Connect with us

Hír

Craps Etikett: A Kockázás Íratlan Játékszabályai

A crapst, vagy másnéven a kockázást a pókerhez és a roulettehez hasonlóan a legtöbben a filmekből ismerik. A hagyományos kaszinójátékok közül talán ez az, ami a legkevésbé ismert és amelyet a legkevesebben játszanak. Ezen valamelyest javított, hogy az utóbbi időben az online kaszinók rengeteg bónusszal, például 50 ingyen pörgetés regisztráció után promóciós ajánlattal is igyekeztek bevonni az új játékosokat kevésbé ismert szerencsejátékformákba, többek között crapsbe is. Annak, hogy a kockázás a kevésbé népszerű játékok közé tartozik, számos különféle oka van.

Egyrészt a kockázást a beégett társadalmi normák miatt az emberek jóval kockázatosabbnak ítélik meg, mint más kaszinó játékokat, mint amilyen például a rulett vagy a blackjack. Pedig ennek igazából nincs valós matematikai alapja. Egy szerencsejáték kockázatait mindig a nyerési esélyek és a ház előnye határozza meg. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a dobókocka annyira összekapcsolódott a hazárdírozás fogalmával, hogy az emberek minden dobókockával játszott játékot sokkal kockázatosabbnak gondolnak, mint amennyire az valójában kockázatos. Másrészt, a craps szabályai jóval bonyolultabbak más, egyszerűbb asztali játékok szabályainál, mint például a blackjack. Lehet, hogy te is hasonlóan vélekedsz a kockázásról, mint a legtöbben, azonban, ha most tovább olvasol akkor megismerheted a craps valódi, elegáns és izgalmas arcát.

A Craps Eredete És Szabályai

A modern craps játékszabályok az Amerikai Egyesült Államokban alakultak ki az 1700-as évek végén az angol “Hazard” kockajáték szabályainak továbbfejlesztésével. A Craps olyan népszerű lett, hogy mára gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált a dobókockával játszott profi szerencsejátékok területén. Persze a dobókockával játszott utcai szerencsejátékoknak sokévezredes hagyományuk van, azonban ezek még elég egyszerű, kezdetleges játékok voltak, így nem igazán tekinthetőek a craps elődeinek. Arról nem is beszélve, hogy a kezdetleges, az utcán játszott kockajátékok esetén a játék tisztasága sem feltétlenül volt mindig biztosított.

A modern craps játékmenete viszonylag bonyolultnak számít, de azért néhány hónap alatt magabiztossá lehet válni a játékban. Ahhoz, képest, hogy sokan úgy tartják, hogy a pókerben több évre van szükség ahhoz, hogy valakiből igazán jó játékos váljon, ez a néhány hónap még nem is tűnik olyan hosszúnak. A craps játékmenete tömören a következőképpen foglalható össze:

  • A játékot mindig kettő darab hagyományos dobókockával játszák, amelyek oldalai 1-től 6-ig vannak számozva vagy jelölve.
  • A kör elején a játékos dob a kockákkal. A két kockán kidobott számokat össze kell adni, ez nevezhető a dobás pontszámának.
  • A játék célja, hogy a játékos újra kidobja az első körben dobott számot, mielőtt 7-est dobna.
  • Játékváltozattól föggően a játékosok felváltva dobva próbálják kidobni az adott kör elején kidobott számot.
  • Játékváltozattól függően az épp nem dobó játékosok különféle fogadásokat tehetnek arra, hogy az épp dobó játékosok mekkorát fognak dobni.
  • A játékmenet alakulását különféle a kidobott számok összegére vonatkozó speciális szabályok is irányítják.

Craps Etikett

Mint minden asztali szerencsejátéknak, így a kockázásnak is vannak íratlan szabályai. Itt elsősorban nem olyan dolgokra kell gondolni, mint például a dresscode, hiszen a modern kaszinókban a könnyed játék már mindenki számára szabadon elérhető. A kockázás ki nem mondott szabályai azt biztosítják, hogy a játék mindenki számára élvezhető és megkérdőjelezhetetlenül tisztességes legyen. A modern craps etikett legfontosabb szabályai a következőek:

  • Szigorúan tilos a kockákat “ejteni”. A kockákat határozott, nagy mozdulattal el kell dobni a dobójátékosnak, hogy még a gyanúját is kerülje annak, hogy valamilyen előre begyakorolt dobástechnikával próbálja befolyásolni a kidobott számokat.
  • Csak hitelesített kockával szabad játszani. A kockáknak egyformáknak és hitelesítettnek kell lenniük, hogy biztosítva legyen a kidobott számok véletlenszerűsége. Bármelyik játékos kérése lehetőséget kell biztosítani neki, hogy a kezébe vegye és megvizsgálja a kockákat.
  • Visszafogottan kell játszani. A visszafogottság, mind az épp játékban lévő, mind az épp fogadásokat tevő játékosokra vonatkozik. Aki épp játékban van, az ne legyen nagyképű, akik a fogadásokat teszik, azok pedig ne zavarják meg a játékot beordibálással és ne tegyenek megjegyzéseket a dobó játékosra.
  • A megfigyelőknek csöndben kell lenniük. Mint több más izgalmas asztali kaszinó játék esetében, a craps esetében is igaz, hogy vannak, akik csak az asztal köré gyűlve nézik a játékot, de nem akarnak beszállni. Ez teljesen rendben van, addig, amíg nem zavarják a játékosokat bekiabálással és miegyebekkel.

Kockázás Online

Ha téged is érdekel a kockázás világa, akkor ma már nincs szükség arra, hogy elmenj egy kaszinóba, csak azért, hogy kipróbálhasd magad a játékban. Online bármikor azonnal játékba kerülhetsz, ráadásul kedvezőbb játékfeltételek mellett, mint egy hagyományos kaszinóban. Ha ez még nem lenne elég, online számtalan különféle bónusz ajánlat is vár téged. Ha először csak kockázatmentesen ismerkednél a kockázással és próbálnád elsajátítani a játékszabályokat, akkor ezt egy internetes kaszinó weboldalán teheted meg a legkönnyebben. Válassz egy online kaszinót, próbálj ki egy neked tetsző craps játékot és válaszd a demo játékmódot.

Demo játékmódban pénz kockáztatása nélkül tudsz ismerkedni a játékokkal, ráadásul ehhez még csak regisztráció sem szükséges. A demo játékmód ma már gyakorlatilag bármelyik online kaszinó oldalán elérhető. Az interneten találkozhatsz olyan craps játékváltozatokkal is, amelyeket a számítógép ellen kell játszanod és olyanokkal is, amelyekben más emberi játékosokkal tudsz együtt játszani. Ha szeretnéd megtalálni a craps a leginkább hozzád illő játékváltozatát, akkor az internet a legjobb lehetőség erre.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x