Connect with us

Összefoglaló

Sérülések, gyenge támadósorok, Patriots győzelem

A Patriots látogatott a Super Bowl helyszínére a 14. forduló zárásaként, ahol egy sok sérüléssel tarkított találkozón elsősorban a védelmének hála tudta megverni a Cardinalst. 

Sokkal rosszabbul nem kezdődhetett volna a mérkőzés a hazaiak számára, ugyanis a harmadik játék során egy futásnál non-kontakt megsérült az irányító Kyler Murray, akinek elszakadt a térdszalagja, így idén már nem látjuk, és a jövő évi szezonkezdete is veszélybe kerülhet –  a helyére Colt McCoy állt be. Ráadásul nem ez volt az egyetlen sérülés a mérkőzésen, hiszen elég hamar kidőlt DeVante Parker, Rhamondre Stevenson, Jack Jones és Marco Wilson is.

Még így is a Cardinals kezdte jobban a meccset, hiszen az első negyedben az újonc Cam Thomas megütötte Mac Jonest, a labda a levegőbe szállt és Isaiah Simmons szedte le, ami után egy mezőnygóllal 3-0-ra vezetett a hazai csapat. Nem tartott viszont sokáig az öröm, ugyanis a Patriots az első félidő talán egyetlen jó vendég támadásából végigment a pályán és a Stevenson helyére beálló újonc Kevin Harris szerzett futott TD-t. Ezután viszont a Cardinals offense percei következtek, hiszen előbb mezőnygólig, majd a célterületig is eljutottak elsősorban két Robbie Anderson elkapásnak és több James Conner labdacipelésnek hála, utóbbi ért el végül hatpontost is.

Sőt, egy Zach Allen sackkel three and outra kényszerítették a Patriotsot, de a jó mezőnypozíciót nem tudták kiharcolni, negyedik és 1-re elbuktak. Ellenben ezt a rövid pályát a New England-iek már kihasználták és egy mezőnygóllal 13-10-re feljöttek a nagyszünetre (jegyezzük meg, hogy majdnem sikerült elrontani, hiszen 11 másodperccel a vége előtt elrontottak egy handoffot, amivel megnehezítették Nick Folk dolgát).

A félidőben tehát még a Cardinals vezetett egy szoros meccsen, azonban a második 30 perc egyértelműen a vendégeké volt. Előbb egy Pierre Strong hosszabb futás után egyenlített mezőnygóllal a Patriots, utána pedig jött a fordulópont: DeAndre Hopkins nem fogta elég erősen a labdát, Kyle Dugger kiütötte a kezéből, majd Raekwon McMillan visszahordta azt touchdownra. Egyből ezután Josh Uche ért oda Colt McCoyra, beleütött a kezébe, az így levegőbe szálló labdát pedig Marcus Jones húzta le (ha Uche nem ér oda, jó eséllyel egy hosszú TD lett volna Hopkinsnak). Aztán a Patriots levezette a második értékelhető támadását a meccsen, két közepes-hosszú passz Jonestól, majd Strong futott be a célterületre, ezzel 27-13-as állásnál a negyedik negyed legelején gyakorlatilag eldöntve a találkozót. Volt még pár sack a Patriotstól, elrontott negyedik kísérletek a Cardinalstól, és véget ért a mérkőzés.

New England Patriots @ Arizona Cardinals 27-13

Tanulságok

  • Aki eddig nem figyelt Josh Uchéra, most már mindenképp tegye meg!

Az egész New England-i védelem kiválóan teljesített a mérkőzésen, hiszen hat sacket és két turnovert szereztek, az egyikből ráadásul hat pontot is feltettek a táblára. Persze segítségükre volt, hogy nem Kyler Murray-vel kellett megbirkózniuk, és a Cardinals támadósora egyébként sem épp az a lehengerlő és nehezen levédekezhető egység, de a Pats defense sem egyedül most nyújtott kiváló teljesítményt.

Külön ki akartam azonban emelni a fiatal Jush Uchét, aki az utóbbi hetekben berobbant. Matt Judonról és a 14,5 sackjéről beszélnek a legtöbben (szintén jogosan), de Uche is bombaformában van, az utóbbi hat meccsén 10 zsákolást gyűjtött be, ebből ma éjjel hármat. Kellett idő neki, amíg letette névjegyét, hiszen első 26 meccsén egy sack sem jött össze neki, de nagyon sokat fejlődött és kiváló pass rusher duót alkot Judonnal.

  • A Patriots újoncai felléptek

A védelemnél maradva Marcus Jones megszerezte karrierje első interceptionjét, a nála jóval nagyobb Trey McBride-nak is kiosztott egy szép nagy ütést, és összességében is elég jól játszott. A támadóknál Stevenson kiesésével pedig az újonc futóknak kellett fellépniük, és meg is tették. A negyedik körös Pierre Strong hét labdaérintésből 90 yardot és egy TD-t jegyzett, a draftolatlan Kevin Harris pedig több szép futással és egy TD-vel vétette észre magát.

  • A New England-i passzjátékot még mindig rossz nézni

A védelmet nagyon is lehetett dicsérni New England-i oldalon, azonban a támadósort, és leginkább a passzjátékot továbbra is rossz nézni. Pedig a Cardinals defense nem jelenti épp a legnagyobb akadályt. Egy-egy szép megmozduláson kívül, mint például két Hunter Henry elkapás a seamben, nem sok jót lehet elmondani a passzjátékról. Gondoltuk, hogy a Matt Patricia kísérlet nem fog jól elsülni, és így is lett.

Több mint 10 screent hívott a mérkőzésen a Patriots, Mac Jones első 16 passzának átlagos passzmélysége nem érte el a 2 yardot sem, a félidőben az irányító passzainak 44%-a nem lépte át a line of scrimmage-et (az NFL-átlag 22%), harmadik kísérletre pedig a passzainak 60%-a ment az LoS mögé, ami kriminális statisztika. Vance Joseph jól mondta, pont olyan ez az offense, mintha egy védőoldali edző hívná a játékokat. Hiszen az is hívja. Semmi kreativitás, semmi vertikális elem, de még csak alap “jó” dolgokat is nehezen találunk a levegőben.

Feltételezném, hogy Patriciát kirúgják év végén, de azt sem gondoltam volna, hogy egyáltalán rábízza ezt a feladatot Belichick, szóval én aztán semmilyen jóslásba nem megyek bele ezzel kapcsolatban. Mindenesetre hallani olyan hangokat, hogy Robert Kraft tulajdonos eléggé ki van akadva erre az egész “tervre”, ha lehet ennek nevezni, és változást, illetve értelmet elképzelést fog követelni a főedzőjétől.

  • Ennyi hibával nehéz…

A Cardinals egy ideig még abszolút meccsben volt még Colt McCoy-jal is, azonban ennyi hibával nehéz meccset nyerni. Nyolc sárga zászlót szedtek össze, volt két saját hibából elrontott negyedik kísérlet (egy drop, egy aluldobott könnyű passz), Hopkins elfelejtette magához szorítani a labdát futás közben, de volt kihagyott mezőnygól is.

A futás még csak-csak ment, James Conner 114 scrimmage yardot szerzett egy TD-vel, védőoldalon az első félidőben még egész sok nyomást is tudtak helyezni Mac Jonesra, de a második félidőben már nem sok értékelhetőt tudtak felmutatni bármelyik csapatrészt is nézve. Ha pedig hátrányba kerülnek, akkor Colt McCoy egyértelműen nem elég. Előnyben még egész jól lemenedzseli a dolgokat, de ha menni kell előre és folyamatosan passzolni, ráadásul klasszikus dropbackekből, akkor nyilvánvalóan kevés ehhez, nem véletlenül csere. Az ilyen helyzetekben mutatkozik meg a nagy különbség közte és Murray közt, utóbbival azért mindig megvan az esély a meccsben maradásra.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!