Connect with us

NCAA

Jön az év mérkőzése az NCAA-ben

Sorsdöntő összecsapásokkal érkezik az NCAA következő hete, ahol ha úgy alakulnak a dolgok, egy-két csapat szinte már a konferenciadöntőben érezheti magát. Ezen kívül egyre fogy az idő a draftra készülő játékosok számára is, hogy nagyot villantsanak. Nézzük a hét legjobb meccseit.

Georgia Bulldogs (3.) @ Tennessee Volunteers (1.) 20:30

Feltehetőleg az év meccsét és egy előrehozott döntőt láthatunk a két SEC East csapat között, akik jelenleg a hivatalos rangsorban az első és a harmadik helyen vannak. Kisebb meglepetésre talán a vendég Tennessee Volunteers kezdi az élről a hétvégét nem pedig a tavalyi bajnok Georgia, ami mindenképpen az év egyik, ha nem a legnagyobb meglepetése a szezon végéhez közeledve.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A rangsor számait a statisztikák is alátámasztják, ugyanis a két csapat elképesztő számokat produkál. A Hendon Hooker vezette Volunteers offense vezeti a ligát total yardokban: mérkőzésenként 553 egységet tesznek fel, melyből 353,4 yard a levegőben érkezik (2. legjobb). Azonban a Georgia válasza erre az, hogy ők másodikok total yardokban 530,1 yardot átlagolva mérkőzésenként, illetve a védelmük pedig második engedett total pontokban 10,5 egységgel (engedett yardokban negyedikek 262 yarddal.)

A mérkőzés fő attrakciója így természetesen ezen az oldalon várható, ahol két szuperhatalom csap össze. A Bulldogs védőfalából Nolan Smith hiányozni fog (magának a játékosnak pedig a drafton az első köre került veszélybe), aki egész évre kiesett, ez nyilván érezhető lesz, mivel a rutinos játékos vezette sackekben a csapatát, de Kirby Smart legénysége talán az egyik legmélyebb egység a ligában, így várhatóan tudják pótolni a játékost.

Nagy csata várható még a Volunteers elkapója Jalin Hyatt és a Georgia secondary között. A fiatal wide receiver óriási formában játszik, 907 yardja a negyedik legtöbb a ligában, de az elmúlt két találkozón az Alabama és a Kentucky ellen több mint 300 yardot és hét touchdownt szedett le. Várhatóan sokat kaphat az első körbe várt Georgia cornerből Kelee Ringoból, de balgaság lenne egyedül hagyni az őrizetében, mert Hyatt az elmúlt fordulókban nagyon könnyen játszotta üresre magát.

A túloldalon várhatóan a Bulldogs szintén tud majd haladni, nem hiába másodikok összyardokban. Egy nagyon kiegyensúlyozott offense-ről van szó. Négy játékosnak van legalább 200 futott yardja a szezonban az egész társaság pedig már 1600 yard felett áll. Amin még sok múlhat, hogy a Bulldogs tight end játékával mit tud kezdeni a Tennessee, mert a három legtöbb elkapott yarddal a csapatból két tight end áll, Brock Brewers és Darnell Washington is kifejezetten jól játszik.

Aki a mérkőzést megnyeri az szinte biztos ott lesz az év végi playoffban, de a vesztesnek sem kell keseregnie (kivéve egy nagyon csúnya vereség esetén), mert még úgy is megtartja a az esélyt a végső győzelemre.

Alabama Crimson Tide (6.)  @ LSU Tigers (10.) 0:00

Nagyon fontos és rangos mérkőzés lesz a SEC másik csoportjában, az SEC Westben is, ahol szintén két top10-es csapat találkozik, amikor a LSU fogadja az Alabamát. A két offense itt is kiemelhető, az LSU a 25. legtöbb yardot, míg az Alabama a 17. legtöbb yardot átlagolja a szezonban. Szintén hasonlóság a két csapat között, hogy elsősorban a futójáték remekel, a hazaiak 183,3 yardot tesznek fel mérkőzésenként (28. legtöbb), míg Nick Sabanék 210,8-at meccsenként (19. legtöbb).

Hogy ne hagyjuk abba a hasonlóságok felsorolását, a védelmek között sincs nagy különbség. A Crimson Tide 16,6 pontot kap meccsenként (8. legjobb), az LSU pedig 21,1-et enged (23. legjobb).

Ezen kívül a két irányító között is lehet egy kisebb párhuzamot vonni, elképesztő formában vannak mindketten. Jayden Daniels 1811 passzolt yardja mellé 524-et letett a földön is és számtalan játékban meneküléseivel tartja életben támadósorát. Bryce Youngot pedig már szerintem senkinek nem kell bemutatni, nincs jelenleg nála nagyobb szabadulóművész a ligában.

Jeff Duncan: Don't give up on Jayden Daniels. There are good days ahead of him at LSU | Jeff Duncan | nola.com

Dööntő lehet, hogy melyik csapat front7-je tudja jobban sakkban tartani a két kiváló irányítót és lezárni a futójátékot. A Will Anderson vezette Alabama defense a Volunteers elleni rövidzárlat után hat pontot engedett a Miss State ezer fokon pörgő passzjátékának, de nem annyira meggyőzőek idén mint azt vártuk tőlük.

Az LSU oldaláról pedig az első körbe várt B.J. Ojularit lehet kiemelni, aki már négy sacknél jár, illetve érdemes figyelni az újonc Harold Perkinsre, aki egyelőre bizonyítja, hogy miért volt top10-es recruit a tavalyi évben.

Ennek a meccsnek talán még nagyobb tétje van mint az előzőnek, mert aki itt veszít, az elveszti az esélyét a konferenciadöntőre és ezzel párhuzamosan a playoffra is. A nyertes viszont valószínűleg mindkettőt biztosíthatja (bár az Ole Miss még ebbe belerondíthat).

Texas Longhorns (24.) @ Kansas State Wildcats (13.) 0:00

Szintén két kiemelt párharcát hozza a Texas vendégjátéka a Kansas State otthonában. A hazaiak múlt héten az Oklahoma State megsemmisítésével (48-0) a csapat legnagyobb győzelmét aratták top10-es ellenfél ellen, 2002 óta a legnagyobb győzelmüket rangsorolt csapat ellen és 2010 óta legnagyobb győzelmüket BIG12 csapat ellen. A Texas pedig három veresége ellenére is rangsorolt, mert mindhárom vereség nagyon szoros volt és kettő magasan rangsorolt csapat ellen is következett be.

Két eltérő típusú irányítót láthatunk, Adrian Martinez 565 yardjával vezeti a futott yardok listáját az irányítók között, előszeretettel indul meg és keményen beleáll nagyobb ütésekbe is. Ezzel szemben Quinn Ewers elsősorban karjában bízik, százalékosan neki van az egyik legtöbb legalább húsz yardos átadása és mély, vertikális játékra rendezkedik be vele az offense.

Kansas State stuns No. 6 Oklahoma behind Adrian Martinez's 5 touchdowns | Fox News

Az igazi meglepetés azonban a két csapat védelme, hiszen mindkét gárda a top20-ban van átlagosan engedett meccsenkénti yardokban. A Wildcats 17,3 pontot, a Texas 21,1 pontot enged mérkőzésenként, pedig mindketten már találkoztak négy rangsorolt ellenféllel is az évben. A Kansas State oldalán Felix Anudike-Uzomah nevét érdemes figyelni, akinek 7,5 sackje csak egy fél egységgel marad el a lista elejéről, nagy valószínűséggel a draft első vagy második körében találhat majd csapatot. A Texasnál ezzel szemben 11 játékosnak van legalább fél sackje, nagyon együtt él és mozog az egység, rengeteg szimulált nyomással dolgoznak, igazi rémálom az irányítók számára a csapat.

Akikről pedig még érdemes pár szót ejteni, az a két futó. Bijan Robinsont már sokszor emlegettük, továbbra is ő tűnik a draft egyik nagy sztárjának, én egyelőre azt sem zárnám ki hogy top10-es lesz, annak ellenére hogy nem hoz űrszámokat, hanem csak simán jó. Ez mondjuk még mindig azt jelenti, hogy 920 yardjával a 13. legtöbb futott yardot termelte, de scrimmage yardokban például negyedik 1200 egységgel. A túloldalon is egy olyan futó található, aki akár az első két nap elkelhet a drafton, Deuce Vaugh scrimmage yardokban 13. a listán 1032 egységgel és csak Adrian Martinez stílusának köszönhetően nem kap több lehetőséget.

A találkozó egyértelműen a Kansas State számára fontosabb, ugyanis ők még életben vannak a BIG12 döntőjéért, amitől egy újabb vereséggel elbúcsúzhatnának. A Texas ezzel szemben alighanem csak azért harcol, hogy rangsorolt legyen majd az év végén is, mert így is a bizottság jókora jóindulata kellett ahhoz, hogy még fenn legyenek a táblán.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!