Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #7

Nem fogok hazudni, nem ez az év fordulója. A liga három legjobb csapatából kettő bye weeken van, plusz az 5-1-es Vikings és a címvédő is. Így az egyetlen olyan meccs, ahol mindkét csapat pozitív mérleggel áll, az bizony a Colts-Titans, ami nem a legközönségcsalogatóbb. Ennek ellenére azért lesznek érdekes mérkőzések. 

Ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre, bár az idei formám alapján ez sokkal inkább szórakoztatásra szolgál, mintsem profitálásra.

Múlt héten: 4-9
A szezonban (5. héttől): 11-17

19 órás sáv

Cleveland Browns @ Baltimore Ravens (-6,5)

Elég jól indult a Browns szezonja, de kiderült, hogy csak a Pantherst és a Steelerst verték meg, azóta meg kikaptak zsinórban háromszor. Kijöttek Brissett hibái, ám sokkal meglepőbb, hogy a védelem pocsék – EPA/play alapján csak a Lions rosszabb a ligában. Az analitikus hozzáállás oda vezetett, hogy nem költöttek a védőfal közepére, az LB sorba pedig inkább coverage játékosok érkeztek, akik túl kicsik a futók megállításához, így csak az nem fut rajtuk át, aki nem akar. Ez még csak-csak várható volt, de hogy a levegőben is ennyire rosszak legyenek, az már edzői probléma, így meglepő lenne, ha nem váltanák le Joe Woodsot év végén.

Ez a két csapat szerzi egyébként a legtöbb 10+ yardos futást, Nick Chubb 21-nél tart, Lamar Jackson pedig 17-nél. És a fent említett pocsék Browns defense mellett a Ravens is átlag alatti futás ellen, úgyhogy lehet keresnivalója a clevelandieknek – bár nem segíti a dolguk, hogy az elit guard Wyatt Teller nem bevethető. A Ravens egyébként úgy áll 3-3-mal, hogy a legkevesebbet volt hátrányban az egész ligában, így ezt kompenzálva most áttérnek pozitív mérlegre. És mivel az utóbbi öt meccsen 4-1-et hoztak a spreaddel szemben is a Browns elleni meccseken, így szerintem hozzák a TD-nyi különbséget.

Tipp: Ravens -6,5

Indianapolis Colts @ Tennessee Titans (-2,5)

A Titans 3-2-es mérleggel, de mínusz 22-es pontkülönbséggel áll. A Colts 3-2-1-es mérleggel, de mínusz 18-as pontkülönbséggel áll. Egyik csapat sem néz ki jól, de egyikük jó eséllyel bejut majd a rájátszásba. A Colts mintha magára talált volna a Jaguars elleni második félidőben, talán megtalálták a megfelelő támadófal-felállást és a rövidpasszos játék is működőképesnek bizonyult.

Ennek ellenére nem tudom a Colts falában egyelőre mennyire bízom, főleg egy jó Titans DL és kreatív szimulált nyomások, stuntok ellen, de abban sem tudok bízni, hogy a Titans gyakorlatilag minden red zone támadását TD-re váltja, és hogy elég az első félidőben pontokat szereznie. Az idei első felvonást a Titans nyerte, az utóbbi négy egymás ellenit is, és 2020 óta 11-2 a mérlege csoporton belül, ráadásul pihenőhétről is érkeznek. Legyenek ők a tippem, mert Shaquille Leonard nem tér még vissza.

Tipp: Titans -2,5

New York Giants @ Jacksonville Jaguars (-3)

Két csapat, amelyektől többet kaptunk, mint tavaly, vagy mint amit vártunk. Mindkettőnél új edzői stáb jött, ami nagyrészt okolható a fejlődésért. A Jaguars összességében tehetségesebb, a Giantsnél viszont jobb az edzői stáb. De sokatmondó, hogy az 5-1-es Giants underdognak számít a 2-4-es Jaguars ellen.

Ugyan imádom, amit a Giants idén csinál, és csodálatra méltó az edzői stáb teljesítménye, hogy 200 yardos elkapó nélkül, a liga második legtöbb nyomásarányát engedve ilyen jó mérleggel állnak. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy 2000 óta a 78 csapatból, amely legalább 5 győzelmet szerzett az első hat meccsen, a 74. legjobb a pontkülönbségük. A Football Outsiders számai szerint ez inkább egy három győzelmes csapat pontkülönbsége, így nagyon túlteljesítenek – az egész ligában a 7. legkevesebbet játszottak előnyben.

Mindeközben a Jaguars a 9. legtöbbet volt előnyben és pontkülönbség alapján csak a Ravens teljesített jobban alul győzelmeket tekintve, így közelebb állnak egy 4 győzelmes csapat képéhez, mint egy 2 győzelmeséhez. A holtszezonban szoktam mondani mindig, hogy az ilyen dolgok idővel korrigálódnak, így most is arra kell tippeljek, hogy korrigálódik és a Jaguars fog nyerni. De túl közel vannak egymáshoz a csapatok, és nem elég meggyőző a Jags, hogy egy field goalnál nagyobb különbséggel is rájuk tegyek.

Tipp: Giants +3

Detroit Lions @ Dallas Cowboys (-7)

A Cowboysba visszatér Dak Prescott, kíváncsian várom, hogy az offense visszaalakul-e a korábbi verzióra, vagy sikerült tanulni a Rush-kísérletből, és neki is egyszerűsítenek kicsit, több lesz-e az under center játék, play actionök, stb. A Lions pedig pihenőhétről érkezik, náluk a nagy kérdés az, hogy sikerült-e javítani a védelmen, ami az utóbbi 10 év első hat fordulóit nézve a 6. legrosszabb EPA/drive alapján.

Ugyan a Cowboys védelme szuper idén, futás ellen sebezhetők (csak 17.-ek DVOA alapján), így a Lionsnek itt lehet keresnivalója offense oldalon, passzjátékban pedig a visszatérő Amon-Ra St. Brownban kell bízniuk, és hogy Penei Sewell fel tudja tartóztatni Micah Parsonst, legalább egy rövid ideig.

A Cowboyst jobb csapatnak gondolom, egy jó Prescottal akár konferenciadöntőt is el tudok náluk képzelni, de előbb szeretném látni, hogy Prescott hogyan tér vissza, plusz a legtöbb meccs szoros idén, így a Lions egy TD-n belül tartja a végére.

Tipp: Lions +7

Green Bay Packers (-4,5) @ Washington Commanders

A héten írtam a Packers gondjairól, így ezt most hosszasan nem fejtegetném. Ebből viszont lehet egy csúnya meccs, mert ez a két csapat szerez pontokat a drive-jaik legalacsonyabb százalékából. Ráadásul a Commanders elég jól fogja a futást is, és a védőfalával meggyűlhet a baja a múlt héten elég rozoga lábakon álló Packers támadófalnak, úgyhogy hacsak nem indul be a passzjáték, döcögős lesz megint a Packers offense. A túloldalon Wentz helyett Heinicke kezd, akivel beszűkül a playbook és a megjátszható területek nagysága, ellenben kevesebb hülyeséget fog valószínűleg csinálni. A Commandersnek a futással lehetne esélye elsősorban, ugyanis borzalmas ebben a Green Bay, de a fővárosiak sem különösebben jók a földön.

R-E-L-A-X helyett P-Á-N-I-K? Miért szenved a Packers?

Bárki ellen nehéz dolga van jelenleg a Packersnek, ráadásul a Commanders védőfala és futás elleni védelme kifejezetten megnehezítheti a helyzetüket. Kevés pontos meccs a tippem Packers győzelemmel, de nem túl naggyal.

Tipp: Commanders +4,5

Atlanta Falcons @ Cincinnati Bengals (-6,5)

Szegény Falconst megint leírják, pedig eddig minden héten hozták a spreadet. Ráadásul most sincsenek rossz esélyeik akár a meccs megnyerésére sem. Oké, a Bengals védelem összességében nagyon jó (legalacsonyabb arányban engednek TD-t), de a Falconsra baromi nehéz készülni, hiszen nem találkoznak ilyen jellegű támadósorral soha máskor. Az atlantaiakat csak a Bills, Chiefs, Ravens előzi abban, hogy hány játékonként hoznak first downt (3,1), futásban konkrétan a legjobbak DVOA alapján, ami most azért előnyös, mert DJ Reader nélkül a Bengals nyeli a yardokat, az utóbbi két hétben 383-at a földön, de összességében is 28.-ak futás elleni sikerességi rátában.

Viszont tegyük hozzá, hogy a túloldalon is haladhat a támadósor, hiszen a Bengals kicsit rátalált magára stílusilag és már csak shotgun formációkat használnak. Burrow-nak most nyugodtabb napja lehet a szokásosnál, hiszen a Falcons 30. nyomásgyakorlásban és sack rátában is, és ugyanez igaz drive-onként engedett yardokra is.

Sok pont lesz várhatóan, ami hozhat nagyobb különbséget is, de 6-0-s spread elleni mutató ellen nem fogadok. Sőt, szerintem a Falcons meg is nyerheti ezt.

Tipp: Falcons +6,5

Tampa Bay Buccaneers (-13) @ Carolina Panthers

A Panthers aktívan belefogott a tankolásba, úgyhogy a vereségük gyakorlatilag nem is lehet kérdés, főleg hogy megint PJ Walker fog kezdeni a liga messze (a szó rossz értelmében véve) legegyszerűbb támadósorában. A kérdés csak az, hogy az alaposan megemelt 13 pontos spreadet (hét közben még 10 volt) is sikerül-e alulmúlni. Idén 1-5 a mérlegük a spreaddel szemben. Múlt héten a gyengélkedő Rams ellen rájuk tettem, most a gyengélkedő Buccaneers ellen ezt nem teszem meg, mert még ha nem is jön be, akkor is kevésbé érzem majd magam hülyének.

Tipp: Buccaneers -13

22 órás sáv

Kansas City Chiefs (-2) @ San Francisco 49ers

Ez lenne a hét meccse, ha a 49ers teljes kerettel tudna kiállni, azonban a védelem fele sérült – múlt héten hét kezdő nem tudott pályára lépni vagy játék közben sérült meg. Egészségesen ez a 49ers akár a konferencia legjobbja is lehetne, de amíg ennyien hiányoznak a defense-ből, addig nehéz elképzelni, hogy meg tudják állítani a Chiefst. Most egész sokan felépültek, viszont a CB-sor továbbra sincs rendben. Ha Moseley és Ward is játszhatna, akkor elképzelhető, hogy Warner leveszi Kelce-t, a CB-k pedig emberezésben eltüntetik az elkapókat, és akkor megvan az ellenszer Mahomesék ellen (a Chiefs ellen embereznek idén a legtöbbet a csapatok, nem véletlenül). Viszont hogy (mások mellett) Moseley és minden bizonnyal Ward sem bevethető, így baromi nehéz dolga lesz a DeMeco Ryans vezette alakulatnak.

Minden azt mondatja velem, hogy a Chiefsnek ezt viszonylag magabiztosan kellene hoznia, és hogy kétszer egymás után nem kaphatnak ki, épp ezért tűnik kicsit átverésnek ez az alacsony spread, ami általában csali szokott lenni. Túl sokat kivett a Bills elleni találkozó Mahomesékból és nem tudtak erre koncentrálni eléggé? A 49ers meg előretekintett múlt héten is erre? Na mindegy, ráharapok.

Tipp: Chiefs -2

Seattle Seahawks @ Los Angeles Chargers (-5)

Vajon ez a múlt heti Seahawks meccs mit jelentett? A támadósor visszaesik? A védelem feljavul? Vagy csak valami random alternatív valóság volt? Fogalmam sincs, de most majd kicsit okosabbak leszünk. A Chargers támadósorának most (is) minden nehezen megy, nincs sebesség, nem elég jó a támadófal. Herbert miatt nem érződik soknak a nyomás, kevés a sack, de nagyon beszűkül a pálya, nincs is idő mélyekre passzolni, és nincs is olyan elkapó, aki odaérne mélyre ennyi idő alatt. A Seahawks védelme mondjuk jó gyógyír is lehet a problémákra, a bye week után pedig visszatér Keenan Allen. A túloldalon eddig hasított az offense, de múlt héten megtorpant. A futójátéknak mennie kell most Kenneth Walkerrel, és passz ellen nem védekezik rosszul a Chargers, de ha Geno Smith topformában játszik, akkor nem lehet megállítani.

Ez a két csapat mindig hülye és szoros meccseket játszik, úgyhogy kérem az 5 pontot a Seahawks mellé.

Tipp: Seahawks +5

New York Jets (-1) @ Denver Broncos

Nagyon furcsa ez a szezon és sok minden megtörténhet, de ha itt sok támadópont lesz, az már tényleg mindennek a teteje lenne. Egyrészt a Broncos offense a legkevesebb TD-t szerzi drive-jainak arányában, emellett EPA/drive-ban 29., sikerességi rátában 30., Russell Wilson gyengén játszik, a Jets védelme pedig nagyon jól összeállt és az utóbbi hetekben felőrlik a Broncosnál jobb támadósorokat is. A védőfal pusztít, a cornerek elveszik a teret az elkapóktól, gyorsan játszik az egész defense. Másrészt a Broncos védelme is a legkevesebb TD-t engedi drive-jainak arányában, emellett a legjobb nyomásgyakorlási rátával is rendelkezik, miközben Zach Wilson nyomás alatt egy katasztrofális 3,9-es (!!!) passer ratinget tudhat magáénak, több turnovert érő átadása van (5), mint sikeres passza (4).

Futással nyerhet a Jets, de bármilyen hülyén is hangzik az utóbbi hetek játékát elnézve, a Broncosra tippelek, hogy korrigálják a mérlegek közti különbséget.

Tipp: Broncos +1

Houston Texans @ Las Vegas Raiders (-7)

Ha ma érne véget a szezon, akkor mindkét csapat a top5-ben választana, és ugyan a Texans nem tűnik ki onnan, a Raiders nagyon is. Nagyon alulteljesítő csapatról van szó, minden szoros meccsüket elvesztették (miután tavaly szinte mindet megnyerték), pedig a Chiefs és a Bills mögött ők átlagolják a legtöbb pontot támadásonként. A Texans mindeközben az egyik legrosszabb támadósor a ligában, így a Raidersnek ezt simán kellene hoznia.

A találkozó egyébként a sok elrontott szerelésről is szólhat, ugyanis Nick Chubb mellett az itteni két kezdő futó, Josh Jacobs és Dameon Pierce erőszakolta ki ezekből a legtöbbet, emellett kontakt utáni yardokban is a top4-ben vannak.

Tipp: Raiders -7

Sunday Night Football

Pittsburgh Steelers @ Miami Dolphins (-7)

Tua visszatér a Dolphinsba, ami elég fontos. Az első három héten a Dolphins 1. volt drive-onként pontokban, TD-kben, EPA-ben, míg a következő három héten 30., 26. és 26. ugyanezekben a mutatókban. Elég nagy különbség, mondhatjuk. Az viszont problémát jelenthet, ha Terron Armstead nem tud pályára lépni, mert a helyén forgóajtó is lehetne, nem lenne rosszabb Greg Little-nél. A túloldalon Pickett játszani fog, de a sok blitzes védelem ellen nem lesz könnyű napja – még ha ez a Dolphins D nem is olyan erős, mint a most már az ellenfélnél edzősködő Brian Flores idején.

Fun fact: a Dolphins szerzi és engedi is a második legkevesebb 5+ yardos futást, úgyhogy sok nagy megiramodásra ne számítsunk. A levegőben viszont sokkal jobbnak kell lennie a Miaminak.

Tipp: Dolphins -7

Monday Night Football

Chicago Bears @ New England Patriots (-8)

Bill Belichick a héten hét percen át bő 1000 szóban ajnározta a Bearst, hogy mennyire jók. A Patriots mestere ezt általában akkor csinálja, ha már megvan a tökéletes gameplanje és pontosan tudja, hogy le fogja nullázni az ellenfelet.

Matchup szinten is alátámasztja a feltételezésem, hogy sima Pats siker lesz, hiszen a Bears nagyon rosszul védekezik futás ellen, így itt Stevenson végignyargalhat majd a pályán, mindeközben a Bears elsősorban a földön tud haladni, és láttuk az utóbbi két hétben a Lions és a Browns ellen, hogy ha leginkább erre kell figyelni, akkor Belichick ezt le tudja nullázni. Erre számítok most is, plusz Fieldset is jól összezavarják majd.

Tipp: Patriots -8

Magabiztosabb spread tippek

  • Chiefs -2
  • Patriots -8
  • Falcons +6,5

Múlt héten: 2-3
A szezonban: 15-19-2

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 62-34
  2. kronikk 56-38
  3. jarred 54-40
  4. Támogatók 54-40
  5. leonidasz 53-41
  6. alatriste 52-42
  7. balentin 51-43
  8. chester 50-44
  9. katonadani 49-45
  10. renningan 48-46

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 100,19
  2. kronikk 88,61
  3. jarred 87,27
  4. alatriste 85,23
  5. Támogatók 84,25
  6. leonidasz 83,76
  7. balentin 82,36
  8. chester 79,16
  9. katonadani 78,41
  10. renningan 73,28

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!