogy ebben a támadósorban nem igazán fog meglátszani. Persze Tagovailoa a játék több elemében jobb Bridgewaternél, de ha beleül egy ilyen jó rendszerbe és van két ilyen egyedien jó elkapója, akkor szerintem teljesen rendben lesz. Az is segíti a dolgát, hogy egy nagyon gyenge védelem ellen kell játszania, amelyik nem igazán javult a tavalyihoz képest – ami elég nehéz, tekintve hogy a liga legrosszabbja volt. A túloldalon nagy kérdés, hogy Zach Wilson hogyan birkózik meg a Dolphins sokat blitzelő védelmével, és mivel eddigi tapasztalataink alapján ez nem fekszik neki, plusz a támadófal is romokban, így szerintem bőven lesznek problémái.

Tipp: Dolphins -3

Atlanta Falcons @ Tampa Bay Buccaneers (-10)

Brady még sosem kapott ki a Falconstól, 10-0 a mérlege 28 TD és 4 INT mellett, ebből ráadásul 15 TD már a Bucs színeiben jött össze. Furcsa módon a Chiefs elleni vereség után pozitívabban látom a Buccaneers esélyeit, mint előtte, mert a támadósor beindult, és tudott működni egy jó védelem ellen is. Most egy rosszabb defense ellen kell teljesíteni, ahol nincs pass rush és Brady már jól ismeri Dean Pees összes blitzét, így nem lehet majd zavarba hozni. Ugyan a Buccaneers minden bizonnyal behúzza a találkozót, szerintem a Falcons relatíve szorosan tudja tartani. Egyrészt nagyon jól futnak, nagyon jól működik a támadófaluk ebben a rendszerben, és szerintem okozhatnak gondokat a Tampa védelmének, amely ligaelitnek tűnt, de a Chiefs megmutatta sebezhetőségüket. Plusz a Falcons idén még nem vesztett a spreaddel szemben.

Tipp: Falcons +10

Tennessee Titans (-2) @ Washington Commanders

A Titans idén nagyon magabiztosan hozza azt, hogy csak az első 30 percben akar pontokat szerezni, jó fogorvosi kamarához méltóan 10-ből 9 pontjuk a félidő előtt születik. A Commanders meg csak simán rossz – 28. támadó DVOA-ben és 24. védő DVOA-ben, amivel összetettben a 30. helyet foglalja el. Ha a Titans megint fel tud tenni 24 pontot az első félidőben, az akár elég is lehet egy nullázós másodikkal, de a Washington ha egy valamiben jó, akkor az a futás elleni védelme, ami ebben a matchupban a malmukra hajthatja a vizet. Valahogy nem érzem, hogy a Tennessee egy pozitív mérlegű csapat, úgyhogy Wentzékre teszek. Mi baj történhet?

Tipp: Commanders +2

22 órás sáv

San Francisco 49ers (-6,5) @ Carolina Panthers

Nincs nagyobb különbség két egység közt az egész ligában, mint a Panthers offense és a 49ers defense közt. A Párducok támadósora 32. EPA/play alapján, a 49ers védelme első. A Panthers 4,7 játékot átlagol labdabirtoklásonként, a 49ers a legmagasabb arányban erőszakol ki three-and-outokat. A carolinai támadósor a második legkevesebb yardot szerzi játékonként, a San Franciscó-i védelem 1977 óta a harmadik legkevesebbet engedi. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy Garoppolóéknek egyetlen pontot sem kell szerezniük, hogy megnyerjék a meccset.

Tipp: 49ers -6,5

Philadelphia Eagles (-5) @ Arizona Cardinals (Arena4, Kandalló Pub)

Az Eagles egyelőre veretlen és a legmeggyőzőbb csapat a ligában. A Sasoké a legsokoldalúbb támadósor, ami amint rájött, hogy az ellenfele mit nem tud levédekezni, azt nyomja végig. Mindeközben a védelem is minden szinten kiválóan teljesít. A Cardinals mindeközben ugyan 2-2-vel áll, de egyáltalán nem működik jól. A támadósor nagyon statikus, egysíkú, és igazából rossz nézni – miközben a liga talán legdinamikusabb irányítója vezényli –, a védelemben nincs pass rush, a coverage pedig a PFF értékelése szerint a legrosszabb a ligában.

A Kyler magic és a turnoverek persze minden meccsben benne vannak, meg akár át is nézhet rajtuk az Eagles a Cowboys elleni derbire készülve, de ezeken kívül nem látom, hogyan nem lesz ebből sima győzelem. Akár az első félidőben is eldőlhet, hiszen az Eagles a legjobb, a Cardinals a legrosszabb első 30 perces csapat idén.

Tipp: Eagles -5

Dallas Cowboys @ Los Angeles Rams (-5,5) (GamePass, Kandalló Pub)

Bevallom nem hittem, hogy a Cowboys életben marad Cooper Rush-sal, ehhez képest nem tudnak kikapni. Nagy dicséret a támadó oldali edzői stábnak, illetve a védelemnek, amely annyira jól játszik, hogy úgy áll 3-1-gyel a csapat, hogy az ő meccsein van a második legkevesebb pont a szezonban és mindenkit 20 pont alatt tartott eddig. Most a Rams jön szembe, amely nagyon szenved támadóoldalon.

A legnagyobb baj, hogy a támadófal szétesett a sérülések és a formahanyatlás miatt, ezt pedig Micah Parsonsék ki fogják tudni használni. Így nyilván futójáték sincs, de a másik probléma, hogy egyáltalán nincs vertikális játéka a Ramsnek, de még csak középtávoli sem igazán. Kupp persze kap egy millió rövid passzt, de akármilyen jó elkapó is a játék ezen területén, sosem lesz egy vertikális célpont, vagy egy igazi alpha X elkapó. Allen Robinson sem tudta ezt szolgáltatni McVaynek, akinek így erőlködnie kell és sémából termelni a yardokat. Ami egy pontig megy, de amikor 49ers és Cowboys szintű védelmek jönnek szembe, akkor ez nem elég.

Így az a minimum szerintem, hogy szorosan tartja a meccset a ‘Boys, de szerintem nyerhetnek is.

Tipp: Cowboys +5,5

Sunday Night Football

Cincinnati Bengals @ Baltimore Ravens (-3,5)

A Titans@Commanders mellett itt vagyok a legnagyobb bajban tippelés szempontból, mert még négy forduló után is nehezen helyezem el ezt a két gárdát, hogy mit várhatok tőlük. A Bengals védelme sok advanced mutató szerint az egyik legjobb a ligában, de még nem játszottak jó támadósorok ellen. A Ravens támadósora tök jó a mutatók szerint, de gyakorlatilag Lamar Jackson viszi a hátán az egészet. A Tigrisek támadósora eléggé szenvedett eddig és minden védelem átállt nagyrészt cover2 védekezésre ellenük. A Hollók védelme ebből elég keveset futtatott eddig, és amúgy is elég sok problémával küzdenek és elég sok nagy játékot engedtek kommunikációs hibákból (is). Így legyen okos az ember.

Tavaly a Bengals nagyon elintézte a Ravenst kétszer is, Burrow 941 yardot és 7 TD-t passzolt két meccs alatt. Nem tudom ebből mennyi következtetést tudunk levonni, mindenesetre ha ennyire 50-50-nek gondolom a meccset, akkor kérem a pontokat az underdog mellé (plusz Bateman kiesése is erre billentette a mérleg nyelvét).

Tipp: Bengals +3,5

Monday Night Football

Las Vegas Raiders @ Kansas City Chiefs (-7)

A Chiefs offense működik – első EPA/playben és labdabirtoklásonkénti pontokban is. A Raidersé viszont nem, főleg nem a tehetségszinthez és az edző személyéhez képest. És persze új rendszer, meg kell tanulni, várhatóak az év elején problémák, de Carr régen nézett ki ilyen rosszul, az Adamsszel való kapcsolata meglepően nem működik egyelőre. Múlt héten legalább a futójáték ment, de a Chiefs négy forduló alapján az 5. legjobb futásvédelem a DVOA mutató szerint.

A Raiders nem egy rossz csapat, a három meccsüket összesen 13 ponttal bukták el, így azt mondanám, hogy javulás várható, csak ezt pont a Chiefs ellen kevésbé látom: az utóbbi 9 egymás elleniből 8-at, az utóbbi 15-ből 13-at nyert a KC, ebből ráadásul 11-szer legalább hét ponttal. Szerintem ez a tendencia folytatódik.

Tipp: Chiefs -7

Magabiztosabb spread tippek

  • Eagles -5
  • 49ers -6,5
  • Lions +3
  • Cowboys +5,5
  • Seahawks +5,5

Múlt héten: 3-3-2
Szezonban: 11-13-2

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 42-22
  2. kronikk 38-26
  3. alatriste 36-28
  4. balentin 36-28
  5. Támogatók 36-28
  6. jarred 35-29
  7. katonadani 35-29
  8. leonidasz 34-30
  9. chester 33-31
  10. renningan 32-32

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 69,02
  2. kronikk 60,63
  3. alatriste 59,25
  4. balentin 57,25
  5. Támogatók 56,99
  6. katonadani 56,61
  7. jarred 55,49
  8. laonidasz 54
  9. chester 51,91
  10. renningan 49,24

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!