Connect with us

Játékos Portré

Aki csukott szemmel is célba talál

42 éves lett Drew Brees, az NFL történetének egyik legjobb irányítója. Tom Bradyhez hasonlóan azonban nem nagyon látszik rajta a kor, továbbra is zseniális. Most pedig engedjétek meg, hogy bemutassam az NFL (egyik) legjobb irányítóját.

Brees szülei igen komoly atlétikai háttérrel rendelkeztek, édesanyja három sportban volt állami válogatott, édesapja a Texas A&M kosárlabdacsapatában játszott. Ez a háttér ugyanakkor Drew-n egyáltalán nem látszik meg, pont annyira atletikus, mint egy zsebirányító. Magassága és termete sem éri el a prototípus szintet, ennek ellenére igen komoly egyetemi karriert futott be, két megdöntött NCAA, 13 Big Ten és minden létező iskolai rekorddal. De mint mondottam, a limitált atletikussága miatt a második körig csúszott, míg a hozzá hasonlóan 6’ (183 centiméter) magas Michael Vick 1/1-es lett.

A testméret kényes téma az NFL-ben és ez alól nem kivétel az irányító sem. Míg a pontosságot, a dobómozdulatot, a karerősséget lehet fejleszteni, nőni aligha fog bárki is. Az NFL története során, 1952-től a 2012-es szezonig bezárólag 214 irányító ért el legalább 1000 passzkísérletet, közülük csak 20 volt 6’ magas (183 cm), vagy annál alacsonyabb (az átlag 190). Ettől függetlenül Brees extraklasszissá vált, mint kivételt erősítő szabály, de nem ez volt az első eset, hogy fizikai mássága miatt lett előítélet és gúny tárgya.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nem tudom, hány embernek tűnt fel (nekem például eddig nem), hogy Brees jobb orcáján van egy nagy anyajegy. Ha észre is vettétek, akkor sem gondolom, hogy mély nyomot hagyott bennetek. Apró szépséghiba, normális esetben a kutyát sem érdekli még akkor sem, ha alapvetően egy hírességről van szó. Persze meglehet, hogy ez már felnőtt attitűd, vagy egyszerűen csak én vagyok ilyen. Akárhogy is, ez a fajta hozzáállás a gyerekek nagy többségére nem jellemző és képesek egy teljesen ártalmatlan, jelentéktelen dolog miatt megkeseríteni más életét.

„Az anyajegyem miatt, mellyel születtem, rengeteg különféle beszólást kaptam gyerekként. ’ Szedd le azt a valamit az arcodról ’. Különféle beceneveket. Az emberek úgy hívtak, “Spot”. Azt gondolom, hogy szándékosan bántani akartak.”

Ilyenek a gyerekek. Az már a sors fintora, hogy a gúnyolódás tárgyai gyakran jóval többre viszik az életben. Brees speciel jelenleg a liga egyik legjobban fizetett irányítója, aki 20+ millió dollárt keres évente. A lehetőség tehát adott, hogy zsebből kifizessen bármilyen plasztikai műtétet és leszedesse az anyajegyet az arcáról. De nem teszi, véleményem szerint nagyon is helyesen, nem kell az átlagos, a közönséges felé törekedni.

„Ahelyett, hogy az anyajegyet egy rossz dologként élném meg, inkább úgy tekintek rá, mint valamire, ami egyedivé és különlegessé tesz, ami megkülönböztet másoktól. Ez része annak, aki vagyok. Ahogy a karomat sem vágnám le, úgy az anyajegyemet sem.”

Legalábbis addig, amíg egészségügyi okokból nem szükséges. Ennek apropóján többször is felszólította a rajongóit, hogy akik gúnyt űznek másokból, azokat nem tekinti barátainak. A Saint drukkerek pedig szemmel láthatóan osztoznak a véleményén és ki tudja, hátha lesz foganatja is.

New Orleansban ikonná vált, egy jövőbeli Hall of Fame játékossá. Nyolcszor lett Pro Bowler, kétszer az év támadójátékosa, az Indianapolis Colts legyőzésével pedig hozzásegítette a Saintst az első bajnoki címükhöz (természetesen ő lett a Super Bowl MVP). Ő az egyetlen irányító az NFL-ben, aki négyszer is átlépte az 5000 passzolt yardot (2011 és 2013 között zsinórban háromszor), ahogy az egymás utáni 54 mérkőzésen dobott TD passzát sem sikerült eddig túlszárnyalni. Valamint ő a valaha volt legpontosabb NFL irányító (átlagban is), 2011-ben passzai 71,23%-ban voltak sikeresek.

Az alábbi videóban a Sport Science meginvitálta Breest (aki akkor a második volt az NFL történelmében, aki átlépte az 5000 passzolt yardot), hogy mérje össze a tudását egy világklasszis íjjásszal. A feladat egyszerű volt, mindössze 20 yardról kellett a céltábla közepébe találnia. Ez egy olimpiai íjásznak (vagy Josh McCownnak) átlagosan 50%-os sikerrel jön össze. Drew Brees ehhez képest egy laza 6/6-tal nyit, majd egy szolid 10/10-es arányt hozott össze. Ráadásul négyszer pont a céltábla közepébe, a legkisebb körbe dobta a labdát, ami a legjobb íjászoknak tízből egyszer sikerül csak.

Írtam mindezt 2015-ben. Három évvel később Brees megdöntötte Peyton Manning minden rekordját és már a 80 ezer passzolt yardot is átlépte. Legenda.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!