Connect with us

Minden ami NFL

Ilyen lesz a 2023-as FA-piac – Offense

Sok csapat számára már véget ért a szezon érdemi része és fejben már készülhetnek a 2023-as szabadügynökpiacra. Most egy háromrészes sorozatban bemutatjuk, milyen lesz a felhozatal a támadó- és védőoldalon, illetve a QB-poszton.

Az első részben a szabadügynök támadókat mutatjuk be posztonként (elkapó, futó, tight end, offensive tackle, iOL). Ha valaki arra számított, hogy a piacról elit offense-t fog építeni, az a jelenlegi állapotok alapján nem lesz boldog tavasszal. Nem arról van szó, hogy ne járna le pár elit játékos szerződése, a gond inkább azzal van, hogy az a pár tényleg csak egy pár (ergo vagy franchise taget kapnak, vagy brutális lesz értük a verseny), ráadásul nem is feltétlenül a legfontosabb posztokon.

Elkapópiac – 3/10

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Aaron Rodgers nem most fogja megkapni azt az elkapót, akire már évek óta vár. A piac rég látott mélységekben van, konkrétan csak egy olyan szabadügynök WR lesz a piacon, akit nyugodt szívvel lehetne első számú elkapónak nevezni. Ez azt jelenti, hogy aki némi erősítést szeretne, annak közepes, átlag feletti játékosokat kellene relatíve jól kitömni – nem egy álomforgatókönyv.

A legjobb elérhető elkapó egyértelműen Odell Beckham, már ha képes még pályára lépni, illetve nem kap véletlenül már most egy hosszabb távú szerződést. Kis szerencsével nincs komolyabb baja, és akár kiüli az évet, akár csak a rájátszásra tér vissza, 18-20 millió dollár körüli éves fizetést elvileg kiharcolhat magának. És ennyi, nincs más, akire érdemes lenne komoly 15+ milliókat elkölteni.

A második polcon a 26 éves DJ Chark tűnik a legjobbnak, valamint a rendszertől és szerepkörtől függően Allen Lazard (27) és JuJu Smith-Schuster (26) lehet különösebben vonzó. Normál körülmények között 10-12 millió dollárt kóstálnának, mert egy korrekt WR2 szintet bőven megütnek, képesek nagy játékokra és még mindig nagyon fiatalok (de lehet ebből 15-18 is akár, ha egy GM-nek azonnal kellenek az eredmények). Mellettük érdemes lehet megnézni az utóbbi időben elég jól játszó Darius Slaytont (25,9) és Mecole Hardmant (25), illetve a patriotsos Jakobi Meyers (26) is egy érdekes opció lehet, de ezzel gyakorlatilag ki is merült a fiatal, némi potenciállal rendelkező elkapók névsora.

A következő polcon olyan nagyobb nevű játékosok vannak, mint Julio Jones (34), Nelson Agholor (30), Sterling Shepard (30), Marvin Jones (33), AJ Green (34), Jarvis Landry (30) vagy Randall Cobb (32). Egyikük sem jó már, többnyire folyamatosan sérültek és a nevükön kívül már nem sok hozzáadott értékkel bírnak. Pár millióért meg lehet próbálni valakit, de megváltást már egyikük sem jelent (már ha jelentett valaha). Ha ők sem tetszenek vagy már elkeltek, akkor olyanokból lehet válogatni, mint Byron Pringle, N’Keal Harry vagy Sammy Watkins.

Futópiac – 10/10

Ez maga a Kánaán: hatalmas választék, All-Pro kaliberű játékosoktól az átlag feletti kezdőig bőven lehet miből válogatni. Ha van csapat, ami csak egy futóra van a Super Bowltól, az nagyon boldog lesz tavasszal, ugyanis ilyen lesz a felhozatal:

  • Josh Jacobs (25) – 1402 yard, 11 TD, 346 elkapott yard
  • Saquon Barkley (26) – 1083 yard, 8 TD, 261 elkapott yard
  • Miles Sanders (26) – 1068 yard, 11 TD, 85 elkapott yard
  • Tony Pollard (26) – 894 yard, 9 TD, 279 elkapott yard, 3 elkapott TD

Josh Jacobs jelenleg a liga legjobban teljesítő futója és simán kinéz neki egy 12-15 millió dolláros szerződés – vagy egy franchise tag. Barkley szintén top szinten teljesít és a Giants pénzügyi helyzetét elnézve jó eséllyel ki is kerül a piacra, ahol 12 millió dollár körüli kontraktust kaphat. Sanders és Pollard helyzetét már nehezebb belőni. Előbbi sokat fejlődött, abszolút van benne kezdő potenciál, de ebben az Eaglesben könnyű hasítani és állítólag nem olyan jó a renoméja a ligában – ezzel együtt a 8-10 milliós határ környékén ott lehet. Pollard viszont egy elit szinten teljesítő futó, aki mindössze azért szerénykedik relatíve rossz statisztikákkal, mert Jerry Jones szerelmes Zeke Elliottba. Ha nem nyírták volna meg a snapjeit, akkor ő is 12+ millióban gondolkodhatna, így viszont ez kérdéses – bár lehet, hogy pont ez volt a Cowboys célja.

  • Jamaal Williams (28) – 806 yard, 14 TD, 54 elkapott yard
  • Jeff Wilson (27) – 706 yard, 4 TD, 149 elkapott yard, 1 TD
  • Devin Singletary (25) – 642 yard, 4 TD, 230 elkapott yard, 1 elkapott TD
  • David Montgomery (25) – 641 yard, 4 TD, 244 elkapott yard
  • James Robinson (24) – 425 yard, 3 TD, 51 elkapott yard
  • Kareem Hunt (27) – 423 yard, 3 TD, 179 elkapott yard, 1 elkapott TD
  • Damien Harris (26) – 383 yard, 3 TD, 75 elkapott yard
  • Rashaad Penny (27) – 346 yard, 2 TD, 16 elkapott yard

A listán szereplő többi játékos mind kezdő szintet képvisel (a legtöbben kezdők is voltak idén). Williams vezeti a ligát TD-kben, Wilson pedig 5,2 yardos átlaggal rohangál – minimum egy prémium második számú futó mindkettő. Penny 6,1 yardos átlaggal futott, míg meg nem sérült, Montgomery és Singletary átlag feletti kezdő, csak ilyen-olyan okok miatt viszonylag kevés labdacipelést kapnak. James Robinson karrierje első két évében 1800+ yardot és 15 TD-t szerzett, de idén kiesett pikszisből. Hunt régi motoros, nem is játszik rosszul, csak keveset használják Nick Chubb mögött, míg Damien Harris a tavalyi 959 yardos, 15 TD-s szezonja után idén szinte folyamatosan sérüléssel bajlódik és így mindössze 84 futókísérlete van.

Ez a csoport 4-8 millió között bárhol elkelhet: fiatalok, volt pár nagyon jó évük korábban és kifejezetten nagy potenciállal rendelkeznek. Ha pedig ennél is olcsóbb, de korrekt megoldás kell, akkor Jerick McKinnon, Boston Scott, Samaje Perine és Sony Michel kaliberek közül kell válogatni veteránminimum körüli összegért.

Tight end piac – 6/10

Alapvetően nincs túl sok jó tight end a ligában, így a piac nem is szokott különösebben jó lenni. Most akad azért némi minőség, ugyanis a tavaly franchise tagelt Dalton Schultz (26) és Mike Gesicki (27) szerződése lejárt, de a jelenlegi 270-430 yardos teljesítményükért nem nagyon fognak kapkodni. 10+ milliós szerződésre legfeljebb akkor számíthatnak, ha látva a többieket pár csapat licitháború kezd, de 12 milliónál több az kvázi lehetetlen (pedig 2021-ben ennyi tűnt a minimumnak).

Mögöttük olyan játékosok vannak mint Evan Engram (28), aki a Titans ellen karriernapot tartott az előző fordulóban, így hirtelen lett 548 yardja és négy TD-je, pedig amúgy egy gyenge közepes szint az, amit hoz. Aztán ott van Hayden Hurst (29) vagy Robert Tonyan (29), akikben megfelelő körülmények között lehetne némi potenciált látni, de még akkor sem érnének 4-5 milliónál többet, ha Engramhez megint hozzávágna valaki 9 milliót.

A maradékból leginkább Irv Smith (24) lehet érdekes, aki a rengeteg sérülés miatt nem tudta megmutatni magát Minnesotában, de egy prove it szerződéssel akár nagyot is lehetne vele szakítani. Rajta kívül mélységnek vagy cserének Jordan Akins (31), Austin Hooper (28) vagy Foster Moreau (26) érhet meg egy próbát, ideális körülmények között 3-500 yard lehet bennük pár millióért.

Offensive tackle piac – 7/10

Ha nem is borítja az asztalt, de kifejezetten jó OT-piacra lehet számítani. A legnagyobb név a piacon papíron Orlando Brown (27) lenne, de mivel érte egy első kört áldozott a Chiefs, így jó eséllyel vagy hosszabbítást vagy egy második franchise taget kap. Így a poszt krémjét Jack Conklin (28), Mike McGlinchey (28), Isaiah Wynn (26) és Kaleb McGary (28) jelenti.

Conklin All-Pro kaliber és 18 millió dollár környékén is kereshet – aki biztosra akar menni, az rá fog licitálni. McGlinchey egy stabilan átlag feletti játékos, aki főleg futásblokkolásban jó és ha valaki Kyle Shanahan rendszerét szeretné futtatni, annak 12-14 millió dollárt is megérhet. Wynn egy remek mindenes, bár vele voltak idén gondok a Patriotsban és kifejezetten sérülékeny, így ő egy eléggé boom or bust megoldás jelenleg. McGary pedig három pocsék szezon után idén top szinten teljesít, futásblokkolásban pedig nem sokan teljesítenek jobban nála – ez akár érhetne is 14-15+ milliót, de mivel egyelőre egy egyszezonos csodának tűnik, így nem árt az óvatosság.

Aki lemarad a top ötösről, azoknak ott van George Fant (30), aki idén elég sokat sérült, de tavaly jó éve volt és a kisujjában van a poszt, míg ha fiatalabb megoldásban gondolkodik viszonylag magas potenciállal, akkor Jawaan Taylor (25) lehet a megoldás. A Jaguars korábbi második köröse ugyan futáshoz egyáltalán nem tud blokkolni és néha be tud aludni, de pass protectionben kifejezetten jó, idén például csak 10 nyomást engedett (igaz, abból négy sack lett).

Az említetteken kívül olyan 30+-os veteránok jöhetnek még szóba erősítésként, mint Riley Reiff, Billy Turner, Jason Peters, Ja’Wuan James vagy Mike Remmers. Vagy valaki tehet egy próbát az Eagles korábbi első körösével, Andre Dillarddal.

Belső támadófal piac – 4/10

Mint az elkapópiac: van egy Elgton Jenkins (27), aki akár rekordszerződést is kaphat a poszton (Rodgers tuti visszavonul, ha őt is elengedi a Packers), mögötte viszont legfeljebb Isaac Seumalo (29) jöhet szóba komolyabb erősítésként. Guard poszton a 35 éves Rodger Saffold és a 32 éves Justin Pugh a legnagyobb név, de már nagyon eljárt fölöttük az idő, aztán ott a két fővárosi iOL, Wes Schweitzer és Trai Turner, akik inkább csereszintet képviselnek (bár utóbbinak régebben azért voltak elit évei).

Fiatalabbak közül a lionsös Evan Brown (26) vagy a denveri Dalton Risner (27) jöhetne szóba, akik képesek lehetnek egy korrekt kezdő szintre, viszont a világot nem fogják megváltani. És ennyi, már csak legfeljebb tucatjátékosok közül lehet válogatni, akik helyett egy harmadik napos újonc is több hozzáadott értékkel kecsegtet.

A center poszton is vannak nagyobb nevek, de nem igazán tekinthetők elérhetőnek. A 33 éves Rodney Hudson fél lábbal már visszavonult, a 35 éves Jason Kelce is közel van a visszavonuláshoz, de ha folytatja, akkor is az Eaglesben fogja. Így egyedül Connor McGovern (30) maradt komolyan vehető opciónak és érte meg is érne 10+ milliót fizetni, de meglepő lenne, ha a Jets kiengedné a piacra (ha kikerül, akkor garantáltan nagyon gazdag lesz). Illetve ott van Ethan Pocic (27), aki hirtelen elit szinten játszik, miközben egy gyenge csere kalibernél soha nem volt több – bár pont emiatt kockázatos is hozzávágni egy nagy rakás pénzt.

Aki a McGover-Pocic duóról lemarad, az kénytelen lesz beérni a Vikings első körös bustjával, Garrett Bradburyvel (27) vagy a panthersös Bradley Bozemannel (28), esetleg a két 30+-os veterán Justin Blythe és Jon Feliciano jöhet szóba, legalábbis a kicsit is ismertebb nevek közül. Vagyis akinek center gondjai vannak, az nem a piacról fogja megoldani.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!