Connect with us

Playbook

FK! Playbook – A 989 koncepció

Az idei nyáron tovább bővítjük a Playbookunk, és most egy olyan játékot installálunk, amivel jó nagyot lehet haladni egy dobásból. Egy igazi vertikális játék, a 989 koncepció következik. 

A 989 elméletben egy baromi egyszerű koncepció, és meccsfelvételeket elemezve is nagyon könnyen felismerhető. Egy Air Coryell koncepcióról van szó, így nem meglepő, hogy mélyre akarunk menni vele, és az sem, hogy az utóbbi évekből nagyon sok példát és variációt találunk erre Bruce Arians támadósorában, akinek a playbookjában konkrétan ez az első passzjáték.

Mivel egy izolációs játékról van szó, ahol szükség van arra, hogy az elkapók egy az egyben megverjék a cornerbackeket, így leginkább olyan támadósoroknál működik jól ez a koncepció, ahol nagyon jó az elkapósor. Így volt ez egyébként a Buccaneersnél is az elmúlt időben Mike Evansszel, Chris Godwinnal és a mély útvonalakon nagyon jól használható Scotty Millerrel, de ugyanezen oknál fogva sokat használja a 989-et a Bengals is, ahol a Ja’Marr Chase, Tee Higgins, Tyler Boyd trió talán a legjobb a ligában és mintha csak erre a koncepcióra találták volna ki őket.

Na de nézzük hogyan is épül ez fel.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A 989 koncepció útvonalai

A 989 egy három útvonalas koncepció, és ha valaki látott már klasszikus útvonalfát, ahol az egyes route-ok be vannak számozva, akkor hamar kitalálja, hogy mi ez a három útvonal ebben az esetben.

9 = Go
8 = Post
9 = Go

És meg is vagyunk.

A szélső elkapók a pálya két szélén lévő mély zónákat támadják, a slot / tight end pedig a pálya közepén nyújt szintén egy mély opciót.

A két szélső elkapó tehát megindul egyenesen és fut, mint a zerge. A feladatuk az, hogy sebességből megverjék az emberüket és mély opciót nyújtsanak az irányítónak. A playbookokban általában szokták jelezni, hogy milyen release-t kell végrehajtaniuk az elkapóknak, itt viszont (klasszikus esetben) ez nincs meghatározva, csak annyi, hogy a legjobb fegyverüket vegyék elő és mindegy hogyan, csak verjék meg a CB-t, ha press coverage-et alkalmaz. Általában külső release-ről van egyébként szó, hiszen így könnyebb a szélen nyargalni előre.

A slot elkapó, vagy formációtól függően mondjuk egy tight end pedig egy post útvonalat fut, tehát megindul egyenesen előre, majd mélyen bevág nagyjából 45 fokos szögben a pálya közepe felé. Mindjárt kitérünk rá bővebben, de a védelem felállásától függően ez átalakulhat egy Dig útvonallá is, ahol nem 45 fokos szögben fordul be a támadó, hanem 90 fokosban. Ha előre ez a terv, akkor az egyébként egy 969 játék, de ez a profik közt túlnyomó többségben egybe van vonva és a slot elkapónak egy választása van a védelem felállásától függően.

989 koncepció

via Rich Madrid

Protekció

A 989 koncepció a legtöbb coverage ellen működőképes, már amennyiben az elkapóink tudnak nyerni egy-az-egyben. A kérdés inkább a protekcióval van, hiszen vertikális passzjáték révén sok időt kell adni az irányítónak, amíg a WR-ek mélyen nyerni tudnak és a QB el tudja indítani a labdát. A falnak tehát sokáig ki kell tartania, ami nem egyszerű az NFL-ben, tekintve hogy általában a védőfalak vannak tehetségfölényben, és ha elég idejük van, valaki nyerni fog.

Épp ezért érdemes benn tartani a futót és/vagy a tight endet a protectionben. Ez ugyan csökkenti az elkapni tudó játékosok számát a pályán, így limitálja a QB opcióit, ami alapesetben nem egy jó ötlet, hiszen így jóval több védő lesz coverage-ben, mint elkapni tudó játékos, de ebben az esetben hasznos tud lenni.

Azt lehet még csinálni, amit sokszor alkalmaznak is a támadókoordinátorok, hogy a futót és a tight endet is elküldik chip blokkolni, azaz a snap után az edge rushereket meglökik, kizökkentik, így lelassítják őket, majd utána mennek el checkdown útvonalra. Ez egyébként a játék időzítésében is segít, hiszen mire kiérnek az útvonalra, addig már nagyjából ki is alakul a játék mélyen, és ha ott nem lesz senki üresen, akkor az RB/TE kaphatja a labdát. Általában a flatbe mennek a chip blokk után a checkdown opciók, de persze erre ki lehet találni egyéb variációkat is.

Szintén segíti a protekciót, ha play actiont alkalmaznak a támadók, hiszen ez is lelassítja a pass rush-t. Ez egyébként egy elég gyakori eleme a 989 koncepciónak.

A slot elkapó feladata a védelem felállásától függően

Ugyebár a klasszikus 989 koncepcióban a belső elkapó (nevezzük most slotnak) egy post útvonalat fut. Ez nagyon jól működik két mély safetys felállások (cover 2, cover 4) ellen, hiszen épp a kettejük közti üres területet támadja. Azonban egyáltalán nem működik single high safetys felállások (cover 1, cover 3) ellen, hiszen ott meg épp belefutna a hátul álló safetybe és biztosan nem lenne üresen.

Épp ezért beépítettek egy opciót az ő útvonalába. Ha két mély safetyt használ a védelem, akkor értelemszerűen marad minden a régiben. Ha viszont egyetlen mély safety van középen, akkor a postból lesz egy Dig, vagy más néven Basic útvonal, ami azt jelenti, hogy 10-12 yard után 90 fokban bevág középre a támadó. Így gyakorlatilag átvág keresztbe a safety előtt, tehát üresen tud lenni átérve a pálya másik felébe.

Sőt, egy harmadik opciót is be lehet építeni, méghozzá Tampa2 védekezés esetén. Itt ugyebár két mély safety van, de a Mike linebacker hátralép a két safety közé, így ellehetetlenítené a post útvonalat, és ő könnyebben fel tudna lépni a Digre is. Úgyhogy a harmadik opciója a slot elkapónak az, hogy futja a post útvonalat, majd a Mike linebacker előtt még visszafordul az irányító felé és megáll, így várja a labdát.

Íme egy lap Bruce Arians playbookjából (via Pewter Report), ahol jól ki van emelve a slot elkapó (F) három opciója:

Az irányító olvasása MOFO védelem esetén

Ha MOFO a védelem felállása, tehát a pálya közepe üres, tehát két mély safety van, akkor az irányító a slot elkapót nézi először. Nem véletlen, hiszen a coverage-től függően akár teljesen légüres térbe is kerülhet a belső elkapónk, aki épp a két safety közötti területre robban be egy irányváltással a post útvonalában. Persze simán lehet, hogy emberezéssel leveszik, vagy olyan szabályok vannak a védelemben, amivel az egyik safety jól lép fel rá és veszi ki a játékból, akkor jön a második olvasás.

Ez pedig az egyik szélső elkapó. A matchup alapján érdemes a QB-nak előre gondolkodnia, hogy melyik oldalra tekint először, hiszen mindkettőt nem tudja hatékonyan megnézni magának. Ez viszont egy elég nehéz dobás két mély safety esetén, talán a legnehezebb a fociban, az úgynevezett hole shot. Hiszen be kell dobni a szélső CB mögé a labdát, de mindezt úgy, hogy az adott oldali safety ne tudjon kiérni a szélre. Ez egy nagyon kicsi ablak, tehát nincs sok hibázási lehetősége az irányítónak.

Ha egyik mély útvonal sincs üresen, akkor pedig jöhet az egyik checkdown opció a futónak vagy a tight endnek.

Az irányító olvasása MOFC védelem esetén

Ha egy mély safetyt alkalmaz a védelem, akkor akár emberezés, akár zónázás van, az irányító első olvasása az egyik szélső elkapója lesz. Az egész koncepció egyébként erre van kitalálva, ezt szeretné megjátszatni a támadókoordinátor. Az irányítónak érdemes a matchupot megnéznie a snap előtt, tehát ha a domináns elkapója egy gyenge CB ellen áll fel, akkor nyilván felé néz először és nem a túloldalra. Single high safety esetén egy jó mély szélső passzra nem igazán van esélye kiérnie a safetynek, de a biztonság kedvéért a labda elindítása előtt érdemes őt a helyén tartani azzal, hogy nem bámuljuk a célbavenni kívánt elkapónkat.

Ha a kinézett szélső elkapónk nem tudna nyerni, akkor ha elég gyorsan realizáljuk ezt, akkor még átnézhetünk a túloldalra, de alapvetően a slot elkapóra megyünk második olvasásként. Ha jól olvasta a védelmet, akkor nem postot futott, hanem Diget, és reméljük, hogy a safety nem váltott fel rá agresszíven, vagy a középső zónákban nem veszett el a játékosunk, így neki tudjuk dobni a labdát.

Ha ő sincs üresen, akkor marad a checkdown.

A 989 koncepció variációi

Na és akkor nézzünk meg pár variációt a játékra. Arians playbookjában két klasszikus extra változata van a 989-nek.

Az egyik a Bench, ahol a két külső elkapó go útvonal helyett mély outot fut, illetve safety rotáció esetén ezekből corner útvonal alakulhat ki. Így néz ki felrajzolva (szintén a Pewter Report jóvoltából):

A 989-et értelemszerűen a vörös zónában nem lehet játszatni, azonban a Benchet már igen, hiszen az elkapók például épp a gólvonalnál vágnak kifelé, amiből TD-t lehet szerezni. Ezt a Bengals is előszeretettel alkalmazza a red zone-ban – ezt 585 koncepciónak is hívhatjuk, ha akarjuk.

A másik variáció pedig a Cab nevet viseli, ahol a külső elkapók nem go, hanem mély comeback útvonalat futnak. Ideális esetben el tudják hitetni a mély útvonalat, és a visszafordulásukkal jól le tudják rázni a cornereket magukról.

Ezen kívül lehet a formációkkal is játszani. Arians Bench játékánál is láthattuk, hogy lehet a fal melletti Bunch formationből is futtatni a koncepciót, pedig ugyebár ott az egyik oldalon nincs is igazi szélső elkapó. De össze is lehet húzni a pályát a snap előtt, hogy ne legyen a szélen a számokon kívül elkapó, ami a védelmet is belülre összepontosítja, így megnyílhatnak területek a szélen. A Bengalsnál például egy out-n-up útvonallal oldották meg ilyen formációból a koncepciót, amivel TD-t is szereztek a Ravens ellen:

De lehet akár empty formációt is használni, és ezt meg lehet fejelni azzal, hogy az egyik oldalon nem a szélső WR, hanem a slot futja a mély szélső útvonalat:

Ez a felrajzolt variáció pedig jó átvezetés a cikk végére, ahol a checkdown opciókról akartam még beszélni. Ez a fenti Panthers példa talán a “legextrémebb” eddig látott play checkdown opciókat tekintve, hiszen itt az egyik egy hitch a szélen, a másik pedig egy shallow cross.

Általában azért az a jellemzőbb, hogy a flatbe mennek ki a checkdownok, vagy opciójuk van középen leülni. Ezt is indíthatják a backfieldről futóként és fullbackként, a fal széléről tight endként, a slotból vagy akár a bunchból is.

A legklasszikusabb megoldás pedig ez, futó és tight end chip blokkol, majd kimegy a flatbe. Ezt persze lehet under center formációból is csinálni, egy futós, két futós, futó+tight endes, két tight endes variációból, értelemszerűen sokféleképp fel lehet ezt rajzolni kiegészítésképp a 989-hez.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!