Connect with us

Beharangozó

5 matchup, amire érdemes figyelni a Giants @ 49ers csütörtök esti rangadón

Nincs idő sokáig elmélkedni a második játékhét eseményein, hiszen már kezdődik is a harmadik kör, a fordulót a Giants és a 49ers összecsapása nyitja meg. A New York-iak a Cardinals elleni feltámadással életben tartották reményeiket az idei szezonra, míg a San Francisco ha nehezen is, de igazolta a papírformát a Rams ellen. A fogadóirodák szerint 10 pontos favorit a hazai gárda, a semleges nézők bizonyára egy szorosabb csatában reménykednek. Ebben a cikkben kiemelünk 5 matchupot, ami meghatározhatja a csütörtök esti rangadó kimenetelét.

Giants támadófal vs. 49ers védőfal

A New York Giants támadófala az első héten a Cowboys ellen 31 nyomást engedett, amiből a jobb oldali tackle Evan Neal 11-et, míg a guard Mark Glowinski 10-et vállalt. Sokat nem javult a helyzet a második fordulóban sem, hiszen a Cardinals nem éppen világverő pass rush szekciója háromszor is földre vitte Daniel Jones irányítót. A Giants támadófal legjobb játékosának, Andrew Thomasnak rakoncátlankodik a combhajlítója, ezért ismét nem tud pályára lépni és Joshua Ezeudu helyettesítheti. Mindez azért probléma, mert az egység azzal a San Francisco védőfallal fog farkasszemet nézni, amelyikkel még az eredeti kezdőötösnek is meggyűlne a baja, hát még így.

Ugyanis jelenlegi felállásukban a fal széle és belseje is óriási problémának tűnik. Mark Glowinski teljesítménye annyira vállalhatatlan volt az első fordulóban, hogy a Cardinals ellen már a 2022-es ötödik körös Marcus McKethan lépett pályára guard poszton. Evan Neal eddig egyértelműen bustnak néz ki, pass protectionben nagyon gyenge, ráadásul hajlamos kulcsszituációkban büntetéseket összeszedni. A másik guard, Ben Bredeson agyrázkódást szenvedett, így valószínűleg nem tud pályára lépni és újra Glowinski lehet a kezdő. Szegény embert az ág is húzza…

Az újonc John Michael Schmitz eddig erősen közepes teljesítményt nyújt, 4 engedett nyomás és 1 engedett sack szerepel a statisztikai lőlapján. Nagyon kemény feladat vár rá Javon Hargrave és Arik Armstead ellen, előbbi már 8 nyomásnál jár. Nick Bosa ugyan sacket még nem szerzett, de a folyamatos duplázások ellenére már 9 alkalommal helyezte nyomás alá az ellenfél irányítóit. Kitüntetett figyelmet kap az ellenfelektől, amiből a fal túloldalán a másodéves Drake Jackson profitál, hiszen már 3 sacket is szerzett.

Két mérkőzés alapján a bal oldali tackle pozícióba beugró Joshua Ezeudu a Giants támadófal legstabilabb pontja, de hát egy fecske nem csinál nyarat. A Giants vélhetően szeretné majd a futójátékkal levenni a terhet a támadófalemberekről. Saquon Barkley azonban sérülés miatt nem tudja vállalni a játékot, így erősen kérdéses, hogy mennyire tudnak a földön sikeresek lenni Matt Breida vezetésével. A 49ers védelme az első két meccsen átlagban csak 65 yardot engedett futójátékokból, ami top3-as mutató a ligában. Nehéz elképzelni, hogy egy ennyire felforgatott fallal működjön a futás vagy a pass protection, így Daniel Jones rendkívül nehéz este elé néz.

Daniel Jones futásai vs. Fred Warner

Jones a tavalyi szezonban sikerességi rátában, EPA per kísérlet alapon, valamint yard per passzkísérlet alapon is átlag alatti számokat produkált. Sokkal hatékonyabb volt a játéka, amikor megiramodott a labdával, a direkt irányító futásokat leszámítva 7,9 yardot átlagolt futásonként (via Warren Sharp). Feltehetően Brian Daboll vezetőedző és Mike Kafka támadókoordinátor is ráeszméltek arra a Cardinals elleni összecsapás szünetében, hogy Jones megiramodásai megadhatják a szikrát a támadósornak. Így is történt, Jones a második félidőben 58 yardot és 1 TD-t szerzett a földön, az offense pedig 5 drive alatt 31 pontot pakolt fel a táblára.

A Giants irányítójának nehéz lesz megismételnie a múlt heti teljesítményét, hiszen nincs még egy olyan kiváló döntéshozatali képességgel, valamint magas futball IQ-val rendelkező atletikus linebacker a ligában, mint Fred Warner. A védelem vezére szokásához híven a pálya minden négyzetcentiméterét bejátssza. A Rams ellen 11 szerelést, 2 stopot és 1 sacket jegyezhettünk fel a neve mellé. Dabollnak és Kafkának a kedvezőtlen matchup ellenére etetniük kell Jonest a labdával, mert már tavaly is látszott, hogy a QB futás a támadósor egyik legveszélyesebb fegyvere.

Külön rovatot nem akartam neki szentelni, de nem túl kedvező előjel az sem, hogy Daniel Jones a karrierje során 1-10-es mérleget tud felmutatni a primetime mérkőzéseken. A fogadóknak fontos információ lehet még, hogy a Giants átlagosan 12,4 pontos vereséget szokott szenvedni a főműsoridős meccseken Jones irányításával.

Jalin Hyatt/Darren Waller vs. 49ers secondary

Már a szezon előtt lehetett sejteni, hogy a Giants elkapószobájában nincs egyértelmű elsőszámú opció, és a szezon első hat negyedében nem is igazán tudott egyik célpont sem kiemelkedni a tömegből. A Cardinals ellen végül a tight end Darren Waller kapta a legtöbb targetet (8), viszont a legtöbb elkapott yardot a harmadik körös újonc, Jalin Hyatt szállította (89 yard). Hyatt sebessége képes lehet megnyitni a pálya középső területeit, így Wallernek több helye lehetne a linebackerek és a safetyk vonala között károkat okozni.

Saquon Barkley-nak a passzjátékban is nagy szerepe volt idáig, így az ő kiesésével Waller és Hyatt előtérbe helyezése feltétlenül szükséges lehet, hogy működőképes legyen a támadósor. A szezon előtt a szakértők a secondaryt tartották a Niners védelem legsebezhetőbb pontjának. Ez meg is mutatkozott a második fordulóban, hiszen Matthew Stafford két és fél negyeden keresztül nyomás nélkül játszhatott és teljesen szétszedte a 49ers passzvédekezését. Aggodalomra adhat okot, hogy Ambry Thomas és Deommodore Lenoir is megsérült a Rams elleni találkozón, ugyanakkor vissza tudtak térni a pályára. Amennyiben a két corner nem tudná vállalni a játékot, akkor lehetne keresnivalója az Óriásoknak a passzjátékban.

Christian McCaffrey vs. Giants futás elleni védekezés

A labda túloldalán a matchupok szintén inkább a San Franciscónak kedveznek, a legnagyobb problémát a 49ers futójátéka okozhatja a vendégeknek. A Giants védelme 151 futott yardot engedett a hétvégén a Cardinalsnak, rengeteg elhibázott szerelést láthattunk a védőktől. Dexter Larence továbbra is elit szinten játszik, viszont Leonard Williams eléggé lassan kezdte a szezont, a cserék pedig nettó emberhátrányt jelentettek, ha pályára léptek. Az új igazolás, Bobby Okereke linebacker nem játszik rosszul, de társa, Micah McFadden nagyon szenved eddig, már 4 missed tackle szerepel a neve mellett.

A 49ers futója, Christian McCaffrey két 100+ futott yardos meccsel nyitotta meg a szezont, teljesítményével bejelentkezett az Év Támadójátékosa Díjra. 6,4 yardos átlaggal fut, már 6 explozív futása van, és az alábbi statisztika remekül szemlélteti, hogy mekkora hozzáadott értéke van a támadósorhoz.

Wink Martindale védőkoordinátornak mindenképpen ki kell találnia valamit a 49ers futójátéka ellen. Ha nem javul nagyot az egység teljesítménye, akkor Kyle Shanahan a kreatív játékhívásaival könyörtelenül ki fogja használni a védelem gyenge pontjait.

Brandon Aiyuk/ Deebo Samuel vs. Giants passzvédekezés

A 49ers elkapóduója a legszűkebb elitbe tartozik, velük szemben kellene helytállnia a Giants cornereknek, ami nem lesz könnyű feladat. Aiyuk az első fordulóban a Steelers ellen karriernapot tartott, 8 elkapásból 129 yardot és 2 TD-t szerzett. Samuel pedig egy csendesebb mérkőzés után a Rams ellen ismét megtöltötte a statisztikai lapokat: 101 scrimmage yarddal és 1 touchdownnal járult hozzá csapata győzelméhez.

A Giants egyik szélső cornerbackje, Tre Hawkins még tűrhetően teljesít, viszont Adoree Jackson és az újonc Deonte Banks a liga legrosszabb cornerei között vannak két forduló után. Ketten együtt már 13 elkapást engedélyeztek, ráadásul Jackson irányába majdnem 100-as passer ratinggel passzoltak eddig az ellenfelek irányítói. A Giants védelme se sacket, se labdát nem szerzett még idén, és tavaly is akkor voltak a legnagyobb gondok a passzvédekezéssel, amikor a védőfal nem tudott nyomást gyakorolni. Kayvon Thibodeaux eddig láthatatlan, Azeez Ojulari sérült, a külső passzsiettetés egyáltalán nem működik. Egyedül a fal belsejében játszó Dexter Lawrence-re számíthatnak.

Brock Purdy tavaly a harmadik legjobb irányító volt EPA per kísérlet alapon, amikor nem volt rajta nyomás. Nem sok jóra számíthat a Giants, amennyiben nem tudja megzavarni a 49ers irányítójának ritmusát.

Tippek

A szerkesztőségből mindenki a San Francisco győzelmét várja. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy az alapszakaszban Purdy irányításával még nem kapott ki a csapat és mérkőzésenként 32,3 pontot átlagol az offense. Személy szerint elképzelhetőnek tartom, hogy egy sima 49ers előny alakul ki a mérkőzésen, de a végén a Giants mégis a 10 pontos spreaden belülre csökkenti a különbséget. Ennél többet azonban nem látok bennük.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x