Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #14

14. forduló, let’s go! Jó kis csoportrangadók jönnek most vasárnap, plusz egy Tua vs. Herbert és egy Purdy vs. Brady szupercsata. 

Ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre, de remélem inkább az ellenkezőjét fogadjátok meg ezeknek, mert nem nagyon mennek idén.

Múlt héten: 5-9
Szezonban (5. héttől): 52-64-5

19 órás sáv

Minnesota Vikings @ Detroit Lions (-2)

Mindössze 4 meccs volt 1999 óta a 12. forduló után, ahol egy 10+ győzelmes csapat underdog volt egy maximum 5 győzelemmel álló csapattal szemben. Mind a négy esetben utolsó fordulóról volt szó és be volt biztosítva a bye week. Na ennyire hisznek jelenleg a fogadóirodák a Vikingsban, amely két pontos underdog a Lions ellen. Mérlegre pillantva ez mindenképp meglepő, de fejlett mutatókban teljesen kiegyenlített a két gárda.

Azt várhatjuk, hogy mindkét támadósornak menni kellene, hiszen ez az erősségük, a védelmek pedig bőven sebezhetők. A Vikings az utóbbi négy hétben a legtöbb yardot engedi játékonként, egész évet figyelembe véve pedig play action és hosszú játékok ellen a legrosszabbak, amit a Lions offense ki tud használni. A kérdés az, hogy a vörös zónában megáll-e a tudomány, mert a minnesotai védelem itt keresi a kenyerét – a 10. hét óta csak a 49ers jobb a pálya ezen részén.

Alapvetően szeretek az “árral” szemben menni és ha minden fogadás az egyik oldalra megy – mint ebben az esetben a Lionsre, amely az előzetes spread alapján még underdog volt –, akkor az ellenkező oldalra fogadni. Mindeközben a Vikings ellen is szeretnék tenni, mert előbb-utóbb elfogy a szerencse az egy labdabirtoklásos meccseken. Végül a Lionsre tippelek, mert szerintem ők konzisztensen tudnak majd haladni, míg a Vikings csak a meccs elején és végén képes beindítani a gépezetet, közte az egyik legtöbb three-and-outot tudják felmutatni a ligában.

Tipp: Lions -2

New York Jets @ Buffalo Bills (-10)

Miért ilyen nagy favorit a Bills? Nem igazán értem. Oké, tavaly épp a Bills ellen siklott ki a Mike White vonat (4 interception), ami most is megtörténhet, de azért a tavalyinál jóval sérültebb és ezáltal kevésbé ijesztő a buffaló védelem is. Másrészt idén a Jets Zach Wilsonnal is megverte a Billst, még ha egy meccsből ne is feltétlen induljunk ki, meg Josh Allen valószínűleg nem dob megint két hülye red zone interceptiont (bár ne is zárjuk ki), de akkor is.

Az persze érthető, hogy a Bills a favorit, főleg hosszabb pihenőről érkezve hazai pályán, de ezt a 10 pontot egyértelműen soknak találom, és már gyanús is, hogy miért tartja a Billst ennyivel erősebbnek Vegas. Csak mert a Jets védelme tényleg top szinten teljesít, a legkevesebb yardot engedi támadásonként a ligában, az előző egymás ellenin is 17 ponton sikerült tartani Allenéket, akik ráadásul a 7. forduló óta a második félidőben a második legkevesebb pontot szerzik a ligában. Azt is megkockáztatom, hogy nagyobb esély van egy Jets-győzelemre, mint egy két TD-s különbségre.

Tipp: Jets +10

Philadelphia Eagles (-7) @ New York Giants

A Giants parádésan kezdte a szezont, hét forduló után a 7. helyen álltak EPA/drive és a 10. helyen pont/drive mutatóban, azonban azóta visszaestek a 23. és 24. helyre ezekben. Amúgy sem ők voltak a legtehetségesebbek a ligában, de nagyon sok a sérült, ami még inkább megnehezíti az amúgy kiváló munkát végző edzői stáb dolgát.

A Giants egyébként több szempontból rossz matchup az Eagles támadósorának. Egyrészt Dexter Lawrence nose tackle-ben szó szerint túl nagy falat Jason Kelce-nek, így a legjobb futásait nem tudja majd jól kivitelezni a csapat. Emellett a legtöbbet a Giants blitzeli a ligában, és ha valamivel, akkor ezzel lehetett a legnagyobb problémákat okozni Jalen Hurtsnek és ennek a támadósornak – lásd Cardinals elleni meccs. Nagyon sok screent hívnak ilyenkor, amire könnyen rá tud állni a védelem, szóval most mást kell kitalálni. Például feldobni AJ Brownnak, aki hatalmas előnyben lesz a New York-i cornerbackekkel szemben. Vagy Hurtsnek kell megiramodnia, ami most jobban fog menni, mint a Titans ellen, ahol nem siettek a passzsiettetéssel, hanem visszaálltak levédekezni a futósávokat. Az Eagles offense alapvetően nagyon sokoldalú, de a Giants képes lehet őket beszűkíteni. A probléma az, hogy még így is sokkal tehetségesebbek és így is meg kellene tudniuk oldani a feladatokat.

A másik probléma, hogy sok pontot is nehéz elképzelni a Giantstől, tekintve hogy a WR vs. CB matchupban nem biztos, hogy találunk az egész ligában nagyobb különbséget az egyik csapat számára, ráadásul kiderült, hogy futás ellen is tud védekezni az Eagles. Esetleg a Daniel Jones futások működhetnek még rendszeresebben. A Giants stábja összességében az elvárásokhoz képest kiváló munkát végez és nagyon jó dolgokat csinálnak, de egyszerűen túl nagy a tehetségbeli különbség, hogy ne jöjjön ki.

Tipp: Eagles -7

Cleveland Browns @ Cincinnati Bengals (-5,5)

Az egyik legfurcsább sorozat, hogy Joe Burrow még nem tudta megverni karrierje során a Brownst, amely az utóbbi három Cincinnatiben rendezett meccsen összesen 49 ponttal diadalmaskodott (ebből egyszer nem volt Burrow). A Bengals eddig azt csinálta a Cleveland ellen, hogy teletöltötte a boxot, hogy megállítsa a futást, és ez működött is, csak közben szétpasszolták őket. Kérdés most Watson ellen is ezt a taktikát alkalmazzák-e, és ha igen, akkor a múlt héten még rendkívül rozsdás irányító képes-e kihasználni a nagyobb területeket hátul.

A túloldalon a Browns sok cover2-t használt legutóbb, amit amúgy keveset játszatnak, és ennek meg is lett az eredménye, nem tudott működni a Bengals offense. Azonban egyrészt akkor nem volt Chase, másrészt azóta nagy fejlődésen ment át a támadósor, a 8. heti meccsük óta a támadásaink 51,2 százalékából pontot szereznek, ami a legmagasabb arány az egész ligában. Szerintem most visszavág a Bengals és megszakítja a rossz egymás elleni sorozatot.

Tipp: Bengals -5,5

Baltimore Ravens @ Pittsburgh Steelers (-2)

Az utóbbi négy egymás elleni meccset a Steelers nyerte, amely egyébként is az utóbbi négy fordulóban hármat nyert, úgyhogy Mike Tomlin megindult a szokásos pozitív mérlege felé (5-7 most a mutató, maximum egyszer lehet kikapni a dupla-Ravens, Panthers, Raiders, Browns ötös ellen). Tényleg magára is talált a pittsburghi alakulat, a 9. hét óta a 12. leghatékonyabb csapat, védőoldalon pedig a hetedik. Pár hete talán egyértelmű lett volna a győztes kiléte, de most olyannyira nem, hogy a Lamar Jackson helyére beálló Tyler Huntley miatt (is) már a Steelers a favorit. Nem tudom mennyit kell számítson az irányítócsere, tekintve hogy Lamarral sem igazán működött az offense, hiszen elkapó nincs, és még a futójáték sem működik rendesen. Ehhez képest túl nagy volt a fogadóirodáknál a mozgás múlt héthez képest, így a Ravensszel megyek underdogként, bármennyire is nem bízom bennük – de még a Steelersben sem. Az szinte biztos, hogy szoros lesz, 2019 óta nem volt 5 pontnál nagyobb különbség a felek közt. Egyébként ha hisztek ezekben a sorozatokban, akkor múlt hét után ismét felhozom, hogy a pittsburghiek 5-0-s mérleget értek el, ha ők szerezték az első pontokat, és 0-7-est, ha nem.

Tipp: Ravens +2

Jacksonville Jaguars @ Tennessee Titans (-4)

A Titans kirúgta a general managerét a héten, ami elég furcsa lépés volt. A tulajdonosok vajon azért menesztették, mert AJ Brown ennyire megégette őket? (Elég kemény bosszúmeccs az, ha kirúgatod azt, akin bosszút akartál állni.) Valószínűleg nem, vagy legalábbis remélném, hogy nem ennyire impulzus döntéseket hoznak, de az időzítés mindenképp érdekes, főleg hogy év elején még hosszabbítottak vele. Akkor el kellett fogadniuk Jon Robinson terveit, hogy most kicsit visszalépnek és megpróbálnak kissé újjáépíteni, de a jelek szerint mégsem bírták elviselni, amit a pályán láttak. Mindenesetre nagyon érdekes és furcsa döntés volt, főleg időzítés szempontból.

Erre a meccsre persze nem lesz hatással, nem gondolom hogy az új edző fellángolás mellett új GM fellángolás is van. A Titans offense pedig elég rosszul néz ki idén, csak a Broncosnak végződnek nagyobb arányban punttal a támadásai, three-and-outban pedig még a denverieket is lepipálják. Most annyi könnyebbség lesz, hogy a Jaguars védelme hasonlóan borzalmas, az utóbbi öt hétben a legkevesebb puntot erőszakolják ki és a legtöbb yardot engedik támadásonként. A Titans meg szokta verni a gyengébb csapatokat, a Jaguars pedig ebbe a kategóriába tartozik, ráadásul idegenben nem is tudnak nyerni. Így a Tennessee behúzza, de szerintem csak szorosan, főleg a sérülteket is figyelembe véve.

Tipp: Jaguars +4 (ha Lawrence nem játszik, akkor Titans)

Houston Texans @ Dallas Cowboys (-17,5)

Ez az év legnagyobb spreadje, és nem véletlenül. A Cowboysé a liga legjobb pontkülönbsége, a Texansé a legrosszabb. Prescott visszatérése óta a Cowboys szerzi a legtöbb pontot támadásonként, a Texans a második legkevesebbet. Lehetne még sorakoztatni a statisztikákat, de azt hiszem felesleges billentyűkoptatás lenne, mindenki tudja, hogy hatalmas különbség van a két csapat közt. Viszont szerintem a Texans garbage time-ban visszahozza maximum 17 pontos különbségre a meccset.

Tipp: Texans +17,5

22 órás sáv

Tampa Bay Buccaneers @ San Francisco 49ers (-3,5)

Brock Purdy vs. Tom Brady! Vagy Tom Brady a gyerekkori kedvenc csapata ellen. Vagy Brock Purdy a sokat blitzelő Todd Bowles ellen. Tele vagyunk narratívákkal, még úgy is, hogy nem lesz Garoppolo vs. Brady csata, ami a saját kis sztorijait vetítette volna előre.

Brady egyébként 6-0 olyan irányítók ellen, akik első kezdő meccsüket játsszák a ligában, ez a Buccaneers malmára hajthatja a vizet. A 49ers játékosai viszont elég sokat utaltak arra, hogy Purdynek elég nagy a szerszáma, meglátjuk Big Cock Brock képes-e hasonló győzelmet aratni Brady ellen, mint Big Dick Nick annak idején.

Szerintem egyébként igen, bár leginkább amiatt, mert a 49ers védelme, amely a legkevesebb pontot és pontszerzést engedi támadásonként, szét fogja szedni Bradyéket. Mindeközben a Bucs idegenben a legalacsonyabb arányban szerez touchdownokat, szóval szerintem nem sok pontot fognak tudni feltenni.

Érdekesebb kérdés, mi lesz a túloldalon. Statisztikailag a Bucs defense is elég jó, a legnagyobb arányban erőszakolnak ki three-and-outokat és a második legalacsonyabb arányban engednek pontszerzéseket. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a sorsolásuk könnyebb volt, mint a 49ersé. Meglátjuk Purdy mire lesz képes Bowlesék sok blitzes védelme ellen, és a Bucs mestere elég jól szokott muzsikálni újoncok ellen. Jó hír a 49ersnek, hogy a támadósoron nem kell változtatni egy fikarcnyit sem, Purdy elég hasonló Garoppolóhoz játékstílusra, ő is jó fejben, de még talán nála is limitáltabb képességekkel rendelkezik. Mindenesetre szerintem jól fog tudni támaszkodni a playmakereire, akik segítségével behúzza a meccset – persze a védelem hathatós közreműködésével.

Tipp: 49ers -3,5

Kansas City Chiefs (-9,5) @ Denver Broncos

A Chiefs 13 meccset nyert zsinórban ebben a párharcban (9-0 Mahomesszal) és 10-szer hozta a spreadet is. A Chiefs átlagolja a legtöbb pontot támadásonként, a Broncos a legkevesebbet. A Chiefs szerzi a legtöbb pontot idegenben, a Broncos szerzi a legkevesebb touchdownt otthon. Persze a denveri védelem, amely a második legkevesebb pontot engedi drive-onként, közelebb hozza a két csapatot egymáshoz, de nem annyira közel, hogy ez szoros legyen. Főleg hogy Mahomes vereségből jön és kiadhatja minden dühét.

Tipp: Chiefs -9,5

Carolina Panthers @ Seattle Seahawks (-3,5)

Majdnem akkora különbség van ezen két támadósor között, mint a fenti kettő közt. A Seahawks a harmadik legmagasabb arányban ér el legalább a red zone-ig, a Panthers a negyedik legalacsonyabb százalékban. A védelmek azonban itt is közelebb hozzák őket egymáshoz, hiszen a Seahawks ellen akár a földön, akár a levegőben elég jól lehet haladni, ellenben a Panthers ellen egyikkel sem, főleg hogy Jaycee Horn és Jeremy Chinn is egészséges és ott van a kezdőben. Elképzelhető, hogy a Seahawks kicsit előretekint a 49ers elleni csütörtök esti rangadóra, de a Panthers zsinórban kilenc meccset vesztett el idegenben. A Seahawks mindig hülye meccseket játszik és a védelmük nagyon sebezhető, szóval szerintem szorosan tartja a Panthers.

Tipp: Panthers +3,5

Sunday Night Football

Miami Dolphins (-3) @ Los Angeles Chargers

Tua vs. Herbert, igazi narratíva meccs vasárnap éjjel. Kár hogy olyan, mintha két külön sportot űznének a srácok, annyira más a két támadósor. A Dolphinsé a liga egyik legjobb, legkreatívabb, legrobbanékonyabb egysége, a Chargersé pedig a liga talán legunalmasabb, leglassabbja.

Hasonlóan nagy probléma Los Angeles-i szempontból, hogy a védelem is borzasztó. A negyedik legnagyobb arányban engednek TD-t, a legtöbb hosszú játékot és hosszú touchdownt engedik. Szerintem esélyük sincs a liga második legtöbb 20+ yardos játékát összehozó Dolphins ellen. A 49ers féle példát biztosan nem tudják követni, hiszen a pálya közepén és press coverage-ben is a liga végén kullognak.

És ugyan a Chargersnek is lehet esélye haladni a gyengécske Dolphins védelem ellen, de szerintem nem fogják tudni tartani az iramot.

Tipp: Dolphins -3

Monday Night Football

New England Patriots (-1,5) @ Arizona Cardinals

Vance Joseph a héten megjegyezte, hogy a Patriots támadósora pont olyan, mintha egy védőkoordinátor hívná. És milyen igaza van. A Pats offense 27. EPA/drive-ban és 28. sikerességi rátában, a 7. hét óta a 31. TD/drive és yard/drive mutatóban, a 9. hét óta nem sikerült a vörös zónán belülről TD-t szerezni. Most mondjuk emberükre akadnak, hiszen a Cardinals 30. engedett pontszerző támadásokban, utolsó hazai pályán engedett drive-onkénti pontokban és a vörös zónában sem védekezik náluk senki rosszabbul. Szóval egy megállítható tárgy találkozik egy könnyen elmozdíthatóval.

A túloldalon a Patriotsnak elég jól megy gyengén teljesítő irányítók és rossz rendszerek ellen, viszont nagyon nem megy futkározós irányítók ellen. Na most akkor melyik fog itt diadalmaskodni? Bármennyire is nehéz nézni ezt a Patriots támadósort, szerintem Belichick leiskolázza Kingsburyt.

Tipp: Patriots -1,5

Magabiztosabb* spread tippek

  • Dolphins -3
  • Jets +10
  • Bengals -5,5
  • Chiefs -9,5
  • Eagles -7

Múlt héten: 1-4
Szezonban: 27-36-4

*ez láthatóan semmit sem jelent

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 127-68
  2. leonidasz 122-73
  3. Támogatók 120-75
  4. alatriste 118-77
  5. belantin 118-77
  6. chester 117-78
  7. jarred 116-79
  8. katonadani 113-82
  9. renningan 113-82
  10. kronikk 111-84

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 200,13
  2. leonidasz 190,47
  3. alatriste 188,63
  4. balentin 184,45
  5. jarred 184,23
  6. Támogatók 183,69
  7. chester 182,02
  8. katonadani 177,95
  9. renningan 172,82
  10. kronikk 170,3

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!