Connect with us

Draft

Draft-értékelő – Erősödik a védelem északon

Packers Camp Football

 

Draft értékelő sorozatunk sokadik részében az NFC North trónfosztott csapata, a Green Bay Packers kerül górcső alá. Bár csak csoportmásodikként végzett az Aaron Rodgers vezette alakulat, de a rájátszásban tovább jutott, mint észak új királya, a Minnesota Vikings. Elég hektikus szezon van a Sajtfejűek mögött, erős kezdés után egy még erősebb visszaesés következett, a Jordy Nelson nélkül felálló támadók sokszor látványosan szenvedtek a pályán. Semmi nem akart működik,a támadófal a folyamatos sérülések miatt alig tudott kiállni a kezdő ötössel és ez Rodgers játékára is rányomta a bélyegét. Lássuk hogyan próbálta Ted Thompson a drafton előre lendíteni a csapat szekerét.

Első körben szinte betűre pontosan a tavalyi évet másolta Thompson. Ugyanaz volt a helyzet mint egy évvel korábban, bőven volt még bent top ILB pick, ami a védelem legnagyobb hiányossága, ennek ellenére (akár csak tavaly) nem ebbe az irányban mozdult el az öreg Ted. Talán a szurkolók újfent nem ezt várták, de jobban belegondolva teljesen érthető lett az elsőkörös választása.

1/27 Kenny Clark (NT, UCLA)
2/48 Jason Spriggs (OT, Indiana)
3/88 Kyler Fackrell (OLB, Utah State)
4/131 Blake Martinez (ILB, Stanford)
4/137 Dean Lowry (DE, Northwestern)
5/163 Trevor Davis (WR, California)
6/200 Kyle Murphy (OT, Stanford)

A választása Kenny Clarkra esett. Teljesen védhető ez a pick, BJ Raji 2010-ben játszott magas szinten, azóta csak kereste a helyét a pályán. Nem segített neki ebben sokat Dom Capers sem, aki hol NT, hol DE poszton játszotta a Hula táncok királyát. Két éve még a bicepszét is elszakította, ami egy teljes szezon kihagyását jelentette számára. Idén meglepetésre bejelentette visszavonulását (kihagyását), amivel bőven felrúgta a Thompson draft boardját. A védőfal megerősítése hatalmas prioritást kapott, ugyanis az egy szem Guionon kívül nem volt ember, akit a fal közepére lehetett volna állítani (Pennel négy meccses eltiltással kezdi a szezont).

 

clark

 

Ennek szellemében az első körös NT pick bőven védhető, Clark személyében olyan játékos érkezett Guion mellé, aki hosszú évekre megoldhatja a posztot. Clark egy fizikális szörnyeteg – 191 centi és 141 kiló -, posztjához képest igazi tackle gyáros. Utolsó évében egészen elképesztő 78 tackle került a neve mellé, amiből 11 negatív yardon érte az ellenfelet. Futások ellen remekül dolgozik, fiatal korában birkózott, ezért az átlagnál erősebb a felsőteste, ami elég ahhoz, hogy két emberen is átegye magát. Remekül lát a pályán, pillanatok alatt képes leolvasni az adott playt. Negatívum vele kapcsolatban, hogy rövidek a karjai, ezért hajlamos lecsúszni az emberéről, kisebb területet tud lefedni, mint az elvárható lenne.

 

Amolyan kényszer pick volt ez a Packersnek Raji váratlan lépése miatt, de Thompson maximálisan jól jött ki ebből, évekre megoldotta a fal közepét. Ha nem is A, de egy erős B+ ez a pick.

– Packers kapja: 2/48
– Colts kapja: 2/57, 4/125 és 7/248

Második napon meglepő lépésre szánta el magát a GM. Feltrade-elt a második körben az Indianapolis Colts helyére.

Elsőre kicsit soknak tűnhet 9 hely előre mozgásért egy negyedik körös pick, de a Packers rendelkezésére állt még két kompenzációs pick is ebben a körben, szóval nem olyan vészes ez. A választottja Jason Spriggs offensive tackle lett. Ha a feltrade nem lenne magában meglepő, a poszt is az. Bulaga (jelenlegi kezdő RT) és Sherrod (első körös hatalmas bust) után a harmadik legmagasabb pick, amit Thompson valaha erre a posztra szánt.

 

Ennek ellenére feltrade-del együtt is teljesen védhető, mondhatni szükségszerű pick volt ez. A támadófal tavaly alulmúlta önmagát, ami főleg a cserejátékosok kvalitásaiban mutatkozott meg. A kezdő ötösön kívül egyedül Tretter az, aki érdemben bevethető volt, ráadásul jövőre három kezdő szerződése is lejár (Bakhtiari, Lang, Sitton).

 

spriggs

 

Spriggsszel kapcsolatban a legnagyobb kétely, hogy egy szimpla workout warrior-e. A combine-on lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a 198 centis és 136 kilós Spriggs a leggyorsabb falember volt, 5 másodpercen belül futotta a 40 yardot. Emellett a vertical jump számot is megnyerte, fekvenyomásban negyedik lett. Hátrányaként említik, hogy méreteihez képest nem elég erős, és a majomszerű hosszú kezeit se használja ki tökéletesen.

 

Ennek ellenére a számai mellette szólnak, utolsó két szezonjában összesen 4 sacket, 4 QB-hitet, és 17 siettetést engedélyezett 889 passz snap alatt. Ezt különösebben nem kell magyarázni. alapvetően vakoldali tackle-t játszott a Hoosiersben, utolsó évében mozgatták át a jobb oldalra. Alapvetően ez a pick se nem kiemelkedően jó, de nem is rossz vagy közepes, needre érkezett, ezért erre is B helyett B+-t adok.

 

A következő két pick a linebacker-sorba érkezett, először a pass rusherek kaptak egy kis vérfrissítést, majd tavalyhoz hasonlóan a negyedik körben érkezett a menetrend szerinti ILB is. Fackrell 25 évesen áll profinak, ami kicsit késeinek tűnik, de még ebből is lehet egy eredményes karrier. Mentalitása tökéletesen illeszkedik a csapatba, egy maximálisan balhé mentes, erősen vallásos ember (hithű mormon), keményen dolgozik, csendes, szerény srác, aki a lelkét is ott hagyja a pályán. Számára nincs halott play, az utolsó centiig üldözi az emberét, hatalmas területet képes lefedni.

 

Hátránya, hogy nagyon hosszúléptű, ezért hirtelen irányváltásoknál könnyen kibillen az egyensúlyából. Valamit prémium méreteihez nem tartozik megfelelő erő, de tudja ezt ő magáról, azt nyilatkozta mire indul a szezon 10 font izmot szeretne még magára pakolni. Kiváló rotációs játékos lehet belőle, a hozzáállásával biztosan nem lesz gond, Matthews és Peppers mellett pedig a szakma minden csínját-bínját el tudja majd sajátítani.

 

martinez

 

A negyedik körös első pick, Blake Martinez feladata nem kevesebb lesz, mint biztosítani azt, hogy Clay Matthewsnak egy snapet ne kelljen eltölteni ILB poszton. Sérülésből visszatér még Barrington, valamint a tavalyi szintén negyedik körös Jake Ryan lesz a társa ebben. A Packers ILB-inek legnagyobb hiányossága, hogy harmadik kísérleteknél nickel és dime csomagokban nincs köztük olyan játékos, akinek megfelelő coverage képességei lennének. Ezt az űrt hivatott Martinez betölteni. A PFF szerint az idei class egyik legjobb coverage képességével megáldott linebackere, tehát hatalmas hiányposztra érkezik. Martinez igazi three down linebacker, nyugodtan fent lehet hagyni a pályán harmadik kísérleteknél is. Az egyetemen ilyenkor rendszerint a tight endek és running backek őrzése volt a feladata, amit nagyon jól megoldott.

 

Hátránya hogy nincs meg hozzá a végsebessége, hogy hosszan kövesse az emberét, inkább zónázásban jeleskedik, mint hosszabb távon emberfogásban. Kifejezetten nem is túl erős, utolsó évében 141 tackle került a neve mellé, ám ennek kicsivel több mint a felét abszolválta egyedül, rendszerint kell egy nagyobb testvér akivel legyűrik az embert.

 

Dean Lowryt a jóisten is Packers játékosnak teremtette, munkamoráljáról ódákat zengenek eddigi edzői. Az a fajta játékos, akinek ez nem egy elvégzendő munka, hanem szenvedély, életstílus. A leggyorsabb 130 kiló feletti játékos volt a combine-on, 134 kilós testét kevesebb, mint 5 másodperc alatt repített végig a 40 yardos távon. Hátránya, hogy igazi T-Rex, konkrétan nincs keze, a legrövidebb karja volt a posztján. Kicsit képzetlen, inkább ösztönből játszik, mint tudatosan. Nem egy playmaker játékos, hanem tisztes iparos, aki nem fél a munkától, ismeri saját korlátait, hátrányait amin folyamatosan fejleszteni akar.

 

funny-picture-portal-games-865353

 

A draft végén érkezett még egy WR és egy újabb OT. Az elkapó pick szinte kötelező minden évben Thomspontól, az OT pedig a keret mélyítését szolgálja. Trevor Davis legnagyobb erőssége a sebessége, a harmadik leggyorsabb elkapója volt a classnak. De nagyjából itt ki is merül a fegyvertára, a cornereket képes lendületből megverni, elkapás közben sem veszít sokat sebességéből, de a route running szó nem szerepel a szótárában. Ráadásul gyenge is, press-coverage ellen nem sokat tudni tenni, simán lenyomják. A WR poszt gyakorlatilag csurig van Green Bayben, vele együtt hét olyan elkapó van, aki 53-at foghat, érdekes lesz látni kivel szemben fogy el a bizalom a felkészülés alatt.

 

Nekem személy szerint tetszik ez a draft class, Davist leszámítva minden húzás logikusnak és megfontoltnak tűnik, az egész értékét az fogja meghatározni, hogy az első négy játékosból, kik ragadnak meg hosszútávon a keretben, erre minden esélyük megvan. Az mindenesetre kijelenthető, hogy a Packers jövőre egy erősebb védelemmel fog pályára lépni, és az offense legnagyobb rákfenéjét, a fal mélységét is megerősítették. Ez így nálam egy nagyon erős B, tehát jó osztályzatot ér.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!