Connect with us

Playbook

Ilyen az, ha a támadóguruk megkapják a svájci bicskáikat

A forduló legjobb mérkőzését hozta a Packers vendégjátéka a Chiefs otthonában, ahol egy nagyon fordulatos, látványos mérkőzésen kerekedett felül a vendég gárda, elsősorban annak köszönhetően, hogy jól használta Aaron Jonest, aki valódi mismatch volt a hazai védelem számára. Ez pedig csak azért nem döntötte el gyorsabban a mérkőzés, mert Andy Reid is jól használta a svájci bicskáit.

A mérkőzésen elejét nagyon jól kezdte a Packers, de aztán 17 megválaszolatlan ponttal jelentkezett a Chiefs. Mindkét gárdában megvillantak a playmakerek, ez pedig elsősorban annak volt köszönhető, hogy a két támadómágus, Matt LaFleur és Andy Reid gyönyörűen felrajzolt játékokkal lepte meg az ellenfelet.

Aaron Jones végül 226 scrimmage yarddal és 2 touchdownnal zárt, amelyből 159 yard elkapott volt. Összesen nyolcszor vette célba Rodgers a mérkőzésen, ebből pedig hét labdát is elkapott, és elkapásonként átlagban 22.7 yardra volt képes. Jones sérülései miatt csak az idei évtől teljes értékű tagja az offense-nek, de LaFleur rendszerében gyorsan kulcsfontosságú taggá tudott válni.

LaFleur egyrészt szereti elkapó posztra felállítani Jonest (és Williams is sokat vesz részt az elkapójátékokban), akire így valószínűleg egy lassabb linebacker jut, az így kialakult mismatcheket pedig már láttuk korábban is, de a Chiefs ellen volt a leglátványosabb. Mindkét Packers futó kiemelkedő idén, a ProFootballFocus adatai szerint Williams a felé szálló labdák 89%-át elkapja, ezekből pedig 113 yardot és 3 touhdownt szállított. Jones pedig a labdák 82.4%-át kapta el és 361 yardot szorgoskodott össze.

Ebben a játékban látszik, ahogy Rodgers kiküldi Jonest szélre, mert látja, hogy a két Chiefs safety nagyon felhúzódik, egy Chiefs védő sincs messzebb 10 yardnál a line of scrimmage-től, így a mély útvonalakra nincs hátsó fedezék. Jones ki is megy szélre, vele pedig egy linebacker, Anthony Hitchens tart. Hitchens egész évben küszköd, coverage-ben gyenge, nem a leggyorsabb játékos, ráadásul kisebb sérülésekkel is bajlódik.

Jones egy pillanatra befele vág, ami pont elég volt ahhoz, hogy Hitchens teljesen elveszítse az egyensúlyát és rendesen lemaradjon. Jones akkora sebességfölényben van, hogy akkor tudná csak ledolgozni a hátrányát, ha Rodgers aluldobná emberét, de a rutinos QB nem teszi meg ezt a szívességet. Tökéletes labdával találja meg futóját, aki a TD-t elügyetlenkedi, de így is nagy az előrehaladás.

 

[gap height=”10″]

Még ennél is nagyobb játékot csinálnak meg az utolsó negyedben. Ekkor Jones először szélre megy ki, de a snap előtt bemozog a slotban felálló Graham mellé. Embere nagyon távol áll fel tőle és valószínűleg az első negyedes TD miatt a külső vállánál helyezkedik el, hogy arra Jones ne verje meg.

A játék azonban egy screen és megint csak tökéletes munkát végez a Packers támadósor. Amikor Jones megkapja a labdát, Graham már Jones emberét blokkolja, mert Graham emberét átengedi a támadófal tagoknak, akik elkezdenek kirajzani.

Jones előtt így a két kizárt védő mellett befele van terület és mivel a két támadófalember is felér a második szintre, még a besegíteni igyekvő safetyt is meg tudják blokkolni. Jones pedig sebességből megoldja a többit.

[gap height=”10″]

Packersnek azonban nem ez az egyetlen trükkje a futóival. Az új edzői csapat nem rest a két futót egyszerre a pályán tartani és az ebből fakadó előnyöket a csapata javára fordítani. Az elmúlt két fordulóban például a támadósnapek legalább 6%-ában fenn volt egyszerre mindkét futó. Erre is láthatunk példát a Chiefs ellen.

A Chiefs négy yardosáról indul a play és mindkét futó fenn a pályán. Williams az irányító mellett, Jones pedig átmozog a bal oldalra a snap előtt. Ezzel egyrészt a linebacker és defensive line sort akarja kicsit elmozgatni, ami csak részben sikerül, mert a linebackerek alig mozdulnak, egy fél lépést tesznek meg az irányába (ami azért nem elhanyagolható ebben az esetben), másrészt így lendületből tud érkezni. Pár másodpercig megpróbálja zavarni kézjelével a védelmet, de rögtön megindul a pálya felső részére, a snap pedig menetrendszerűen érkezik.

A támadófal csodálatos munkát végez, elsöprik az egész defensive line-t, de különös a center, Corey Linsley végez jó munkát, aki egy pillanat alatt a második vonalban van és kiblokkolja az egyik linebackert. Közben Jamaal Williams is a játék irányába mozog és itt veszik hasznát annak, hogy ő van a pályán és nem egy fullback. Williams ugyanis running back gyorsasággal rendelkezik, így a pálya szélére tartó futáshoz is pillanatok alatt odaér, és az utolsó Chiefs védőt is el tudja takarítani az útból Jones előtt.

[gap height=”10″]

A mérkőzés csak azért nem dőlt el gyorsabban, mert Andy Reid is jól keverte a kártyákat a playmakereivel, akik szintén megcsináltak több nagy játékot is.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a liga egyik legnagyobb mismatche Gronkowski visszavonulásával Travis Kelce. Az elmúlt időben azonban nagy figyelmet kap, így kicsit el kell róla terelni a szempárokat (mi azért tartsuk rajta végig a szemünket). Reid ezt úgy oldotta meg ebben a játékban, hogy a snap előtt DeMarcus Robinson elindul párhuzamosan a line of scrimage-dzsel, amellyel elérik, hogy a pálya felső részén felálló cornerek lekövessék a mozgását és üresen hagyják a területet.

Ezzel egyidejűleg Matt Moore egy fake tosst mutat be Damien Williams irányába, aki pont az üresen hagyott felső részt támadná. A linebackerek az ő mozgását követik és horizontálisan megindulnak felé.

A játék elindulása után három másodperccel Kelce még csak nincs is útvonalon, hanem még nagyban blokkolja az emberét. Azonban váratlanul elengedi és az ekkor már teljesen összezavarodott és horizontálisan megmozgatott védelem nem figyel rá. Az eredmény pedig egy tükörsima 29 yardos TD. Azt még érdemes megjegyezni, hogy Moore szép nagy ívben dobta a labdát, hogy Kelce-nek legyen ideje korrigálni a mozgását és ez is kellett az átadás sikerességéhez.

 

[gap height=”10″]

A Chiefs második TD-je egy hosszú Hardman futás, ahol magán a pontszerzőn kívül megint Kelce az egyik főszereplő. Hardman a snap előtt elindul a pálya alsó része felé (miután pont az alsó részről mozgatta fel Kinget), de olyan sebességgel, hogy az embere (továbbra is King) már akkor jókora hátrányban van, mire Moore átadja neki a labdát.

Martinez nem tud elindulni kifelé, mert arra figyelt, hogy Damien Williams nehogy meginduljon a másik oldalra, és ugyanezért hezitált Preston Smith is.

Így a Packers védők a pálya alsó szegletében elvesztették az emberfölényüket. A két útban lévő védőre pedig két jól blokkoló játékos, Watkins, egy nagytestű WR, és Kelce jutott. Közülük Watkins jó 3-4 yardon keresztül nyomja befele az emberét, így a mögötte lopakodó védő nem tudja megkerülni.

 

[gap height=”10″]

Mikor végre sikerülne Hardman közelébe jutnia, akkor pedig megkapja Kelce-t, aki rögtön kiveszi a játékból. Ekkor Hardman már akkora sebességre gyorsult, hogy az oldalról repülő Kevin Kingnek esélyes sincs szerelni, és simán pörög le róla.

Végül egy rossz helyen vétett fumble okozta a különbséget a két csapat között, de a független nézők mindenképpen jól jártak két ilyen támadóguru és svájci bicskáik összecsapásával, mi pedig alig várjuk, hogy újra láthassuk a csapatokat.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!