Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #15

Reptéren és repülőn ülve íródik az eheti beharangozó, hiszen a JetTravel szervezésében ezt a fordulót Chicagóból és Green Bayből nézem majd alaposan beöltözve – sajnos az év eleji várakozásokhoz képest az a hétfő esti rangadó kicsit vesztett a futballértékéből. Mindettől függetlenül is elég jó meccsek lesznek a héten, már szombaton is focit nézhetünk, több csata pedig a playoffról is dönthet. 

Ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre, és múlt héten (magasan) az év legjobb fordulóját zártam! Sikerül folytatni a jó szériát?

Múlt héten: 8-3
Szezonban (5. héttől): 60-67-5

Szombati nap

Indianapolis Colts @ Minnesota Vikings (-3,5) 19.00

2000 óta 103 csapat kezdett 10+ győzelemmel 14 forduló alatt, ebből csak egynek volt negatív a pontkülönbsége. Igen, a Vikings nem olyan jó csapat, mint a mérlege mutatja, ezt az utóbbi hetekben már rongyosra magyaráztuk. Ettől még a Coltsot illene megverniük. Az indianapolisiak idén a legrosszabb sikerességi rátát tudják felmutatni futásoknál, a legtöbb eladott labdájuk van labdabirtoklásonként, passzjátékonként a 4. legkevesebbet haladnak előre – ráadásul nem lettek jobban a mutatóik az edzőcsere és Ryan visszaállása óta sem. Úgyhogy ha még ezt a támadósort sem tudja lelassítani a minnesotai védelem – amely a legtöbb yardot engedi passzjátékonként és amely az utóbbi öt héten a legtöbb pontszerző támadást engedte –, akkor tényleg nagy a baj. Az egyébként kifejezetten furcsa nekem, hogy a 9. hét óta az övék a legrosszabb futójáték mindenféle mutatók alapján (EPA, sikerességi ráta, 0 yardos futások, stb.), ezen is jó lenne javítani a rájátszásra kanyarodva, bár talán ez nem most fog összejönni. Ezt a meccset így is, úgy is illene hoznia a minnesotaiaknak.

Tipp: Vikings -3,5

Baltimore Ravens @ Cleveland Browns (-3) 22.30

A felek legutóbb a 7. fordulóban találkoztak, azóta viszont sokat fordult a világ. A Brownsnál már a kifejezetten rozsdás Deshaun Watson irányít, akivel csak rosszabb lett a támadósor, hiszen EPA alapján az idei három legrosszabb teljesítményükből kettőt az utóbbi két hétben értek el. És nem elég, hogy a passzjáték visszaesett, valami furcsa oknál fogva a futójáték is beszakadt, ezen a két meccsen a 29.-ek voltak a futók EPA-ben, előtte a másodikok. Ez azért rossz hír, mert az előző egymás elleni meccsük óta a Ravens a liga legjobb futás elleni védelme: a fal kiváló munkát végez, Roquan Smith érkezésével pedig az LB-sor is sokat lépett előre. Úgyhogy Watsonnak kell majd passzolnia, de mennyire megy majd ez? Jó eséllyel nem igazán, de a túloldalon sem várhatunk lehengerlő játékot a levegőben, ugyanis Tyler Huntley fog irányítani. Azonban a földön sikeresek lehetnek Ronnie Stanley-vel és JK Dobbinsszal megerősítve, és épp itt a legrosszabb a Browns, úgyhogy én az underdog Ravensre teszek.

Tipp: Ravens +3

Miami Dolphins @ Buffalo Bills (-7) 02.15

Jó kis havas meccsre van kilátás, ami még érdekesebbé teszi az amúgy is elég jónak kinéző találkozót. Minden bizonnyal az időjárási körülmények a hazaiaknak kedveznek, jobban is hozzá vannak szokva (Miamiban a 15 fokos benti mesterséges időjárás is hidegnek számít, itt meg fagypont körül leszünk inkább), és Allen dobásai átvágnak a levegőn, míg Tua passzai elhalnak a szélben.

Az utóbbi két hét nagy témája, hogy megvan-e az ellenszer a Dolphins támadójátékára. A 49ers alapjait a Chargers még egy szinttel feljebb tornászta és megmutatta, hogy nem kell feltétlen egy elit Fred Warner, meg lehet ezt oldani sémából. Sok press man coverage az időzítés elrontására, a cornerek az elkapók belső vállához állnak fel, hogy ne tudjanak befelé vágni, és a középső részeket egyébként is teletöltik emberrel. Így Tuát egyrészt arra kényszerítik, hogy snap után olvasson, ami nem az erőssége, másrészt hogy a szélekre passzoljon, ami szintén nem az erőssége.

A kérdés az, hogy a Bills mennyire akarja alkalmazni ezt a stratégiát, vagy mi mást talál ki a Dolphins megállítására. Az előző egymás elleni találkozón mindössze két snapnél alkalmaztak press coverage-et, és amúgy sem ez a stílusuk. Szóval edzői változtatás kell, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezt megteszik-e. Ennek ellenszerei egyébként a rövid passzok lehetnek a Miamitól, erre is kíváncsi vagyok, hogy átállnak-e egy ilyen passzjátékra.

A másik oldalon nagy kérdés nincs, a Dolphins védelme idegenben a második legtöbb pontot engedi, és míg otthon +50 a csapat pontkülönbsége, addig idegenben -46. Ez a hét pontos spread nagyon határeset nekem, mert amúgy a Bills sem igazán meggyőző, a támadófaluk bajban lesz Christian Wilkinsék ellen, és amikor Cole Beasley-t kell leigazolnod, akkor tudod, hogy baj van a fegyverekkel is. Úgyhogy Bills győzelem, de nem TD-nél nagyobb különbséggel.

Tipp: Dolphins +7

Vasárnap 19 órás sáv

Detroit Lions @ New York Jets (-1)

Nagyon jó kis összecsapásnak ígérkezik ez két fiatal, feltörekvő csapattal. Ráadásul ez szinte playoff-meccsnek számít, hiszen amelyik csapat nyer, annak jó esélyei lesznek a rájátszásra, amelyik viszont veszít, annak már nagyon nehéz dolga lesz a maradék három körben.

A 10. forduló óta a Lions szerzi a legtöbb pontot támadásonként, azonban ugyanezen időtáv alatt a Jets engedi a második legkevesebbet, úgyhogy igazi gigászok csatája lesz ezen az oldalon. A Lions sokat épít play action játékokra, a Jets viszont ennek levédekezésében ligaelső, így lehet keresnivalója a New York-iaknak. Annyiban viszont mindenképp hátrányban lesznek, hogy Amon-Ra St. Brown a slotból indulva a leggyengébb corner ellen fog menni. Illetve nagyon fontos dolog lesz, hogy játszik-e Quinnen Williams, aki idén talán a liga legjobb belső védőfalembere. Nélküle értelemszerűen csökkennek a Jets esélyei, és ha ő nincs a pályán, a Jets pedig base formációban megy fel a pályára (mindig ebben mennek, ha a támadók maximum 2 elkapóval állnak fel), akkor a liga legrosszabbjai közt vannak (tegyük hozzá, hogy kicsi a minta). Ezt ellensúlyozandó a Lions támadósora otthon sokkal jobban teljesít, mint idegenben, ráadásul még a nyitott pálya és a hideg is Goff ellen dolgozik.

Nagyon nehezen tippelek ezen a meccsen, mert látom hogy a Jets defense limitálni tudja ezt az ezer fokon égő támadósort a hidegben, de Quinnen esetleges kiesése azért problémát jelenthet Saleh egységének. Végül elsősorban azért döntöttem a Lions mellett, mert Zach Wilson fog irányítani a hazaiaknál, benne pedig egyáltalán nem tudok bízni.

Tipp: Lions +1

Dallas Cowboys (-4) @ Jacksonville Jaguars

A Cowboys offense vs. Jaguars defense sok meglepetést talán nem tartogat majd, a Cowboys mindenféle mutató szerint a liga top5-ös támadósora mióta Prescott visszatért (és múlt héten már letudták a rossz napjukat), miközben a Jaguars defense mindenféle mutató szerint a liga bottom5-ös egysége ugyanebben az időszakban. Amit ezen az oldalon érdekes lesz nézni, az a Cowboys támadófala, és hogy hogyan oldják meg a right tackle Terrence Steele kiesését, hogyan fog felállni a Tyron Smith, Tyler Smith, Jason Peters trió – ki lesz LT, ki lesz RT, ki lesz LG, esetleg ki marad a padon.

A labda másik oldalán viszont nagyon izgalmas lesz a matchup Trevor Lawrence és a Cowboys védelme között. Az utóbbi négy hétben a Jags a legkevesebb yardot szerezte a földön, így a tavalyi 1/1-esnek kellett hátára venni a csapatot. És ezt meg is tette, a 9. hét óta a második legjobb EPA/dropbackben, első pontosságban, hetedik passzolt yardokban, dobott 10 TD-t 0 interception mellett és minden szempontból lehengerlően játszik, vétek lenne kihagyni a 10 legjobb irányító közül a ligában. A dallasi védelem ugyan nincs az év eleji magas szinten, még mindig egy jó kis egység, úgyhogy kíváncsian várom ezt az ütközetet. Szerintem a Jaguars szorosan tartja.

Tipp: Jaguars +4

Atlanta Falcons @ New Orleans Saints (-4)

Jön Desmond Ridder! Szerintem ő volt egyébként a leginkább NFL-kész irányító az idei drafton, nagyon okos, jól olvas. Ezen kívül nincsenek extra képességei, tulajdonságai, amik lenyűgöznek, de a levegőben szerintem egyértelműen jobb lesz Mariotánál. A lábait az egyetemen nem túlzottan használta, de egyébként atletikus srác. Kíváncsi vagyok mennyire alakul át a támadórendszere a Falconsnak, ezt mindenképp érdekes lesz figyelni.

Könnyű dolga nem lesz, mivel a Saints a 8. hét óta a harmadik legkevesebb yardot engedi játékonként, bár talán futni jobban lehet ellenük. Valószínűleg nem jelent semmit, de érdekes statisztika, hogy Dennis Allen ugyan védőkoordinátorként 7-6 újonc irányítók ellen, de főedzőként 0-4.

Simán látom akár a Falcons győzelmét is a meccsen, de az idegenben a liga legtöbb pontszerző támadását engedő védelem kissé megijeszt – még ha a Saints az utóbbi öt hétben a második legkevesebb pontot is szerzi támadásonként. De szerintem a Falcons minimum szorosan tartja a találkozót.

Tipp: Falcons +4

Pittsburgh Steelers @ Carolina Panthers (-3)

A Panthers az idei első hat meccséből ötöt elvesztett, kirúgta a főedzőjét… most pedig a rájátszásért küzd, ráadásul saját kezében a sorsa! Oké, ez nagyban köszönhető a borzasztó NFC South-nak, de az most mindegy. Megtalálták az identitásukat, ami a jó védelem és a futójáték, mindeközben a lehető legjobban kivéve Sam Darnold kezéből a labdát. A védelem egyébként a 10. forduló óta a harmadik legalacsonyabb arányban enged pontokat, és nagy problémákat okozhatnak bárkinek. A támadófal pedig elég jó lyukakat nyit a futójátéknak, így ez is stabilan működik. A probléma akkor van, amikor Darnoldnak passzolnia kell, hiszen múlt héten például átlagosan 3,68 másodpercig tartogatta a labdát (miközben a legalacsonyabb volt a passzmélysége), ez pedig a TJ Watt vezette pass rush ellen nagyon nem jó előjel.

Mike Tomlin 50-29 underdogként a spreaddel szemben, és Pickettel minden bizonnyal rájuk is tennék, azonban Trubiskyben vagy Rudolphban nem tudok bízni.

Tipp: Panthers -3

Philadelphia Eagles (-9) @ Chicago Bears

A Bears meccsei zsinórban hét meccse lépik túl a Vegas által várt ponthatárt (ez most 48,5), úgyhogy sokpontos meccsre van kilátás. Persze ez nem meglepő, ha a chicagói védelem már a liga legrosszabbja az egész évet tekintve, a 7. hét óta meg mérföldekkel le van maradva mindenki mástól. Úgyhogy a Sasok egyébként is ezer fokon égő támadósorának vélhetően könnyű dolga lesz. Szerintem ez most kevésbé egy AJ Brown meccs lesz, mert a Bears inkább zónázik, úgyhogy sok sikeres futásra számítok és a visszatérő Dallas Goedertnek is jó napja lehet. A túloldalon Justin Fields megszívathatja az Eagles védelmét a földön (már jobban teljesítenek futás ellen, de a QB-futás más tészta), de a levegőben nem nagyon lesz esélye a borzasztó WR-sorral az elit CB-duó ellen. Mikor a Bearsnek legutóbb több ideje volt felkészülni, akkor lépett előre nagyot Fields és alakult át a támadósor, kíváncsi vagyok a bye week alatt képesek voltak-e ismét megújulni. A tippem az, hogy nem, és szerintem az Eagles ezt simán behúzza – hacsak nem veszi kicsit félvállról a találkozót a jövő heti Dallas elleni derbire készülve.

Ezt a mérkőzést egyébként a helyszínen szurkolom majd végig. 

Tipp: Eagles -9

Kansas City Chiefs (-14) @ Houston Texans

A Chiefs szerzi a legtöbb yardot támadásonként, a Texans a legkevesebbet. A Chiefs szerez pontokat a legnagyobb arányban, a Texans a harmadik legkisebben. Nagy a különbség, főleg hogy a hazaiaknál nem lesz a három legjobb támadófegyver (Brandin Cooks, Nico Collins, Dameon Pierce). Esetleg a két irányítós rendszer megzavarja a vendégeket? Valahogy nem hiszem. De még ha meg is zavarja, akkor is simán kellene ezt hoznia Mahomeséknak.

Tipp: Chiefs -14

Vasárnap 22 órás sáv

Tennessee Titans @ Los Angeles Chargers (-3)

A Chargersnek most merőben más offense-t kellene megállítania, mint múlt héten. A Dolphins ellen a liga egyik legjobb passzjátékára kellett koncentrálniuk, most pedig Derrick Henryvel kell szembenézniük úgy, hogy övék a liga egyik legrosszabb futás elleni védelme. Tegyük azonban hozzá, hogy a Titans futójátéknál a hírnév félelmetesebb, mint a valóság, ugyanis a borzasztó támadófal miatt kontakt előtti yardokban ligautolsók. Így leginkább Henry cipeli őket a hátán, de szerintem van esélye a Chargersnek a lelassítására, főleg hogy a passzra szinte egyáltalán nem kell figyelniük, kiváltképp Burks kiesésével. Ez az offense nagyon gyenge jelenleg, csak a Broncos szerez alacsonyabb arányban pontokat és csak a Texans szerez kevesebb yardot támadásonként. Így azért nehéz dolgod van az NFL-ben.

És ugyan a futás elleni védelmük elit, a sérülésekkel tizedelt secondaryt bárki szét tudja passzolni. Ezt meg kellene tennie a Chargersnek is, főleg Keenan Allen és Mike Williams visszatérésével, akik hatalmas pluszt adtak a támadósornak, gyakorlatilag működőképessé vált az offense. Sőt, nem hogy működőképessé, de elitté, ugyanis ha mindketten a pályán vannak, akkor Herberté a legjobb EPA/dropback mutató a ligában (tegyük hozzá, hogy elég kicsi a minta). Ami elronthatja a passzjátékot, az a Titans passzsiettetés. Már amennyiben Denico Autry tudja vállalni a játékot, hiszen ha ő a pályán van, akkor a 2. legjobb a csapat nyomásgyakorlási százaléka, nélküle viszont ligautolsó (szintén nem nagy minta, de a különbség nyilvánvaló). 

Fun fact, hogy ennek a két csapatnak a két legrosszabb a pontkülönbsége a második félidőkben, meglátjuk ki akarja majd jobban elveszíteni ott a találkozót a passzivitásával. Szerintem a Chargers jobb csapat és ki kell használnia a passzjátékban lévő előnyét. (Ááá, miért szippant be megint a Chargers hype??)

Tipp: Chargers -3

Cincinnati Bengals (-3,5) @ Tampa Bay Buccaneers

Az egyik legnézhetőbb támadósor az egyik legkevésbé nézhető ellen – azt hiszen mindenki kitalálja, melyik melyik –, ráadásul hatékonyságban is igaz ez, hiszen a vendégek az ötödik legtöbb pontot szerzik támadásonként, míg a hazaiak a 4. legkevesebbet. Mondjuk Higgins és Boyd nélkül azért veszít a Bengals a varázsából, de Burrow szintet lépett és már nem sackelik agyon minden meccsen, sőt a 7. legjobb a sack rátája a 9. forduló óta (előtte a 34. volt). Ez pedig óriási dolog a Bengals jövőjével kapcsolatban. Bradyék ellenben semmiben sem jók mostanság, frusztráló őket nézni. 

A Bengals egyébként 10-3 idén a spreaddel szemben, a Buccaneers pedig 3-9-1, előbbi a legjobb, utóbbi a legrosszabb mutató a ligában. Ennek megfelelően tippelek most. 

Tipp: Bengals -3,5

New England Patriots @ Las Vegas Raiders (-1)

Egy jó kis mester vs. tanítvány csata, ráadásul itt tényleg egymás ellen, hiszen Bill Belichick védelme igyekszik megállítani Josh McDaniels támadósorát. A Patriots mesterét úgy ismerjük, mint aki az ilyen eseteket személyesként éli meg és mindennél jobban el akarja intézni ellenfelét. És erre jó esélye is lehet, hiszen a védelme a 9. hét óta a legkevesebb yardot engedi játékonként. Ráadásul a Raiders a red zone-ban a liga egyik legrosszabbja, Derek Carr mutatóinál csak Joe Flaccóé rosszabbak, így a 20 yardoson kívülről szerzik a pontjaik nagy részét, azonban a Patriots innen a legkevesebb hatpontost engedte a ligában. 

Mindezek ellenére a Raidersre tippelek, egyrészt mert úgy tűnik visszatér Hunter Renfrow és Darren Waller, és a Patriots támadósorában még kevésbé bízok, hiszen a 9. forduló óta csak a Broncos puntolt nagyobb arányban náluk és ez idő alatt az övék a liga legrosszabb red zone offense-e is. A Belichick-faktor miatt nem túl magabiztos a tippem, de valakire tennem kellett. 

Tipp: Raiders -1

Arizona Cardinals @ Denver Broncos (-1,5)

A csalódás bowl. Egyik csapat sem így tervezte ezt az évet, jóval magasabbak voltak az elvárások, és könnyen lehet, hogy mindkét edző repül év végén. Ráadásul most Colt McCoy vs. Brett Rypien csata lesz irányítófronton, hiszen Russell Wilsonnak nem engedélyezik a játékot agyrázkódása után. Pedig épp mintha elkezdett volna működni valami offense oldalon Denverben, a Cardinals védelme pedig az egyik legrosszabb a ligában, szóval Wilson biztos szeretne játszani. A legjobb egység persze magasan a Broncos defense a meccsen, és még Randy Gregory is visszatér, így nem gondolom, hogy sok mozgásteret hagynak McCoynak. A Surtain vs. Hopkins matchup kifejezetten érdekesnek ígérkezik. 

Eddig egyébként egyetlen egy meccset sem hagytam ki a szezonban, viszont így hogy Chicagóban leszek és kevesebbet fogok dolgozni és a podcast miatt nem kell minden meccset visszanézni, lehet megszakad a sorozatom és kihagyom ezt (a Chiefs-Texansszal együtt). A draftsorrend miatt mondjuk elég fontos lesz az eredmény. 

Tipp: Broncos -1,5

Sunday Night Football

New York Giants @ Washington Commanders (-5)

Két héttel ezelőtt 20-20-as döntetlent játszottak a felek, ez a visszavágó pedig szinte egy playoff-meccsnek felel meg. Ugyanis a nyertesnek modelltől függően 85-90% esélye lesz a rájátszásra, a vesztesnek viszont csupán 25-33%. Helyzetileg mindenképp a Commanders van előnyben, hiszen bye weekről érkeznek, az egész két hét során ezzel a párharccal keltek-feküdtek, a Giants pedig nagy verést kapott az Eaglestől az egymás elleni csörte óta. 

Mindkét oldalon jó a védőfal és rossz a pass protection, de a Commanders jól tud futni, főleg a Giants rendszere ellen (ahogy arról két hete írtam), míg a New York-iak főleg Daniel Jones QB-runjaiban bízhatnak ez ellen a nagyon kemény front ellen. A Giants secondary hihetetlen mód küzd a sérültekkel, olyan játékosok kapnak szerepet, akiknek korábban nem is ismertem a nevét, így pedig nagyon nehéz dolguk van. 

A Commanders a jobb csapat, de nem hiszem hogy sokkal, viszont győzelmet tekintve a Giants leginkább Heinicke turnovereiben bízhat (amik abszolút benne vannak a pakliban). 

Tipp: Giants +5

Monday Night Football

Los Angeles Rams @ Green Bay Packers (-7)

Le fog fagyni a s*ggem, hiszen mínusz 15 fokot mondanak Green Baybe hétfő estére, amire nem tudom mennyire vagyok felkészülve. A mérkőzés sajnos sokat vesztett a nívójából a szezon előtti állapotokhoz képest, nem lesz Stafford, Kupp, Donald, a Rams jelenleg top5-ös picket küld Seattle-be, de a Packers is távol van a rájátszástól (nekik legalább egy kis remény maradt még). 

Múlt héten Baker Mayfield visszatérése fun volt meg minden, de van egy olyan érzésem hogy ez tiszavirág-életű volt és most helyre lesz téve. A Packers ellenben bye weekről érkezik, az utóbbi négy meccsén az ötödik legtöbb pontot átlagolta támadásonként, az újonc Christian Watson pedig a 10. forduló óta a negyedik legjobb a ligában útvonalankénti yardokban és első touchdownokban, szóval Rodgers őt használva vezeti majd szerintem győzelemre a Sajtfejeket. 

Tipp: Packers -7

Magabiztosabb spread tippek

 • Bengals -3,5
 • Vikings -3,5
 • Eagles -9
 • Falcons +4
 • Ravens +3

Múlt héten: 3-2
Szezonban: 30-38-4

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

 1. Höri 134-74
 2. leonidasz 129-79
 3. Támogatók 127-81
 4. alatriste 126-82
 5. balentin 125-83
 6. chester 122-86
 7. katonadani 122-86
 8. jarred 121-87
 9. renningan 120-88
 10. kronikk 117-91

Oddsokkal kiigazított:

 1. Höri 210,01
 2. alatriste 200,97
 3. leonidasz 200,26
 4. balentin 194
 5. Támogatók 193,24
 6. katonadani 191,4
 7. jarred 190,74
 8. chester 189,45
 9. renningan 182,37
 10. kronikk 179,02

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!