Connect with us

Draft

A draft igazi nyertese – Cardinals draftértékelő

Gyakorlatilag nulla megoldott poszttal a rosteren úgy vágott bele a 2023-as NFL Draftba a Cardinals, hogy nehéz lesz elrontani a börzét. Ám nem hogy rendben lehozták azt, hanem könnyen lehet, hogy egy év múlva úgy tekintünk majd vissza ezekre a lépésekre, mint a franchise jövőjét leginkább meghatározó döntésekre.

Cserék

Aktív volt a trade piacon a Cardinals a draft során, nézzük át ezeket részletesen, mert fontosak.

Részben ide kapcsolódik, hogy a főedző Jonathan Gannonnal a szabályokat megszegve kommunikáltak a rájátszás alatt, amikor még az Eagles védőkoordinátora volt, ezért pedig büntetés járt. Vélhetően jövőre elvettek volna tőlük valami picket, de “peren kívül” megállapodtak a Sasokkal, így a harmadik kör eleje helyett a végén húzhattak és kaptak egy extra ötödik körös picket. Ha úgy nézzük, hogy blődség volt Gannonnal kommunikálni, akkor felesleges drafttőke veszteség volt, de ha úgy nézzük, hogy az a hiba már megtörtént, akkor viszont egész jutányosan megúszták a dolgot ezzel a hátracserével, főleg hogy még kaptak is egy jövő évi 5. körös picket.

Sokáig úgy tűnt, nem tudják majd eladni az 1/3-as picket, de végül csak összejött a csere, nem is akárhogy! A Texans jött fel Will Andersonért, a Cardinals pedig így bezsebelte az idei 1/12 mellett a 2/33-at, illetve a Texans jövő évi első körét, sőt még az idei negyedik körüket is a Texans jövő évi harmadikjára cserélték. Zseniális volt ez a Cardinalstól, szépen kihasználták, hogy a Texans elkeseredetten meg akarta szerezni Will Andersont, de a tulaj bemondta, hogy kötelező 1/2-re irányítót választani.

A Texans vélhetően jövőre is nagyon magasan fog választani, a fogadóirodák szerint a 2. legrosszabbak a kilátásaik 2023-ra. Még ha ekkora szerencséje nem is lesz a Cardsnak, arra azért nagyon jó esély van, hogy top10-es picket kapnak Houstonból (és hasonlóan a harmadik kör elején is lesz egy extra választásuk). Ezzel a cserével a Cardinals nálam már meg is nyerte magának a 2023-as NFL Draftot, hiszen nekik egyébként is az volt a céljuk, hogy most elkezdjenek kicsit építkezni, jövőre pedig könnyen lehet, hogy az 1/1-es cetli birtokában ezt tovább folytathatják, és igazán akkor indulhat be ez az építkezés.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Akár egybe is lehetne vonni ezt a cserét azzal, amit a Lionsszel bonyolítottak le, hiszen a Texanstól kapott 1/12-vel és a 2/34-es pickkel felmozogtak 1/6-ra (plusz adtak még egy ötödik kört és kaptak egy harmadik kört). Ha összességében nézzük, hogy 1/2-ről 1/6-ra mozogtak le, akkor jó az egész csere, de szerintem jobb lett volna maradni 1/12-n és nem áldozni be a drafttőkét.

Nem volt vége a csereberének, hiszen a második körben a Titansnek adták el a pickjüket (Will Levisért ment fel a Tennessee), amiért bezsebeltek egy extra jövő évi harmadik kört, ami szintén várhatóan a kör első felébe tartozik majd. Plusz a harmadik körben is hátracseréltek egy negyedik- és két ötödik körért a Lionsszel.

Szóval összességében a Cardinals a sok mozgolódással idén szerzett egy plusz 5. körös választási jogot, ám ami sokkal fontosabb, hogy megszerezte a Texans jövő évi első- és harmadik körös pickjét, plusz a Titans 3. körös cetlijét és még az Eagles 5. körös pickjét is. Mivel az Arizona vélhetően az 1/1-ért fog küzdeni jövőre, annyira rossz ez a keret (és még Kyler Murray is sérült), így elsősorban az volt a cél, hogy minél több drafttőkét hozzanak össze, és ezt meg is tették. Lehetett volna még jobb, ha nem cserélnek vissza a Lions helyére, de még így is A+, amit ilyen téren műveltek.

Jó esély van rá, hogy egy év múlva visszatekintve, a Texansszal összehozott cserét franchise fordítónak értékelhetjük majd.

1/6 Paris Johnson Jr., OT, Ohio State

Sokak szemében Paris Johnson volt a class legjobb tackle-je. Nálam a második volt egyébként, de ami ennél is fontosabb, hogy nem tartottam kimagasló tackle prospectnek a korábbi évek legjobbjaihoz képest (a legtöbb szakértő egyetértett ezzel). Egy jó, de közel sem betonbiztos játékos. Jó a felépítése és rendkívül atletikus is, ami egy nagyon jó alapot nyújt a számára. Azonban a tapasztalat és ezáltal a technika mellett az erő is hiányzik a játékából, tehát vannak kételyeim vele kapcsolatban. Ezzel leginkább azt akarom mondani, hogy 1/6-os picket és még inkább felcserét nem ért meg az én szememben, és inkább vittem volna a saját helyemen Broderick Jonest és húzok még valakit a második kör elején.

A támadófalat egyébként mindenképp jó ötlet volt erősíteni, hiszen nagyon gyenge volt az egység – bár ez gyakorlatilag minden másik egységre elmondható a csapatban. Nekem az a nagy kérdésem, hogy ő vagy DJ Humphries fog a jobb oldalon játszani, ugyanis mindkettőnek a bal oldal a profilja igazából. És ezért sem értettem teljesen, hogy miért épp egy LT-t próbáltak húzni, miközben ha volt poszt, ahol még évekre megvolt a csapat egy korrekt/átlagon felüli opcióval, akkor az pont a left tackle volt.

Fun fact Johnsonnal kapcsolatban, hogy beszél kínaiul és portugálul is, újságírásból szerzett diplomát és az NFL Networknél dolgozó Mike Garafolo mellett töltötte gyakorlatát, szabadidejében táncol (salsa, mamba), és egyébként apja is NFL-játékos volt.

2/41 BJ Ojulari, Edge, LSU

A left tackle után jöhetett a másik oldal, a védőfal legfontosabb posztja, a pass rusher. Ojulari egy igazi speed rusher – hasonlóan bátyjához, a Giantsben játszó Azeezhoz. Nem lehet betenni minden rendszerbe, de Jonathan Gannonnál játszott tavaly egy bizonyos Haason Reddick, akihez jól lehet hasonlítani Ojulari stílusát, tehát itt abszolút megvan a helye.

Egy nagyon robbanékony, gyors, hajlékony, agilis játékos, ráadásul hosszúak is a karjai. Minden adott tehát, hogy a szélen gyorsan elmenjen a tackle-ök mellett, a hónuk alatt beforduljon és sackelje az irányítót. És ebben egyébként nagyon is jó, a szélen jól tud nyerni, emellé pedig okos, technikás játékos, sok move-ot ismer – a ghost move-ját élmény nézni. Mindemellé csak most töltötte be a 21. életévét, és így is megkapta a 18-as mezszámot az LSU-nál, amit a kiváló munkamorállal, vezéregyéniséggel bíró csapatkapitányok érdemelnek ki.

A hátránya, hogy kicsi és vékony. Erő egyáltalán nincs jelenleg a játékában, így futás ellen gyenge, ami nagy problémákat okozhat neki a pályára kerülésnél és lehet csak szituációs játékos lesz az elején. Pass rushban így nyilván át nem fog menni senkin, de nagyot lendíthetne a játékán, ha a szélen való sikeresség mellé kifejlesztene inside counter move-okat, így nem lenne olyan egysíkú a játéka. Fiatal kora miatt lehet reménykedni, hogy fel tud szedni pár kiló izmot magára.

3/72 Garrett Williams, CB, Syracuse

Williams egy jó kis cornerback, és a hangsúly itt a kicsin van. Na jó, nem olyan vészes a helyzet, de egyértelműen alulméretezett játékosról van szó, akinek gondja lesz a szélen a nagyobb elkapókkal szemben mind fizikalitásban a route közben, mind az elkapási ponton. Ez igazából a nagy problémája, illetve hogy a szezon második felében elszakadt a térdszalagja, így az edzőtábor előtt nem nagyon lesz bevethető. Mentalitást tekintve nekem kicsit Gonzalezre hasonlít, talán nincs meg benne az a gyilkos ösztön, ami a cornerekből hiányzik.

Mindezt ellensúlyozandó rendkívül atletikus, nagyon laza a csípője, így könnyen vált irányt és tapad az elkapókra. Jók az ösztönei is, főleg emberezésben. Ez utóbbi azért érdekes, mert Gannon azért főleg zónázni szeret, kiváltképp ha nincs meg a kellő pass rush a falban, ami itt egyértelműen nem lesz meg.

Emellett kicsit korainak is érzem a kiválasztását (inkább 3. kör vége, negyedik kör elejére volt ő belőve, konszenzus boardon például 99. volt), de a hiányposzt nyilván adott, és 1-2 kivételtől eltekintve jobb CB-k sem maradtak már a boardon, szóval nem rossz ez, de annyira nem is érzem Williamsben a jó játékost.

3/94 Michael Wilson, WR, Stanford

Én eléggé bírtam Wilsont a draft előtt (ami nyilván nem változott az elmúlt pár napban). A nagy probléma vele a sérülései, hiszen két év alatt mindössze 10 meccsen tudott pályára lépni. Emellé limitált atléta is, plusz a karjai sem elég hosszúak, tehát egyértelműen vannak limitációi és sosem lesz egy elit játékos.

A nem túl kellemes felvezető után elmondom, miért is bírom. Az elsődleges oka, hogy rendkívül fejlett release-ei vannak, gyönyörűen indul el a vonalról, amivel a press coverage-et könnyedén megveri és gyorsan tisztára játssza magát. Sok magasan draftolt elkapónak is gondja akad a press coverage-dzsel a profik közt, hiszen nincs tapasztalatuk ellene és nem fejlettek a release-eik – na Wilsonnak ezzel nem lesz gondja. Emellett jól futja az útvonalakat is, nagyon jók a bevágási.

Szerintem egy elég jó possession elkapó lehet, akire rá lehet dobni a harmadik kísérleteket és mozgatja a láncokat. Már amennyiben egészséges tud maradni persze.

Fun fact: barátnője válogatott labdarúgó, és a profi liga MVP-je is volt. 

4/122 Jon Gaines, G, UCLA

A támadófal széle már kész volt az első kör után, de belül még mindig nagy lyukak tátongtak. Ennek orvoslására érkezett Gaines, és okosan is csinálja a csapat, hogy a támadófalat igyekszik felépíteni. Ha csak egy mutatót akarunk nézni a Combine-ról, ami jól jósol a profik közé, akkor a támadófalembereknél a short shuttle-t kell nézni, ugyanis aki itt top eredményt ér el, az szinte garantált kezdő lesz a ligában. Gaines pedig beverekedte magát a szűk elitbe ebben a számban, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha hamar kezdő lesz harmadik naposként.

A jó short shuttle-ből következtethetünk arra (helyesen), hogy nagyon jól mozog, jól tudja tükrözni a védőfalemberek mozgását, így elsősorban pass protectionben számít jónak. Futásblokkolásban vannak hiányosságai, de egy 4. körös guardtól ez azért belefér. Én hiszek az ilyen dolgokban, hogy egy bizonyos dolog elég jól projektál a profik közé, úgyhogy szerintem Gaines is megüt majd egy kezdő szintet, ráadásul nincs is tele komoly vetélytársakkal a roster.

Fun fact, hogy nagyon intelligens, hiszen az Ivy League iskolái is próbálták megszerezni annak idején, és három év alatt le is diplomázott a UCLA-n.

5/168 Owen Pappoe, LB, Auburn

Az 5-6. körösök közül még Pappoe-t akartam kiemelni, aki egy alulméretezett, de rendkívül atletikus linebacker. A 40 yardja a felső 2 százalékba, az ugrásai a felső 10 százalékba tartoztak a Combine-on (ellenben a magasság-súly kombója az alsó 13 százalékba). A speciális egységben azonnal helye lesz, de szerintem a védelemben is játszhat újoncként, Kyzir White-ot a gyenge oldali linebacker poszton nem érzem kijátszhatatlannak a számára. Az ösztönei mondjuk nem annyira jók és kicsit lassan reagál, ez igazából a nagy probléma vele, és ezért csak ötödik körös.

5/139 Clayton Tune, QB, Houston
6/180 Kei’Trel Clark, CB, Louisville
6/213 Dante Stills, DT, West Virginia

Tune egy jó karú, egész atletikus irányító, de a nyomást nagyon rosszul kezeli, pánikol és nem áll vissza a dobómozdulatba. Emellett folyton a nagy játékot keresi, ami inkább kárára válik és kihagy jó közepes lehetőségeket. Sokat bámulja az elkapóit és nincs is sok anticipation a játékában. Nagyon sok irányító ment ki a drafton, meglepően sokan ruháztak be a harmadik napon, a Cardinals is felült erre a vonatra, pedig nem igazán volt rá szükség így, hogy ennyire felnyomták az árukat. Ráadásul egy ennyire lyukakkal teli rosteren eléggé pocsékolásnak érzem ezt a picket.

Ellenben Clark kiválasztása már sokkal jobb a hatodik körben. Kicsi, vékony, nagyon rövid karokkal, de ő valószínűleg tényleg bemegy a slotba Williamsszel ellentétben. A nagy slot elkapókkal mondjuk bajban lesz, de a kisebbekkel felveszi a versenyt atletikusságban és irányváltásokban. Jó a hozzáállása, keménysége is, hogy megállja a helyét a slotban, ami szintén üresen tátongott a draft előtt. Tapasztalata mondjuk kevés van a slotban, szóval várhatóan kell egy kis idő neki, de addig is a speciális egységben hasznos lesz.

A legvégére pedig végre jött a védőfal belsejébe is valaki, ahol a meglepetés kedvéért szintén nagy lyukak tátonganak. Nyilván nem egy hatodik körös újonc fogja ezeket betömni, de próbálkozni lehet. Stills nagyon atletikus (robbanékony, agilis, és övé volt az egyik legjobb 40 yard a DT-k közt idén), de mindeközben nagyon vékony a poszthoz és a karjai is elég rövidek. Édesapja egyébként 10 évet focizott a ligában, szóval vélhetően a hozzáállásával nem lesz probléma, ismeri a profi közeget.

Összegzés

A Cardinals abban a helyzetben volt a drafton, hogy nem kellett a hiányposztokkal törődnie, mert minden az volt. Tehát rámehettek a legjobb elérhető játékosokra a prémium posztokon. És pontosan ezt is tették az első két napon. Jött egy left tackle, egy pass rusher, egy cornerback és egy elkapó. Ez a négy legértékesebb poszt az irányító mögött. A harmadik napon is tetszetős volt a tevékenységük, egyedül a QB pick húzza le nálam az aznapi értékelést, amit kidobott cetlinek érzek.

Egy draft nyilván nem csinál nyarat, és gyakorlatilag az OT-n kívül továbbra sem tekinthető egyetlen poszt sem megoldottnak a csapatnál, de összességében egy elég jó draftot zárt a Cardinals. Maguk a választások is abszolút rendben vannak, a Texansszal (és a Titansszel) kötött csere pedig nálam a draft egyik legnagyobb nyertesének emeli a csapatot. Ennél jobban nem igazán sikerülhetett volna Monti Ossenfort general manager bemutatkozása.

Mindezzel együtt persze az 1/1-ért fog küzdeni a gárda 2023-ban, de kis szerencsével két top5-ös pickkel várják majd azt a draftot, ami már tényleg franchise fordító lehet.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!