Connect with us

Draft

Draft-értékelő: Norman nyomában

Rövid, de egészen megengedhető személyes megjegyzéssel indítom ezt a posztot: a tavalyi Panthers draftértékelő volt az első posztom az FK!-n, így egyfajta születésnapi ajándékként hozom el a csapat idei értékelőjét. A Carolina idei újonclistája terjedelmében nagyon hasonló a tavalyihoz (az edzői stáb nem nagyon hisz a pickekben, így ismét mindössze 5 játékost választottak), azonban a minőséggel kapcsolatosan már jóval több a kérdőjel, és egyelőre nehezen látom azt, hogy ez a vérfrissítés elég lesz ahhoz, hogy a kőkemény NFC-ben újra a Super Bowl közelébe kerüljenek.1/30: Vernon Butler, DT, Louisiana Tech – B   Az utolsó előtti választás jogán már egyre kevésbé reális a „best player available” elven választás, hiszen az elérhető játékosok között egyre kisebb a különbség. A Panthers 2016-os választottjai: 1/30. Vernon Butler, DT, Louisiana Tech – B 2/62. James Bradberry, CB, Samford – C 3/77. Daryl Worley, CB, West Virginia – C+ 5/141. Zack Sanchez, CB, Oklahoma – C+ 7/252. Beau Sandland, TE, Montana State – B

 

Ennek ellenére az NFC-címvédő első körös választási jogával nem a legégetőbb needjei (pedig akad ilyen) felé nyúlt, hanem a védőfalat erősítette tovább, ahol Start Loutulelei és Kawann Short személyében jelenleg a liga legjobbjai közé sorolandó játékosok szerepelnek – akiket azonban nem biztos, hogy túl drágán újra akarna szerződtetni a menedzsment. Butler pedig legalább az egyikőjüket fölöslegessé teheti: a Lousiana Tech játékosa kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, és a futás ellen az első meccstől kezdve reális opció lesz (a PFF szerint az 5. legjobb futás elleni grade-del ő rendelkezett), de a passz elleni játéka, különös tekintettel a kéztechnikája, még jelentős fejlesztésre szorul.

 

2/62: James Bradberry, CB, Samford – C

 

Sokkal inkább hiányposztot környékezett meg a Panthers 2. (és 3. és 4. – de erről még később) választása, hiszen Josh Norman Washingtonba távozásával a secondary minősége igencsak elhalványult, így várható volt, hogy előbb-utóbb cornerbackek is felcsúsznak a draft boardra. Azt azonban nem sokan gondoltuk volna, hogy a második körben egy nem kifejezetten elit egyetem nem kifejezetten elit prospectjét találják kihúzni, de a motivációt nem nehéz megtalálni: Bradberry fizikai adottságaival és játékstílusával tökéletes Norman-pótlékként funkcionálhat. (Más kérdés, hogy nem kizárt, hogy egy vagy két körrel később is elérhető lett volna.) A Norman-követés egyébként azóta már abban is realizálódott, hogy a távozó corner 24-es mezszámát ki más, mint Bradberry húzta magára! 

 

3/77: Daryl Worley, CB, West Virginia – C+

 

 

 

Ha lúd, legyen kövér alapon a Carolina a 3. körben is folytatta a túlfizetési stratégiáját, és két (a 3. és 4. körös) pickjüket beáldozva a kör közepére cseréltek fel, hogy elvigyék a West Virginiáról érkező Worley-t, aki Bradberryhez képest inkább az emberfogásos védekezésben jeleskedett az egyetemen. A sietség ezúttal leginkább azért volt indokolatlan, mivel a játékos még 2014-ben egy bántalmazási botrányba keveredett, és bár elvileg hitelt érdemlően sikerült tisztáznia a szituációt (csak a barátnője és annak barátnője közötti balhéba avatkozott bele, az erről szóló felvételt pedig mind a 32 csapatnak elküldte), draft értéke éppenséggel nem mozgott túl magasan.

 

>5/141: Zack Sanchez, CB, Oklahoma – C+

 

64 pickkel később izgulhattak újra a Panthers szurkolók, hogy aztán a változatosság teljes kizárásával egy újabb CB érkezését jelentse be a csapat. Mentségükre legyen mondva, a mélységi zónázó és az emberfogó corner után a harmadik választás egy slot játékosra esett, teljesen feltöltve ezzel az újonc CB-sort. Sanchez ebben a pozícióban nem tűnik rossz értéknek, az Oklahomában három évig kezdő játékosnak (15 INT, 3 TD) ugyan még fel kell nőnie az NFL-szintű passzok (és a hozzájuk tartozó elkapók és futók) kezeléséhez, de olyan rosszul nem mehet neki a feladat, hiszen az eredetileg erre a célra szerződtetett Brandon Boykint már el is engedte a Panthers. Sanchezzel kapcsolatosan gyakran hangoztatott probléma, hogy eléggé hit-or-miss stílusban játszik – szerencsére a slotban viszonylag nehezen tudnak hosszú TD-kkel megégetni.

 

7/252. Beau Sandland, TE, Montana State – B-

 

Idén a draft legérdektelenebb játékosát a Carolina választhatta ki (hiszen az utolsóként választott játékos az NFL-hagyományoknak megfelelően egyáltalán nem érdektelen) Sandland személyében, aki egyben az idei class egyetlen támadóoldalra választott játékosa lett. A poszt persze ezúttal is érdekes, ugyanis nem a nem különösebben mély támadófalat vagy elkapósort, hanem a ligaelit Olsen és az egészen jó csereember Dickson által dominált tight end posztot erősítették meg, és reálisan a depth chart 3. helyére férhet oda az újonc, ha képes meggyőzően teljesíteni. Az érdektelenséghez járuljon a végén egy érdekes sztori: Sandland egy elszigetelt kaliforniai közösségben nőtt fel, ahol pár évvel ezelőtt még az internetet sem vezették be, és olyannyira nem vette komolyan a sportot, hogy majdnem sikerült azzal elszúrni az egyetemi karrier lehetőségét, hogy nem vette fel az NCAA által előírt középiskolai órákat – innen szép nyerni, mondhatjuk.

 

Összességében:

Nem vagyok könnyű helyzetben az összegzéssel, ugyanis a Panthers idei draftja a legősibb osztályozási dilemmákat hozza elém: valójában mind az 5 játékos egészen jó upside-dal rendelkezik, de abban azért közel sem vagyok biztos, hogy a csapat jelenlegi javát ezek a választások szolgálták a legjobban. A Butler-pickbe igazából nem lehet belekötni, pláne hogy a csapat GM-je külön el is mondta, hogy őket nem fogja az visszatartani, hogy a poszton már vannak jó játékosaik, de az azért tényleg kérdéses, hogy az ezt követő CB-sorozat valóban indokolt volt-e, pláne úgy, hogy a játékosok körül azért bőven vannak kérdőjelek, a csapat hiányposztjai (OL, WR, S?) felett pedig udvariasan szemet hunytunk.

panthers-rookie-camp-10.jpg.9c023af351fbaa8575600f648376c489

 

Ha ezt a bejegyzést a draft után pár nappal írtam volna, akkor valószínűleg fél jeggyel rosszabb jutott volna a társaságnak, de Boykin elküldését követően úgy látszik, hogy az edzői stáb hisz a CB-brigád azonnali bevethetőségében, így én ezúttal nem fogok kételkedni Riverában: B-.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!