Connect with us

Draft

Mik egy cornerback prospect legfontosabb tulajdonságai?

A korábbi évekkel ellentétben idén nem a passz rusherek viszik a prímet az újonc védők közül. Sauce Gardner és Tariq Woolen a favoritok a DRoY díjra, de rajtuk kívül is több corner kezdte igazán kiemelkedően az NFL karrierjét. De hogyan is kell ígéretes corner prospectet keresni, milyen kritériumoknak kell megfelelned ezen a poszton? Miket néznek a scoutok? Ennek járunk ma utána.

A cornerbackek scoutlása az egyik legnehezebb. A játékosmegfigyelők nyilván többhöz, de az egyszeri szurkolók kevés olyan felvételhez jutnak hozzá, amiken látszik a mozgásuk minden playben. A meccskamerák a labdát és a line of scrimmage környékét veszik, így sokszor a hátsó sorban dolgozó játékosok munkája “rejtve” marad. A felvételek mellett pedig rengeteget számítanak – mint persze minden pozíciónál – az egyéni beszélgetések, ahol feltérképezik a játékosok személyisége mellett hozzáállásukat, elhivatottságukat és játékról alkotott véleményüket is. Mindezek mellett azonban van jó pár terület, ahol fontos, hogyan szerepelnek a prospectek. Akadnak fontos sarokpontok és kiegészítő tulajdonságok is, amiket ha figyelemmel kísérünk, jobb eséllyel találhatunk ígéretes játékost a zavarosban.

A legfontosabbak

Sebesség

Az amerikai foci mindig is arról szólt, ki az erősebb, a gyorsabb. A játék alapja nagyon sokat épít a fizikai adottságokra, az utóbbi években pedig a sebesség szó csak még hangsúlyosabb lett. A csapatok egyre több játékot emelnek be az egyetemi ligából, ahol sokszor a labdás játékosok fizikai képességére alapozva próbálnak meg haladni. A sebesség pedig az egyik legalapvetőbb fegyver. Nem is kell túlgondolni. Ha gyorsabban futsz mint a másik akár az elkapás előtt, akár utána, nagy játékot tudsz csinálni. Bár a ligában uralkodó védekezési séma eltolódott a zónázás felé és a legtöbb védelem – különösen a jó irányítók ellen – a Cover 2-es felállást preferálja, még mindig sokszor kell a cornereknek egy az egyben védekezni az elkapókkal. Ilyen emberezéses védekezésnél pedig különösen fontosak az olyan fizikai adottságok mint a sebesség. Ha a vonalon megverik a cornert, aki nem rendelkezik sebességgel, hogy tartsa a lépést/zárkózzon az elkapóra, máris nagy játékot, vagy akár touchdownt ünnepelhet az ellenfél.

Ennek a területnek a monitorozása szerencsére meglehetősen egyszerű. A felmérőkön való 40-es idő a futók és elkapók mellett a defensive backek esetében a legfontosabb. Ezen kívül a felvételeken, meccskörülmények között is lemérhető, hogy felszerelésben milyen is egy játékos sebessége. Ez pedig egy olyan tulajdonság, ami nagyon nehezen fejleszthető. Kis előrelépés elérhető, de alapvetően ez mindenkinek egy vele született tulajdonsága – amiben ha nem vagy kiemelkedő, nem leszel top prospect. A modern GPS-es adatoknak hála már számszerűsítve is megvan a játékosok gyorsulása, utazó sebessége, végsebessége, még ha nem is széles körben elérhető módon, de ennek is eljön majd az ideje.

Lehetsz kiemelkedő játékos a poszton úgy, hogy nem vagy kifejezetten gyors: Richard Sherman vagy épp James Bradberry sem futotta 4,5 mp alatt a 40 yardot, de ekkor a játék más területein kell kiemelkedően jól kompenzálnod, ami 10-ből 1 játékosnak sikerül. A 4,6/4,55-ös idő minimum elvárás, de 4,40 alatt számít igazán impozánsnak. Hiszen a foci sokszor csak fizika. Ha gyorsabb vagy te nyersz, ahogy Metcalf még az Ole Missen.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Játékintelligencia, megérzés, ösztön

Egyszerűen ahogy vannak az élet minden területén különösen okos, tehetséges emberek, úgy a CB poszton is találni olyanokat, akik egyszerűen jobban tudják, jobban ismerik fel, jobban éreznek rá a játékra. A játékok előre olvasására, a route-ok felismerésére persze senki sem a szülőszobából kikerülve érez rá. Rengeteg utánajárást, tanulást, videózást igényel, hogy tudd melyik WR milyen testhelyzetből milyen route-ot szokott futni, figyeld az apró jeleket, felismerd a passzkoncepciókat. A szemedet tudatosan tartsd az irányítón zónázáskor, hogy lásd merre néz, tudj olvasni a tekintetéből. Azon játékosok, akikben megvan a hajlandóság ezeket megtanulni alapvetően is előnyből indulnak. Ezt felmérni általában az egyéni beszélgetésen szokták a csapatok. Ott a személyésiégi aggodalmak kiszűrésén túl azt próbálják felkutatni a megfigyelők, hogy mennyire elhivatott a játékos, mennyire tudja egyáltalán azt, hogy milyen külön munkák kellenek az ilyen olvasások kialakulásához.

Minden tanulható és felismerhető területen túl pedig bejönnek az ösztönök. Ezt monitorozni szinte lehetetlen, hiszen külső szemlélő nehezen állapítja meg, hogy egy végrehajtott mozdulatnál a játékos emlékezett valamire a videózásból, ösztönből cselekedett vagy – mert néha ilyen is van – egyszerűen csak szerencséje volt.

Richard Shermanre a legtöbben úgy emlékeznek, mint a fizikális, agresszív, emberező corner, aki ezen tulajdonságai miatt volt posztja legjobbjai közt évekig. Ezek persze kellettek Sherman sikerességéhez, de ami külön kiemelte őt, az a játék iránti elhivatottsága. A legapróbb nüanszokat is kivideózta az ellenfeleinek, minden apró jelet jegyzetelt, amikkel nagyon megemelte a sikerességének esélyét. A játékintelligenciája kiemelkedően magas volt, amihez példátlan szorgalom társult. Ezért is tudott hasonlóan sikeres lenni miután elhagyta Seattle városát és egy teljesen más szisztémában játszott még San Franciscóban.

Sajnos ezt leszűrni baromi nehéz nemcsak nekünk, de sok esetben a scoutoknak is, de ha valakiben megvan, az óriási előnnyel indul. A felvételeken a játékokra való reagálási időt érdemes figyelni, hiszen esetenként le lehet szűrni, hogy a corner csak reagált arra amit látott, vagy esetleg hamarabb is elindult a mozgása, így előre látta az eseményeket. Trent McDuffie és Kyler Gordon remek példák voltak a 2022-es drafton. Míg Gordon mozgásán látható volt, hogy minden esetben reaktív volt a játéka és csak azután cselekedett, hogy valami megtörtént, McDuffie-nak sokkal jobb érzékei/ösztönei voltak a játékhoz. Ő sok esetben már a dobás előtt elindult a jó irányba, hamarabb fellépett egy oldalsó passzra vagy követett le szépen útvonalakat. Mindkét játékos erénye sokat ér, de végül a kisebb termete és nem túl kiemelkedő altetikussága ellenére McDuffie mégiscsak első körös játékos lett. Ez tanítható dolog, kérdés ki mennyire fogékony a megtanulására. Ha többször hangoztatják egy prospecttel kapcsolatban, hogy jól olvas, jók az ösztönei az azt jeletni, hogy a tehetségén túl valószínűleg a hozzáállása is megvan ahhoz, hogy fejlődni tudjon ezen a területen.

Agilitás

Ez a rész zárja a legfontosabb kategóriába sorolt tulajdonságokat. A sebességgel azonosítják sokszor, pedig teljesen eltérő az agilitás. Ez egy gyűjtő kategória, amibe beletartozik a lábak fürgesége, a csípők lazasága, a fordulékonyság, a dinamikus mozgás és az egyensúlyérzéken túl még sok-sok apró tényező.

A cornerbackek mozgása ugyanis a legkomplexebb a fociban. Backpedalból gyorsan kell kifordítaniuk a csípőjüket és 180 fokot fordulva egyenesen futni tovább. Mindezt úgy, hogy ne törjön meg nagyon a mozgásuk, ne veszítsenek túl sokat a lendületükből és ne veszítsék el az egyensúlyukat sem. A backpedálból való átváltás közben ugyanis a legsebezhetőbb a CB. Egy jó WR ilyenkor tempót vált, megcsinálja a be/kifelé vágást, megbillenti az ellenfelét picit, amikből képes szeparálódni. Ha a corner mozgása nem törik meg, folytonos tud maradni, akkor kevésbé sebezhető. Fontos, hogy zónázáskor, álló helyből vagy hátrálás közben gyorsan tudjon megindulni előre vagy oldalra, ha egy elkapó érkezik a területére. A keresztező route-okat futó elkapók egymásnak való átadásakor gyorsan kell irányt váltani a játékosnak, amikhez nagyon gyorsan mozgó alsótestre van szükség.

A Combine-on lévő felmérők nem először kerülnek elő, hiszen a végsebesség mellett a 3 cone és a shuttle gyakorlatok remek mérőszámai az agilitásnak. Sok esetben ha valaki nem produkál kiemelkedő végsebességet, de a fordulékonysága, az irányváltási képessége jó, az sokat tud emelni az értékén. A száraz mérőszámokon túl azonban ezen terület elég jól leszűrhető a felvételek alapján is. A darabos mozgás, a lassú megfordulás, a lassú irányváltások vagy sokszor elvesztett egyensúly mind-mind árulkodó jelek. Mivel a corner egy reaktív poszt, ha azt látjuk, hogy a védő képes gyakorlatilag tükrözi az elkapó mozgását, nyitva tudja hagyni a csípőjét, hogy bármilyen irányváltásra készen álljon, akkor az remek alapokról árulkodik. 3 cone-ban a 6,9 mp alatti idő már jobb az átlagnál, de 6,8 mp alatt vannak az igazán kiemelkedők. 20 yard shuttle-nél a 4 másodperc alatt már igazán kivételesnek számít az eredmény, de 4,10 alatt még átlagosnak vagy attól picit jobbnak lehet ítélni. Sajnos egyre gyakoribb tendencia, hogy egy játékos pont ezeket a gyakorlatokat hagyja ki – ilyenkor érdemes feltételezni, hogy mindezt okkal teszik és nem tudna igazán jó számokat produkálni.

Fontosak, de nem a legfontosabbak

Méret

Ez egy rendkívül érdekes paraméter. Mint említettem a fenti 3 kategória egy modern corner legfontosabb tulajdonsága. 10-15 éve viszont még biztos a méret is oda tartozott volna – ha nem legelőre. Régen a fizikális, nagy cornerek határozták meg a posztot. Persze nem véletlenül, hiszen Calvin Johnsonokat, prime Julio Jonesokat kellett levédekezniük. Azonban elindult egy trend a támadójátékban ami hatással van a védőkre is. Sok csapat elkapó állománya alacsonyabb és ezzel együtt gyorsabb lett. A fizikális, nagy elkapók mellett egyre több alacsonyabb, jó irányváltó receiver lépett a játék középpontjába. A méret továbbra is egy nagy előny, ha valaki rendelkezik vele, de az agilitás, a fordulékonyság sokkal hangsúlyosabbá vált.

Volt egy trend, pont Sherman hatására, amikor a csapatok rendre draftolták a 6’2″, 6’3″ körüli cornereket a ligába akár első, de sokszor a második körben, amik azonban sorra buktak be. Greedy Williams, Lonnie Johnson Jr, Kevin King, Quincy Wilson, Ahkello Witherspoon, Stanley Jean-Baptiste mind-mind magas, fizikális játékosok voltak, akik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A jó felépítés persze nem hátrány most sem, de ha valaki csak magas, az nem elég. Sauce Gardner egy kiemelkedően magas játékos a posztján. De nem attól lesz vélhetően az év védő újonca, hogy magassági fölénye miatt nem enged elkapást. A mozgása, sebessége, agilitása egészen különleges a méretéhez képest, miközben remekül érti is a játékot. A méret azonban továbbra is fontos. Patrick Surtain, Jalen Ramsey, James Bradberry, Darius Slay, Patrick Peterson, Trevon Diggs mind 6’1″ körüli magassággal rendelkezik és hosszú karokkal. Ez a kettő néhány kivételtől eltekintve persze együtt jár.

A 32″ fölötti karhosszra már rá lehet mondani, hogy kiemelkedő. Ennek hasznossága pedig magától értetődő. Az NFL-ben már 1 yard szeparációt is képesek büntetni az irányítók, ha azonban hosszú végtagjai vannak egy játékosnak, nagyobb eséllyel érheti el a labdát. Segít a passzok leütésében, a jumb ballok esetén az elkapóval való küzdelemben de akár a snap utáni presselésben is. Ha hosszúak a karjaid, te tudod az első kontaktot kezdeményezni, megzavarni, kizökkenteni a route-jából az elkapót.

De a méret ma már nem minden. Darrelle Revis, Tre’Davious White, Marlon Humphrey, Jaire Alexander, J.C. Jackson
mind 6’0″ alatti magassággal képesek a legmagasabb szinten űzni ezt a posztot. Két prospect között persze ki lehet tenni a relációs jelet a magassági különbségük alapján, ha a fenti kategóriákban hasonlóan szerepeltek, de ma már egy magasabb corner nem lesz jobb prospect egy alacsonyabb, de baromi atletikusnál.

A 30-as karhossz alatti méretet nem szokták szeretni a scoutok, afölött pedig igazából minden jó. 32 inch fölött már pozitív előjelet is ki lehet érdemelni.

Technika

Ez egy nagyon érdekes aspektus, hiszen a rendkívül képzettől az abszolút nyers játékosokig látunk példát arra, hogy valaki sikeres tud lenni a profik között. Alapvetően nem akkora baj, ha valaki még nem ismeri a poszt technikai hátterét teljesen, hiszen ez tanítható (ugye arról volt már szó, hogy valakiben van-e hajlandóság tanulni). Azonban, ha csak atléta vagy kevés háttérrel, akkor lényegesen alacsonyabban rangsorolt prospect leszel. Tariq Woolen minden idők corner atlétája egészen az 5. körig várt a kiválasztására, hiszen 2019-ig ő egy elkapó volt.

Vannak a college szinten kifejezetten erős defensive backeket kinevelő egyetemek (Washington, Ohio State vagy akár az LSU). Az innen kikerülő játékosokat előszeretettel draftolják is korábban a csapatok, hiszen egyfajta alapot már megtanultak. A Huskies program méltán büszke, hogy a bail technikát, a megfelelő backpedalt oktatja a játékosainak és megtanítja őket rendesen szerelni. Ahhoz képest, hogy nem egy power house egyetemről beszélünk szinte minden évben adnak 1. vagy 2. körös cornereket vagy safetyket a draftra.

A technikai háttér nagyon szépen meg tudja emelni egy prospect padlóját és kevésbé beszélhetünk az esetükben bust faktorról. Ezt pedig minden GM szereti. De rengeteg kis egyetemről jövő, hátsó körös játékos válik be a defensive back poszton alacsony képzésről indulva. Ha a fizikai alapjaid rendben vannak, ezen a poszton lehet a legtöbb sikert eléri 1-2 éves megfelelő képzés után. Így mivel fontos a megítélés szempontjából, legalább ebbe a kategóriába szerettem volna megemlíteni, de talán nem a legfontosabb.

Fizikalitás, press képesség

Mint már említve volt, a zóna védekezés ugyan egyre gyakoribbá válik, az emberezés még mindig elvárás a cornerektől. A legjobbakat a poszton ráadásul sokszor állítják rá az ellenfél legjobb elkapóira, ahogy a red zone-ban is sokszor választják ezt a védekezési formát a védőkoordinátorok. A press képesség, a fizikális fellépés pedig ilyenkor kulcsfontosságú. A press védekezés lényege, hogy a corner feláll az elkapó arcába és már a snap után rögtön megpróbálja megzavarni, majd végig mellette maradva követi. Fontos az itteni technika. Ilyenkor tudja a corner megtörni a route-ot, kizökkenteni az elkapót, meglökni és lelassítani a route-ja megfutásában.

A jól emberező, agresszív cornerek már az egyetemi ligában is sokszor játszanak press technikával. Ha egy corner ilyenkor képes elsőként felvenni a kontaktot, fizikálisan elnyomni ellenfelét akár az indulásnál, akár a route közben, az jó jel. A snap után végig szemben kell legyen az elkapójával és felé fordítania a csípőjét, miközben készen állni az irányváltásra vagy a futásba való átfordulásra – kissé rogyasztott térdek, hogy gyorsabban legyen képes reagálni a láb. Az oldalvonal mellett, futva az elkapóval apró lökésekkel kifelé terelni a receivert, hogy minél kisebb helye legyen megcsinálni az elkapást. Fontos, hogy a kezeit csak 5 yardig használhatja, szóval testtel kell folyton éreztetni a jelenlétét az elkapóval, a kéz maximum zavarásra használható.

Sok, college szinten jól emberező corner kezdi az NFL karrierjét zsászlóesővel, hiszen amit az egyetemi ligában még engednek, azt sokszor bedobják a profik között. Roger McCreary mint idei újonc az Auburn egyetemen az egyik legaggresszívabb játékos volt országszerte, de az NFL-ben sok szép megmozdulás mellett sokszor büntetik is a túlbuzgó játékstílusát (persze nem segíti, hogy karhossza minden idők legrövidebbje, amit valahogy kompenzálnia kell).

Playmaker képesség

Ez a terület nagyon egyszerűen mérhető. Ha egy corner sokat találkozik a labdával, az mindig jó. Az interceptionök megszerzése picit szerencse kérdése is, de kevés szakíró ír le egy játékost amiatt, mert sok picket szerzett volna. Szokás mondani, hogy a cornerek megbukott elkapók – amiben sok esetben van is igazságtartalom. Azonban akadnak játékosok, akiknek kifejezetten jó kezei és érzékei vannak a labda megfogásához. Ez pedig egy értékes tulajdonság. Xavien Howard vagy Trevon Diggs sem egy shutdown corner, sok yardot és elkapást engednek, mégis kiemelkedő játékosokká tudnak válni a playmaker képességük miatt. Minden mérkőzésen látható, hogy 1-1 elrontott passz csak egy védőjátékos ügyességén múlik, hogy pick lesz vagy földet ér.

De a labdák konkrét megfogásán túl azok földre ütése is ebbe a kategóriába sorolandó. Az elkapási pontokon való felugrás, ütemérzék vagy az elkapó elől elütött labdák is mind-mind egy megakadályozott kísérletet jelentenek a védelemnek. Ha egy cornernek sok levédekezett labdája vagy interceptionje van, az utalhat jó dologra. Azonban érdemes ezt a számot egyben nézni azzal, hogy milyen gyakran dobtak az irányába, esetleg milyen elkapási arány lett belőle. A nagy számok törvénye alapján ugyanis 100 labdából többet tud az ember a földre ütni mint ha csak 20 repülne felé. De a sok leütött passz vagy interception alapvetően mindig jó tulajdonságokra utal, ahogy az esetleges elkapó múlt is.

Kiegészítő tulajdonságok amik jók ha vannak

Statisztikák

Kissé már érintve volt az előbb, de most egy bővebb területet fedünk le. A játékos neve melletti INT-ek vagy PBU-k szép mutatók, de érdemes ezek mellett tényleg vizsgálni, hogy a játszott snapjeinek arányában milyen gyakran dobtak felé, ezekből milyen százalékkal lett elkapás. Sauce Gardner felé utolsó két szezonjában összesen repült 77 passz – ez a legtöbb corner esetében egy szezon alatt összejön. Látszott, hogy az irányítók próbálják kerülni az őrizetét. Az engedett elkapási rátája mindkét szezonban bőven 50% alatt volt és mégis, ilyen kevés lehetőségből is két év alatt 9 leütött labdája és 6 interceptionje volt. Bár nem dobták halálra, a playmaker képessége leszűrhető volt, és az is, hogy college szinten is már féltek az irányába dobni a labdát. A sok lejátszott snap, de alacsony célbavételi arány a corner dicsérete.

Ellenfelek erőssége

A college foci bár egy liga, borzasztóan nagy különbségek vannak benne. Azon túl, hogy első-, másod- és harmadosztályból is érkeznek játékosok a ligába, az osztályokon belül is teljesen eltérő erősségű konferenciák vannak. Egy remek szezont és számokat produkáló AAC vagy MAC konferenciából érkező védő sokkal többet kell mutasson, sokkal dominánsabb kell legyen a saját környezetében mint egy Big10-ből vagy SEC-ből érkező játékosnak. Ha azonban valaki már az egyetemi liga legjobb csapatai és elkapói ellen is kiemelkedő tudott lenni, sokkal kisebb a bust faktor a játékában.

Magabiztosság

Ez egy szinte mérhetetlen tulajdonság, nem is tartozik még csak a második legfontosabb szintre sem, de kell egy egészségesnél néha talán túlmutató önkép. A játék “sztárjai” az elkapók, a csillogás az irányítók után őket veszi körül a legjobban. Ha nem hiszed el magadról, hogy le tudod védekezni a nagyszájú, sokszor arrogáns elkapókat, nem is fogod tudni. Sauce Gardnernek volt egy remek története még a draftolása előtt. Miután a Cincinnatin egyetlen touchdownt sem engedett az egyetemi ligában, megkérdezték tőle, hogy hogyan fogja majd lereagálni azt, amikor a profik között az elsőt szerzik az őrizetében. A válasza pedig csupán annyi volt, hogy nem tervez engedni az NFL-ben sem. Persze a magabiztos és határozott kijelentések mögött ha nincs meg a teljesítmény, akkor nem ér semmit sem, de ha már magáról sem hiszi el egy játékos, hogy képes rá, nem is lesz az.

Szerelési hajlandóság

Az NFL-t ma már ellepik a mobilis irányítók és a külső zóna blokkolást játszó csapatok. Rengeteg a screen játék és a rövid oldalsó passz. Ezek mind tesztelik a cornerek szerelési képességét. Alapvetően a pálya szélein mindig nagyobb a terület és vélhetően rosszabbul szerelő játékosokat is találnak ott a támadók mintha középen a linebackerek és safetyk között próbálnának előrejutni. Sok cornernél pedig megfigyelhető, hogy nem igazán szeretnek ütközni. Ha valaki azonban bele mer állni a tackle-be és nem csak a vállvédőjét teszi oda, az egy jó pont. A szerelési technikát is ki kell tanulni. A sok missed tackle arra utal, hogy egy corner vagy nem tud vagy egyáltalán nem is akar azzal foglalkozni. Persze elnézik ezt az embernek, ha közben végig tapad az ellenfél elkapóira, de a gyengén szerelő játékosok mindenképp hátrébb lesznek sorolva, mint a tényleges corner tudásuk megengedné.

Végső soron ide illik a blitz képesség is. Ez azért már tényleg sokadrangú egy corner esetében, de ha egy jól ütköző, stabilan szerelő cornered van, akinek jó az indulási sebessége, az egy új opciót, a corner blitzet is megnyithatja előtted.

Tudd, mit keresel

Nem utolsó szempont, hogy tudd mit is szeretnél egy cornertől. Ez nem is csak azt fedi le, hogy főleg zónázásos vagy emberezéses védekezést részesítsz előnyben, hiszen ezek is elég tág fogalmak. Szereted-e presselni az elkapót vagy biztonságosan inkább hátra állítod fel a cornered. Első számú játékost keresel, aki levédekezi a pálya egy oldalát egyedül, vagy hajlandó vagy safety segítséget adni neki.

Ha alapvetően két mélységi safetyvel játszol, jobban rizikózhatsz egy agresszív cornerrel, akinek jó kezei vannak, hiszen ha meg is verik, még mindig nem feltétlenül engedtél touchdownt. Egy kevésbé fizikális, de jól olvasó játékost ne vigyél el, ha Cover 1-es a fő sémád, hadd zónázzon és olvashassa az irányítót. Szeretsz kockáztatni és időnként zero blitzet küldeni az irányítóra? Neked a legagreszívabb, fizikális, de gyors játékos kell, akit egy az egyben mersz hagyni és nem félted akkor sem, ha a levegőben kell megküzdenie a feldobott labdáért.


Jó cornert találni a játék összetettsége és támadófocit támogató szabályok miatt rettentően nehéz. Igazán kevés játékos fogja kimaxolni az igényeket. De ha valaki a játék nem fejleszthető területein kiemelkedő tud lenni, az már megérhet egy próbát. Tariq Woolen spider chartja remek példa, akinek a felépítése és atletikussága miatt behozhatatlan előnyei voltak. Emellé persze fontosak a technikai és mentális képességek is, de a draft hátsó köreiben nem véletlenül próbálkoznak a csapatok inkább atletikusabb játékosokkal és azok felfejlesztésével.

A felmérői számokon túl azonban meg kell nézni a meccsfelvételeket is és feltérképezni az olvasási képességet és a technikai tudást is. A fejleszthető elemek sem jók, ha 3-4 év játék után még mindig kezdetlegesek, hiszen az ilyen játékos lehet, hogy nem fogékony a képzésre és hiába kerül egy jó edzői csapat kezei alá, nem fogja tudni elsajátítani sosem a poszthoz szükséges ismereteket.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!