Connect with us

Hír

Adrian Peterson: Úgy kellene értékelni a futókat, mint az irányítókat

A futók értéke állandó témát szolgáltat a szakértőknek, a szurkolóknak és a játékosoknak egyaránt. Most épp Adrian Peterson szólalt meg a kérdéskör kapcsán, mint érintett, és nyilván nem elégedett a helyzettel.

“Hogy őszinte legyek, ez tiszteletlenség. Komolyan. Úgy gondolom, hogy el fog jönni a változás. Frank Gore-ral megmutattuk, hogy hé, mi is értékesek vagyunk. Nekünk is lehet 10-14 éves karrierünk, úgyhogy értékeljetek úgy minket, mint az irányítókat!”

– mondta Peterson a TMZ-nek.

A realitás kérdés nélkül az, hogy a futók értéke közelében sincs az irányítókénak. És ez nem tiszteletlenség, egyszerűen ilyen a foci. Az irányítók sokkal, de sokkal többet tesznek hozzá a játékhoz, ehhez kétség sem férhet, ezt pedig a szerződésük is tükrözi. Nem is hozzájuk kellene mérnie magát Petersonnak, lehetne más posztokat keresni, amik kapcsán akár értelmes vitába is lehetne keveredni, de az irányító fixen nem ilyen.

AP már 35 éves, a 14. szezonját kezdi majd az NFL-ben. 2011-ben egyébként alaposan feltornázta a futófizetéseket, hiszen akkor egy hét évre szóló, $96 milliós szerződést írt alá a Vikingsszal. A fizetési sapka azóta 65 százalékkal emelkedett, a futók fizetése viszont kis túlzással megragadt azon a szinten, a csapatok más posztokba ölik a fizetési keret nagyobb százalékát. Ennek pedig oka van.

16 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
demonsss
demonsss
2020-06-29 11:09

szerintem arra gondolt , hogy fizessék meg úgy a futókat , mint az irányítókat . Elmondhatnák neki , hogy nem a kor a legfontosabb szempont az érték megállapításánál ( nyilván nem utolsó szempont) , hanem a játékra való hatása

Fetyke
Fetyke
2020-06-29 11:59

“Az irányítók sokkal, de sokkal többet tesznek hozzá a játékhoz, ehhez kétség sem férhet, ezt pedig a szerződésük is tükrözi. Nem is hozzájuk kellene mérnie magát Petersonnak…”
Általánosságban tökéletesen igazad van Dani! Csak pont Peterson az, akinek egész karrierje során alig akad olyan szezon, amikor az irányító többet tett hozzá nála a csapat támadójátékához. Így, ha magából indul ki (márpedig mindenki abból szokott), akkor könnyen érzi úgy, hogy a futó is van olyan fontos a csapatnak, mint az irányító. Pedig valóban nincs, csak ezt ő nem nagyon tapasztalhatta meg.
És leginkább pont a csapatainak a “sikeressége” mutatta meg, hogy mennyivel fontosabb egy jó irányító…

Tizenkettes
Tizenkettes
2020-06-29 12:25

Jó, amit Fetyke ír, valószínűleg az akasztja ki a futókat, hogy az irányítókat általánosítják, és onnantól, hogy megjelenik a nevük előtt a “QB”, máris egy magasabb szintről indul a fizetésük. Peterson sem arra gondolt – valószínűleg -, hogy annak idején egy Peyton Manning, Brady vagy Brees miért kap(ott) annyit, amennyit. Úgy gondolom, abból lehet elege sokaknak, hogy egy rakás középszer irányító dobálgat a ligában 15 milliós fizetés felett. Még a nulla Trubisky is hetes átlaggal bír, Bridgewater meg több mint 20-at kap átlagban, pedig ő sem egy nagy szám. De ide lehet venni Cousinst is, aki annyit még nem tett le az asztalra.
A foci logikája vagy jellegzetessége, hogy egy punter akkor sem fog sokat keresni, ha meccsenként 2-3 alkalommal is az 1 yardosra ragasztja az ellenfelet, míg egy QB-t egy átlag alatti teljesítmény esetén is honorálnak. Bizonyos dolgokban igaza van Petersonnak, ugyanakkor abba viszont nincs beleszólása, hogy egy passzorientálttá vált ligában melyik csapat mely posztot tartsa a (leg)fontosabbaknak. Ő logikusnak tartaná például, hogy a nem futó csapat Chiefs agyonfizessen egy futót, ha a támadójátékuk alfája és omegája a passzjáték? Mintha Petersonnak az általánosítás nem tetszene, miközben – kimondatlanul – ő is általánosít…

Kopi3.14
Kopi3.14
2020-06-29 13:18

“Nekünk is lehet 10-14 éves karrierünk, úgyhogy értékeljetek úgy minket, mint az irányítókat!”
Don Mulbach (LS)

ahanem
ahanem
Reply to  Kopi3.14
2020-06-29 17:09

meg a rúgókat is, ha már annyi pontot szereznek

Sestertius
Sestertius
2020-06-29 14:06

Newton is Qb.. épp most kapott egy vetmines fizut..

pritek
pritek
2020-06-29 14:29

Nem rég eszembe jutott, hogy milyen lenne, ha lenne egy GM aki arra menne rá, hogy 1 éves teljes garantált 15-20 milla körüli szerződéseket ad sztár futóknak. Kinek ne érné meg ennyiért egy 1700 yard körüli futó (persze nyilván a playbooknak is igazodnia kéne)? Annál többet meg egyik poszt egyik játékosától sem várhat el senki, hogy egészségesen, top teljesítménnyel a háta mögött kezdjen valaki egy szezont. Hogy utána megsérül, az benne van a pakliban…az ugyanúgy előfordulhat bárkivel.

ahanem
ahanem
2020-06-29 17:09

majd ha AP hívja be a playeket és esetleg néha passzol is, megfontolom.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  ahanem
2020-06-29 22:21

Ez nem biztos, hogy valid érv, hiszen Goff sem képes egy normális játékra McVay nélkül (néha még vele sem), aztán mégis elég jól meg van fizetve. Mondhattam volna persze több QB-t is, csak elsőre ő ugrott be…
A Vikinges idejében AP mindig volt olyan fontos – ha nem fontosabb – minta az aktuális QB a csapatban.
Szóval attól is függ, hogy milyen RB-t hasonlítunk milyen QB-hez.

ahanem
ahanem
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-06-29 23:13

ettől még tudja a playeket, kit mikor kell olvasni, kinek kéne szabadon lennie, érdemes-e áthívni a játékot, stb

Goff a csapat CEO-ja, AP meg egy 3 szinttel alatta lévő kétkezi munkás, aki lehet, hogy szigorúan véve több GDP-t lapátol, de fogalma sincs, hogy azt a környezetet, amiben ő is dolgozik, hogyan kell irányítani, szervezni, stb

néha nekem se tetszik, amit a főnökeim csinálnak (vagy még inkább nem csinálnak), meg akár az is elképzelhető, hogy én jobban csinálnám, de mivel nincs lehetőségem ezt bizonyítani, papírom meg nincs róla, ezért sose fogok az ő helyükbe kerülni

APnál ez annyiban kevesebb mondjuk Goffhoz képest, hogy róla szinte biztosan tudjuk, hogy nem tudná megdobni azokat a labdákat, amiket Goff NÉHA képes
Még azt hozzátenném, hogy a Rams GMe nem a legjobb munkát végzi, meg amikor megadták Goffnak ezt a pénzt, a SB el is vakította őket egy kicsit

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  ahanem
2020-06-29 23:30

Kicsit elkanyarodtál. AP nem azt mondta, hogy meg tudná vagy meg akarná csinálni, amit a QB, hanem azt, hogy a saját teljesítménye alapján neki is járna az a pénz (szerintem most nyilván nem, de a vikinges időkben más volt a helyzet). Erre pedig a versenyszférában is számtalan példa van, főleg sales vonalon, de bizonyos specialistáknál is.

ahanem
ahanem
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-06-29 23:53

Nemigazán, de ha nem sikerült gondolkodásra késztetni ezzel, akkor konkretizálom.
Melyiket egyszerűbb pótolni? Egy átlag munkást, vagy egy CEO-t? Előbbihez jóval nagyobb a merítés és alapjában véve kevesebb tudás kell hozzá, ha meg nem válik be, akkor jön a következő.

Értem én, hogy ő azt szeretné, ha a teljesítménye alapján fizetnék meg, de szabad piac van, ott pedig nem a teljesítmény az első, hanem az érték. Nyilván ha értékes lenne (és kevésbé pótolható, ami ugye megint csak érték, vagy mi), akkor meg lenne fizetve ugyanúgy, mint egy QB (lásd Aaron Donald, még csak nem is értékes a posztja, de mégis azzá tette).

Azon a bizonyos marketingesek, vagy specialisták (nevezzük őket vakoldali tacklenek és edge rushernek) megintcsak nehezebben pótolhatók, mint a kétkezi munkás, az pedig teljesen mindegy, hogy ez a kétkezi munkás a világon a legjobb a dolgában, ha mondjuk egy totál kezdő is képes elvégezi a 90%át annak a teljesítménynek, míg a specialista több évnyi betanulás után is csak a 70-75%át hozza a nyugdíjazott kollegája teljesítményének.

Remélem így érthetőbb az analógia, mert igen, lehet, hogy AP nagyon jó, meg a hátán cipelte a csapatot, de ha mondjuk lesérül, akkor a 4. körben draftolt futó is ugyanúgy hozza majdnem (legyünk megengedőbbek egy kicsit, 1760 futott és 125 elkapott yard helyett összehoz 1214 futott és 416 elkapott yardot) azt a teljesítményt, tehát kevesebb a hozzáadott értéke, hiába többszörös all-pro (ezt azt hiszem a PFF WAR statisztikája tudja, bár a formulájukat nem ismerem).

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  ahanem
2020-06-30 22:43

Nem értem, hogy miről próbálsz meggyőzni, mert amit már 2x leírtál, azt eddig sem vitattam, azért is írtam, hogy elkanyarodtál. Egy QB _általánosan_ nyilván többet ér, mint egy futó . Pl. a 2012-es AP-t pont ezért nem pl. Peyton Manninghez mérem, hanem Christian Ponderhez (bevallom, hogy meg kellett keresnem, hogy ki irányított akkor a Vikingsben). Pondernek az volt a messze legerősebb szezonja a karrierjében, ennek ellenére minden mutatóban 20+ volt. AP csúcsot futott és ő lett az alapszakasz MVP. Állítom, hogy akkor a csapatnak könnyebb lett volna Pondert pótolni, mint Petersont. Ez egyébként a fizetésükben is meglátszott, igaz, hogy Ponder akkor még kezdő volt, de AP akkor tényleg QB pénzt kapott, ha jól emlékszem, bőven befért a TOP 10 QB közé.

ahanem
ahanem
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-01 10:30

Az még egy jóval kevésbé passzorientált liga volt, ezt mindketten tudjuk, bár AP kevésbé. Nyilván, ha még mindig képes lenne egy 95 yardos átlagra meccsenként, jobban meg lenne fizetve, de ma már akor sem annyira értékes, mint 10 éve volt.

Rákanyarodva a példádhoz, a 2013as drafton EJ Manuel volt saz egyetlen irányító, aki kiment a Vikings első húzása előtt, aztán Geno Smith, Mike Glennon, Matt Barkley, és el is értünk a 100. pickhez.
Bár futókból sem volt annyira jó a felhozatal, Le’Veon Bell, Giovani Bernard, Eddie Lacy jóval közelebb van egy korrekt cseréhez, mint bármely felsorolt QB. Ja, Rhodes és Patterson volt a két első körös húzás.

AP 2011-ben kapott nagy pénzt (20M$), aláírási bónuszt beelszámolva, azért ez még nem QB fizetés, de én se adtam volna neki QB pénzt, mert a pozíció, amit ő elfoglal, sokkal sérülésveszélyesebb, amit ő nyilván nem ért meg, de ott van 1000 másik futó, aki jó példa erre. QB-ből jóval kevesebb az ilyen példa százalékosan.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  ahanem
2020-07-01 18:02

Már megint nem ugyanarról beszélünk. Eddig a játékos pótolásáról beszéltünk és nem arról, hogy mekkora esély volt a draftról hasonló járékost szerezni. A te példádra visszatérve: a CEO-t sem a pályakezdők közül pótolják. Tisztán arról beszélek, hogy ha ők ketten megsérültek volna, a Vikings mélyen a zsebébe nyúlva sem tudott volna olyan futót szerezni, mint Peterson (mert nem létezett, hiszen ő volt a rekorder + MVP), Pondertől meg volt legalább 20 jobb QB a ligában, de valószínűleg még több is, csak a backupokat nem tudjuk mi alapján mérni. A spotrac szerint meg akkor Petersonnak bőven QB fizetése volt, az éves átlagot nézve (nyilván a különböző ösztönzők miatt nehéz összehasonlítani).
De szerintem fejezzük be, mert már 3 kör óta két malomban őrlünk.

ahanem
ahanem
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-02 16:17

Én is tudok szurkálódni, azért, mert a Vikingsnak egy emberöltő alatt sikerült az FA piacról Cousinst megszereznie, még nem az a norma, QBt a draftról tudsz pótolni, ha már top 20ast keresel.

Persze, ha a draftot nem arra használják, hogy játékosokat pótoljanak, akkor megértem. Majd szólj, ha így lesz.

“értékeljetek úgy minket, mint az irányítókat!”
Ez nálam azt jeletni, hogy a top5 futó top5 irányító fizetést kap, nem top5 backup irányító, vagy top 25 irányító fizetést. AP abban az egy évben nem volt top10ben fizetve, akkor nem tudom, hogy lehetne az átlaga top10es, a base salaryja nem volt olyan magas.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x