Connect with us

Draft

Draft 2023: A cornerbackek útvesztője

Az idei corner classban első ránézésre nincsenek akkora tehetségek mint tavaly Ahmad Gardner vagy akár Derek Stingley voltak, ellenben akad így is jó néhány játékos, aki kezdő értékkel vagy jó potenciállal bír. A csapatoknak mindössze ki kell mazsolázniuk, hogy nekik ki tetszik a legjobban és ki a legjobb fit a saját rendszerükbe. Most megnézzük milyen típusú játékosok vannak ebben a classban, mi a közös bennük, majd egy-egy ismertető tulajdonságot is mindenkiről.

Ha emberezéshez keresel cornert

Devon Witherspoon

Joey Poey Jr.

Jaylon Jones

Ezekben a játékosokban közös, hogy imádják használni a testi erejüket, már a line of scrimmage vonalán kezdeményezik a kontaktot és az egész útvonal alatt nem hagynak nyugtot az elkapóknak. Agresszív játékosok, akik szeretnek elsőre ütni és sokszor a szabályosság határait súrolva próbálnak védekezni.

Ezen kívül a mentalitásuk is abszolút ilyen. Nem ismernek elveszett párharcot, szeretik a trash talkot és végig lendületben vannak. A kezüket aktívan használják és sokszor sokkal “nagyobbként” játszanak mint a valódi méretük.

Gyakran maradnak egy az egyben az ellenfelekkel, de ez nem rémiszti meg őket, tapadnak, harcolnak ameddig csak tehetik. Nem tökéletes a technikájuk, de képesek tükrözni az ellenfél mozgását, gyorsan fordulnak és az egyensúlyukat ritkán vesztik el.

Devon Witherspoon, Illinois

Egyikük sem tökéletes, Witherspoon például sokkal kisebb testalkattal rendelkezik mint egy ideális elsőszámú cornerback, de ezt valódi alfa mentalitással palástolja.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Joey Porter Jr., Penn State

Porter elképesztően hosszú karokkal rendelkezik. Néha túlzóan agresszív és nem is a leggyorsabb játékos, de szó szerint a vérében vannak az ösztönök – apja ugyanis All-Pro védő volt a Steelersben.

Jaylon Jones, Texas A&M

Jones egy kiforratlan játékos, akinek a lábmunkájával még sok munka van, elég sok a felesleges mozdulata.

Kiknek ajánljuk őket és hol lehet a helyük?

Azon csapatoknak lehetnek szimpatikusak, akik egy valódi emberezésben jó és természetes cornert keresnek. Elsősorban a szélen bevethető játékosok, akiket kint lehet hagyni a “szigeten” az elkapókkal. Zónázásban nem a legjobbak, nem szerencsés sok zone coverage-et használó rendszerekbe betenni őket, mert bár megoldják, de a valódi erejük elveszik.

Ha atlétát keresel

Kelee Ringo

D.J. Turner

Nagyon gyors játékosokról van szó, akik valósággal száguldanak a pályán és nagyon nehéz gyorsaságból megveri őket. Turner a leggyorsabb corner (és játékos), Ringo pedig az ötödik leggyorsabb volt a drafton 40 yardon és a pályán is abszolút képesek bárkivel felvenni a futóversenyt.

Jó a felépítésük, igaz hogy Turner alacsonyabb termetű, de ahol használták, ott abszolút kijöttek a jó testfelépítésének pozitívumai. Izmos, szálkás játékosok, akiknek erős a lába.

Felzárkózási sebességük kiváló és gyorsan reagálnak a játékra, az első lépésük robbanékony és az utolsó pár méteren a lendületük egyedülálló.

Kelee Ringo, Georgia

Ringo testfelépítése nagyon masszív, szinte egy strong safety, linebacker is lehetne. Utolsó előtti éve olyan jól sikerült, hogy tavaly alig tesztelték, szinte nem mertek sokáig felé nézni az irányítók. Ellenben az Ohio State ellen nagyon megégett és túl könnyű beugratni is okosabb irányítóknak. Inkább reagál a dolgokra, mint ösztönös játékos.

D.J. Turner, Michigan

Turner egy nickel, safety hybrid is lehetne, kis területen nagyon gyors. Sokszor alapoz az ösztöneire és szereti támadni a backfieldet is.

Kiknek ajánljuk őket és hol lehet a helyük?

Olyan csapatoknak, akik technikailag képesek fejleszteni rajtuk és valós elképzelés van, hogy mit szeretnének velük csinálni. Turner elsősorban egy nickel játékos lehet bizonyos rendszerekben, Ringo pedig olyan Cover 3 sémákban lehet jó, ahol a mély zónák az ő feladatai, de befele elengedheti az embert.

Ha labdavadászokra vágysz

Emmanuel Forbes

Cam Smith

Elképesztő labdaérzékük van. Előbbi 14 interceptiont (FBS record) és 15 leütött labdát jegyzett, utóbbi csak hét interceptiont, de húsz leütött bogyót regisztrált az egyetemi évei alatt. Sokáig tartják a szemüket az irányítón és olvassák a karmester szemét. Érzik a passzsávokat és mernek is reagálni az útvonalakra.

Nagyon jók az elkapási ponton, a kezeiket jól használják és nagyon természetesen nyúlnak a labda után. A levegőben jól követik a labdát, akár ugrás közben is ki tudják javítani a mozdulatukat.

Mind a ketten kisebb termetű játékosok, testüket így nagyobb elkapókkal szemben nehezen használják (Forbesnak historikus mértékben rövid a karja is). A versenysúlyuk sem az igazi, Smith bár nem fél belemenni az ütközésbe, de ez nem mindig elég. Futójátékok ellen éppen ezért nagyobb bajban lehetnek, illetve kisebb sérülésekkel is bajlódtak egyetemi karrierjük alatt.

Emmanuel Forbes, Mississippi State

Az elkapási ponton szinte verhetetlen, nagyon jól időzíti a felugrásokat és emberezésben nehéz levakarni. Viszont nagyon vékony.

Cam Smith, South Carolina

Nagyon intelligens játékos, felismer különböző útvonalkombinációkat és pre-snap állásokat is. Több súlyosnak kinéző sérülése is volt, amúgy sem volt egy villámléptű, de még lassult is a játéka utolsó évére.

Kiknek ajánljuk őket és hol lehet a helyük?

Olyan csapatoknak, akik szeretik a playmakereket még akkor is, ha nem hibátlanok. Akik szeretik a momentumot átfordítani és többet adnak egy-egy nagy játékra mint a stabil, végig jó teljesítményre.

Ők már nem elsősorban csak emberezős sémába jók, zónázásban is meg lehet a helyük ahol sokáig az irányító szemét tudják követni.

Akik a sokoldalúságot szeretik

Christian Gonzalez

Deonte Banks

Clark Phillips

Ezek a játékosok több rendszerben és coverage sémában is játszottak és jól is érezték magukat, ha nem emberrel kellett utazni. Jól érzik a zónahatárokat és szépen váltanak le az ellenfeleikről. Emberezésben sincsenek elveszve, de nem abban a legkomfortosabbak, nem a testi erejükből élnek.

Nagyon jó az egyensúlyérzékük, nehéz kibillenteni őket és kevés a felesleges mozdulat a játékukban. Jó a felépítésük és természetes a mozgásuk.

Kevésbé testesítik meg az NFL lockdown cornereit, alacsonyabb a plafonjuk, de magasabb a padlójuk, mint az emberezős társaiknak.

Kiknek ajánljuk őket és hol lehet a helyük?

Azoknak akik egy megbízható, több sémában használható játékost keresnek. Nem azt várják el, hogy az ellenfél legjobbját mindig egy az egyben lehessen hagyni velük, de nem is kell elrejteni őket a pályán és komfortosak több rendszerben is.

Christian Gonzalez, Oregon

A legtökéletesebb termet, atletikusság, technika kombóval rendelkezik, kellően hosszú karokkal. Igazán az utolsó évében emelkedett csak ki, előtte egy átlagos játékosak tűnt.

Deonte Banks, Maryland

Kiválóan szerel, futójátékok ellen is tökéletesen olvas, emellett rendkívül atletikus. 2021-ben súlyos sérülése miatt nem játszott, 2020-ban pedig a Covid miatt kicsi minta áll rendelkezésünkre.

Clark Phillips, Utah

Igazi vezéregyéniség, nagyon jó mentalitással. A labdaérzékét sokat kritizálták, mindössze egy labdát szerzett utolsó éve előtt.

Ha kockáztatni szeretsz

Garrett Williams, Syracuse

Eli Ricks, Alabama

Kiforratlan játékosok, akik sokkal többre hivatottak, csak mentálisan helyre kell pofozni őket. Nagyon hajlékony védők, akiknek gyorsan fordul a csípője, a legtermészetesebb gyorsasággal fordulnak és fürgén pörög a lábuk. Képesek emberezni és amikor elkapják a fonalat akkor szinte nincs jobb náluk.

Ellenben borzasztóan inkonzisztensek. Képesek szétesni teljesen fejben és megégni hatalmas játékok alkalmával. A mentalitásuk nem ideális, azt hiszik ő körülöttük forog minden, így nagyképűségük miatt nehezen edzhető típusok.

Kiknek ajánljuk őket és hol lehet a helyük?

Azoknak akik nagyon jó edzői stábbal rendelkeznek és bíznak abban, hogy meg tudják nevelni őket. Jó coaching kell melléjük és némi idő, amíg beforr a fejük. Technikailag nem mindenben képzettek de gyilkos ösztöneik vannak és sérülések is kísérték őket.

A többiek

Hodges-Tomlinson, TCU

Tyrique Stevenson, Miami

Riley Moss, Iowa

Érdekes játékosok, akikben van egy-egy tulajdonság amit nagyon lehet szeretni, de nehéz elhelyezni őket egyelőre az NFL térképén mert vannak nagy kérdőjelek.

Hodges-Tomlinson az egyik legtermészetesebb mozgású játékos, aki zóna védekezésben könnyen bejátssza a teljes területét. Nem veszik el a pálya közepén, gyorsan reagál. Ugyanakkor egy nagyon kicsi játékos, aki ennek megfelelően is játszik. Emberezésben használhatatlan.

Stevenson egy kiváló egyensúllyal megáldott játékos, aki verekedés közben is megtartja az egyensúlyát és nehéz megpörgetni. Ugyanakkor nem egy gyors corner, speedsterek ellen öngyilkosság ott hagyni.

Moss egy elképesztő atléta, egy nagyon jó programból ahol sokat tanult, de hiányzik belőle az igazi corner gyilkos ösztön. A pályára nem mindig tudja felvinni milyen gyors, a felugrásoknál is bajban lehet.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!