Connect with us

Beharangozó

Folytatódik a puntok háborúja? – Commanders @ Bears

Talán mindenki emlékszik a múlt heti Broncos – Colts mérkőzésre, ugyanis ilyen gyatra csütörtök esti mérkőzést ritkán látni. Az NFL azonban volt olyan kegyes velünk, hogy ezt megfejeli a héten egy Commanders – Bears találkozóval, hogy aki elfelejtette milyen nehéz volt múlt héten fennmaradni, azokat is emlékeztessék. Viccet félretéve papíron nem mutat jól ez a találkozó, de minkét gárdának rengeteg bizonyítanivalója van, így akár egy szoros, érdekes találkozóra is számíthatunk.

Amikor a Commanders kezében van a labda

A Commanders szenvedései sokrétűek, de a legszembetűnőbb Carson Wentz szenvedése. Első ránézésre Wentz teljesítménye nem is tűnik rossznak, ugyanis 1390 yardja a második legtöbb a ligában, egész látványosan is játszik és jó néhány szép és pontos dobása is van. Egyértelműen képes megdobni olyan labdákat, amiket az elmúlt évek fővárosi irányítóinak többsége nem, a ProFootballFocus szerint 11 úgynevezett big time throwja van, ami a legtöbb a ligában.

A baj két dologgal van a játékában. Egyrészt hogy a sok jó dobás mellé legalább ugyanennyi rossz is jut. Tíz darab labdaeladást ígérő dobása a harmadik legtöbb a ligában, hat interceptionje konkrétan holtversenyben a második legtöbb. Ami viszont még talán ennél is nagyobb probléma, hogy sok hiba meccsdöntő, fontos szituációkban, egyenlítést ígérő drive-okban érkezik, ami nagyon demoralizáló.

A Bears védelem különösen jó akkor, amikor szoros meccsen meg kell villanni, már nyolc darab labdaszerzésnél vannak és két győztes meccsüket is sikerült lényegében így eldönteni vagy lezárni. Különösen nagy formában van a veterán Eddie Jackson, akit sokan már kezdtek leírni a szezon előtt, de idén már három interceptiont szerzett és lubickol Eberflus rendszerében, ami nagy szabadságot ad neki.

Ahhoz hogy Wentzet hibákra kényszerítsék, nyomás alá kell helyezni. Az eddig látottak alapján a Bearsnek jó esélye van hibába kergetni az ellenfél irányítóját, már öt játékos is jegyzett legalább öt nyomást a szezon folyamán, ráadásul a mostani ellenfél támadófala koránt sem életbiztosítás. Wentz már 84-szer került nyomás alá a szezonban, ami messze a legtöbb és húsz alkalommal zsákolták a Commanders QB-ját, ami a második legtöbb.

A legnagyobb teszt alá a fal széle lesz állítva, a nyomások több mint 40%-a innen érkezett eddig, a Chicagónál pedig a Trevis Gipson, Robert Quinn kettős pont itt nagyon erős. Azonban a Washington fala igazából sehol sem mondható megbízhatónak, 10 ember játszott már legalább 70 snapet a szezonban és ez a sérülések mellett annak is köszönhető, hogy az edzők nem találják a legmegbízhatóbb kezdő ötöst.

További problémát jelent, hogy támadófala mellett az elkapói is képesek cserben hagyni Wentzet, ugyanis már 10 darab dropot jegyeztek, ami a harmadik legtöbb a ligában. A Terry McLaurin, Curtis Samuel, Jahan Dotson, Dyami Brown kvartett papíron nem néz ki rosszul, de sokszor ők is fontos pillanatokban képesek hibázni. Mindenesetre hatalmas csata várható itt a Bears fiatal secondaryje ellen, ahol az újonc Kyler Gordon abszolút támadható pont, valószínűleg az eddigiekkel párhuzamosan most is sok targetre számíthat.

Jahan Dotson fantasy advice: Start or sit the Commanders WR in Week 3 fantasy football leagues - DraftKings Nation

Csak hogy tovább tetézzük a fővárosi gondokat, az a futójáték sem működik, aminek tehermentesítenie kellene a passzjátékot. Persze a támadófal őket sem segíti, a Commanders támadófala mögött tették meg a futók a hatodik legkevesebb yardot átlagosan. Ellenben a futókról sem lehet lehúzni a keresztvizet, Antonio Gibson rémesen gyenge szezonkezdeten van túl, mindössze 2,43 yardot átlagol kontakt után, ami a harmincadik legjobb csak a ligában, mellesleg három drop az ő lelkén szárad. Ami segíthet ezen a mérkőzésen, hogy Brian Robinson bámulatos gyorsasággal tért vissza azután, hogy meglőtték a szezon előtt, és bár az előző meccsen még csak limitáltan kapott szerepet, az látszik, hogy hosszútávon ő veheti át a kezdő helyét. A Bears futásvédelem azonban alapvetően jól teljesít, a Roquan Smith-Nicolas Morrow linebacker duó már több mint tizenöt futásmegállítást tudhat magáénak, ami a legjobb ötben van az LB sorokat tekintve.

A legtöbb változás azonban az edzői stábtól kellene, akiknek a playhívását érheti bőven kritika. A csapat tavaly a legtöbbet futotta korai downokon és bár ezen idénre változtattak, de még mindig túlságosan konzervatív az első kísérleteknél. A legnagyobb probléma azonban nem feltétlenül ez. Wentznek két opciója van, vagy megdobja a check down passzokat vagy pedig valami kockázatosabb hosszú útvonal, amiből rendszerint jön a labdavesztés. Több keresztező útvonal lehetne, sokkal többet lehetne alapozni McLaurin és Dotson útvonalfutására és labdakontrolljára. A Bears jól védekezik a pálya közepén, de a fiatal elkapók a pálya közepén könnyen elveszthetik az embereiket.

Amikor a Bears kezében van a labda

A futójátéknak azonban a túloldalon lehet igazán nagy szerepe, ugyanis a Chicago történelmi mértékben is keveset passzol, Justin Fieldsnek a kezdőirányítók közül messze a legkevesebb passzkísérlete volt az első öt forduló után, de amikor mégis a kezébe adták a labdát, akkor sem történt túl sok jó dolog. 50,7%-os passzpontossága messze a legrosszabb, ahogy 4 interceptionje passzkísérletekhez viszonyítva szintén. Ehhez képest eddig egyetlen egy nagy passza volt. Múlt héten már kezdett életjeleket mutatni, de abszolút nem biztató az eddigi tendencia.

Az igazán borzasztó azonban az, amikor nyomás alá kerül. Ekkor ugyanis a passzainak a 30%-a sem repül jó helyre, három interceptiont is jegyzett és az átlagos passzmélysége alig éri el a három yardot. Márpedig relatíve sokat kerül nyomás alá, a támadófal bal oldala (kezdve a bal tackle Braxton Jones teljesítményével) például már 30-szor engedte megkergetni. A Commanders ellen ez lehet a sorsdöntő, ugyanis a Commanders védőfala egészen félelmetes.

A Montez Sweat, Daron Payne, Jonathan Allen hármas közösen 47 nyomást gyakorolt már és fellépett melléjük Efe Obada is. Az egység összességében 14 sacknél tart, ami nem sok jót ígér Fields számára.

A Bearsnek tehát futnia kell, mert az egy fokkal azért jobban alakul. Az egész csapat összességében 5,7 yardot átlagol próbálkozásonként, igaz ebben Fields és a trükkös játékok is benne vannak. Khalil Herbert például 212 kontakt utáni yardot tud felmutatni és futásonként is 2,79-et produkál, ezzel mindkét kategóriában a legjobbak között van. Egyértelműen jobban megy neki idén mint a kezdő futó David Montgomerynek. Jellemző az egész Bears futójátékra hogy nagyon fizikálisan futnak, nagyon sok yardot hordanak ki lábon.

What impressed Matt Eberflus most about Bears' Justin Fields in Week 5

Amilyen nehéz átjutni a Commanders védőfalán annyira sebezhető a linebacker sor. A két kezdő Cole Holecomb és Jamin Davis is sokat hibázik, közösen már nyolc elrontott szerelésnél vannak, de összeségében is lassan olvassák a játékot és kevés futásmegállításuk is van.

Ha mégis passzjátékra adja a fejét a Bears, akkor a védelemnek Darnell Mooney-t kell valószínűleg kikapcsolni, mert más még a 120 yardot sem lépte át. Justin Fieldsnek főleg a pálya szélét érdemes majd támadnia, mert a Commanders cornerek idén nem játszanak csúcsformában, ellenben a safety sor Kamren Curl vezetésével bombabiztos. A safety sor vezére mindössze három elkapást engedett három yardért a szezonban, amivel az egyik legjobb safety az egész ligában. A pálya szélére irányuló passzjáték azonban nem Fields erőssége, ő vezetni szereti a pálya közepén az elkapóit.

Itt is nagy súly fogja nyomni az edzői stábot, akiket offense oldalon sok kritika érhet. Mindenképpen többször kell a mérkőzés elején korai downoknál Fields kezébe adni a labdát, mert az eddigi fordulókban túl sokat került harmadik és hosszú szituációkba az offense, átlagosan több mint nyolc yardra szorultak ilyen esetekben Fieldsék, ami nagyon nehéz szituációba hozta a fiatal irányítót. Ezen kívül sokkal tudatosabban kellene használni Fields lábait is. Nem feltétlenül direkt QB futásoknál, de például a Commanders belső védőfala miatt több bootleg, kiforgás kellene, hogy Fieldsnek több ideje legyen pásztázni a pályát.

Mindenesetre egy szoros mérkőzésre van kilátás, ahol van bőven mit bizonyítani mindkét csapatnak és irányítónak. Emellett pedig itt az ideje, hogy mindkét edzői stáb elkezdje kiteríteni a lapjait, ugyanis kezdünk kételkedni benne, hogy van-e nekik egyáltalán.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!