Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #8

Az óraátállítás miatt minden egy órával korábban lesz ezen a héten (és készüljünk fel, jövőre ez jöhet a szezon teljes második felében), ráadásul nem csak 18:00-tól indul a buli vasárnap, hanem a londoni meccs miatt már 14:15-től focit nézhetünk a tévében! Egy olyan találkozónk lesz csak, ahol két pozitív mérlegű csapat méri össze a tudását, de ez nem a 49ers-Rams vagy a Bills-Packers, hanem a Giants-Seahawks! 

Ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre, bár az idei formám alapján ez sokkal inkább szórakoztatásra szolgál, mintsem profitálásra. De talán majd most meglesz a pozitív hetem…

Múlt héten: 6-7
A szezonban (5. héttől): 17-24

London, baby!

Denver Broncos @ Jacksonville Jaguars (-2,5)

Ha valaki azt mondja a szezon előtt, hogy a Broncos védelme a liga legjobbja lesz, akkor milyen mérleget tippeltetek volna nekik? Hát nem 2-5-öset, abban biztos vagyok. Az offense viszont ennyire pocsék. Mindenesetre Wilson a repülőn mindenkit felidegesített a térdemeléseivel, de a rozsomák vére aktivizálta magát és még kakilni sem ment el a héten, így ismét ott lesz a kezdőben. Hogy ez mennyi pontot eredményez, azt nem tudom, de hogy szoros meccs lesz, az szinte biztos. A két csapat összesített 10 vereségéből 9 egy labdabirtokláson belüli volt, hiszen a Jaguars valamit folyton elront a vörös zónához érve, a Broncos meg az elit védelmével nem tud annyi pontot engedni, aminél a támadósor 8+ ponttal kevesebbet szerez. Touchdown-esőre ne számítsunk, a kérdés inkább az, hogy ki tud több mezőnygólt bevágni.

Már most utálom magam érte, de az elit védelem miatt a Broncosra teszek. Viszont ha újabb vereség lesz a vége, akkor Hackett vajon még alkalmazásban fog állni, mikor a csapat repülője földre száll Denverben?

Tipp: Broncos +2,5

18 órás sáv

Pittsburgh Steelers @ Philadelphia Eagles (-10,5)

Az Eagles bye weekről érkezik veretlenül, otthon 1965 óta nem kapott ki a Steelerstől (zsinórban 9 győzelem), és nem mellesleg a Football Outsiders szerint a második legkönnyebb sorsolása van a szezon hátralévő részére – Kenny Pickett után Davis Mills, Taylor Heinicke és Sam Ehlinger vezette csapatok ellen kell játszaniuk. Az eddig látottak alapján nehéz látni, hogy a Steelers hogyan tudja megállítani az Eagles támadásait (amik második legkisebb arányban érnek véget three-and-outtal), illetve hogy hogyan tud haladni az Eagles védelme ellen a Steelers offense (ami a legtöbb three-and-outot tudja felmutatni).

Az könnyen lehet, hogy az Eagles el fog húzni az első félidőben, hiszen csak a második negyedekben több pontot szereztek (112), mint a Steelers összesen (107), azonban a nagy előny tudatában jellemző, hogy kiengednek a második félidőkben. Ilyesmire számítok ezen a meccsen, az Eagles elhúz, a Steelers a végén kicsit visszajön és nem lesz kiütéses végeredmény, Mike Tomlin nem is szokott ilyeneket engedni (a Bills elleni kivételével).

Tipp: Steelers +10,5

Arizona Cardinals @ Minnesota Vikings (-3,5)

Ha lehet hinni az első hét fordulónak, akkor a Vikings fogja jól kezdeni a meccset, de a Cardinals visszajön majd. Gyakorlatilag ellentétes mérkőzéseket hoznak lesz, hiszen a Minnesota nagyon jó az előre felrajzolt játékokban, aztán teljesen visszaesik, míg az Arizona pocsék az első negyedben, aztán feljavul.

A Vikings 5-1-es mérlege mindenképp túlértékelt, de pihenőhétről jönnek, így kíváncsi vagyok mit változtattak az eddigieken. Az biztos, hogy a passzvédelmen kellett elsősorban dolgozni, ami passzonkénti yardokban 30., DVOA-ben 31., ráadásul szintén utolsó előtti első számú elkapók ellen. Ilyen Nuk Hopkins is, aki múlt héten visszatért és akit végre valahára elkezdett mozgatni Kliff Kingsbury (mondanám, hogy tapsoljuk meg, de két és fél év után ideje volt rájönnie), így az idei legjobb támadóproduktumát hozta össze a gárda. A túloldalon érdekel, hogy Cousins mit kezd a millió blitz-cel, mert például az Eagles ellen ezekkel nagyon meggyűlt a baja.

Mindkét csapat mindig hülye és szoros meccseket játszik, úgyhogy mindenképp kérem a field goalnál magasabb pontszámot a Cardinals mellé. És megteszem őket straight up is, mi baj történhet?

Tipp: Cardinals +3,5

Las Vegas Raiders (-1,5) @ New Orleans Saints

Valószínűsítem, hogy a legtöbben nem tudtátok, hogy a Raiders szerez pontokat a drive-jai legnagyobb arányában, vagy hogy a második legjobb a ligában EPA/drive alapján. Josh McDaniels elég jól összerakta a támadósort, főleg a futójátékot, ami egy alapvetően gyenge támadófallal is nagyon jól muzsikál, köszönhetően a rendszernek, a fullback Jakob Johnsonnak és a futó Josh Jacobsnak is. A Saints védelme pedig nem olyan jó mint régen, futás ellen is sebezhető, szóval működhet ismét ez a taktika. A probléma a túloldalon van Las Vegas-i részről, hiszen passz ellen a második legrosszabbak EPA/play alapján, és egyáltalán nem tudnak nagy játékokat (sack, turnover) kiharcolni, tökutolsók a ligában ebben. Így akár egy sok pontos mérkőzés is lehet, amennyiben a Saints képes a sérült elkapósora ellenére jó teljesítményre. Én kevésbé bízom Daltonban egy ilyen meccsen.

Tipp: Raiders -1,5

Chicago Bears @ Dallas Cowboys (-9,5)

A Bears VÉGRE kitalálta, mit kell csinálni Fieldsszel. Kellett egy 11 napos pihenő hozzá, de csak összejött. Majdnem annyi előre eltervezett futása volt, mint egész évben összesen, és legalább kétszer annyi, mint bármelyik meccsen. Emellett jól kimozgatták a zsebből, építettek az atletikusságára és a jó karjára. A Patriotsot lehet meglepték ezzel, de a Cowboys ligaelit védelmét már valószínűleg nem fogják. A levegőben valószínűleg nem sok babér fog teremni Fieldséknek, hiszen Parsonsék szétszedik a chicagói támadófalat (ráadásul a Cowboys erőszakolja ki a legtöbb sacket és turnovert, míg a Bears engedi ezekből a második legtöbbet), de a földön azért okozhatnak problémákat, mert a dallasi védelem ebben csak ligaátlag szintet hoz.

A Cowboysnak egyértelműen hoznia kell ezt a meccset, bőven jobb csapat, ráadásul a Bears még el is vesztette egyik kapitányát (és a védőfala legjobb játékosát) Robert Quinn személyében, akit Roquan Smith meg is siratott, úgyhogy valószínűleg nem tett jót az öltözőnek. De a Bears csak egyszer kapott ki idén kétszámjegyű ponttal, plusz bízom ebben az új gameplanben, szóval szerintem relatíve szorosan tudják tartani.

Tipp: Bears +9,5

Miami Dolphins (-3,5) @ Detroit Lions

Nem tudom mi történt a Lions támadósorával az utóbbi két meccsen (az első négy körben a legmagasabb arányban szereztek TD-t, azóta a legalacsonyabb arányban, konkrétan 0% ugyebár), de ennek megfeneklésével a szezon eleji hájp teljesen eltűnt, és az 1/1-es pick jelenlegi birtokosaként megint inkább arról lehet beszélni, hogy mi lesz az edzői stáb sorsa év végén, mennyi hozzáadott értékkel bírnak Dan Campbellék a morál javításán kívül. A támadósornak a mostani ellenfél sem jó matchup, hiszen Goffnak nem tetszik, ha sokat blitzelik és embereznek ellene, a Dolphins pedig ezt fogja csinálni. A Lions védelme meg senkit nem tud megállítani, nem hogy Tyreek Hillt és Jaylen Waddle-t, így ez akár sima is lehet.

Tipp: Dolphins -3,5

New England Patriots (-2,5) @ New York Jets

Valaki el tudja nekem magyarázni a Patriots irányítóhelyzetét és hogy mi folyik Mac Jones körül? Mert én nem tudom megérteni. “Miért?” Ez a kérdés merült fel bennem körülbelül ezerszer hétfő óta. Vannak olyan híresztelések, hogy Patriciáék és Jones nem jönnek ki valami jól, szóval valamit bizonyítani akartak Macnek, hogy ők a főnökök és maradjon csendben? Tényleg nem tudom, de kíváncsi vagyok lesz-e megint valami változtatás meccs közben, vagy ha nem, akkor az ő dolgát is megkönnyítik-e majd, mint tették Zappe-vel.

Összességében szerintem a Jets egyébként jobb csapat a Patriotsnál, de Bill Belichick ki nem állhatja a New York-iakat, igazi gyűlöletet érez ellenük, így mindig extrán odateszi magát. Jól mutatja ezt, hogy az utóbbi 12 meccsen mind megverte őket, tehát 2015 óta nem kapott ki a Jetstől (amely egyébként négymérkőzéses győzelmi sorozatból érkezik). És mikor hozza a legjobbját még Belichick, azon kívül hogy a Jets ellen? Egyrészt csúnya vereségek után, másrészt pedig nyomás alatt szenvedő irányítók ellen. Zach Wilsonnál pedig csak egy irányító rosszabb idén nyomás alatt (mondjuk az épp Mac Jones). Simán benne van ebben a meccsben, hogy Wilson szellemeket fog látni elődjéhez, Sam Darnoldhoz hasonlóan, úgyhogy a Patriotsra tippelek, pedig neutrális környezetben átlagos ellenfél ellen a Jetset jobbnak gondolnám.

Tipp: Patriots -2,5

Carolina Panthers @ Atlanta Falcons (-4)

Aki itt nyer, az vezetni fogja az NFC South-t! Na ez is egy olyan mondat, amit nem hittem, hogy leírok idén. Sok futás lesz a meccsen, az biztos, bár ez minden Falcons-találkozóra igaz, de most a Panthersnél is ezt várhatjuk főleg. Statisztika alapján egyébként a labda egyik oldalán lesz egy megállítható erő (Panthers offense, legkevesebb yard drive-onként) egy mozdítható tárgy (Falcons defense, legtöbb engedett yard drive-onként) elleni csata. Viszont PJ Walker múlt héten összehozott hat Big Time dobást (hat sikeres 5+ yardos dobással), szóval a gyakorlócsapatos Falcons secondary ellen megint jó napja lehet? A múlt heti teljesítmények alapján a Panthersre kellene tenni, de én még nem hiszek PJ Walkerben, a Carolina szerintem továbbra is egy rossz csapat, a Falcons pedig kevésbé.

Tipp: Falcons -4

21 órás sáv

San Francisco 49ers (-1,5) @ Los Angeles Rams

A 49ers az alapszakaszban 7-0-s mérleget tud felmutatni Garoppolóval a kezdőben a Rams ellen. Shanahan valahogy mindig jól meccselt McVay ellen, ez a matchup mindig a 49ersnek feküdt. És ez most hatványozottan igaz lehet. A San Francisco védőfala ugyanis akkora erőfölényben van a Los Angeles-i támadófal ellen, hogy az valami hihetetlen. Egyszer már összecsaptak idén a felek, akkor ez nagyon durván megmutatkozott, ráadásul akkor még blitzekkel is tetézték a dolgokat. Nem látom, hogy ebből a matchupból hogyan tud kijönni akár csak semlegesen is a Rams. És mivel ők átlagolják a legkevesebb yardot korai downokon, a 49ers pedig a legkevesebbet engedi ilyen helyzetben, ráadásul a Ramsnek van a legkevesebb hosszú játéka is a ligában, így egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy McVay mit tudott kitalálni a bye weeken, hogy egyáltalán esélye legyen pontokat feltenni a táblára (egy Jimmy Garoppolo pick-6-en kívül).

Tipp: 49ers -1,5

New York Giants @ Seattle Seahawks (-3)

Ki gondolta volna szezon előtt erre a fordulóra pillantva, hogy csak egy olyan meccsünk lesz, ahol két pozitív csapat mérkőzik meg? Ráadásul az nem a Ravens-Buccaneers, nem a 49ers-Rams és nem is a Packers-Bills lesz, hanem a Giants-Seahawks. Hihetetlen, de így van. Egyiküktől sem vártunk semmit a szezon előtt, de mindketten szórakoztatók, és nem mellesleg sikeresek is.

Jó esély van sok hosszú futásra a meccsen, hiszen a Giants és a Seahawks szerzi a második és harmadik legtöbb yardot 10+ yardos futásoknál (lásd Saquon Barkley és Kenneth Walker), emellett ők engedik a második és negyedik legtöbb yardot 10+ yardos futásoknál is. A Seahawksnak ezen kívül a QB-futásokkal gyűlhet meg a baja, a Giantsnek pedig a revansra készülő Geno Smith bombáival emberezés ellen.

A Giants mindössze a harmadik csapat az NFL történetében, amely hét forduló alatt hat győzelmet hozott össze és mindegyik egy labdabirtokláson belüli volt, emellett szintén a harmadik csapat, amely az első hét meccséből ötöt is úgy nyert, hogy a második félidőben hátrányban volt. Imádom, amit csinálnak, de szinte mindig az ilyen kiugró sorozatok ellen fogadok, mert előbb-utóbb visszaigazodnak a közepeshez.

Tipp: Seahawks -3

Tennessee Titans (-2,5) @ Houston Texans

Statisztika, ami meglepett: a Titans 1-4 az utóbbi öt meccsén a Texans ellen. Ennek ellenére kevesen hiszünk a Texansban, talán leginkább azért, mert a csoportban egyedül a Titans tűnik bármennyire is komolyan vehető csapatnak, vagy az egyetlennek, ami magát is komolyan veszi. Persze az sem utolsó szempont, hogy a Houston utolsó előtti futásonként engedett yardokban és tökutolsó futás elleni DVOA-ben, miközben a túloldalon Derrick Henry rohamoz, és csak a Falcons fut többet first downra a Tennesseenél. Persze a Texanst sem kell félteni, ha futásról van szó, hiszen Dameon Pierce kiválóan teljesít.

A Titansnél Tannehill bokasérüléssel küzd, a liga talán legrosszabb WR-sora van mellette, a négymeccses győzelmi szériában összesen 22-vel szereztek csak több pontot az ellenfeleknél, de mégis jönnek a győzelmek, nem szabotálják magukat, szituációs fociban, harmadik kísérletekre, red zone-ban pedig felülteljesítenek évek óta, úgyhogy nehéz nem rájuk tippelni, főleg hogy még egy field goalnyi különbséget sem kell feladni a Texans javára.

Tipp: Titans -2,5

Washington Commanders @ Indianapolis Colts (-3)

Lehetett volna ebből egy Carson Wentz revans meccs, helyette kapunk egy Heinicke vs. Ehlinger csatát. A vicc az, hogy bizonyos szempontból mindketten előrelépések lehetnek elődjükhöz képest. Heinicke ugyan nem képes olyan nagy dobásokra, mint Wentz, de a sackeket kiválóan kerüli el. Ehlinger pedig közel sem lesz olyan jó fejben, mint Ryan, ellenben tud mozogni. Ami azért fontos, mert a nem eltervezett QB megiramodások (tehát scramble-ök) konkrétan több hozzáadott értékkel bírnak EPA alapján, mint a passzkísérletek átlagosan (oké, ez kicsit torzít a sok harmadik kísérletes megiramodás miatt, de a lényeg az, hogy rendkívül értékesek). A másodéves, hatodik körös irányító a levegőben nem lesz jó, de ha a földön hozzá tud tenni a játékhoz, akár nyerhet is meccseket a Colts.

Valószínűleg kell is majd a lábaira hagyatkozni, mert a washingtoni védőfal szét fogja szedni az indianapolisi támadófalat, a futást is jól fogják majd és a passzjátékoknál is gyorsan odaérhetnek Ehlingerre, aki tippre a meneküléseivel adhatja hozzá a legtöbbet a játékhoz. Hogy ez elég-e a győzelemre, azt nem tudom. Az valószínű, hogy az első félidőben kevés pont lesz, mert ez a két csapat szerez az első 30 perces támadásaiból a legkisebb arányban pontokat. Gyakorlatilag egy pénzérmét is feldobhatnék, ki nyerjen, de Ehlingerben nem bízok, és Heinicke mellé még kapok is három pontot a fogadóirodáktól, szóval a fővárosiakkal megyek.

Tipp: Commanders +3

Sunday Night Football

Green Bay Packers @ Buffalo Bills (-11)

Mindkét csapat harmadik abban, hogy a drive-jaiból milyen arányban szerez pontot. Csak míg a Bills elölről, addig a Packers hátulról harmadik. Az NBC stábjának a szezon előtt prioritás volt ezt a meccset megszerezni vasárnap estére, hiszen Josh Allen vs. Aaron Rodgers, de lehet bánják már ezt a döntésüket. Nem igazán tudom elképzelni az eddig látottak alapján, hogy a Packers ezt megnyeri. Még ha Rodgers MVP-formába kapcsol, akkor is nehéz ezt látni, de az idei játéka és az offense teljesítménye alapján a liga legjobb pass rush egysége és egyik legjobb védelme ellen nem hiszem, hogy bármire képes lehet.

És ugyan a Packers passz elleni védekezés tán kezd összeállni, a gyenge futás elleni védelmet pedig nem a Bills running backjei használják majd ki, ráadásul Rashan Garyéknek még előnye is lehet a falban, de Josh Allent nem lehet megállítani és nem látom, hogy annyira kevés ponton tudják tartani, hogy azt kompenzálja a támadósor. Sőt, inkább látom a kiütést ebben a meccsben. Ugyan Rodgers sosem volt még 10+ pontos underdog, Allen csak az utóbbi másfél évben kilencszer volt 10+ pontos favorit, ebből csak egyszer maradt alul a spreaddel szemben (plusz volt két push).

Tipp: Bills -11

Monday Night Football

Cincinnati Bengals (-3) @ Cleveland Browns

Már elkezdtem összeszedni a gondolataim, hogy itt majd az írom, hogy a Bengalsnak megvan az útja, és visszatérhettek a domináns játékukhoz, erre kiesik Ja’Marr Chase, ez pedig azért megbonyolítja a dolgokat. Ugyanis attól még, hogy stílusilag sikerült alakítani a játékon, azért még mindig nagyon sokat támaszkodtak arra, hogy Burrow megtalálja Chase-t, aki megoldja. Majd ha visszatér, akkor arra leszek kíváncsi, hogy mivel a védelmek ismét alkalmazkodnak hozzájuk, hogyan tudnak majd ismét változtatni, nélküle viszont az a nagy kérdés, hogy elég-e Tee Higgins és Tyler Boyd a levegőben, vagy egy igazi alpha WR1 nélkül kevésnek bizonyulnak.

Nagyon érdekel, mit látunk majd ettől a támadósortól, habár a Browns ellen nem szabadna gondot okozzon a haladás, hiszen futás elleni védelmük nincs, (és ebben is előrelépett végre a Bengals) és ugyan a secondaryben vannak jó játékosok, de sokszor össze-vissza futkosnak és nem tudják, mi a feladatuk. Viszont a Bengals futás elleni védelme DJ Reader nélkül azért eléggé sebezhető, így itt bőven lehet keresnivalója a Brownsnak (bár a Falconsra is ezt hittük), ráadásul Joe Burrow eddig soha nem verte meg a clevelandieket (0-4). Én most arra tippelek, hogy ez összejön neki.

Tipp: Bengals -3

Magabiztosabb spread tippek

 • 49ers -1,5
 • Titans -2
 • Raiders -1
 • Commanders +3
 • Bears +9,5
 • Patriots -2,5
 • Dolphins -3,5

Múlt héten: 1-2
Szezonban: 16-21-2

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

 1. Höri 70-38
 2. kronikk 64-44
 3. leonidasz 62-46
 4. jarred 62-46
 5. Támogatók 62-46
 6. balentin 60-48
 7. chester 60-48
 8. alatriste 59-49
 9. renningan 58-50
 10. katonadani 56-52

Oddsokkal kiigazított:

 1. Höri 112,12
 2. kronikk 101,23
 3. jarred 100,33
 4. leonidasz 97,96
 5. balentin 96,66
 6. alatriste 96,2
 7. Támogatók 96,18
 8. chester 95,62
 9. katonadani 90,07
 10. renningan 89,34

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!