Connect with us

Draft

Elkezdtük – Texans draft értékelő

Rengeteg tőkével és még több kérdéssel vágott neki a Houston Texans az idei börzének. Nem igazán lehetett sokat hallani a csapat terveiről és alaposan meg is leptek mindenkit. Ugyanis az első két lépésükkel világossá tették, hogy hivatalosan is megkezdték az építkezést.

1/2 QB, C.J. Stroud, Ohio State

Hetekig, hónapokig ment a ködösítés a Texans részéről, hogy mit fognak csinálni a második választási jogukkal és amikor már mindenki elhitte, hogy valóban kihagyják az irányító választást, akkor mégis C.J. Stroud érkezett hozzájuk. A későbbiekből kiderül, hogy nem csak ő tetszett nekik a class tetejéről, de feltehetőleg tulajdonosi nyomásra már nem tehették meg, hogy Davis Mills lesz a csapat elsőszámú embere.

Az Ohio State vezérét, C.J. Stroudot húzták ki, aki sokak szerint még Bryce Youngnál is egy magasabb padlójú játékos a mérete miatt, ugyanakkor csak egyetlen egyetemi meccsen mutatta meg, hogy képes kilépni a komfortzónájából. Nem húzom tovább a kvalitásainak leírását, mert itt már részletesen írtunk róla, de az biztos, hogy a teljesítménye leginkább azon fog múlni, hogy milyen rendszert tesznek alá. Az új támadókoordinátor Bobby Slowik érkezésével egy erősen Shanahan rendszerből merítő konstellációt várhatunk, ami mindenképpen jól állhat a fiatalnak.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy jó döntést hoztak, mert bár nem a class legjobbját választották, mégis egy olyan irányítóhoz jutottak, akinél magas az esély, hogy egy franchise arca lehet. Ezt pedig meg kell ragadni, még akkor is, ha “a jövő évi irányító class mindig jobb mint az aktuális”.

1/3 Edge, Will Anderson Jr., Alabama

A következő pickjük csak a kör közepe felé lett volna, azonban óriási meglepetésre nem egy irányítóhiányos csapat, hanem ők cseréltek a Cardinals helyére. Ennek az ára azonban hatalmas volt. Ugyanis az idei első és második körük mellé még a jövő évi első és harmadik körüket is oda kellett adni. Ez pedig azért lehet különösen fájdalmas, mert jövőre nagyon esélyes ismét csak egy top10-es pick a csapattól. Ráadásul a fogadóirodák oddsai szerint akár top3-as is lehet, amely esetben egy blue chip játékostól kellene elköszönniük.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Összeadva a feladott tőkét pedig bármilyen jó játékos is lesz Anderson, valószínűleg rossz döntést hoztak. Mert bár az Alabama pass rushere könnyen lehet egy korszakos tehetség a poszton, de talán olyan meghatározó nem lesz mint Nick Bosa vagy Myles Garrett, így pedig már nem elég ha helyette 2-3 jó játékossal erősödhettek volna. Anderson képességeiről itt írtunk, egy kicsit alulméretezett, de nagyon produktív játékos volt az egyetemen, aki rögtön a Texans védelmének vezére lehet.

2/62 C, Juice Scruggs, Penn State

A korábbi második körük tehát a Cardinalshoz vándorolt, de annyira megtetszett nekik valaki, hogy megszerezték az Eagles második kör végi választását. Ennek az áráért pedig odaadták a hatodik és a hetedik körös lehetőségüket is. Bár itt úgy gondolom, hogy maga az ellenérték már nem olyan fájdalmas, de a választás után mégis furcsán nézhetünk rájuk. A Penn State centere Juice Scruggs jött, akit sokan nem tartottak második napos tehetségnek sem.

A poszt maga nagyon is indokolható, mert a center a csapat egyik legnagyobb gyengepontja volt tavaly és az új karmester elé mégsem tehetnek egy gyenge láncszemet. Ellenben Scruggs inkonzisztens technikája és limitált testi ereje nem fogja boldoggá tenni Stroudot. Ugyanakkor egy intelligens játékos, aki jól választja a szögeket és akár guardba is mozgatható. A Texans támadófala a két szélen nagyon jól nézett ki, így a belső egységet kellett kicsit turbózni, de picit elhamarkodott húzásnak tűnik ez a pick.

3/69 WR, Nathaniel Dell, Houston

A következő játékos állítólag maga Stroud kérésére érkezett. Nathaniel Dell ugyanis az új QB egyik nagy haverja és mindenképp a Houston elkapójának akart dobálni. Dell az amúgy is kicsi, alacsony class legkisebb játékosa (mindössze 173 centi és 75 kiló) és emellé még csak ezt sem lehet mondani, hogy túlságosan gyors lenne. Egyetemi szinten gyorsan szeparálódott és sok mélységi játéknál volt üresen, de ezt a profik között nehezen fogja megtenni. Mindenesetre egy ilyen típusú játékos kellett a Texansba, főleg ha az irányító úgy érzi jó lehet a kémia.

Ettől függetlenül én nem látom, hogy ezekkel a testi adottságokkal, közepes atletikussággal Dell egy stabil kezdő is lehetne valaha. Mindenesetre egy slot elkapó lehet, aki tavaly nagyon sok elrontott szerelést harcolt ki, de a profik között határozottabb szerelésekkel fog találkozni.

4/109 EDGE Dylan Horton, TCU

A harmadik napon visszatértek a védelemhez és egy tapasztalt és több helyen bevehető játékos érkezett a védőfalba. Dylan Horton karrierjének az egyharmadát a guardokkal szemben töltötte, köszönhetően a TCU 3-3-5-ös védelmének, de passz szituációknál ki lehet tolni a tackle-ök szélső vállaihoz is. Nem a legrobbanékonyabb játékos (annak ellenére hogy korábban a secondaryben is feltűnt még fiatalként), inkább rotációs szerepkörben lehet hosszútávú kiegészítő, elég csekély upside-dal.

5/167 LB, Henry To’oTo’o, Alabama

A Texans nem tud mit kezdeni az Alabama fétisével, ugyanis megint érkezett hozzájuk egy játékos a neves egyetemről, ráadásul a tavalyi év után megint egy linebacker. To’oTo’o játékintelligenciája figyelemre méltó, Nick Saban a Crimson Tide legendás edzője nyilatkozta róla, hogy kevés olyan védőt látott, aki ilyen szinten tudja irányítani a körülötte lévőket. Temérdek tapasztalata van, ellenben kisebb mérete mellé átlag alatti atletikusság és nagyon lassú reakcióidő társul.

6/201 C, Jarrett Patterson, Notre Dame
6/205 WR, Xavier Hutchinson, Iowa State
7/248 S, Brandon Hill, Pittsburgh

A hatodik napon előbb ráduplázott a csapat a center majd pedig az elkapó posztra is. Jarrett Patterson kis túlzással előbb mehetett volna ki mint Juice Scruggs, de érték szempontjából ő mindenképpen jobb választás. Hasonlóan a második körös centerhez ő is sokoldalú, intelligens játékos, aki kicsit alulméretezett és több sérülése is volt.

Hutchinson viszont Dell ellentéte. Egy nagy darab possession típusú elkapó, aki testi erejét használja. Ellenben elég darabos a mozgása, rossz útvonalfutó és reakcióideje sem a legjobb. Egy red zone célpont lehet belőle, akire fel lehet dobni a labdát, de azt is nehéz látni, hogy sokat tudnak rajta fejleszteni.

Az utolsó töltéssel pedig egy kicsi, gyors defensive backet hoztak. Hill elsősorban returnöknél lehet hasznos játékos, mert emberezéshez kicsi, zónázáshoz pedig fejletlen egyelőre.

Hiányposztok a draft után

Azt sejtettük, hogy ez a Houston nem idén fog elkészülni, de legalább a franchise alapköveit lerakták. Ettől függetlenül elég sok a lyuk a rosteren. Legalábbis ami a minőséget illeti, mert jó munkásemberekből alaposan feltankolt a csapat. Támadóoldalon tulajdonképpen jól foltoztak, mert egy igazi elsőszámú elkapó hiányzik, de amúgy minden posztra van legalább kezdő szintű játékosuk. Egyedül a már említett center poszt lehet kérdőjeles, de ha a két érkezőből az egyikük egy átlagos szintet hoz, akkor ez a támadófal a liga legjobbjai között lehet.

A védelem viszont már problémásabb. Itt is vannak jó vagy ígéretes játékosaik, de igazi húzóember talán csak az idén draftolt Will Anderson vagy a tavaly draftolt Pitre, Stingley duó lehet, ha a potenciál kijön belőlük. Nem azt mondom, hogy a liga legrosszabb egysége lesznek, mert a fiatalokat jól kiegészíti a veterán jelenlét, de legjobb védelmek közé nem fognak tartozni. Még DeMeco Ryans zsenialítása is csak a középmezőny elejéhez lehet elég.

Összegzés

A Texans reményeik szerint megtalálta a jövő franchise irányítóját az idei drafton és véleményem szerint jó döntést hoztak, hogy nem halogatták a dolgokat. Utána viszont egy megmagyarázhatatlan kapkodássá vált a börze számukra, ahol értékes jövő évi tőkét vesztettek és viszonylag sokat reacheltek. Ahhoz képest mennyi eszközzel vágtak bele az építkezésbe nem gondolom, hogy igazán elégedettek lehetnek.

Értékelés: C+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!