Connect with us

Szabadügynök

FA-értékelő – Mi kellhet az újabb NFC North elsőséghez?

A tavalyi csoportgyőzelem ellenére, a Minnesota Vikingsnak azért adódott megoldandó feladata erre a holtszezonra is, nem dőlhettek hátra és nézhették önelégülten a többi csapat ténykedését. Azt tudjuk, hogy egy fiatal irányítónak a két legjobb barátja a futójáték és a jó támadófal. Nos, Minnesotában egyelőre csak az első adott, így a vezetőség munkájának fő csapásiránya a Teddy-B előtt roskadozó fal megszilárdítása kellett, hogy legyen. Hogy ez mennyire sikerült, azt meglátjuk később, de most kezdjük a távozók listájával.

 

A csapatot elhagyók/kirúgottak közül, a legnagyobb névnek Mike Wallace mondható, aki az itt tartózkodása alatt – ami nem volt túl sok, 1 év – is a korábban Pittsburghben megszerzett hírnevéből élt, gyakorlatilag nem nagyon tudta segíteni a fiatal QB életét. Azért mentségére szóljon, hogy Bridgewaternek ideje se nagyon volt beállni egy nagyobb dobásba, mert egyből az arcában matatott a falat beomlasztó védőjátékos. Hogy szemléltessük tavalyi teljesítményét, 39 elkapásból 473 yardot és 2 hatpontos tudott felmutatni, ami igencsak soványka eredmény, hiszen ez volt karrierje legrosszabb éve, és ekkor a neki kifizetett pénzről még nem is beszéltünk. Székhelyét a korábbi csoportriválishoz, Baltimore-ba helyezte át, minden kedves Steelers fanatikus legnagyobb örömére. A csapat ugyan nem áll valami fényesen elkapó ügyileg, de Diggs nagyon korrekt rookie év után van, idén kitörni igyekszik, és Wallace bomlasztó személyiségét a Draftról  könnyen pótolni lehet egy tehetséges fiatallal.

 

Szép munka Mike, holnap nem kell jönni!

Szép munka, Mike, holnap nem kell jönni!

 

A következő jelentős(ebb) távozót Robert Blanton személyében köszönthetjük, aki a 2014-es szezon után a tavalyi évadra Andrew Sendejo szorított ki lassacskán a kezdőből, hogy párja legyen a liga jelenlegi legjobb safetyjének, Harrison Smithnek. A 26 éves strong safety Buffaloba költözött, ahol röhejesen alacsony összegért, 80 ezer dollár garantáltért fog játszani a következő szezon során. Ennyi pénzt talán még a Vikingsnak is megért volna, hogy megtartsa, sőt, azt gondolom, hogy még többet is.

 

A harmadik fontosabb távozó is a defensive back sorból vált ki, Josh Robinson eligazolásának köszönhetően. Gyakorlatilag snapet nem nagyon töltött a pályán a tavalyi szezonban, és a CB-ek között azért akadnak magasan kiválasztott játékosok, így a minnesotai front office nem kívánt tovább együttműködni Robinsonnal, aki Floridába, azon belül is Tampa Baybe szerződött át 1 évre, 2 000 000 dollár ellenében. Nem tartom pótolhatatlan veszteségnek, de azért el fog férni az erősítés ebbe az egységbe is, ha nem akarnak két éven belül teljesen elfogyni.

 

Láthatóan, nem alakult hosszúra a távozók listája, ami sose rossz, de vegyük most szemügyre, kik azok, akik nem kívántak más csapatnál játszani, és maradtak a Vikings kötelékében. Kezdjük a sort legidősebbel, a 37 éves Terrence Newmannel, aki még mindig a kezdő védelem tagját tudja alkotni, maradt további egy évre a csapatnál. Ez ugyebár semmiképpen sem egy hosszú távú megoldás, de nem vallott hatalmas kudarcot tavaly, és talán még megér 1,1M dollárt, amit garantáltan kifizetnek neki. Kell is amúgy a rutin a csapatba, mert például Trae Waynes tavaly nem úgy mozgott, mint a class legjobb cornere.

 

Jó az öreg a háznál, de meddig?

Jó az öreg a háznál, de meddig?

 

Maradva az újraszerződő játékosoknál, a csere CB és special teams alapember, Marcus Sherels is úgy döntött, hogy további két évig a csapat kötelékében szeretne állni.  Szerződése alatt szerencsés esetben összesen 4 millió dollárt is megkereshet, de a garantált tartalom eléri a 1,5M zöldhasút, ami nem rossz összeg egy epizódszereplőnek. Érdekesség még, hogy a korábban Petersont helyettesítő futó, Matt Asiata és a guard poszton szereplő Mike Harris is egy-egy évre hosszabbított a lilákkal. Harris – aki biztos 500 000-et fog majd keresni – ugyan végig kezdő volt tavaly és az összes snapet a pályán töltötte, de minden bizonnyal ez már nem lesz így a következő szezonban, hiszen nem kis riválist kapott maga mellé.

 

Hogy ki fogja kitúrni Harrist a kezdő pozíciójából? Nem más, mint a 49erst elhagyó Alex Boone. Az igazolás hallatára, Bridgewater és Peterson együtt bonthattak pezsgőt, hiszen ez talán a legnagyobb upgrade az idei offseasonben. Boone elit guard, ezt megmutatta már a formáját régóta kereső Ninersben, egyik üde színfoltja volt tavaly a szenvedő franchise-nak. Nem kevesebb, mint 4 évre kötelezte el magát a Vikingsnál, és ez idő alatt közel 27 millió dollárt (ebből 10 a garantált) lapátolhat össze. Úgy gondolom, hogy nem lett agyonfizetve, nagyon jó értéken tudták elhozni őt, és játéka már az első naptól pozitív hatást fog gyakorolni a nem túl látványos minnesotai támadóegységre.

 

A Vikings legfontosabb igazolása.

A Vikings legfontosabb igazolása.

 

A támadófalnál maradva, a rutinos ex-Bengal, és korábbi formáját csak keresgélő Andre Smith is az egység megerősítésére érkezett. Egy éves szerződése fél millió garantált tartalommal bír, de legjobb esetben akár 3,5 milliót is kereshet. Ha sikerül egy átlagos szintet lehoznia, akkor ezt a pénzt bőven megéri, mert a két OT poszt állandó kihívás elé állítja a csapatvezetést, illetve Bridgewater se mozoghat nyugodtan a zsebben, tehát bőven elkél az erősítés itt is.

 

Szintén Cincinnatit elhagyva Emmanuel Lamur is a másik konferencia északi csapatához szerződött. Szerződtetése szerintem csak mélyítésként jöhet szóba, hiszen a Bengalsban sem volt stabil kezdő, itt meg azért két igen tehetséges, kezdő szintű LB mellett kellene bizonyítania és helytállnia. Éppen ezért úgy gondolom, hogy egy kiegészítő embernek nem a legszerencsésebb 2 évre 5,5 milliót adni, hiszen a Draft középső köreiben, olcsóbban lehet hasonló tehetségű linebackert fogni, tehát ezt a fogást a rossz igazolások közé tudom csak besorolni. A safety posztot is egy rutinosabb játékossal sikerült tovább erősítenie(?) Rick Spielman brigádjának, miután a Titanstől kivágott Michael Griffin orra alá toltak egy biztos 750 000 dollárt érő kontraktust. Szerintem Sendejo kezdő státusza ezután se nagyon lesz veszélyben, de sose árt egy rutinos safety, ha be kell ugrani, de talán mondhatom, hogy ez se egy világmegváltó igazolás.

 

A Vikings tavaly bebizonyította, hogy elég komplett kis csapatuk van, sok tehetséges fiatal pallérozódik ott, és meg tudják ráncigálni az oroszlány bajszát is, ha kell. Az utolsó – Seahawks elleni – meccsükön bebizonyosodott, hogy mi az a pont, ami a leggyengébb a csapatban, annak ellenére, hogy elit védelemmel néztek farkasszemet. Nem kérdés, hogy a támadóegységet kell jó, kezdő kaliberű játékosokkal teletömni, és akkor nagyon fog karcolni ez a csapat, és bőven versenyben lehetnek az NFC északi csoportjának címvédéséért és egy hosszabb playoff-menetelésért. Az egyik legnagyobb kérdést, a támadófalat kipipálták 2016-ra, viszont a WR poszt megerősítése még várat magára, de összességében nem kell szégyenkezniük, hiszen előrelépést tettek ebben a holtszezonban.

 

Értékelés: B

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!