Connect with us

Összefoglaló

Már nincs nyeretlen csapat, a Patriots és a Bills simázott, a Vikings hozta a szokásost

Öt forduló után már nincs nyeretlen csapat a ligában, hiszen a Texans megverte a Jaguarst, ezzel idei első győzelmét aratta. Bill Belichick lenullázta az eddig hasító Lions offense-t, a Bills nagyon könnyedén lépett túl a Steelersön, a Vikings mindenki ellen képes szoros meccset játszani, a Jets pedig nagy arányú győzelmet aratott a harmadik számú irányítóval kiálló Dolphins ellen. 

Houston Texans @ Jacksonville Jaguars 13 – 6

Nincs több nyeretlen csapat, a Texans egy meglehetősen alacsony színvonalú találkozón a puntháború közepette egyetlen szerzett touchdownnal meg tudta verni idegenben a Jaguarst.

A meccs nagy esélyese volt a hazai csapat, de az első félidőben ennek csak nyomokban mutatták jeleit. A yardszerzéssel már akkor sem volt nagy problémájuk, hiszen már ekkor százzal többet értek el, az eredmény mégis csalódást keltő 6-6 volt. A csapatok öt punttal kezdték a találkozót, aztán közeledve a szünethez már egyre több drive ért véget mezőnygóllal. A Jaguarst rendszerint a red zone-ban (vagy annak közelében) állították meg a vendégek, így Riley Pattersonnak könnyebb, kötelező rúgásai voltak. A vendégek nem meneteltek ilyen jól és 50 valamint 51 yardról kellett elvállalnia a pontszerzést Ka’imi Fairbairnnek.

A védelmek jól néztek ki, de igazán az irányítók voltak nagyon lefojtva. A szünet után a Jaguars a találkozó talán legszebb drive-ját vezette. Az egész este meglehetősen aktív Evan Engram (6 elkapás 69 yard) és a másodéves futó Travis Etienne Jr. (10 futás 71 yard, 3 elkapás 43 yard) hathatós közreműködésével a Texans 7 yardosáig masírozott előre a Jacksonville, ahol Lawrence eladta a labdát. Az újonc Derek Stingley Jr. szerezte meg élete első NFL interceptionjét miután látszódik, hogy gyönyörűen olvasta a playt és az irányító szemét – bár ezt Lawrence-nek sosem lett volna szabad eleresztenie.

A labdaszerzés után azonban nem büntettek a vendégek. Újabb punt párbaj kezdődött, köztük a meccsen már a második Jaguars sikertelen negyedik kísérlettel. A Texans védőfala jobb napját fogta ki és pár kulcsszituációban sikerült tartaniuk az ellenfél futóit. 10 perccel a vége előtt azonban jött a meglepetés. Több harmadik kísérletet is megoldva masírozott előre a Houston Dameon Pierce hathatós közreműködésével. Kellett persze ehhez az 1/1-es Trevon Walker is, aki 3&20-ra vágta földhöz teljesen feleslegesen az irányítót ajándék first downt adva ezzel a Texansnak.

Pierce végül beerőszakolta a meccs egyetlen touchdownját és 3 perce maradt a hazaiaknak menteni a menthetőt. Lawrence azonban nem először dobta túl pár elkapóját, vagy amikor épp nem, akkor azok ejtették el a labdáit. Első nekifutásra ismét egy sikertelen 4. down állította meg őket, másodjára pedig egy minden mindegy hail marynél dobott interception, melyet a Stingley mellett másik kiemelendő defensive back Desmond King szedett le. Félpályáról állt bele a játékba Trevor, de a 15 yardosig is alig ment el a próbálkozása.

Kiemelni egyértelműen az irányítókat kell, negatív értelemben. A közeli passzaikon kívül egyikőjük se volt túl pontos, a különbséget az jelentette, hogy hiába szerzett kétszer annyi yardot Lawrence (286-ot), hogy ő Millsszel ellentétben egy kulcs drive végén eladta a labdát.

Pozitív irányból ismét az újonc futó Dameon Pierce az, akit ki lehet emelni. Szinte minden yardja contact után jött, így persze nem lehet csodát tenni mindig, de alkalmanként ki tudott szabadulni a védők szorításából. Míg Mills 24 passzt próbált meg, Pierce kezébe 29 alkalommal jutatta a labdát a csapat. 99 futott yard és 14 elkapott jött össze neki a meccsnyerő TD mellé.

A túloldalon Marvin Jones jutott 100 yard fölé, a már említett Engram mellett neki volt jó meccse, illetve Travis Etienne mutatta meg pár nagy játék erejéig, miért is draftolták tavaly az első körben. A Jaguars jól tudta, hogy a pálya közepét kell védenie, így a linebacker duónak ezúttal is jó meccse volt, a kapott 13 pont is teljesen rendben van, de az offense hiába szerzett 422 yardot (míg a Texans csak 248-at), képtelen volt a pálya végén jó döntéseket hozni. Ezzel pedig az utolsó nyeretlen csapat is megszerezte első győzelmét 2022-ben.

(alatriste)

Detroit Lions @ New England Patriots 0 – 29

Az elmúlt hetekben a Lions az NFL legeredményesebb támadósora volt, átlagban 35 pontot szerzett. Most Foxborough-ban 0, azaz nulla pontot sikerült elérni. Bill Belichick egyszer már megmutatta, hogy Goff könnyen zavarba hozható, és most sem történt másként, a Patriots védői gyorsan megfogták a futást, majd Goffot addig siettették, míg hibára nem kényszerítették. És jöttek is a hibák, rengeteg pontatlan passz és eladott labdák formájában: előbb egy INT-et dobott, majd egy fumble-t is összehozott. Utóbbi ráadásul sokkal többe is fájt a Lionsnak, mint egy elvesztett labda, mert Kyle Dugger 59 yardos TD-t szerzett belőle.

A Lionsnak a 4. kísérleteknél sem volt sok szerencséje, 6 próbálkozásból egyetlen egy sem sikerült. Igaz, több esetben is elég szegényes volt a playhívás (izomból bele a falba, aztán hátha lesz valami), így pedig túl sok esélyük nem volt. Ez a Lions offense ezen a napon közelébe nem volt az eddig megszokottnak.

A Patriotsnál egy hét rendes edzés után újra pályára lépett Bailey Zappe, aki egy teljesen korrekt meccset hozott le. Nem vártak el tőle sokat, de amit rábíztak, azt kitűnően teljesítette. Amikor kellett, akkor átadta a labdát a futónak, amikor meg passzra volt szükség, akkor is többnyire jó helyre ment a labda. 21 passzából 17 sikeres volt 188 yardért és 1 TD-ért. Ugyan volt egy INT-je is, de azt Agholor hozta össze, a labda egyébként jó helyre ment.

A Patriots irányítójának azért is volt könnyebb dolga, mert a futójáték tökéletesen működött. Rhamondre Stevenson élete egyik legjobb meccsét hozta le, 25 futásból ért el 161 yardot, ami 6,4 yardos átlag. Az egyetlen, amit sajnálhat, hogy TD nem jött össze, de azt leszámítva az offense legjobb játékosa volt.

A meccshez még hozzátartozik, hogy Lionst igencsak megtizedelték a sérülések. Gyakorlatilag a secondary összes bevethető játékosa kiesett a meccsből. A legdurvább sérülést egyértelműen Saivion Smith szenvedte el, akiért még a mentőnek is be kellett jönnie a pályára. Nem teljesen egyértelmű, mi történt vele, mert a felvételen csupán annyi látszódik, hogy nekifut Hunter Henrynek, és lepattan róla. Viszont percekig állt a játék, és még a családtagjai is bementek a pályára. Nagyon ijesztő, és sajnálatos esemény volt.

A Patriots teljesen megérdemelten nyert, Belichick megmutatta, hogy még mindig tud jó gameplant összeállítani. A Lionsnak ma esélye sem volt.

(jarred)

 

Pittsburgh Steelers @ Buffalo Bills 3-38

Tipikusan az a meccs, amiből nem igazán lehet túl sok tanulságot levonni. Már akkor érezni lehetett, hogy itt baj lesz vendég részről, amikor rögtön az első kickoffot sikerült elejteni, és bár ebből a hibából konkrétan nem szerzett pontot a Bills, minden másból igen (ugyan volt két puntja a csapatnak, de akkor már Case Keenum irányított 38-3-as előnyben).

A hazaiak részéről nyilván minden tökéletesen alakult. Ugyan Josh Allennek volt egy interceptionje, de ez is csak amolyan szépséghiba: 424 yardot és négy TD-t passzolt 134,1-es passer rating mellett, plusz a 42 futott yardja holtversenyben a legtöbb volt a meccsen. MVP szintű teljesítmény, bár azért ehhez hozzá kell tenni, hogy a Steelers védelem még TJ Wattal sem nézett ki különösebben jól, nélküle pedig kvázi elég Cam Heywardot beduplázni/triplázni, és abszolút nem lesz probléma. Konkrétan nem hogy nem sikerült megzavarni Allent, de a Bills 6,7 yardos átlaggal futott, ami Lions defense szintű teljesítmény.

A Buffalo védelme is kitett magáért (egy INT, három sack, öt negatív yardos szerelés, hét QB hit, 10 leütött passz), nem érheti szó a ház elejét, de ezt a teljesítményt is árnyalja, hogy a Steelers offense volt az ellenfél. A támadófal nyilván nem lett jobb attól, hogy az újonc Kenny Pickett lett a kezdő irányító, így egyrészt őt is agyonverték, másrészt szerencsétlen Najee Harris meccse is abból állt, hogy a mínusz 5 yardokból próbált legalább két pozitív yardot összehozni (nem sikerült, 10 futásból csak 20 yardja volt). A rookie egyébként nem volt borzalmas, 327 yardot azért becsületből passzolt, amit mondjuk Mitch Trubiskyból nem biztos, hogy kinéznénk, de ez elég sovány vigasz.

Ez a mérkőzés még a Bills fanoknak is unalmas lehetett, és legfeljebb akkor volt érdemes nézni, ha Josh Allen, Gabe Davis (három elkapás, 171 yard, két TD) vagy Stefon Diggs (nyolc elkapás, 102 yard, két TD) nálad van fantasyben, hátha nyernek neked egy pakk sört.

(renningan)

Chicago Bears @ Minnesota Vikings 22-29

Úgy néz ki, nincs olyan gyenge ellenfél, aki ellen ne tudná megnehezíteni a saját dolgát a Vikings. Ahogy az előző héten a Saints ellen, úgy ez a találkozó is nagyon simának ígérkezett: a Bears offense hozta a szokásos formáját, így a Vikings már 21-3-ra is vezetett és 21-10-es előnnyel mehetett a szünetre. Aztán jött a szokásos leolvadás, a Chicago 9 perccel a meccs vége előtt átvette a vezetést, így megint kellett egyrészt a game winning drive Kirk Cousinstól (sorozatban harmadjára), másrészt a védelemnek kellett ismét eldöntenie végleg a találkozót. Jól néz ki a 4-1-es mérleg, de ehhez ki kellett lábon hordani pár szívrohamot a szurkolóknak.

A Vikings Cousinsszal mindig is az a gárda volt, ami pont olyan szinten játszott, mint az ellenfél: a rossz csapatok ellen szenvedett és hibát hibára halmozott, a jók ellen viszont többnyire felszívta magát. Lehetett reménykedni abban, hogy ez Mike Zimmer és a konzervatív hozzáállásának távozásával megszűnik, de nem ez történt, Kevin O’Connell ugyanis Sean McVay legrosszabb tulajdonságait hozta magával.

A csapat támadófala továbbra is jól muzsikál, Cousins nagyon ritkán került nyomás alá. Ehhez jött hozzá az, hogy nem igazán volt embere a Bearsnek Justin Jeffersonra, és mivel O’Connell is elvégezte a házi feladatot, így a begyakorolt drive-ok ültek és jöttek a pontok. Hogy aztán a második játékrészben elfogytak-e a playek, vagy egyszerűen ennyire elkényelmesedett a csapat, azon lehetne vitatkozni, de sikerült a Vikingsnak magára húzni a Bearst.

Nekem megint túl konzervatív volt a playhívás, pedig igazán megtanulhatná már mindenki, hogy Cousinsszal ez maga a halál. Ő az az irányító, aki a nullánál is kevesebb kockázatot vállal, ha nem kényszerítik az ellenkezőjére és lelkiismeretfurdalás nélkül dobálja a checkdownokat, ha az a parancs, hogy “csak hozzuk le hiba nélkül”. Ilyenkor abszolút nincs benne a nagy játék, pedig láttuk a Lions, a Saints és most a Bears ellen is, hogy a játékok ott vannak a playbookban és Cousins is képes megemberelni magát – a Vikingsban ott a potenciál, hogy domináns és magabiztos játékkal hozza a győzelmei többségét, de amíg ilyen az offense hozzáállása, addig sok izgalmas pillanat vár még a szurkolókra.

Ami a Bearst illeti, a vereség ellenére kifejezetten sok volt a pozitívum, legalábbis a támadósort illetően. Justin Fields már 21-szer passzolhatott, így lassan irányítónak fog tűnni, ráadásul ezúttal mindezt kifejezetten hatékonyan csinálta. A 208 passzolt yardja és egy TD-je elég jól néz ki a meccs képe alapján, ráadásul ő volt a csapat legeredményesebb futója is. Továbbra is vannak limitáltságai, nem arról van szó, hogy egy rossz rendszerben lévő Lamar Jackson. De a potenciál látszik benne, és ha nem csak Darnell Mooney-t lehetne nyugodt szívvel célba venni és nem egy hulla támadófal lenne előtte, akkor ki is derülhetne, hogy mennyi van benne.

Mivel nagyon inkonzisztens és rosszak a körülmények körülötte, így a Fields projektnek nagyon Jalen Hurts szaga van. Az más kérdés, hogy a Bears hajlandó vagy tud-e köré egy ennyire jó keretet rakni, de az egyértelmű, hogy a fiatal irányító tehetséges és folyamatosan fejlődik. Hogy ez egyszer manifesztálódik egy franchise irányítóban, az óriási talány, de nagyon megnézném már végre egy olyan támadósorban, ami nincs alanyi jogon halálra ítélve.

(renningan)

Miami Dolphins @ New York Jets 17-40

Már az előjelek sem voltak a legjobbak a Miami Dolphinsnál, hiszen sérülése miatt Tua Tagovailoa nélkül voltak kénytelenek kiállni a csoportellenfél Jets ellen. Esélyeiket nem növelte, hogy az első támadó drive-juk igen rövidre sikeredett, hiszen egy jó punt után a Teddy Bridgewater vezette offense beszorult a saját 5 yardosára. Ennek a szituációnak az lett a vége, hogy Bridgewaterre a saját end zone-jában elengedett passza után bedobták az intentional grounding büntetést, amivel két pontos előnybe került a Jets, ráadásul Bridgewatert is elvesztette a csapat, ugyanis bekerült az agyrázkódás-protokollba (még ha át is ment a teszteken, az új szabály értelmében nem mehetett vissza a pályára). Ilyen kezdet után igazából nem volt sokáig kérdés, hogy mi lesz a végkimenetel New Yorkban.

A Dolphins támadóit az idei draft 247. választottja (7. kör), Skylar Thompson volt kénytelen irányítani, aminek következménye lett, hogy passzjáték helyett inkább a futójátékra próbáltak támaszkodni. Thompson azért 33 passz kísérletet elindított (mivel egész mérkőzésen hátrányban játszott), amiből 19 lett sikeres, emellett TD nélkül és két eladott labdával zárta élete első NFL mérkőzését. A futójátékban Raheem Mostert vitte a prímet, 18 kísérletből 113 yardig és egy touchdownig jutott el, rajta kívül még Myles Gaskin ért be futva a célterületre. A Jets védelme folyamatos nyomás alá helyezte az újonc irányítót és egy-két pass interference szabálytalanságot leszámítva Tyreek Hill hatástalanítása is jól sikerült, hiszen a Miami első számú elkapója hét elkapásból csak 47 yardig jutott.

A Jets az ellenfél sérülés problémáit, és hibáit kihasználva egy könnyed győzelmet tudott aratni, aminek köszönhetően hosszú idő után ismét pozitív mérlege van a csapatnak, és 12 zsinórban elvesztett csoportmérkőzés után újra nyertek egy AFC East csapat ellen. A sima sikerhez kellett Breece Hall kiváló teljesítménye is, aki három yard híján 200 total yardig jutott. Két elkapásból szerzett 100 yardot, ezen kívül még 18 futásból 97 yardot a földön is összeszorgoskodott. Az end zone-hoz közeledve azonban már Michael Carter vitte a csapatot a hátán, aki két futott touchdownt is összehozott. Ha Zach Wilson statisztikájára ránézünk ott azt láthatjuk, hogy egy jó teljesítményt hozott, hiszen egész mérkőzésen vigyázott a labdára és 66%-os passzpontosság mellett 210 yardig jutott, valamint egy futott touchdown is a nevéhez köthető.

Győzelmével a Jets utolérte csoportellenfelét és mindkét csapat 3-2-es mérleggel áll, a New York-i zöld fehér csapat bőven túlteljesíti azt, amit vártunk tőlük a szezonban, míg a Dolphins a remek 3-0-s kezdés után Tua elvesztése óta nem tud meccset nyerni.

(kronikk)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!