Connect with us

Ti írtátok

Behind the Scenes: Rákoscsabai Kurvapecérek

Fantasy focival foglalkozó sorozatunkban most chesterbe olvasónk és törzskommentelőnk osztja meg liganyertes gondolatait és tapasztalatait veletek.

 

Sziasztok! Tavaly megnyertem az egyik Going Deep által szervezett Fantasy ligát, és arra gondoltam, megosztom veletek a tapasztalataimat, hátha vannak újoncok is a leendő játékosok között. Vágjunk is bele!

Mi kell egy jó fantasy csapathoz?

Idő. K*rva sok idő! Ez a játék egyszerűen beszippant, szóval ha nincs elég szabadidőd, akkor nincs is értelme bajnoki aranyról álmodoznod, sajnálom. Nem árt minimális ismeret sem egyes játékosról, csapatról (én sem vagyok nagy NFL tudor, aztán mégis sikerült valahogy nyernem). Valamint legyen egy jó stratégiád, ami alapján végigjátszod a szezont.

Két féle stratégia vezet egy sikeres csapathoz, ami a draftnál kezdődik.

1.Legyen egy bombaerős kezdőd

Ezen taktika alapján érdemes kiválasztani a 2 RB, 2 WR és a FLEX posztokra a kezdőidet, utána mehetsz rá a kezdő védőidre, mert maximum J.J. Watt vagy Luke Kuechly megy ki ilyen korán, de lehet még ők sem. Védőknél nincs akkora különbség, de érdemes a nagyágyúkat kikapnod ha ezt a stratégiát választod, hiszen elég sok pontot hozhatnak majd számodra. QB-t és TE-t ráérsz később is választani (persze ha egy Rodgers elérhető 2. kör végén – 3. kör elején, ott ne hagyd!), védőjátékosoknál meg érdemes a tacklegyárakat választani a nagyobb nevek közül, itt például körül tudtok nézni.  Ha nincs elég mélységed, akár azt is megteheted, hogy a kezdőjátékosod cseréjét rakod a kispadra, így ha esetleg megsérülne, akkor egyből be tudod őt rakni (tavaly én ezt eljátszottam Starksszal és Adamsszel is).

Előnye ennek a stratégiának, hogy nem kell meditálnod azon, ki legyen a kezdődben, ez nekem aranyat ért a rájátszásban (meg amúgy is ideggyenge vagyok ehhez a játékhoz). Hátránya viszont, hogyha egy játékos ilyen-olyan okok miatt nem lesz bevethető (akár egy teljes szezonban), akkor bizony könnyen bukó lehet az éved, ha nem figyelsz oda.

Ez volt a tavalyi kezdőcsapatom a döntőben, te a drafton akár ehhez hasonlót is összeszedhetsz, jobb védőjátékosokkal

2.Legyen mélységed

Ezzel a stratégiával jó eséllyel válogathatsz olyan csapatot az egyes fordulókban, ahol a matchup a legkedvezőbb számodra, valamint megnövelheted egy esetleges trade lehetőségét. Én tavaly a szezon második felét ezzel a taktikával játszottam végig, és bejött, de hatalmas szerencse is kell hozzá (na meg idő a kutakodáshoz és az ellenfelek játékosainak matchupjának feltérképezéséhez). A trade-elős lehetőséget célszerű IDP ligáknál alkalmazni, hiszen itt tudsz egy elég mély offense-t válogatni, a normál ligákban már nem. Ha ezt a stratégiát választod, akkor a waiver listát érdemes mindig átnézned, hiszen innen is tudsz trade alapanyagot felszedni (én például tavaly A.J. Greenert 5 játékost adtam). Mivel a védőjátékosok között nincs akkora különbség, simán lehet az utolsó körökben kiválasztani a védőidet, így az első 15-16 körben hozhatod az offense-edbe a játékosokat.

Ennek a stratégiának az előnye a már említett trade lehetőség, és hogy nagyon ritkán kerülhetsz rossz matchupos szituációba. Hátránya viszont, hogy belebolondulsz abba, hogy most akkor kit játszass, és meccs után a fejed vered a falba, hogy miért nem xy-t tetted a kezdőbe (true story).

Ez a kördiagram a döntőben készült, a kezdőmből egy olyan játékos nem volt, akit én draftoltam volna (illetve egy, félig-meddig, hiszen Le’Veon Bellt én draftoltam, de eltrade-eltem, majd aztán vissza)

Mire érdemes még figyelni?

  • Nézd a sorsolást!

Könnyen belefuthatsz olyan szituációba a draft során, hogy több kezdőjátékosod is egyszerre lenne bye-on (ami főleg az 1. stratégia esetén ehet kellemetlen), valamint érdemes egyes posztokra gyengébb csapatok ellen meccselő játékosokat bezsebelni, bár ez inkább a védőjátékosokra lehet jó taktika (illetve ha reális esélyed van a PO-ra, akkor ott is érdemes szétnézned, hogy a kezdődből ki melyik csapat ellen játszik. Például én tavaly ezért mondtam le Luck-ról, mint kiderült, óriási húzásnak bizonyult).

  • DB-nél lehetőleg Safety-t válassz!

Ugyanis átlagban ők több pontot hozhatnak mint a CB-k. Ám az elit secondary-kből nem érdemes választani, például az LoB egy tagja sem hoz magas pontszámot, mert nem passzolnak ellenük annyit.

  • Figyeld az ellenfeleidet!

Ugyanis könnyen kerülhetnek olyan szituációba, amikből te kerülhetsz ki győztesként. Példának okáért ismét az A.J. Green trade-emet hozom, ekkoriban ugyanis sérült volt, így nem tudta az ellenfelem használni jó darabig, ráadásul mindkét QB-ja bye-on volt, én meg direkt felszedtem Daltont, aki a Jaguars ellen játszott akkor (elég kedvező matchup), melléadtam még Ivory-t és Asiatat, csapatuk első számú futóit, illetve a Stevie Johnson-Rueben Randle WR duót. Baromi nagy szerencse kell hozzá, de itt a példa rá, hogy érdemes a riválisokat is körbeszemlélni.

  • Mock-oljatok sokat!

Ha megvan a stratégiád, azt nem árt a gyakorlatban is kipróbálni! ITT találjátok meg az nfl.com-os mock draftokat, érdemes több helyről is kipróbálni, hogy átlagosan kit, melyik helyeken húznak ki, ki juthat neked adott körben, kikre érdemes várni akár plusz egy kört, milyen csapatod lehet ha a mezőny elején, közepén vagy végén húzol. Én tavaly 50 ilyen mockot lenyomtam a ligadraftunk előtt, és nem jöttek rosszul az ott szerzett tapasztalatok.

  • Ne dőljetek be se a tavalyi, se a projection pontszámoknak, se a ranking-oknak!

Ugyanis rendkívül csalókák. Támpontnak jó, de én nem ez alapján válogatnék, inkább nézzetek utána a játékosoknak, mert tavaly tök más körülmények között születhetett meg az a pontszámuk, aminek könnyen lehet, hogy idén a közelében sem lesznek (és ahogy elnéztem a kínálatot, nem egy ilyen van).

  • Mindig legyetek képben!

Egyszerű és evidens tanácsnak tűnhet, de ez meccseket eldöntő dolog is lehet. Mindig nézzétek az aktuális sérülteket (nem csak adott játékos, hanem annak csapata esetében is, például ha egy irányító előtt elfogy a kezdő [és elit] fal sérülések miatt) vagy eltiltottakat (netán a törölt eltiltásokat is), legyen több játékos is elmentve a waiver listáról, ugyanis rengeteg olyan játékos van, aki szezon közben fut be, és előtte végig ott pihen szépen a draftolaltan játékosok között.

Ezek lennének az én fantasy tanácsaim, tapasztalataim számotokra. Érdemes a szerkesztők posztjait is alaposan tanulmányozni, hiszen én rengeteget profitáltam belőlük, valamint az NFL Network fantasy műsorai nézése sem fog ártani, ebben biztos vagyok. Mindenkinek kellemes időtöltést és játékot kívánok (és kitartást, mert bele fogtok pusztulni, ha vége lesz a szezonnak)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!