Connect with us

Összefoglaló

Gyújtsd magadra a házat, aztán oltsd el a tüzet – Bengals vs. Rams Super Bowl LVI

“Legyen egy hollywoodi történet, amiben bármi megtörténhet!” – és meg is történt. Volt itt minden, amit csak kívánhatnánk: remek védőjátékok, zseniális támadó megmozdulások, érthetetlen döntések és dráma. Mindkét csapat megérdemelte volna győzelmet, de ez egy hollywoodi történet volt.

A Los Angeles Rams mindent erre tett fel. Mindent. A general manager Les Snead eladta a csapat jövőjét, a veséit és az anyját is azért, hogy Matt Stafford, Von Miller és Odell Beckham az álmok városába jöjjön és segítsenek abban, hogy minden idők talán legjobb védője a csúcsra érjen. Mert hiába tért vissza két évnyi kihagyás után Eric Weddle, hiába van ott a 40 éves Andrew Whitworth, hiába cserélt a csapat a Lionsben évekig szenvedő Matt Staffordért vagy igazolta le Brownsból kiutált Odell Beckhamet – itt minden Aaron Donaldról szólt. Nem mintha az előbbiek nem érdemelték volna meg száz százalékig a sikert, de ennek a sztorinak Donald volt a főszereplője – szó szerint!

@fuzovelkifele

A valaha volt legjobb védő! 😉 #superbowllvi #superbowl #aarondonald #foryou #fyp #americanfootball #fűzővelkifelé #amerikaifoci #nfl #wow #hűha

♬ We Are The Champions – Remastered 2011 – Queen

A meccset a Rams kezdte jobban, 13-3-ra is vezetett, majd a félidőre 13-10-es előnnyel mehetett. Stafford elit szinten játszott, OBJ és Cooper Kupp tarthatatlan volt, a védelem hasított – nagyon jól nézett ki minden. Aztán jött a második félidő és Joe Burrow kiosztott egy 75 yardos fantom TD-t Tee Higginsnek (offensive pass interference és facemask miatt is simán vissza lehetett, sőt kellett volna fújni), majd egy felpattanó labdából INT-t szerzett a Bengals és a 13-10-ből máris 13-20 lett.

Erre ugyan tudott egy mezőnygóllal válaszolni a Rams, de nem úgy tűnt, hogy ezt meg lehet fordítani. Mert hiába dominált a Los Angeles védőfala, az offense nem tudott haladni, pedig rendre a 40-50 yardos környékéről indulhattak – hála Sean McVaynek!

@fuzovelkifele

Facemask/OPI… #superbowl #foryou #fyp #americanfootball #fűzővelkifelé #amerikaifoci #nfl #wow #rams #bengals #superbowllvi

♬ Enemy – from the series Arcane League of Legends – Imagine Dragons & JID & Arcane & League Of Legends

Egészen fájdalmas volt látni, hogy Zac Taylor, aki közel sem olyan jó play designer és play caller, köröket ver a korábbi mentorára a játék menedzselésében. Ugyan nem volt minden játéka sikeres, de Taylor nem félt nekimenni a negyedik kísérleteknek és nem erőltette agyon a futást, míg McVay sokszor – már bocsánat a kifejezésért, de – egy gyáva idiótának tűnt. A Bengals konkrétan lenullázta a Rams amúgy is gyenge futójátékát, de hiába nem érte el egyik Rams-futó sem a 2 yardos átlagot, így is volt 19 futójáték a meccsen – néha harmadik és hosszúra is!

Staffordnak így rendre második és hosszúkat kellett megoldania, ami esetenként bejött, de legtöbbször nem, így az egész második félidő egy állóháborúba csapott át, ami nem is lett volna a Rams szempontjából baj, ha ők vezetnek. Ráadásul tovább rontotta a hazai csapat esélyét az, hogy a zseniálisan játszó Odell Beckham megsérült és nélküle semmire sem ment az egész offense.

@fuzovelkifele

#joemixon #teehiggins #superbowllvi #superbowl #aarondonald #foryou #fyp #americanfootball #fűzővelkifelé #amerikaifoci #nfl #wow #rams #bengals

♬ The Search – NF

Bevallom, én a harmadik negyedre elengedtem ezt a meccset, de ez meg az én gyengeségem. Mert a Rams védelem velem ellentétben nem engedett ki és lenullázta a Bengalst (arról a bekapott 10 pontról nem tehetett). Addig tartott ki az Aaron Donald vezette egység, míg Staffordék megtalálták a tűzoltókészüléket – és lássuk be, ennél staffordosabb bajnoki címet nehéz lett volna elképzelni.

A Lions korábbi 1/1-esének volt egy teljesen fölösleges INT-je még az első félidőben, amit ugyan 3&14-re dobott és felért egy punttal, de akkor is, minek az ilyet hülye dobásokat erőltetni? A második félidőben aztán jött egy nem túl pontos, de azért elkapható labda tőle, ami végül felpattant és a védő kezében kötött ki, majd 20 percig kvázi semmi. És igen, ebben benne volt Stafford, nem is kérdés, de az offense szenvedését így is 70-30 százalékban inkább a főedző rovására írnám – de végül csak kiderült, hogy a maga módján zseni mindkettő.

Amikor McVay nem épp középső futást hívott 3&8-ra negatív yardért, akkor egészen zseniális játékokat rajzolt fel. És amikor Stafford nem küldte bele a labdát védőbe 3&14-re, akkor tényleg jól játszott. Ezzel együtt 6:13-mal a meccs vége előtt 20-16-ra vezetett a Bengals és kellett egy tökéletes drive – az NFL egyik legclutchabb irányítója és legjobb támadóguruja pedig úgy döntöttek, hogy ideje eloltani az általuk felgyújtott házat.

@fuzovelkifele

Cooooper Kupp! 💪 #cooperkupp #mattstafford #bengals #rams #wow #nfl #amerikaifoci #fűzővelkifelé #americanfootball #fyp #foryou #superbowl

♬ оригінальний звук – Тік Токер Генадий

Nem mintha ez olyan egyszerű lett volna. Egy kilenc yardos passz után jött két homály játék, így 5 perccel a vége előtt döntenie kellett McVaynek, mi legyen 4&1-re a saját 30 yardosán. A híresen konzervatív főedző azonban nekiment, ráadásul egy Kuppra felrajzolt futójátékkal és sikerült! Ezt követően már nem volt megállás, Stafford sorra osztogatta a jobbnál jobb passzokat (a végén egy kicsit a bírók is segítettek), majd megtalálta Kuppot az end zone-ban.

Azt a Kuppot, aki a meccsen nyolc elkapásból 92 yardot és két TD-t szerzett, aki a győztes drive-ban négy elkapást, 39 yardot, egy TD-t és ugyebár egy negyedikre megfutott first downt jegyzett. Aki nulla csillagos prospectként az egész idényt figyelembe véve 178 elkapásból 2 425 yardot és 22 TD-t tett be a közösbe, akinek a rájátszásban 33 elkapása volt (a legtöbb), és csak a negyedik negyedet nézve mind a 12 felé szálló labdát elkapta 208 yardért és két TD-ért, akire a legkritikusabb pillanatokban Stafford tökéletes passer ratinggel dobált. Aki teljesen megérdemelten lett az 56. Super Bowl MVP-je!

De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis volt még két időkérése és 1,5 perce a Bengalsnak arra, hogy legalább a döntetlen meglegyen. Sikerült is eljutni a 49 yardosig (köszönhetően a meccsen pocsékul játszó Jalen Ramsey-nek), de ott aztán jött a védelem és Donald, hogy tényleg hollywoodi legyen a sztori: mert minden idők legjobb védője előbb megállított 3&1-re egy futást, majd kvázi sackelte Joe Burrow-t az utolsó playben. A meccsen két sackje és két negatív yardos szerelése volt, stílusosan teljessé téve az örökségét – happy end!

@fuzovelkifele

A GOAT! #hűha #wow #nfl #amerikaifoci #fűzővelkifelé #americanfootball #fyp #foryou #aarondonald #superbowl #superbowllvi

♬ Face Off – Dwayne Johnson – Tech N9ne & Joey Cool & King Iso & Dwayne Johnson

Na de beszéljünk a Bengalsról is. Zac Taylor sok tekintetben nagyot nőtt a szememben, szerintem kifejezetten jó gameplannel érkezett (az a Joe Mixon TD-passz zseniális), a mentalitása is jó volt, de úgy nehéz, ha az irányítód minden második playben nyomás alatt van és rekordot jelentő hét alkalommal sackelik. A második félidőben teljesen felőrölte a Rams védőfala a Bengals offense-t, Burrow a legtöbb esetben tehetetlen volt, és a játékostársak is el-el izgultak lehetőséget (Tyler Boyd idei első dropja pont a legrosszabbkor jött).

Sok szempontból kár érte, mert modern és szép játékot játszott a Bengals, ráadásul ott a védelem, ami a szívét és lelkét kitette a pályára: folyamatos nyomás alá helyzete Staffordot, szerzett két INT-t és volt kilenc negatív yardos szerelése, amivel teljesen megölte a Rams futójátékot. Egyszerűen túl nagy volt a különbség a Rams védőfala és a Bengals támadófala között, és ahogy a tavalyi Super Bowlt, úgy ezt is védelem döntötte el.

A Rams ezért a pillanatért lett összerakva és ez tényleg egy most vagy soha alkalom volt: Whitworth és Weddle mellett akár Donald és McVay (aki a valaha volt legfiatalabb SB-győztes főedző lett) is visszavonulhat, OBJ és Von Miller is jó eséllyel távozik – ez így volt sorsszerű. A Bengalsnak ez valamilyen szinten jutalomjáték volt, mert senki nem várta őket ide, ugyanakkor az ember szíve megszakad értük, mert abszolút nincs garancia arra, hogy megint eljutnak idáig (lásd Dan Marinót és a Dolphinst).

Cincinnati Bengals vs. Los Angeles Rams 20-23

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!