Connect with us

Összefoglaló

Baker Mayfield jött, látott és győzött!

A Rams szezonjának már rég vége, míg a Raiders küzdött a rájátszásért. Épp ezért a legtöbben magabiztos Las Vegas-i sikert vártak a csütörtök esti rangadótól, és sokáig úgy tűnt, a többségnek igaza is lesz. Azonban a már-már unalomba fulladó második félidőt a mindössze két napja a Ramsnél lévő Baker Mayfield felrázta és 13 pontos hátrányból fordítani tudott. Pont mint Tom Brady hétfőn. Csak sokkal nehezebb körülmények között. 

A Raiders nagyon magabiztosan kezdte a találkozót, Davante Adams gyönyörű egykezes elkapása Jalen Ramsey mellett megadta az alaphangot, majd Josh Jacobs futott be a célterületre. A Ramsnél John Wolford kezdett (ám ami talán érdekesebb, hogy most először állt fel olyan támadófal a hazaiaknál, amely egyszer már játszott ilyen összeállításban idén), de csak egy gyors puntra futotta. A Raiders aztán összehozott még egy mezőnygólt is, így gyorsan elhúzott 10-0-ra.

A Rams második támadására viszont már nem Wolford, hanem a waiverről kedden felvett Baker Mayfield vezette ki a csapatot, egyből kiosztott egy szép 20 yardos passzt és mezőnygólig el is jutott. A vegasiak szintén elmentek egy mezőnygólig, és újra megtette volna ugyanezt a Los Angeles-i csapat is, hiszen Mayfield kiosztott még két 20 yardos passzt, azonban Cam Akers kezéből Chandler Jones kiütötte a labdát és ő maga össze is szedte. A félidő vége előtt a Raiders eljutott a gólvonalig, ott azonban Derek Carr egy nagyon csúnya interceptiont dobott Ernest Jonesnak, így 13-3-mal mehettek szünetre a csapatok.

Akkor még nem tűnt ez végzetes hibának, hiszen a Raiders nagyon jól játszott támadóoldalon, a Rams pedig ugyan egy kicsit jobban nézett ki, mint az utóbbi hetekben, mégsem vártuk, hogy vissza tud jönni a meccsbe.

A második félidő pedig ennek megfelelően indult, a Raiders nem sietett sehová, a Rams pedig nem tudott hová haladni, így négy gyors puntot láttunk, kezdett is unalomba fulladni a találkozó. És amikor a Kosoknak sikerült eljutni mezőnygólig, akkor összehoztak egy buta personal foul büntetést, így 61 yardról kellett volna rúgni, ami nem sikerült. A rövid pályát pedig kihasználta a vendég gárda, egy negyedik és rövidet is megoldva végül 16-3-ra növelte az előnyét a negyedik negyed elején.

Na és akkor jött az utolsó játékrész. A Rams 13 pontos hátrányban, tehát két TD kellene a maradék 12 percben. Ezzel a támadósorral lehetetlennek tűnt. Ráadásul egyből puntra kényszerültek mélyen a saját térfélen, amivel tényleg végleg eldőlhetett volna a találkozó. Azonban a puntnál a Raidersnek sikerült összehoznia egy offside büntetést (13 pontos előnyben!!!), ezt az ajándékot pedig köszönték szépen a hazaiak, a gólvonalnál egy negyedik kísérletet is megoldva megszerezték első hatpontosukat a meccsen és lőtávolba kerültek.

Aztán sikerült megállítani Josh Jacobst harmadik és egyre, így két perccel a vége előtt puntolt a Raiders. És micsoda punt volt?! AJ Cole beragasztotta a saját 2 yardosára a Ramst, így tehát 1 perc 45 másodperce maradt időkérés nélkül a két napja igazolt Baker Mayfieldnek, hogy 98 yardot haladva megnyerje a meccset. Ő pedig meg is tette!

Ehhez persze kellett a Raiders védelem hathatós közreműködése is, ugyanis előbb egy pass interference büntetést dobtak rájuk (ez benne van), utána pedig egy sacket követően Jerry Tillery bőven a játék után kiütötte Mayfield kezéből a labdát, amiért kapott egy 15 yardos unsportmanlike büntetést. Ben Skowronek nagy contested elkapását követően már az ellenfél 40 yardosára jutott a Rams, majd 15 másodperccel a vége előtt a 23 yardoson álltak. A Raiders védelme túl agresszív volt, press coverage-et alkalmaztak, tehát felálltak a line of scrimmage-re emberezni, Van Jefferson a szélen megverte az emberét, Baker Mayfield pedig tökéletesen ívelte fel neki a labdát. Touchdown, fordít a Rams!

A legvégén még egy elkeseredett Derek Carr interception zárta le hivatalosan is a meccset (Taylor Rapp húzta le), így a Rams 4-9-re, a Raiders 5-8-ra módosította mérlegét. Ennek az eredménynek a vegasi szurkolók mellett a Lions fanok örülhetnek a legkevésbé, hiszen így a Rams ront a draftpozíciójukon. A Raidersnek egy győzelemmel még reális esélye (25-30%) lett volna a rájátszásra, így viszont arról lemondhatnak.

A Raiders csak magának köszönheti ezt a vereséget. Carr félidő előtti buta interceptionje megadta az alaphangot, már ha ott benyeli a sacket és mezőnygólt rúgnak, minden bizonnyal nem kapnak ki később. Persze ez még nem ok arra, hogy a félidőben teljesen elkönyveljék a győzelmet és a második 30 percben ne csináljanak semmit. Carrnak mindössze 11 passzolt yardja volt a nagyszünet után, igazából McDanielsék nem akartak már semmit sem csinálni, csak menni haza. Ez pedig nem fér bele, és ezt épp nekik kellene legjobban tudniuk. Idén ez volt a negyedik meccsük, amikor félidőben 10+ ponttal vezettek, és mind a négyet elvesztették – ilyen még sosem fordult elő az NFL történetében.

És egyébként még bele is fért volna, hogy az offense nem csinál semmit, ha a védelem nem hoz össze rendkívül buta szabálytalanságokat. Clelin Ferrell offside büntetése puntnál 13 pontos előnyben, Jerry Tillery unsportsmanlike büntetése az utolsó támadásnál egy Maxx Crosby sack után (Crosby egyébként egész meccsen zseniális volt már megint és majdnem eldöntötte a találkozót) mind megengedhetetlen egyéni hibák, amik a meccsbe kerültek. Milyen érdekes, hogy épp két első körös bust vállalta ezeket magára.

Fun fact: A Raiders így idén már kikapott egy olyan edzőtől, aki 6 napot töltött az NFL-ben, illetve egy irányítótól, aki két napja volt a sapatnál. 

És ha már a Raiders ennyire jófej volt, hogy minden lehetőséget megadott a Ramsnek, akkor a hazaiak ezt ki is használták. Az egészben persze az a pláne, hogy a már mindenki által leírt, többszörösen megbukott Baker Mayfield vezette őket győzelemre hasonló módon, mint Tom Brady hétfőn a Buccaneerst (ahol szintén könnyen lehetett amellett érvelni, hogy a Saints bukta el a meccset). Csak ugye míg Brady már harmadik évét tölti a csapatánál és elit elkapói vannak, plusz a fala sem botrányos, addig Mayfield harmadik napját (!) tölti csapatánál, elkapói nincsenek, a támadófalában pedig a legtöbb helyen 3-4. számú falemberek játszanak.

És Mayfield egyébként jól is játszott, a körülményeket figyelembe véve meg aztán pláne. Jól vezette a támadósort, nem hibázott és több nagy dobása is volt. Ez lenyűgöző teljesítmény annak fényében, hogy a playbookot és a csapattársait is két napja látta először. Nem tudjuk hová vezet még ez a sztori, de biztosan érdekesebb lett tőle a Rams maradék pár fordulója és simán lehet, hogy ezzel ki is harcolt magának egy csere posztot Stafford mögött a jövő évre (azt azért egyelőre nem látom, hogy valaki megint kezdőként számoljon vele).

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!