Connect with us

Minden ami NFL

Az NFL legértéktelenebb posztjai

Bizonyára sokatok elgondolkozott már azon, hogy egyes posztokra miért ekkorák a fizetések, miért feccölnek bele annyi magas draftpicket, vagy szimplán a meccseket nézve látjuk, hogy egyes játékosok mennyi pluszt adnak hozzá egy csapat teljesítményéhez. Nincsenek nélkülözhetetlen pozíciók az NFL-ben, ám könnyen találni olyat, amit nagyon könnyen lehetne pótolni, a franchise-ok mégsem teszik ezt meg. Na ezek jelentik számomra az értéktelent, amikről lentebb olvashatsz!

A célom nem az, hogy lehúzzam a játékosokat, hanem rávilágítani arra, hogy mennyire túl van fújva jó pár dolog a ligában akár a sajtó, akár a szurkolók, akár a benne dolgozó szakemberek által. Lehetne okosabban is csinálni, és ezt nem azért mondom, mert én jobban értek hozzá, mint a general managerek, hanem szimplán statisztikai alapon bizonyítani lehet egyes döntések helytelenségét. Mivel egyre nagyobb teret nyer az analitika a játékon belül és kívül is, talán eljön az idő, amikor ezeket a helytelen döntéseket sikerül a minimumra csökkenteni, de ehhez jó pár begyöpösödött állásponton kellene változtatni, ugyanakkor a munkáját egy szakember sem akarja elveszteni a kockáztatás miatt.

A leggyakrabban előforduló hiba az, hogy olyan csapatok engedik meg maguknak azt a luxust, hogy ezen posztok játékosait fizetik meg, akiknek amúgy esélyük sincs Super Bowlt nyerni. Idén sem, és jelen állapotukban pár éven belül biztos nem. Sőt, akad olyan, ahol még egy normális alap sincs meg a sikerekhez, cserébe egy felesleges poszton van egy jó játékosa, vagy ami még rosszabb, egy rengeteg kereső átlagos játékosa. Az ilyen szerződések számomra teljesen érthetetlenek egy olyan sportágban, ahol a fizetési keret miatt addig nyújtózkodhatsz, ameddig a takaród ér, és nem egy GM zsugorítja ezt a takarót magának. Na de elég az off topikból, térjünk a tárgyra!

Rúgó

Nem akarok külön kitérni a long snapperre, a punterre, a gunnerre, meg a komplett special teamre, de ők sem bírnak túl nagy értékkel, mint ahogy a rúgók sem. Velük mégis azért foglalkoznék kiemelten, mert ellentmondást vélhettek felfedezni.

Történelmi mélységekben van ugyanis az értékesített rúgások száma az NFL-ben, ennek tükrében merész azt állítani, hogy a kicker nem fontos. De, a kicker fontos, viszont nincs akkora bőség jó rúgókból, hogy azt ne lehetne okosan megoldani. Vagy úgy is fogalmazhatnám, hogy ezen a poszton van Justin Tucker, és a többiek – ezzel össze is foglaltam nagyjából a gondolataimat a posztról. A Ravens kiválósága ugyanis az egyetlen olyan játékos a posztján, aki minden pénzt megér, érinthetetlen, legenda, stb, mert nem hibázik. Annyit.

Mindannyian tudjuk, hogy a rúgók élete nagyon mostoha tud lenni az NFL-ben, hiszen gyakran az utolsó másodpercekben kell megnyerniük csapatuk számára a meccset egy jól elhelyezett nyeséssel, ami ha nem sikerül, akkor keresztre feszítik a póznákon. Ez az egyik olyan berögzült gondolkodás, amit gyökerestül kellene kiirtani a fejekből. Dani szavait tudom csak idézni:

[quote]

Miért kellene a rúgóra kenni a vereséget egy last minute kihagyott mezőnygól miatt, mikor volt előtte 59 perc 57 másodperce a csapatnak arra, hogy nyerjen?

[/quote]

Maximálisan egyetértek. Persze, vannak nagyon jó ellenpéldák, mint mondjuk Adam Vinatieri, akin több meccset is bukott már idén a Colts, de a Titans is megszívta, amikor Cairo Santos képtelen volt betalálni a Bills ellen négy mezőnygól kísérletből, pedig most milyen sokat érne az az egy aprócska győzelem.

De ha el is fogadjuk, hogy a rúgó igenis számít, akkor is tudnak érthetetlen döntéseket hozni a general managerek. Mivel nincs 32 Tucker a ligában, szerintem fölösleges nagy erőket mozgósítani a tökéletes rúgó megtalálásába, és össze-vissza hosszabbítani azzal, aki három egymást követő meccsen sem hibáz egy kísérletet sem. Hogy bizonyítsam ezt, szimplán elővettem az idei statisztikai adatokat, és megnéztem ki a 8 legpontosabb rúgó 2019-ben (minimum meccsszámot tekintve).

 • Josh Lambo, Jaguars (28/29 FG, 16/17 XP)
 • Justin Tucker, Ravens (23/24 FG, 51/53 XP)
 • Mason Crosby, Packers (16/17 FG, 38/38 XP)
 • Chris Boswell, Steelers (27/29 FG, 26/26 XP)
 • Dan Bailey, Vikings (22/24 FG, 38/42 XP)
 • Jake Elliott, Eagles (19/21 FG, 29/31 XP)
 • Zane Gonzalez, Cardinals (28/31 FG, 28/29 XP)
 • Younghoe Koo, Falcons (17/19 FG, 11/12 XP)

Ebből a névsorból Tuckerről már volt szó, de lássuk ki még az ismertebb név. Crosby a 12. idényét tapossa Green Bayben, de sosem volt a liga legpontosabb rúgói között, inkább átlag feletti volt társaihoz képest. Mi a két játékosban a közös? Hogy a 10-es listáról csak ők azok, akik már több éve profik, és ugyanazon csapat rosterén voltak pályafutásuk során.

Miért emelem ezt ki? Mert számomra ez mutatja meg, hogy bárhonnan le tudsz akasztani egy kickert, és mivel nincs megbízható játékos a poszton Tuckeren kívül, így jobbára abban bízhatsz, hogy pont akkor lesz egy jobb periódusa a karrierjében, amikor a csapatod a Lombardiért hajt. Lambót a Chargers vágta ki, igen, az a Chargers, amely évek óta szenved a rúgókkal, és nem mondhatjuk, hogy jogtalanul szabadult meg a korábbi kapustól, hiszen a back-to-back 81%-os FG-értékesítés nem túl acélos. Azóta harmadik szezonját tölti Floridában, és sose ment 90% alá. Hektikusság, erről beszélek.

Hektikus rúgóból pedig Dunát lehet rekeszteni, mint ahogy a fenti névsor is mutatja. Boswellt és Elliottot gyakorlócsapatából kukázták, Bailey a Cowboysnak nem kellett, Gonzalez a Browns poklából talált menedéket Glendale-ben, a koreai csodagyerek pedig az egyik legnevetségesebb PK teljesítménnyel került lapátra Los Angelesből, hogy két év szünet után most a legjobb nyolcban emlegessük. A mai NFL-ben minden az időzítésen múlik, így fölösleges egy kickerre berendezkedni, amire például a Bears Cody Parkey-val való esete lehet az állatorvosi ló. Elliott nemrég kapott egy ötéves szerződéshosszabbítást az Eaglestől, de egyáltalán nem érne váratlanul, ha két éven belül távozna a Sasoktól az első gyengébb időszakot követően, ami milliós halott pénzeket okozna – hiszen könnyű lenne pótolni.

És ha már Elliott hosszabbítása, nézzük meg azokat a játékosokat, akik ebben a naptári évben kaptak új szerződést, és hogy mennyire hálálták meg a bizalmat:

 • Robbie Gould, 49ers, 4 év, $19 millió

Hosszas kálvária után csak sikerült a 49ersnek magához láncolnia a korábban franchise taget kapó rúgót, amivel a liga második legjobban fizetett kickerévé tette őt John Lynch az éves átlagot tekintve. Hogy egy 37 éves játékosnak jó ötlet volt-e egy ilyen szerződést adni, aminek több, mint a fele garantált ($10,5M), az már alapból egy érdekes kérdés lenne, de idén sem a sérülések, sem a pontossága nem az ő javára játszik. Persze ha belövi a meccset eldöntő mezőnygólt a Super Bowlon, a kutyát nem fogja érdekelni, de ez üzleten alapuló sportot nem lehet ennyivel elintézni.

 • Stephen Gostkowski, Patriots, 2 év, $8,5 millió

A 35 éves rúgó hosszú idő óta tartozik a Pats kötelékébe, és nem kívánták ezt megszakítani az idei szabadügynök-piacot követően sem. Ő a negyedik legjobb átlagfizetést kapta, pedig tavaly öt mezőnygólt is kihagyott az alapszakaszban, de az idei évét sem teheti ki az ablakba. Sérülés miatt csak négy találkozón állhatott Belichick rendelkezésére, amiken egy FG és négy XP is kimaradt általa. Talán hiba volt erőltetni ezt a hosszabbítást.

 • Harrison Butker, Chiefs, 5 év, $20,275 millió

A Panthers gyakorlócsapatából kihalászott Butkernek két szezon elég volt arra, hogy gazdaggá tegye őt a Chiefs, és az ERFA tender helyett egy ilyen volumenű kontraktust kapjon. Nem tökéletes, de ő is azért átlag feletti pontossággal bír, és 50-en belül elég nagy százalékkal vágja az Y közé a zsugát. Hogy ez megér-e majd’ 4 milliót évente, főleg egy olyan támadósorral, ami könnyen megoldhat negyedik kísérletes szituációkat, az egy másik kérdés – szerintem nem. Legalább a szerződést jól összerakta Brett Veach, de így is bőven annyi halott pénz maradna utána egy cut esetén, ami fedezné egy random kicker éves bérét.

 • Will Lutz, Saints, 5 év, $20,250 millió

Mind a szerződése, mind a teljesítménye kísértetiesen hajaz Butkerére, csak Lutznak nem akadály berúgni 57 vagy 58 yardról sem a labdát. Tucker mögött nem sok babér termett neki Baltimore-ban, de a Saints lecsapott a gyakorlócsapatban tengődő draftolatlan Lutzra. A szerződése alapján sosem fogja tudni a Saints idő előtt elküldeni minimum 1 milliós halott pénz nélkül, de az eddig látottak alapján erre talán nem is lesz szükségük.

 • Adam Vinatieri, Colts, 1 év, $3,875 millió

Fölösleges szaporítani a szót a nyilvánvalóra, a 46 éves ágyú végleg besült, és ez a szerződés kvázi életműdíj a számára.

 • Josh Lambo, Jaguars, 4 év, $15,5 millió

Három floridai szezonja alatt mindössze 3 mezőnygólt és 4 extrát hagyott ki, nála talán már beszélhetünk állandóságról, ehhez képest bőven áron alul sikerült kifizetni.

A szerencsésebb helyzet akkor van, ha csak a rúgód van irreálisan túlfizetve, hiszen ők a cap space 1-3%-át foglalják csak el. A továbbiakban azonban súlyosabb összegekkel is találkozhatunk majd.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!