Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #6

Megkezdődnek a bye weekek (a Titans, Raiders, Texans, Lions négyes pihen először), nehezednek a fantasy meccsek, kilenc helyett csak nyolc mérkőzés lesz a 19 órás sávban, utána pedig akár két konferenciadöntő előzetest is megnézhetünk vasárnap. 

Ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre. Múlt héten nem magyaráztam el ezt a koncepciót eléggé, úgyhogy most két példán keresztül szemléltetem. Ha 49ers -5,5 a tippem, az azt jelenti, hogy a 49ers legalább 5,5 ponttal (tehát gyakorlatban minimum 6 ponttal) nyer, ha viszont Falcons +5,5 a tippem, akkor az azt jelenti, hogy a Falcons legfeljebb 5,5 ponttal (tehát gyakorlatban maximum 5 ponttal) kap ki.

Múlt heti spread tippek: 7-8

19 órás sáv

San Francisco 49ers (-5,5) @ Atlanta Falcons

A Falcons támadósora rendkívül szórakoztató a sok futással és mély play action játékokkal, azonban most nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen a 49ers védelme a legjobb a ligában engedett pontokban, yardokban, first downokban és játékonkénti yardokban is. Persze sok a sérült, ami akár probléma is lehet, de DeMeco Ryans mindig a helyes taktikát és játékot választja, mindig jó megoldást ad a támadósor kérdéseire. A túloldalon a Falcons sokat blitzel, hiszen Dean Pees a védőkoordinátor, azonban Shanahannek általában elég jól megy a blitzek ellen, így fel lehetnek vértezve a sikerre offense oldalon is – plusz a Falcons futás elleni védelme elég gyenge.

A Falcons még veretlen a spreaddel szemben és minden meccse 6 ponton belül dőlt el. Mégis a 49ersre teszek 5,5 pontos hátrányból indulva is, ugyanis Shanahanék nem utaztak haza a nyugati partra, hanem keleten maradtak a múlt heti Panthers elleni találkozó után, és az utóbbi években amikor így tettek, akkor háromból hármat nyertek, átlagban 18 ponttal.

Tipp: 49ers -5,5

New England Patriots @ Cleveland Browns (-2,5)

Ha sok jó futást akartok látni, akkor ezt a meccset kapcsoljátok be. Itt van EPA/play alapján a liga két legjobban futó csapata, a Browns emellett DVOA-ben is első, sikerességi rátában pedig ötödik, a PFF futásblokkoló értékelése alapján megint csak első. A Patriots DVOA-ben, sikerességi rátában és futásblokkolásban is hatodik. Ráadásul mindkét csapat futásvédelme gyenge: a Browns 32. DVOA-ben és EPA/playben is, a Patriots 28. és 27. ugyanezekben a mutatókban.

Viszont a Patriots meg tudja fogni a futást ha nagyon akarja és ha csak ezt látja veszélyforrásnak az ellenfélnél – lásd Lions elleni mérkőzés múlt héten. A kérdés az, hogy Brissett a levegőben mire képes ellenük, illetve hogy mennyit számít a jó stratégia, ha az ellenfélnél Nick Chubb minden futásnál leráz magáról négy védőt. Fogalmam sincs, mi a válasz erre a kérdésre, én most hiszek a tehetségben, de nem valami magabiztosan.

Tipp: Browns -2,5

Jacksonville Jaguars @ Indianapolis Colts (-2)

Ha sok rossz futást akartok látni, akkor pedig ezt a meccset kapcsoljátok be: ez a két csapat hozza össze ugyanis a két legnagyobb arányban a 0 vagy negatív yardos futásokat a ligában. Nem találkoztak olyan régen a csapatok, akkor 24-0 lett a Jaguarsnak, azonban Indianapolisban már nem olyan sikeres a jacksonville-i alakulat, hiszen az utóbbi négyet, illetve az utóbbi kilencből nyolcat elbukta idegenben. Ennek ellenére jobban bízok Pedersonékban, hiszen a Colts támadósora 32. EPA/playben, Ryant 21-szer sackelték, 11 fumble-t vétett, a Jaguars pass rush pedig nagyon kemény. A Jags offense múlt heti 6 pontja rosszul mutat, de a yardokat termelték, és jobbak szoktak lenni a red zone-ban, úgyhogy most visszapattannak.

Tipp: Jaguars +2

New York Jets @ Green Bay Packers (-7,5)

Van egy olyan tippem, hogy a Packers fogja jobban kezdeni a meccset, ugyanis a Jets még egyetlen TD-t sem szerzett az első negyedben, ellenben a Green Bay-iek elég jó felrajzolt játékokkal szoktak érkezni. Ellenben a második félidőre megáll a tudomány, Rodgersék a 3. legkevesebbszer szereztek pontot a ligában a második 30 percben, így itt visszajöhet a mérkőzésbe a Jets. Főleg hogy a Packers defense elég nagy problémákkal küzd, leginkább edzői fronton, így lehet haladni ellenük – ha a Giants után a Jetstől is kikapnának, akkor szinte biztosan róluk írok jövő héten elemzést. A támadósor problémái talán szembetűnőbbek, de lehet a védelemben vannak a nagyobbak.

Ahogy múlt héten, úgy továbbra sem bízom a Packersben annyira, hogy bárkit megverjenek egy TD-nél nagyobb különbséggel.

Tipp: Jets +7,5

Minnesota Vikings (-3) @ Miami Dolphins

A hetedik körös újonc Skylar Thompson fog kezdeni a Dolphinsban, így automatikusan lehet is a Vikingsra tippelni, hiszen ekkora különbséget irányítók közt nehéz kompenzálni. Mégis mi szólhat akkor a Dolphins mellett? Egyrészt a floridai meleg, az mindenkinek gondot okoz. Másrészt a futójáték Mostert vezetésével, ugyanis a minnesotai védelem a könnyű boxokkal engedi a futásokat. Harmadrészt Tyreek Hill és Jaylen Waddle elkapás utáni yardjai. Negyedrészt a Dolphins védelme ugyan összességében nem valami jó, de mégis jó matchup lehet Cousins ellen: a Vikings QB-ja a 30 kvalifikáló irányító közül a 29. blitzek ellen és a 24. emberezés ellen EPA alapján. A Miami pedig a 6. legtöbbet blitzel és a 3. legtöbbet emberezik. Ötödrészt pedig a Vikings mindig hülye meccseket játszik és a 4-1-es mérleg túlteljesítésnek tűnik.

A spreaddel szemben biztosan a Dolphinsra teszek, mert a Vikings nem tud lehozni egy sima meccset. Bridgewaterrel magabiztosan tennék straight up is a Miamira… áh legyen, megyek Skylar Thompsonnal is, bármekkora hülyeség is. Mi baj lehet belőle?

Tipp: Dolphins +3

Cincinnati Bengals (-2) @ New Orleans Saints

Who dey vs. Who dat! Két jó védelem találkozik két magához képest gyengélkedő támadósorral. A Saintsnél úgy tűnik csak a Taysom Hill csomagra lehet hagyatkozni a sérültek miatt, de a Bengals edzői stábja Lou Anarumóval valószínűleg jobban felkészíti majd a defense-t ez ellen, mint múlt héten a Seahawks. A Bengals mindeközben elkezdett kicsit javulni támadóoldalon, elindultak a helyes úton, de még hosszú a célhoz vezető út. Az utóbbi két hétben kevésbé voltak kiszámíthatók, a futójáték is jól ment, sikerült változtatni a tendenciákon. Ez mindenképp jó jel a továbbiakra, de sokat kell még dolgoznia Zac Tayloréknak.

Azért is érdekes ez a találkozó, mert Joe Burrow és Ja’Marr Chase hazatér Louisianába az LSU-s évek után, Trey Hendrickson és Vonn Bell pedig korábbi csapata ellen játszik, utóbbiban elég nagy tüske maradt még a mostani ellenfél irányába. Szerintem a Bengals behúzza ezt a találkozót, mert jobbnak is gondolom őket, és talán motiváltabbnak is a New Orleans-i hazai pálya ellenére.

Tipp: Bengals -2

Baltimore Ravens (-5,5) @ New York Giants

A nagy sztori itt Wink Martindale, a Giants védőkoordinátora, akit tavaly rúgtak ki Baltimore-ból. De vajon ő ismeri jobban Lamar Jackson gyengeségeit és az ellenszereit, vagy Greg Roman ismeri jobban az ő blitz sémáit? Ugyan sokkal jobb eredményei voltak Lamarnak idén a blitz ellen (7,9 YPA, 7 TD, 1 INT), még mindig ez tűnik a legjobb taktikának a megállítására, főleg tehetséges elkapók hiányban (Bateman ismét nem játszik), és ezek érkezni is fognak a Giantstől.

A másik oldalon tudjuk, hogy a Giants futni akar és azt tud is, épp a Ravens mögött a második legjobb arányban szereznek földön first downt. Érdekes egyébként, hogy Lamar fut a legtöbbet idén, de Daniel Jones a negyedik helyen áll ebben, szóval sok QB futást is láthatunk, amennyiben Jones bokája felépült. És ez működhet is, hiszen a Ravens futás elleni védelme DVOA szerint csak a 26. a ligában. Annyiban azonban jó dolga van a Baltimore-nak, hogy a safety Marcus Williams kiesését most nem fogják megszenvedni, ugyanis mély passzokat nem használ a Giants, így pedig feljebb tudnak lépni és a futást is talán jobban ölhetik.

A Ravens összességében nagyon jó csapat, minden meccsén vezetett 10+ ponttal, így szerintem behúzzák ezt a találkozót, de ha esetleg itt is nyer a Giants, akkor már igazán komolyan kell venni őket.

Tipp: Ravens -5,5

Tampa Bay Buccaneers (-9) @ Pittsburgh Steelers

Ezt a meccset elég bekapcsolni a második negyedben, ugyanis egyik csapat sem szerzett még touchdownt az első játékrészben. Kenny Pickett múlt héten 3 pontot tudott feltenni a táblára, most pedig jön egy talán még kellemetlenebb ellenfél a Buccaneers személyében a kreatív blitzekkel meg minden őrülettel amit Todd Bowles kitalál – aki ráadásul 11-3-as mérleget tud felmutatni újonc QB-k ellen. A Steelers offense-t amúgy is elég borzasztó nézni – minden pittsburghi szurkoló várja a napot, amikor Matt Canada támadókoordinátort kirúgják – és ez nem most fog megjavulni a DVOA szerinti legjobb passzvédelem és a harmadik legjobb sack rátát jegyző defense ellen.

A Buccaneers offense-szel kapcsolatban sem vagyok olyan magasan, mint tavaly, de nyilván messze az övék a jobb támadósor, és a Watt nélküli Steelers defense egyelőre nem valami ijesztő – főleg nem a mai, ahol szinte az egész secondary kiesett sérülés miatt. Nem tudom Tomlin mit tud kitalálni a következő 13 hétben, de ez a Steelers közelebb van az 1/1-hez, mint a nem negatív mérleghez – mondjuk egy TJ Watt, Will Anderson duót megnéznék a fal két szélén.

Tipp: Buccaneers -9

22 órás sáv

Buffalo Bills (-2,5) @ Kansas City Chiefs

Erre a találkozóra bizony az év meccse van ráírva így előzetesen. Geno Smith mellett A két legjobb irányító, a két legtöbb pontot szerző támadósor. A Bills a drive-jai 47,2 százalékából, a Chiefs 46,2 százalékából legalább a red zone-t eléri (1-2. hely), a Bills 55,7 százalékban, a Chiefs 52,5 százalékban megoldja a harmadik downos helyzeteit (szintén 1-2. hely), és minden más csapatnál bő kétszer nagyobb arányban oldják meg a harmadik és 7+ yardos szituációkat is, ami abszurd.

Mindkét támadósor lehengerlő tehát, de mit tudnak tenni a védelmek, hogy megállítsák őket? A Billsnek a támadófala és a futójátéka a leggyengébb pontja, a Chiefs pedig jó futás ellen, plusz a védőfal összességében is egész jól néz ki, Spagnuolo pedig mindig kitalál valami meglepőt és érdekeset. Kérdés a blitzek mennyire jó ötletek Allen ellen, de hátha összejön 1-2 nagy védelmi játék, azzal már biztos kiegyeznének.

A Bills oldalán azért eggyel jobban látszik a terv. Blitzelni nem fognak, hiszen nem szoktak és a négy emberes pass rushuk is elegendő gyakorlatilag bárki ellen. Legutóbb Mahomes elsősorban a megiramodásaival verte meg őket, most erre kell figyelniük, és blitz nélkül erre jobb esélyük is van. A másik dolog pedig hogy a Bills védelme a legjobb idén tight endek levédekezésében DVOA mutató szerint, és a Chiefs egyelőre nagyon Kelce-centrikus, így ha őt le tudják venni, akkor azért okozhatnak problémákat.

Nem igazán érdekel ki nyer, csak hátra akarok dőlni és élvezni… De akkor is kell tippelni. Mahomes ugyebár most először underdog hazai pályán, de idegenben is 7-0-1 a mérlege a spread ellen, amikor esélytelenebbnek tartják. Szerintem a Bills jobb csapat, így straight up rájuk tippelek, de érzem, hogy hülyeség hazai pályán Mahomes és Reid ellen tenni, úgyhogy a spreaddel szemben meg rájuk. Legalább az egyikkel biztosan igazam lesz.

Tipp: Chiefs +2,5 (a +3 jobban tetszett csütörtökön)

Arizona Cardinals (-2,5) @ Seattle Seahawks

Ha az eddigiek alapján biztosak lehetünk valamiben, akkor az az, hogy a Seahawks megnyeri a Cardinals elleni első félidőt. A Seattle ugyanis a legmagasabb arányban szerez pontot az első félidős drive-jaiból, az Arizona pedig a negyedik legrosszabb arányban – az első negyedben ráadásul 0-38 a pontaránya Kingsbury tanítványainak. Mindeközben az is elég valószínű, hogy a második félidőt meg a Cardinals nyeri, hiszen ott meg ők a legjobbak ugyanebben a statisztikában, a Seahawks pedig hátulról hetedik. Aztán hogy ez az egész meccsre vetítve mit jelent majd és ki távozik a W-vel, az jó kérdés.

Ugyan a Seahawks védelmében egyáltalán nem lehet bízni, hiszen az első öt körben 2000 óta a harmadik legtöbb pontot engedték drive-onként, Geno Smith kompenzál a túloldalon és elit szinten teljesít. Fogalmam sincs, hogy Vance Joseph őrült nonszensz blitzei ellen mire képes, de ki mer fogadni egy ennyire elit (szinten játszó) irányító ellen? Főleg ha még kapok is mellé három pontot.

Tipp: Seahawks +2,5 (a +3 jobban tetszett csütörtökön)

Carolina Panthers @ Los Angeles Rams (-10)

A Panthers katasztrófa volt egész szezonban, ráadásul most PJ Walkernek kell irányítania. DE! Matt Rhule már nincs a csapatnál. Vajon ad ez egy löketet a gárdának? Először épp a címvédő ellen kellene, hogy adjon, azonban jegyezzük meg, hogy a Rams óriási gondokkal küzd és támadóoldalon nagyon nehezen találja a hatékony játékot. Épp ezért tartom soknak ezt a 10 pontos spreadet, hiszen ahogy a Packersnél, úgy a Ramsnél sem tudom feltételezni, hogy bárkit megvernek egy TD-nél nagyobb különbséggel, és ez még a jelenleg 1/1-es Panthersre is igaz. Ráadásul Stafforddal 1-3 a mérlegül a spread ellen, ha legalább 10 pontos favoritok, illetve idén a 7+ pontos favoritoknak is csak 4-10 a mérlege spread ellen. Szóval legyen PJ Walker és a Panthers, mi baj történhet?

Tipp: Panthers +10

Sunday Night Football

Dallas Cowboys @ Philadelphia Eagles (-6,5)

Azt gondolom, mindkét csapat egész jól körülhatárolható, mégis nagyon nehezen tudom eldönteni, ki nyeri majd a meccset. A Cowboys támadósora Cooper Rush-sal elég gyenge, a harmadik legalacsonyabb arányban jutnak el a red zone-ig. Főleg futásra építenek, mert passzjátékban elvesznek a gyenge irányítóval, így várják vissza Prescottot. Az Eagles a második legkevesebb yardot engedi idén passzjátékonként, és ha kicsit jobban berendezkednek a futásvédelemre, akkor meg tudják azt is fogni. Úgy gondolom, nem fog túl sok pontot szerezni a Cowboys, a Sasok képesek megfogni őket, de ehhez kell, hogy több 5 emberes frontot használjanak Jordan Davisszel középen, mert ekkor nagyon sokat javul a futásvédelmük.

A túloldali matchup viszont igazi csemege lesz. A Cowboys védelme elképesztően sok nyomást generál, a harmadik legkevesebb yardot engedi passzjátékonként, a legalacsonyabb arányban engedi az ellenfeleket a red zone-ba és egyetlen meccsen sem engedett még 19 pontnál többet. Persze nem találkoztak még Eagles szintű támadósorral, habár ez egyébként fordítva is teljesen igaz. A Sasok offense-e nagyon jó, a hatodik legjobb arányban jut el a red zone-ba, az 5. legjobb EPA/play és DVOA mutatóban is, de a legkönnyebb volt a sorsolásuk eddig.

Itt a falak csatájára lesz érdemes figyelni, és jó eséllyel ez dönti majd el a mérkőzést. A Micah Parsons, DeMarcus Lawrence és Dorance Armstrong vezette pass rush félelmetesen jó idén, de igaz ez az Eagles támadófalára is – már amennyiben egészségesek, de négyen is kisebb sérüléssel küzdenek jelenleg, bár elvileg mindenki játszani fog. A Cowboysnak a futás elleni védelem lehet a gyengéje, így az Eaglesnek itt van elsősorban esélye, és igyekezniük kell elkerülni az egyértelmű passzhelyzeteket, ugyanis akkor a ‘Boys lehet előnyben.

Igazából mindkét csapatra igaz, hogy úgy nyerhet, ha tud futni, és a pass rush-a nyeri a saját párharcát, így az irányító kezébe adja többet a labdát. Azt gondolom, hogy az Eagles offense padlója magasabban van, és a földön tudnak majd nagy gondokat okozni a dallasiaknak. Ráadásul a hazai pálya is a Sasok mellett szól, de egy kiütésben nem hiszek, a spread pedig túl magas.

Tipp: Cowboys +6,5

Monday Night Football

Denver Broncos @ Los Angeles Chargers (-4,5)

Sok pontra, és főleg sok touchdownra ne számítsunk hétfő éjjel. Leginkább mert a Broncos szerzi a legkevesebb TD-t a red zone támadásaiból, és a Broncos engedi a legkevesebb TD-t a red zone védekezéseiből is – épp ezért mindössze átlag 31 pont születik a denveriek mérkőzésein, ami a legalacsonyabb átlag a ligában. Emellett Brandon Staley kezdte el Russell Wilson tönkretételét még a Rams védőkoordinátoraként, amikor teljesen megállította a Let Russ Cook kampányt, így ezen a meccsen sem várok tündöklést Wilsontól. Viszont a denveri védelem is nagyon jó, a legtöbb szimulált nyomást küldik a QB-kra, nagyon sok a nyomásgyakorlás, a kreatív játékok coverage-ben, szóval Herbertéknek is nehéz dolguk lesz.

Kedd reggel minden bizonnyal lehet majd csámcsogni valami furcsa edzői döntésen is, hiszen Hackett és Staley meccsein ez amúgy is adott, egymás ellen meg exponenciálisan így lehet.

Tipp: Broncos +4,5

Magabiztosabb spread tippek

  • Bengals -2
  • Buccaneers -9
  • Ravens -5,5
  • Panthers +10
  • Jets +7,5

Múlt héten: 2-3
Egész évben: 13-16-2

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 52-28
  2. kronikk 49-31
  3. balentin 46-34
  4. Támogatók 46-34
  5. jarred 45-35
  6. alatriste 44-36
  7. leonidasz 44-36
  8. chester 43-37
  9. katonadani 42-38
  10. renningan 41-39

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 83,33
  2. kronikk 77,49
  3. balentin 73,99
  4. Támogatók 71,3
  5. jarred 70,97
  6. alatriste 70,28
  7. leonidasz 68,66
  8. chester 67,52
  9. katonadani 67,14
  10. renningan 62,13

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!