Connect with us

Draft

Ha támadófalemberre van szükséged az idei drafton…

Nagyon kevés olyan csapat van az NFL-ben, amelynek a támadófalára ne férne rá az erősítés. Az egyik legvékonyabb egységről van szó a ligában, ahol jóval kevesebb a nyugodt szívvel kezdethető játékos, mint a legtöbb pozícióban. A draft pedig minden évben lehetőséget nyújt a csapatoknak, hogy megerősítsék az egyik legfontosabb egységüket. Nézzük idén kik nyújthatnak reménysugarat. 

A legbiztosabb: Peter Skoronski, Northwestern

Skoronskinak külön cikket szenteltünk, így róla itt nem lesz hosszabban szó. Ő a legtechnikásabb, legfejlettebb, legbiztosabb támadófalember prospect idén. Igazából egyetlen egy probléma van vele, méghozzá a nagyon rövid karjai, amik miatt szerintem neki guardban lesz az igazi helye és ott lehet akár All-Pro szintű játékos is. Tackle-ben sem lenne elveszve, de a limitációja miatt szerintem itt nem tudna igazán domináns lenni.

A jövő sztárjai – Peter Skoronski

A tackle-ök

Három olyan tackle is van az idei classban, akik az első kör első felében el fognak kelni, és vannak még ketten, akik beférhetnek az első körbe.

Darnell Wright, Tennessee

Sokaknál Wright csak a harmadik számú OT, nálam viszont kicsivel beelőzi két vetélytársát. Annyi probléma van vele, hogy ő igazi jobb oldali tackle, amit egyes csapatok kevésbé értékelnek – nem feltétlen helyesen. A bal oldalon kevésbé tűnt komfortosnak, de a jobb szélen kiválóan teljesített, és nagyon sok tapasztalata van. Egy baromi erős játékosról van szó, ami alapján azt hinnénk, hogy a futásblokkolás az erőssége, de egyelőre ebben inkonzisztensebb jelenleg. Ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetne nagyon jó benne, egyszerűen kicsit fókuszálnia kell az agresszivitását. Passzblokkolásban a bull rush teljességgel hatástalan ellene, elnyel mindenféle energiát. Emellett méretéhez képest jól is mozog, jól tükrözi ellenfelei mozgását. És a technikája is nagyon jó pass próban! Futásblokkolásnál van még mit csiszolni a technikáján, illetve a Tennessee-n csak gap sémát futtattak, így nem nagyon láttuk zónablokkolásban (nem hiszem hogy gondja lenne vele), de aki leveszi a pályáról BJ Ojularit és Will Andersont is, azzal nagy bajok nem lesznek a továbbiakban.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Paris Johnson Jr., Ohio State

Ha laborban raknál össze egy tackle-t, akkor valahogy így nézne ki. Magas, jó a súlya (és nem túl sok), nagyon hosszúak a karjai, tehát gyakorlatilag tökéletesek a méretei, emellé pedig rendkívül atletikus is, jól tükrözi az ellenfelek mozgását. A határ tehát a csillagos ég Johnsonnál, és valószínűleg magasabb plafonja is van Wright-nál. A negatívum vele kapcsolatban az ereje, jó lenne még erősödnie, egyrészt hogy a bull rush ne okozzon neki problémát (Lukas Van Ness például elég kellemetlen pillanatokat okozott neki), illetve hogy futásnál is dominánsabb lehessen. Tapasztalatlan még, így vannak technikai hiányosságai, amiket ki kell javítani majd a profik közt, és a kelleténél többször verik meg befelé, amikor túlságosan elköteleződik a szélső rush megállítása mellett. Ezek azonban nagyrészt javítható dolgok, ezért is van olyan magasan a boardokon.

Broderick Jones, Georgia

Jones is egy fiatal és tapasztalatlanabb tackle, ráadásul kevés true pass set volt, ahol blokkolnia kellett, így a technikai hiányosságok nála is előjönnek, például hogy nagyon szélesen vagy alacsonyan tartja a kezeit. Johnsonhoz hasonlóan viszont ő is baromi tehetséges és a plafonja nagyon magasan van. Alacsonyabb Johnsonnál, így tökéletes felépítésűnek nem mondanám, de a karjai hosszúak és sok erő van a testében, egy kompaktabb játékos. Ő is nagyon atletikus, könnyedén mozog és tükrözi az ellenfelek mozgását, tehát egy kis technikai fejlesztéssel ő is kiváló tackle lehet a profik közt.

Dawand Jones, Ohio State

És akkor itt az óriás: 204 centi, 170 kiló, a karfesztávolsága pedig 227 centi. Ezek mind a felső 3 százalékba tartoznak a tackle-ök közt. Ezek azt jelentik, hogy átmenni rajta keresztül gyakorlatilag lehetetlen, megkerülni pedig nagyon hosszú idő. Egy tackle-nél ezek elég jó alapot nyújtanak. Persze nem valami atletikus a többiekhez képest, és a lábmunkáján mindenképp csiszolni kell, nyilvánvaló passzhelyzeteknél wide9-ból induló speed rusherek ellen mindenképp bajban lesz, de én úgy vagyok vele, hogy egy ekkora ember már csak a fizika miatt is le fog tudni hozni egy korrekt szintet. Ha tudna fogyni és javítani a lábmunkáján, akkor pedig a plafonja is magasabban lenne. Nem való mindenkinek – ne kérd tőle, hogy wide zone rendszerben kelljen rohangálnia –, az biztos, de egy power sémába jobb oldali tackle-nek szerintem jó lesz.

Anton Harrison, Oklahoma

Számomra Harrisont a legnehezebb elhelyezni egy jövőbeli sikerességi skálán az idei magasra várt tackle-ök közül. Elvileg a pass protection lenne a húzókártyája, hiszen atletikus és könnyedén mozog, de nagyon keveset láttuk igazi pass setekben blokkolni, hiszen sokat futottak és sok volt az RPO az Oklahoma rendszerében, így a pass pro technikája fejletlen még. A technikája fejlettebb futásblokkoláshoz, ellenben nem elég erős, így a játéka ezen elemében is megvan a kettősség. Plusz az erő hiánya a bull rushok ellen is előjön negatívumként. Nála szerintem sok fog múlni azon, hogy melyik csapathoz és milyen edzők keze közé kerül, és valószínűleg a ligában is elég megosztó az ő megítélése – lehet első kör közepi is (Buccaneers, Steelers?), de az sem lepne meg, ha kicsúszna a második napra.

Ha későbbi körökben keresünk fejlesztésre szoruló tackle-t, akkor a BYU-ról Blake Freeland jöhet például szóba, aki hihetetlenül atletikus, de az erő egyelőre hiányzik belőle. Mellette Wanya Morrist érdemes megemlíteni az Oklahomáról, aki nagyon fejletlen, de az adottságai meglehetnek ahhoz, hogy egy jó edzővel kihozzanak belőle egy kezdőt. 

Tackle-ök voltak, de talán inkább guardok lehetnek

A második napra várnak még három olyan játékost, aki egyetemen tackle volt, de lehet hogy a profik közt guardként találja majd meg a számítását.

Matthew Bergeron, Syracuse

Kettejük közül inkább Bergeront tudom elképzelni tackle-ként is, ugyanis a karjai nem vészesen rövidek (azért egyértelműen átlag alattiak). Azért lehet talán mégis guard, mert a kick stepjeivel nem tud eléggé hátramenni, így a szélen nem tud elég területet lezárni a speed rusherek ellen. Ha ezen tud javítani, akkor abszolút megállhatja a helyét tackle-ben is, hiszen könnyed a lábmunkája, egy nagyon tapasztalt, megbízható, második köröshöz képest magas padlójú játékos. Az ereje egyébként neki sem kifejezetten jó.

Tyler Steen, Alabama

Steen egy nagyon jó felépítésű, erős alsótestű és atletikus prospect, azonban a karjai rövidek (nem ütik meg a 33 inches határt), ezért valószínűbb, hogy guardban lehet jobb. Rendkívül tapasztalt egyébként, négy évet kezdett végig az egyetemen, több mint 3000 snap van már a lábában. Kicsit összehangolatlan a keze és a lába, így horgonyzásba nehezen vált át, de ha ezt sikerül kijavítania, akkor egy kezdő szintű játékos lesz belőle, akire a harmadik körben is le lehet csapni.

Cody Mauch, North Dakota State

Mindenki kedvenc fogatlan szörnye. A másodosztályú NDSU-n tackle-t játszott, de ott gyakorlatilag kizárt, hogy megállná a helyét a profik közt, mivel elég kicsi és nagyon rövidek a karjai. Rendkívül atletikus srác (TE-ként jelentkezett még az egyetemre), de az erővel gondja akad, és a technikája sem jó – ráadásul idősebb prospect is, 24 múlt januárban. Állítólag guardban találhatja meg a helyét, de én ott megkérdőjelezem az erejét, és szerintem centerben lehetne a legjobb pozíciója, csak abba meg bele kell tanulni, ami a többi posztnál több időt vesz igénybe.

A tiszta guardok

És akkor vannak a tiszta guardok, akik ezt is játszották az egyetemen és így lesz ez a profik közt is.

O’Cyrus Torrence, Florida

Tökéletes felépítésű, nagydarab játékos hosszú karokkal, és brutális ereje is van. Futásblokkolásnál könnyedén mozgat embereket, a kezei szorításából lehetetlen szabadulni. Méretéből adódóan nem túlságosan gyorslábú, így pass protectionben azért vannak nála jobbak a classban, de ereje miatt itt is inkább az atletikusabb DT-kkel gyűlhet csak meg a baja. Inkább power sémában tudom elképzelni a mozgékonyság hiánya miatt.

Steve Avila, TCU

Ha inkább pass protectort keresünk, akkor pedig Avila lehet az emberünk idén – ő sem lenne túlzottan meglepő az első kör végén. Könnyed a lábmunkája, nagyon megbízható passzblokkolásban, de az erővel sincs baja, viszont futásblokkolásban nem túlságosan konzisztens. Ő sem egy tipikus wide zone falember, aki emberfeletti atletikussággal bír, inkább power vagy inside zone-t futtató rendszerbe illik legjobban.

Chandler Zavala, NC State

Könnyen lehet, hogy Zavala lesz a legmagasabban draftolt játékos idén, akit nem hívtak meg a Combine-ra, mert szerintem stabil harmadik kör közepi-végi prospect. A sérülései esetleg problémát jelenthetnek, illetve elmúlt már 24 éves, ennek ellenére tapasztalatlannak és fejletlennek mondható, viszont jó a felépítése, erős és atletikus is, ami egy nagyon jó kombót jelent a falban.

A centerek

A centerek sem maradhatnak ki, és vannak is olyanok, akik stabil második körös játékosok, és kis meglepetéssel akár az első kör végébe is beférhetnek.

John Michel Schmitz, Minnesota

JMS egy nagyon tapasztalt, megbízható center korrekt felépítéssel és korrekt (kicsit átlag alatti) atletikussággal. Nem egy különösen szórakoztató játékos, de nagyon stabilan végzi a dolgát, ami ezen a poszton épp elég is. Okos, erős játékos, de kicsit idősebb már és az egyensúlyával azért akadnak problémák időnként. Meglepődnék, ha belőle nem lenne stabil kezdő hosszú távon keresztül.

Joe Tippmann, Wisconsin

Nem nagyon vannak centerek ilyen felépítéssel, hiszen 198 centi magas (és 142 kiló), így nagy kérdés nála, hogy mennyire tudja megnyerni a leverage csatákat, mennyire tud alá menni a védőfalembereknek. És ugyan ez a magasság nem szokott jól működni centerben, neki eddig ment, nem is akárhogy. Segített a hatalmas karfesztávolsága is, és egyébként nagyon jól is mozog, jól vált irányt, jól tud húzni, nyílt terepen is kiváló. Power sémát futtató csapatoknál akár guardként is elképzelhetik.

Luke Wypler, Ohio State

Egy vékonyabb, alulméretezett, rövid karú támadófalember (center only), akinek az erővel egyelőre meggyűlik a baja. Ellenben atletikus, agilis, és alacsonysága miatt természetes, hogy nála van a leverage előny, ő tudja betenni alulról a kezeit az ellenfél vállvédőjébe. Okos játékos, amit mutat, hogy centerként korán jelentkezett a draftra, emellett a technikája is kiváló. Az biztos, hogy ő csak zónablokkoló csapatoknál képzelhető el.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!