Connect with us

Draft

Mik egy cornerback prospect legfontosabb tulajdonságai?

A korábbi évekkel ellentétben idén nem a passz rusherek viszik a prímet az újonc védők közül. Sauce Gardner és Tariq Woolen a favoritok a DRoY díjra, de rajtuk kívül is több corner kezdte igazán kiemelkedően az NFL karrierjét. De hogyan is kell ígéretes corner prospectet keresni, milyen kritériumoknak kell megfelelned ezen a poszton? Miket néznek a scoutok? Ennek járunk ma utána.

A cornerbackek scoutlása az egyik legnehezebb. A játékosmegfigyelők nyilván többhöz, de az egyszeri szurkolók kevés olyan felvételhez jutnak hozzá, amiken látszik a mozgásuk minden playben. A meccskamerák a labdát és a line of scrimmage környékét veszik, így sokszor a hátsó sorban dolgozó játékosok munkája “rejtve” marad. A felvételek mellett pedig rengeteget számítanak – mint persze minden pozíciónál – az egyéni beszélgetések, ahol feltérképezik a játékosok személyisége mellett hozzáállásukat, elhivatottságukat és játékról alkotott véleményüket is. Mindezek mellett azonban van jó pár terület, ahol fontos, hogyan szerepelnek a prospectek. Akadnak fontos sarokpontok és kiegészítő tulajdonságok is, amiket ha figyelemmel kísérünk, jobb eséllyel találhatunk ígéretes játékost a zavarosban.

A legfontosabbak

Sebesség

Az amerikai foci mindig is arról szólt, ki az erősebb, a gyorsabb. A játék alapja nagyon sokat épít a fizikai adottságokra, az utóbbi években pedig a sebesség szó csak még hangsúlyosabb lett. A csapatok egyre több játékot emelnek be az egyetemi ligából, ahol sokszor a labdás játékosok fizikai képességére alapozva próbálnak meg haladni. A sebesség pedig az egyik legalapvetőbb fegyver. Nem is kell túlgondolni. Ha gyorsabban futsz mint a másik akár az elkapás előtt, akár utána, nagy játékot tudsz csinálni. Bár a ligában uralkodó védekezési séma eltolódott a zónázás felé és a legtöbb védelem – különösen a jó irányítók ellen – a Cover 2-es felállást preferálja, még mindig sokszor kell a cornereknek egy az egyben védekezni az elkapókkal. Ilyen emberezéses védekezésnél pedig különösen fontosak az olyan fizikai adottságok mint a sebesség. Ha a vonalon megverik a cornert, aki nem rendelkezik sebességgel, hogy tartsa a lépést/zárkózzon az elkapóra, máris nagy játékot, vagy akár touchdownt ünnepelhet az ellenfél.

Ennek a területnek a monitorozása szerencsére meglehetősen egyszerű. A felmérőkön való 40-es idő a futók és elkapók mellett a defensive backek esetében a legfontosabb. Ezen kívül a felvételeken, meccskörülmények között is lemérhető, hogy felszerelésben milyen is egy játékos sebessége. Ez pedig egy olyan tulajdonság, ami nagyon nehezen fejleszthető. Kis előrelépés elérhető, de alapvetően ez mindenkinek egy vele született tulajdonsága – amiben ha nem vagy kiemelkedő, nem leszel top prospect. A modern GPS-es adatoknak hála már számszerűsítve is megvan a játékosok gyorsulása, utazó sebessége, végsebessége, még ha nem is széles körben elérhető módon, de ennek is eljön majd az ideje.

Lehetsz kiemelkedő játékos a poszton úgy, hogy nem vagy kifejezetten gyors: Richard Sherman vagy épp James Bradberry sem futotta 4,5 mp alatt a 40 yardot, de ekkor a játék más területein kell kiemelkedően jól kompenzálnod, ami 10-ből 1 játékosnak sikerül. A 4,6/4,55-ös idő minimum elvárás, de 4,40 alatt számít igazán impozánsnak. Hiszen a foci sokszor csak fizika. Ha gyorsabb vagy te nyersz, ahogy Metcalf még az Ole Missen.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!