Connect with us

Összefoglaló

Rangadót nyert a Bills és az Eagles, tovább robog a Vikings

A hét meccsét a Bills tudta megnyerni a Chiefs otthonában, míg éjjel az Eagles hazai pályán tartotta meg a veretlenségét. Mindeközben a Vikings szépen csendben 5-1-es mérlegre tett szert. 

Buffalo Bills @ Kansas City Chiefs 24 – 20

A tavalyi rájátszás legvadabb meccsének visszavágója egy hasonlóan őrült mérkőzést hozott, igaz kezdetben úgy tűnt itt valami elromlott a támadóknál. Mindkét csapat egy hosszú drive-ot vezetett le, aminek a végén nulla ponttal távoztak. Előbb Allen dobott egy rossz hátrapasszt, amiből fumble lett, majd a célterületen Mahomes adta el a labdát.

Ez a két drive megmutatta, nagyjából mire lehet számítani, és nem is tévedtünk. A két védelem mindent megtett azért, hogy elvegye a másiktól a nagy játék lehetőségét, és ez a mérkőzés nagy részében sikerült is. Amikor azonban nem, akkor az ellenfél büntetett. A Chiefs például az első TD-jét úgy szerezte, hogy Juju Smith-Schuster három Bills védőt is lerázott magáról, és befutott a célterületre.

A Bills támadósor az első félidő nagy részében nem tudott pontokat szerezni, és másfél perccel a nagyszünet előtt is úgy tűnt, nem lesz se TD, de még csak mezőnygól sem. A támadást ugyanis a saját két yardosról kellett megkezdeni, és inkább a safety elkerülése lehetett a cél. Allent azonban ez nem zavarta meg, gyorsan kihozta a labdát a veszélyes helyről, végigment a pályán, és Gabriel Davisnek kiosztott egy 34 yardos TD-t.

Ezen a ponton pedig megismétlődött ugyanaz, ami tavaly a rájátszásban. Mahomesnak maradt 12 másodperce, és egy időkérése, ami elég volt ahhoz, hogy eljusson mezőnygól távolságba. Igaz, ez nem volt olyan kényelmes rúgás, mint tavaly, de Butker számára a 62 yard sem jelentett akadályt, így félidőre 10-10-es állással vonultak a felek.

A második félidőben aztán folytatódott az adok-kapok, a Bills TD-t szerzett, amire a Chiefs válaszolt, sőt egy újabb mezőnygól drive-ot is sikerült levezetni, így az utolsó percekre 20-17-es hazai vezetéssel fordultak. Ott aztán jött az újabb Allen magic, aki kiosztotta a 3. TD passzát is a meccsen, ezúttal Dawson Knox-nak. Egy perc azonban az órán maradt.

Mivel 4 pont volt a Bills előnye, ezért Mahomesnak mindenképpen TD-t kellett szereznie, a mezőnygól ezúttal nem lett volna elég. Egy perc azonban bőven elég lett volna ahhoz, hogy végigmenjen a pályán, de ez nem történt meg. Egy váratlan hiba az irányítótól interceptiont eredményezett, amit Taron Johnson fogott meg, lezárva ezzel a forduló egyik legnagyobb összecsapását.

A két csapat egész meccsen színvonalas futballt játszott, és a mérkőzés egyes szakaszaiban a Chiefs volt a jobb, másik szakaszában a Bills. Mindkét irányító hozta az elvártat, és majdnem azonos yardmennyiséget dobáltak össze (Allen: 329, Mahomes: 338). A különbséget végül az jelentette, hogy míg Allen csak egyszer adta el a labdát, addig Mahomes kétszer.

Érdemes még megemlíteni, hogy idén talán először volt a Billsnek futójátéka. Nem kell őrült számokra gondolni, Singletary csak 85 yardig jutott el, de a korábbi 2 yardos futásaihoz képest, most egész sokat tudott haladni a földön. Ezzel szemben a Chiefsnél Clyde Edwards-Helaire csak 33 yardig jutott, és a futójáték nem létezett ezen a meccsen. Ez is sokat számított, mert míg a Chiefs védőknek több mindenre kellett figyelniük, addig a Bills defense-nek elég volt csak Mahomesra koncentrálnia.

Von Millert kell még mindenképp kiemelni, aki a meccs végi interceptionnél is megkergette Mahomest, de emellett is volt puntot kierőszakoló sackje és mezőnygólra kényszerítése is nyomás miatt. A kiváló pass rushert sokat rotálták idén, most azonban javarészt pályán volt (56% vs 75%+), és nagyon sokat tett hozzá a sikerhez.

(jarred)

Dallas Cowboys @ Philadelphia Eagles 17-26

A vasárnap esti rangadón a veretlen Eagles fogadta a csoportrivális, mindössze egy vereséggel álló Cowboyst, a Sasok pedig végül megőrizték makulátlan mérlegüket, míg a dallasiaknál elfogyott a Cooper Rush magic.

Mondjuk, hogy tapogatózással indult a mérkőzés, ami szép megfogalmazása annak, hogy három gyors punttal kezdtek a csapatok. Utána viszont az Eagles beindult: hosszú TD-drive, gyors interception, újabb TD, megállított negyedik és rövid, mezőnygól, újabb interception, még egy mezőnygól. Ezzel 20-0 volt az állás a hazaiaknak, és ugyan egy field goallal szépített még a Cowboys, a szünetre magabiztos előnnyel mehettek a Sasok. A dallasi védelem egyébként egész évben nem engedett egy meccsen sem 19 pontnál többet, most egy félidő alatt 20-at pakoltak fel rájuk.

Az Eagles támadófala dominált, Micah Parsonst kiválóan kivették a játékból úgy, hogy sokszor blokkolatlanul hagyták és őt olvasta Hurts, így bármit csinált az elit védő, a hazaiak az ellenkezőjét tudták játszani, így szinte teljesen kivették a meccsből. Hurts (szokatlanul) nagyon gyorsan szabadult a labdától, ezzel is igyekeztek a Cowboys pass rush-t limitálni és gyorsan a playmakerek kezébe juttatni a labdát. Nem az irányítóról szólt egyébként a mérkőzés, bár voltak fontos pillanatban megdobott vagy megfutott játékai.

Nem csak a támadósor, hanem a defense is remekelt, leginkább a passz elleni védekezés. Darius Slay és CJ Gardner-Johnson is interceptiont szerzett, James Bradberrynek több leütött labdája is volt, egyszerűen semmi teret nem hagytak az ellenfélnek. Cooper Rushnak pedig kijöttek a gyengeségei, kis résekbe nem tudta bedobni a labdát, nem tudott megoldani nehezebb helyzeteket, és most már befigyeltek az eladott labdák is.

A második félidőre viszont megváltozott a játék képe. Az Eagles talán a magabiztosabb előny tudatában (és Lane Johnson agyrázkódásával) kicsit kiengedett – nem először idén –, a Cowboys pedig nagyon jól változtatott a szünetben. Ennek az lett az eredménye, hogy szép futásokkal és play action játékokkal két touchdownt is szereztek, miközben két puntot erőszakoltak ki (az egyiket egy nagyon jól időzített blitz-cel, amiből talán lehetett volna több is a meccsen), így 20-17 volt a táblán a negyedik negyed legelején. A dallasiak az első hat drive-jukból 81 yardot és 4 first downt haladtak, míg itt ebből a kettőből 172 yardot és 13 first downt. Aki félidőben azt hitte, hogy sima lesz, az tévedett, és teljesen nyitott lett a végjáték.

Az Eagles azonban meg tudta emberelni magát és levezetett egy 13 játékból (azon belül 11 futásból) álló 75 yardos TD drive-ot, amivel a negyed felét el is égették – kellett ehhez egy buta Dante Fowler offside is negyedik kísérletre. Azonban ha a Cowboys folytatta volna menetelését, akkor még a 9 pontos hátrány (a kétpontos kimaradt) ledolgozható lett volna, viszont Rushra odaért Brandon Graham, így az irányító nem tudott rendesen beleállni a passzba, aluldobta elkapóját, CJ Gardner-Johnson pedig fájós kézzel lehúzta a labdát és eldöntötte a mérkőzést.

Az Eagles tehát megtartotta veretlenségét, egyedüliként a ligában, ráadásul a Giants győzelmén kívül minden jól alakult a philadelphiaiaknak a fordulóban. Az első félidős lehengerlő játék ismét jött (magasan a legjobb a pontkülönbsége a csapatnak az első 30 percben), utána viszont ismét sikerült visszaengedni az ellenfelet a meccsbe, amin a továbbiakban javítani kellene – talán épp a jövő heti pihenőhét alatt. A Cowboysnál egyáltalán nem kell kongatni a vészharangokat, hiszen Dak Prescott jövő héten a Lions ellen visszatér, a védelem továbbra is kiváló, így teljesen rendben lesznek a továbbiakban.

(katonadani)

Minnesota Vikings @ Miami Dolphins 24-16

A győzelmet nem kell magyarázni, és ez az 5-1-es Vikings szerencséje. Azt viszont továbbra sem tudom eldönteni, hogy a Minnesota egy komoly contender, ami egyszerűen nem tudja kiaknázni a benne lévő potenciált és a sima győzelmek helyett a legrosszabb csapatok ellen is képes megszenvedni, vagy egy gyenge középcsapat, ami ennyit tud és folyton szerencséje van.

A mérkőzés eleje valami bűn rossz volt. A harmadik számú irányítóval felálló Dolphins még valamit próbált is csinálni, de a Vikings első négy drive-ja 3&outtal ért véget és 15 yardot sikerült csak haladni! Ezt követően ugyan sikerült TD-t szerezni, amit négy újabb 3&out követett, majd két TD-drive-ra jutott még két 3&out. Magyarán a Vikingsnak volt 10 darab 3&outja, három TD-drive-ja (az egyik egy fumble után) és még becsúszott egy mezőnygól egy Dolphins INT után.

Erre nem igazán lehet szavakat találni: mintha napozni jöttek volna Kirk Cousinsék, focizni pedig csak azért fociztak, hogy ne pilledjenek el a nagy melegben. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a negyedik negyedben 16-10-es Vikings vezetésnél a Dolphins támadhatott a vezetésért, és ha nincs Jaylen Waddle furcsa fumble-je mélyen az ellenfél térfelén, akkor a meccs képe alapján nagyon nem lett volna ördögtől való egy Dolphins győzelem. Mindezt úgy, hogy Skylar Thompson megsérült, így a mérkőzés nagy részében az agyrázkódás-protokollból csak szombaton kikerülő, egész héten szinte semmit nem edző Teddy Bridgewater volt az ellenfél irányítója.

A Vikings javára legyen mondva, hogy a front7 jól teljesített. A futást sikerült megölni, összesen hat sack és 13 QB hit gyűlt össze a meccs végéig (Za’Darius Smith és Patrick Jones is 2-2 sacket tett be a közösbe). Papíron a secondary sem volt rossz, de a két INT mellett azért csak sikerült benyelni 418 passzolt yardot, Tyreek Hill és Jaylen Waddle 18 elkapásból összesen 306 egységet termelt. Szerencséjükre az NFC-ben nincs sok jó formában lévő irányító, így pedig akár az első kiemelésről is lehet álmodni, bár azért nem ártana, ha Cousinsnak nem csak két értékelhető drive-ja lenne meccsenként (most ráadásul még a futójáték sem működött, Dalvin Cook 53 yardos nyargalásán kívül 16 futásból 25 yard jött össze).

A Dolphins védelem a maga részéről hozta a kötelezőt, sőt talán még túl is teljesített. A probléma a támadósorral és a sok ki nem kényszerített hibával volt. Bridgewater hiába passzolt 329 yardot és két TD-t, a két INT-je nem nézett ki jól, ahogy Waddle fumble-je is a lehető legrosszabbkor jött. Lenne lehetőség az egységben, az elkapószekció valami félelmetes, nagyon nagy kár, hogy Tuának ki kellett hagynia az elmúlt két meccset.

(renningan)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!