Connect with us

Minden ami NFL

Az NFC két legjobb mérlege két nagyon különböző erejű csapatot takar

Szokás mondani, hogy “az vagy, amit a mérleged megmutat rólad”. Ezzel valahogy sosem tudtam egyetérteni. Az NFL-ben egy-egy szezon is rendkívül kis mintát jelent, nemhogy még idény közben ránézve erre, ráadásul olyan kicsik a különbségek a csapatok közt, hogy a mérkőzések kimenetelében jóval nagyobb a szerencsefaktor, mint azt szeretnénk elismerni. És hogy mennyire nem igazak Bill Parcells fenti szavai, arra jól rámutat az NFC két éllovasa, a Philadelphia Eagles és a Minnesota Vikings. 

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 3500 forintos támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Két azonos mérlegű csapat nem feltétlen ugyanolyan erejű, és ha azt akarjuk megmondani, hog ki fog nyerni, vagy legalábbis ki az esélyesebb egy meccsen, akkor nem lehet egyedül a győzelem-vereség arányra hagyatkozni. Tökéletes példa a 10-2-es Vikings és az 5-7-es Lions mérkőzése a hétvégéről, ahol a detroitiak favoritok voltak és nyertek is a minnesotaiak ellen. Szerencsére azonban vannak már olyan fejlettebb mérőszámok, amik jobban mutatják egy csapat erejét (amellett, hogy sokszor a puszta szemünkkel is meg tudjuk ezt állapítani), jobban mérik annak teljesítményét és jobb adattal szolgálnak előretekintés szempontjából.

Ilyen például az EPA mutató, ami várható hozzáadott pontokat jelent, tehát minden teljesített játéknál megnézik, hogy ezzel mennyivel kerültél közelebb a pontszerzéshez (vagy épp távolabb), hány töredékpontot adtál hozzá a támadáshoz, vagy hányat vettél el védekezésben. Lehet mérni többek közt offense, defense oldalra is és lehet játékonként vagy drive-onként vagy meccsenként is kategorizálni. A legegyszerűbben elérhető az EPA/play mutató az rbsdm.com oldalon, ahol szabadon lehet szűrni több mindenre is. A legátfogóbb képet az alábbi kép mutatja, x tengelyen a támadó-, y tengelyen a védő EPA mutatóval.

Ezen látható például, hogy a Chiefs nyújtotta eddig a legjobb támadóteljesítményt a szezonban, az Eagles pedig a legjobb összteljesítményt. Lehet bogarászni bőven az ábrát, kicsit előretekintve a mai cikkünk vonatkozásában a Vikingst emelném még ki épp az átlagponthoz legközelebb.

Persze tegyük hozzá, hogy az EPA sem egy tökéletes mutató, például nem veszi figyelembe a sorsolás erősségét (amit elég sokféleképpen lehet nézni és egyik sem tökéletes), ami még egy fontos tényező tud lenni a csapatok erejének mérlegelésekor. Ezt megteszi a Football Outsiders DVOA mutatója, ami egy eléggé széles körben elfogadott és használt mérőszám. Ez gyakorlatilag minden szituációban vesz egy ligaátlagot és ehhez viszonyítja az adott csapat teljesítményét egy játék során, majd ezt igazítja ki az ellenfél erősségével (szintén DVOA alapján).

Erre sajnos nincs ilyen fancy ábra, mint az EPA-re, de a két kipécézett csapatunknál maradva az a helyzet, hogy az Eagles csapatszinten a legjobb a ligában a DVOA mutató szerint, támadóoldalon a második, védőoldalon a hetedik. A Vikings a 21. legjobban teljesítő csapat a ligában 14 fordulót követően, támadóoldalon a 18., védőoldalon a 22. helyet éri el. Mérleg szinten tehát nincs nagy különbség köztük (nem tökéletes az időzítés, múlt héten még nagyobb lett volna a kontraszt), ellenben lerakott teljesítményben már jelentős.

Na és akkor a bevezető után térjünk rá arra a kérdésre, amit a támogatóink tettek fel és szavaztak meg: miért vegyük vagy épp ne vegyük komolyan a Vikingst és az Eaglest?

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!