Connect with us

Összefoglaló

Nagy meglepetésre kikapott a Bills és a Packers, de a Chiefs is nagyon közel volt hozzá

Nagycsapatok bukását is hozta a 9. forduló, ugyanis csoportmeccsen kikapott a Buffalo Bills, amit megtett a Green Bay Packers is, méghozzá az eddig 1/1-es Detroit Lions ellen. A Chiefs is nagyon közel volt ehhez a mindössze 5 sikeres passzt összehozó Titans ellen, de végül Mahomesék a hosszabbításban behúzták a győzelmet. 

Buffalo Bills @ New York Jets 17 – 20

A múlt hét után arra számíthattunk, hogy Zach Wilson ismét az ellenfelet fogja segíteni, de kisebb meglepetésre Josh Allen kezdett szellemeket látni. Az első passzával kiosztott egy hosszú átadást Stefon Diggsnek, de utána egy borzalmas dobással megtalálta a safety Jordan Whiteheadet. Ez már előrevetítette, hogy hosszú meccse lesz.

A Jets végül nem használta ki ezt az ajándékot, és bár a passzokat jól levédekezte a védelem, de mikor Allen lábon indult meg, az ellen tehetetlenek voltak. A Bills irányítója kétszer is befutott a célterületre, először egy QB sneakből, másodjára viszont egy 36 yardos nyargalás után ért be az end zone-ba.

Ezzel 14-3-ra módosította az állást, és ekkor még úgy tűnt, ha nehezen is kezdett, de végül simán nyerni fog a Bills. A Jets azonban azonnal válaszolt erre egy gyönyörű 75 yardos TD drive-val. Külön kiemelendő, hogy mezőnygól helyett nekimentek 4&1-re is, ami végül jó döntés volt, és Michael Carter 6 yardos futásával zárkózott a hazai csapat.

A második félidőt a Jets kezdte meg, és mindent ott folytattak, ahol az első félidőt abbahagyták. Futásokkal, és rövid passzokkal, lassan de biztosan haladtak előre, és a 3. negyed felét is lepörgették, amikor érkezett az egyik legfurcsább jelenetsor. A játék hirtelen megállt, ugyanis az egyik Skycam kamera kábelével probléma adódott, és a kamera lényegében fejjel lefelé lógott.

Nagyjából negyed óráig tartott, míg sikerült lehalászni, és eltüntetni a pályáról. Ez a Bills támadóinak jelentett nagyobb problémát, hiszen szünet óta nem voltak pályán, a Jets a fél negyedet lepörgette, és utána még további 15 percig nem léphettek pályára. Zach Wilson valószínűleg megsajnálta őket, mert amint újra elindult a meccs, azonnal elhagyta a labdát, és jöhetett a Bills. Két playig. Allen ugyanis dobott egy újabb borzalmas passzt, ami ezúttal Sauce Gardner kezében kötött ki. A Jets ezúttal ki tudta használni ezt az ajándékot és Wilson passzából James Robinson futott be a célterületre, így 17-14-re átvette a vezetést.

A Bills támadók lényegében egy teljes órát az oldalvonal mellett töltöttek (két játékot voltak fenn a pályán ezen idő alatt), és ez meg is látszott rajtuk. Sorozatos hibák jöttek, mind a falemberektől, mind az elkapóktól, mind Allentől. Az irányító harmadszor is a tökéletesen a védő kezébe dobta a labdát, de ezúttal Whitehead nem tudta azt elkapni. Végül egy mezőnygóllal sikerült egyenlíteni, de érezni lehetett, ez az offense nem lesz képes sokkal többre.

A hazaiak részéről egyszerű volt a terv. Minél többet futni, és pörgetni az órát, szerezni egy mezőnygólt, és ezzel megnyerni a meccset. Ez pedig lényegében sikerült is. Az utolsó drive-ban 6 percet lepörgettek az órából, elégették az ellenfél összes időkérését, és lőttek egy egyszerű mezőnygólt. A Billsnek 2 perce maradt a visszatámadásra, ami sok más meccsen bőven elég lett volna, de ezen nem. Igazából már az előrehaladás sem ment, folyamatosan hátrafelé haladtak, és végül 4&21-re kellett Allennek előre hajítania a labdát. Ez a passz sikertelen lett, így nagy meglepetésre a Jets 20-17-re nyert.

Bár az eredmény szoros volt, de ez a Bills ma nem érdemelt győzelmet. Josh Allen idén még nem játszott olyan rosszul, mint ezen a meccsen, 3 tiszta INT-et érő passza volt (szerencséjére csak kettőt kaptak el), és egyáltalán nem volt összhang az elkapókkal. A Jets ugyan nem csinált semmi látványosat offense oldalon, de nem is volt rá szükség. Pontosan tudták mire van szükség ez ellen a Bills ellen, és azt hibátlanul végre is hajtották. Zach Wilson is próbált vigyázni a labdára, és inkább a futók kezébe adta a meccset (földön összesen 167 yardot szereztek, míg levegőben csak 154-et), de egyébként a levegőben is jól teljesített. Ez végül győzelmet ért, hozzátéve, hogy a védelem is nagyot játszott, a pass rush folyamatos veszélyt jelentett és a coverage is végig szoros volt.

(jarred)

Green Bay Packers @ Detroit Lions 9-15

Meglehetősen jól kezdte mindkét csapat támadósora a meccset. A Lions egy jó visszahordás után csak félpályát kellett haladjon és egészen a vendégek egy yardosáig masíroztak el. Ott Dan Campbell 4. kísérletre a tőle megszokott módon fent hagyta a támadóit, de Goff passza sikertelen lett. Mélyről kellett tehát kihoznia a Packersnek is a labdát, amit remekül abszolváltak. Ők is eljutottak egy hosszú drive végén a Lions célterületének előterébe, ott azonban Rodgers konkrétan fejbe dobott egy védőt, a felpattanó labdát pedig a 3. körös újonc Kerby Joseph húzta le. A következő drive rövidre sikerült a hazaiaknak, így újra a Sajtfejek támadhattak, akik megint eljutottak a red zone-ig, ott azonban Rodgers meglehetősen vicces módon második labdáját is eladta negyedik kísérletre (ahogy épp a tackle Bakhtiarit akarta volna játékba hozni).

A félidőig a Packers egy újabb drive során haladt legalább 50 yardot, de ennek a támadósorozatnak a vége egy sikeretlen 4. kísérlet lett. A Lions pedig élt a kínálkozó lehetőséggel. Kicsivel több mint két perc volt hátra és a saját 40-esükön kezdhettek meg egy drive-ot. Az ex-Packers Jamar Williams hathatós segítségével jutottak el a red zone-ba, ahol Shane Zylstra élete első NFL touchdownját szerezte meg. A másodéves tight endhez közel 15 yardra volt a “legközelebbi” védő. A Next Gen Stats mérése alapján 2020 első játékhete óta neki volt a legnagyobb szeparációja egy red zone célbavételnél.

A Packers az extra pontot blokkolta, azonban Jaire Alexander korán indult, így a büntetés után az 1 yardosról ráment a két pontosra a Detroit, amit sikeresen meg is csináltak. 0-8.

A második 30 perc egy gyors adok-kapokkal kezdődött. Egy Packers punt után ugyanis Goff átadását Alexander húzta le, a Packers így csak 23 yardot kellett volna haladjon, azonban ekkor jött Rodgers harmadik pickje. Újfent Kerby Josephet kellett kiemelni.

A kötelező puntok után a 3. negyed legvégéig kellett várni az első vendég pontokra. Rodgers passzát Lazard húzta le és a sikertelen kétpontos után kialakult egy 6-8-as állás. A copycat league-hez híven azonban a Lions is megrázta magát. Az egész este leghosszabb hazai drive-ja végén James Mitchell TD-jével alakult ki a két labdabirtoklásos előny, melyet a Packers a következő támadásból csak egy mezőnygóllal tudott csökkenteni. Öt perccel a vége előtt így támadhatott a Lions, de a félpályán nem tudtak megoldani egy negyedik kísérletet. Két perce volt így Rodgersnek, hogy egy touchdownnal megnyerje a meccset. A dráma állandó volt, hiszen volt itt Dillon fumble, ami után Okudah éppen csak a pályán kívül kaparintotta meg a labdát, de volt 4 red zone dobása is a vendég irányítónak. Azonban egy sem lett ezekből sikeres, így a Lions megszerezte idei második győzelmét, a Packers pedig zsinórban ötödjére kapott ki. A vereség mellett kulcsembereket is elvesztett a csapat. Az újonc elkapó Doubs és a második számú corner Stokes mellett kidőlt a védelem legjobbja Gary is a meccsen és Bakhtiari is többször volt lent a pályáról.

A Lions közel 150 yarddal termelt kevesebbet mint a Green Bay, de a labdaszerzések és a több megakadályozott negyedik kísérlet miatt jár a dicséret a védelemnek, ami a liga legrosszabbja volt a forduló előtt. Kerby Joseph a két pick mellett egy kulcs leütött labdával is jelentkezett, mellyel TD-t mentett meg, így egyértelműen ő volt a meccs embere. Goff 137 yardja nem sok, de a futójáték hátán eljutva a red zone-ba két szép TD-je is volt. Jár az elismerés a támadófalembereknek, akik szépen blokkoltak a futók előtt és nem sokszor engedtek nyomást Goffra. A túloldalon Rodgers 291 yarddal zárt, de a 3 pick mindegyike az ő lelkén szárad. Rodgers sosem dobott még gynél több red zone picket a mai napig – ezúttal azonban 3 is összejött. Nem mondhatni azonban, hogy ki lenne segítve. Az elkapóhiány mellett most a futójáték sem működött, így Aaron 40 yardjával a csapat legjobb futója volt. A Lions ezzel már nem az 1/1 birtokosa, a Packers pedig vélhetően végleg bezárta az eddig is csak résre nyitva lévő utolsó Super Bowl ablakot.

(alatriste)

Tennessee Titans @ Kansas City Chiefs 17-20 h.u.

A legtöbben sima Chiefs győzelemre számítottak a harmadik körös újonc Malik Willis irányította Titans ellen, hiszen a fiatal QB múlt héten leginkább azt mutatta meg, hogy egyáltalán nem kész az NFL-re. Ez most is mindenki láthatta, ennek ellenére nagyon közel volt a Tennessee ahhoz, hogy a bye weekről érkező Andy Reidéket két vállra fektesse.

Pedig a mérkőzés úgy kezdődött, ahogy arra a legtöbben számítottak. A bye weekről híresen tökéletesen érkező Andy Reid szuper játékokat rajzolt fel, a Chiefs előbb eljutott a Titans öt yardosára és mezőnygólt rúgott, majd a következő támadásból egy touchdwont is elért, a kimaradt extrával pedig 9-0-ra vezetett is. Ekkor azonban jött Derrick Henry, aki mindkét következő Titans támadásból oroszlánrészt vállalt, majd ő is vitte be mindkét hatpontost, és mivel a Tennessee védelme három gyors puntra kényszerítette Mahomesékat, így a vendégek 14-9-re vezettek is félidőben.

A Titans védelme pedig tovább parádézott, hiszen a negyedik negyed legvégéig nem engedett pontot a Chiefsnek. Szereztek egy interceptiont felpattanó labdából, elég hosszú mezőnygólra kényszerítették Harrison Butkert, hogy kihagyja, majd kierőszakoltak még két puntot. Az INT után szerzett mezőnygól pedig azt jelentette, hogy annak ellenére tudták növelni az előnyüket, hogy öt egymást követő támadásból összesen haladtak 20 yardot. Malik Willisék semmire sem voltak képesek a két Henry TD után, a védelem azonban ennek ellenére nem hogy meccsben tartotta a csapatot, de sokáig úgy tűnt, meg is nyeri azt.

Azonban amikor nagyon-nagyon kellett, akkor Mahomes a hátára, vagy még inkább a lábára vette a csapatot. Előbb harmadik és 17-re a saját térfélen, majd harmadik és 9-re a red zone-ban futott két hosszút (20+14 yard), utóbbival a célterületre is beért, így pedig egy kétpontos kísérletre volt az egyenlítéstől a KC. Ez elég kalandosra sikeredett, hiszen több sárga zászlót is bedobtak és többször megismételték a játékot, végül ismét Mahomes lába volt a döntő, aki nagyot menekülve befutott a célterületre, kiegyenlítve a mérkőzést.

Az utolsó három percben már csak három punt született, így jöhetett a hosszabbítás. Nagyon lehetett érezni, hogy a Titans védelem elfáradt, hiszen már közel 80 játékot töltött a pályán, mivel a támadósor semmire nem volt képes. Érezni lehetett, hogy a ráadásban nincsenek jó esélyeik. Ráadásul a Chiefs nyerte a pénzfeldobást is, el is jutottak a red zone-ba. Ott érdekes módon Andy Reid ráment egy negyedik és egyre, pedig a Titans támadósorától nem nagyon kellett tartania. A lépés végül bejött, de így is csak mezőnygólra futotta végül. Viszont ahogy az egész második félidőben, úgy itt a legvégén sem volt képes a Malik Willis vezette egység semmire, csak hátrafelé haladtak, így a Chiefs rendkívül nyögvenyelősen behúzta a győzelmet.

Malik Willisnek összesen 5, azaz öt sikeres passza volt, ezek közül egyik sem elkapónak. Tegyük hozzá, hogy volt például egy gyönyörű passza, amit elejtett az elkapó. Ettől függetlenül ez a statisztika jól leírja Willis teljesítményét, akinek 57 nettó passzolt yardja volt, miközben az első screen passzából sikerült 48 yardot összehoznia a csapattárs Okonkwónak. Az egész Titans támadósornak 1, azaz egy first downja volt a második félidőben. Az utolsó 10 drive-ja így nézett ki a csapatnak:

  • 4 play, 1 nettó yard
  • 1 play, -1 nettó yard (félidő vége)
  • 3 play, 7 nettó yard
  • 4 play, 8 nettó yard
  • 3 play, -2 nettó yard
  • 3 play, 6 nettó yard
  • 5 play, 8 nettó yard
  • 3 play, -4 nettó yard
  • 3 play, 0 nettó yard
  • 4 play, -16 nettó yard

Katasztrófa. Úgy összességében viszont nem tudom, hány rosszabb QB-teljesítményt láttunk idén. Ugyan konkrétan turnovert érő passzai nem voltak, de rossz volt nézni, ahogy egyáltalán nem tudja olvasni a játékokat és a végtelenségig kivár, majd leereszti a szemét és megpróbál futni.

Ellenben a Titans védelme parádés volt. Eddig is a liga legjobb futásvédelmével rendelkezett DVOA alapján, a Chiefs futói pedig 11 futásból 10 yardot szedtek csak össze. Oké, Mahomes megdobta a futott yardokat 63-mal, de ezek passzjátékok során megiramodások voltak, ugyanis nem talált szabad elkapókat. A Chiefs irányítójának 68 (!) passzkísérlete volt (három kellett volna még a rekordhoz), így nyilván jöttek a statisztikák az elkapóktól, de összességében nagyon jól levédekezte őket a Tennessee.

Ugyan a Chiefs elég jól megoldotta a szezon eddigi részét Tyreek Hill nélkül, de nehéz helyzetekben azért érződött a sztárelkapó hiánya eddig is, és most is így volt. Amikor szorul a hurok, akkor Kelce-n kívül nem igazán sikerül senkinek konzisztensen elszakadnia. És ha egy védelem ennyire jó, mint a Titansé, négy védővel is sok nyomást tud generálni, rövid passzokra készteti az ellenfelet és nem hibázik szereléseket, akkor nagyon nehéz dolga van a Chiefsnek, hiszen nincs olyan fegyvere, aki megveri az emberét és elkapás után sok yardot tud hozni.

A Chiefs tehát végül nagy nehezen behúzta a mérkőzést, így 6-2-vel továbbra is vezeti a csoportját, de itt leginkább a Titansszel lehet elégedettnek lenni, legalábbis a védelemmel és az edzői stábbal. A Tennessee 5-3-mal nagyon simán vezeti a csoportot (a már 2023-ra készülő Colts a második 3-5-1-gyel), és ilyen védelemmel bárkinek gondokat tudnak okozni – plusz az is elég valószínű, hogy Tannehillel ezt a találkozót megnyerik.

(katonadani)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!