Connect with us

Draft

Draft-értékelő: Norman nyomában

Rövid, de egészen megengedhető személyes megjegyzéssel indítom ezt a posztot: a tavalyi Panthers draftértékelő volt az első posztom az FK!-n, így egyfajta születésnapi ajándékként hozom el a csapat idei értékelőjét. A Carolina idei újonclistája terjedelmében nagyon hasonló a tavalyihoz (az edzői stáb nem nagyon hisz a pickekben, így ismét mindössze 5 játékost választottak), azonban a minőséggel kapcsolatosan már jóval több a kérdőjel, és egyelőre nehezen látom azt, hogy ez a vérfrissítés elég lesz ahhoz, hogy a kőkemény NFC-ben újra a Super Bowl közelébe kerüljenek.1/30: Vernon Butler, DT, Louisiana Tech – B   Az utolsó előtti választás jogán már egyre kevésbé reális a „best player available” elven választás, hiszen az elérhető játékosok között egyre kisebb a különbség. A Panthers 2016-os választottjai: 1/30. Vernon Butler, DT, Louisiana Tech – B 2/62. James Bradberry, CB, Samford – C 3/77. Daryl Worley, CB, West Virginia – C+ 5/141. Zack Sanchez, CB, Oklahoma – C+ 7/252. Beau Sandland, TE, Montana State – B

 

Ennek ellenére az NFC-címvédő első körös választási jogával nem a legégetőbb needjei (pedig akad ilyen) felé nyúlt, hanem a védőfalat erősítette tovább, ahol Start Loutulelei és Kawann Short személyében jelenleg a liga legjobbjai közé sorolandó játékosok szerepelnek – akiket azonban nem biztos, hogy túl drágán újra akarna szerződtetni a menedzsment. Butler pedig legalább az egyikőjüket fölöslegessé teheti: a Lousiana Tech játékosa kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, és a futás ellen az első meccstől kezdve reális opció lesz (a PFF szerint az 5. legjobb futás elleni grade-del ő rendelkezett), de a passz elleni játéka, különös tekintettel a kéztechnikája, még jelentős fejlesztésre szorul.

 

2/62: James Bradberry, CB, Samford – C

 

Sokkal inkább hiányposztot környékezett meg a Panthers 2. (és 3. és 4. – de erről még később) választása, hiszen Josh Norman Washingtonba távozásával a secondary minősége igencsak elhalványult, így várható volt, hogy előbb-utóbb cornerbackek is felcsúsznak a draft boardra. Azt azonban nem sokan gondoltuk volna, hogy a második körben egy nem kifejezetten elit egyetem nem kifejezetten elit prospectjét találják kihúzni, de a motivációt nem nehéz megtalálni: Bradberry fizikai adottságaival és játékstílusával tökéletes Norman-pótlékként funkcionálhat. (Más kérdés, hogy nem kizárt, hogy egy vagy két körrel később is elérhető lett volna.) A Norman-követés egyébként azóta már abban is realizálódott, hogy a távozó corner 24-es mezszámát ki más, mint Bradberry húzta magára! 

 

3/77: Daryl Worley, CB, West Virginia – C+

 

 

 

Ha lúd, legyen kövér alapon a Carolina a 3. körben is folytatta a túlfizetési stratégiáját, és két (a 3. és 4. körös) pickjüket beáldozva a kör közepére cseréltek fel, hogy elvigyék a West Virginiáról érkező Worley-t, aki Bradberryhez képest inkább az emberfogásos védekezésben jeleskedett az egyetemen. A sietség ezúttal leginkább azért volt indokolatlan, mivel a játékos még 2014-ben egy bántalmazási botrányba keveredett, és bár elvileg hitelt érdemlően sikerült tisztáznia a szituációt (csak a barátnője és annak barátnője közötti balhéba avatkozott bele, az erről szóló felvételt pedig mind a 32 csapatnak elküldte), draft értéke éppenséggel nem mozgott túl magasan.

 

>5/141: Zack Sanchez, CB, Oklahoma – C+

 

64 pickkel később izgulhattak újra a Panthers szurkolók, hogy aztán a változatosság teljes kizárásával egy újabb CB érkezését jelentse be a csapat. Mentségükre legyen mondva, a mélységi zónázó és az emberfogó corner után a harmadik választás egy slot játékosra esett, teljesen feltöltve ezzel az újonc CB-sort. Sanchez ebben a pozícióban nem tűnik rossz értéknek, az Oklahomában három évig kezdő játékosnak (15 INT, 3 TD) ugyan még fel kell nőnie az NFL-szintű passzok (és a hozzájuk tartozó elkapók és futók) kezeléséhez, de olyan rosszul nem mehet neki a feladat, hiszen az eredetileg erre a célra szerződtetett Brandon Boykint már el is engedte a Panthers. Sanchezzel kapcsolatosan gyakran hangoztatott probléma, hogy eléggé hit-or-miss stílusban játszik – szerencsére a slotban viszonylag nehezen tudnak hosszú TD-kkel megégetni.

 

7/252. Beau Sandland, TE, Montana State – B-

 

Idén a draft legérdektelenebb játékosát a Carolina választhatta ki (hiszen az utolsóként választott játékos az NFL-hagyományoknak megfelelően egyáltalán nem érdektelen) Sandland személyében, aki egyben az idei class egyetlen támadóoldalra választott játékosa lett. A poszt persze ezúttal is érdekes, ugyanis nem a nem különösebben mély támadófalat vagy elkapósort, hanem a ligaelit Olsen és az egészen jó csereember Dickson által dominált tight end posztot erősítették meg, és reálisan a depth chart 3. helyére férhet oda az újonc, ha képes meggyőzően teljesíteni. Az érdektelenséghez járuljon a végén egy érdekes sztori: Sandland egy elszigetelt kaliforniai közösségben nőtt fel, ahol pár évvel ezelőtt még az internetet sem vezették be, és olyannyira nem vette komolyan a sportot, hogy majdnem sikerült azzal elszúrni az egyetemi karrier lehetőségét, hogy nem vette fel az NCAA által előírt középiskolai órákat – innen szép nyerni, mondhatjuk.

 

Összességében:

Nem vagyok könnyű helyzetben az összegzéssel, ugyanis a Panthers idei draftja a legősibb osztályozási dilemmákat hozza elém: valójában mind az 5 játékos egészen jó upside-dal rendelkezik, de abban azért közel sem vagyok biztos, hogy a csapat jelenlegi javát ezek a választások szolgálták a legjobban. A Butler-pickbe igazából nem lehet belekötni, pláne hogy a csapat GM-je külön el is mondta, hogy őket nem fogja az visszatartani, hogy a poszton már vannak jó játékosaik, de az azért tényleg kérdéses, hogy az ezt követő CB-sorozat valóban indokolt volt-e, pláne úgy, hogy a játékosok körül azért bőven vannak kérdőjelek, a csapat hiányposztjai (OL, WR, S?) felett pedig udvariasan szemet hunytunk.

panthers-rookie-camp-10.jpg.9c023af351fbaa8575600f648376c489

 

Ha ezt a bejegyzést a draft után pár nappal írtam volna, akkor valószínűleg fél jeggyel rosszabb jutott volna a társaságnak, de Boykin elküldését követően úgy látszik, hogy az edzői stáb hisz a CB-brigád azonnali bevethetőségében, így én ezúttal nem fogok kételkedni Riverában: B-.

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kopi3.14
Kopi3.14
2016-05-20 14:03

Nekem inkább C.

A TE pick nem utalhat egy intenzív 2 TE-s planre váltásra, amihez kell rotációba egy harmadik ember is?

RGD
RGD
2016-05-20 14:43

Korrekt értékelés! A Butler pickről nekem az jut eszembe, hogy mikor Kuechlyt draftolta a csapat, attól volt hangos a kinti sajtó, hogy az egyik legelpazaroltabb választás, mikor ott van a kezdőben Jon Beason… Összességében nálam is B vagy B -, elég nagy csalódás volt nézni, ahogy három corner jön egymás után, de be kell vallani, hogy hiányposzt, Tillman, Norman és Finnegan kiválására lépni kellett, azt meg, hogy az új srácok közül ki vállhat be a leginkább, csak a Panthers stábja tudja jól megítélni. Ami az OL-t illeti, én messze nem látom olyan drámainak a helyzetet, Oher az általam vártnál jobban teljesített, a Super Bowlon valóban megégett Remmers meg ugyanaz a Remmers, aki úgy szedte le JJ Wattot a pályáról, hogy öröm volt nézni (és nem csak duplázásnál), vannak sokkal rosszabb OL-ok is a ligában. Az elkapósor meg megint csak nem annyira hiányposzt, a tavalyi részleg is nagyon jól muzsikált, és hozzájuk jön még vissza Benjamin meg Hill is. UDFA-k közül meg szerintem érdemes odafigyelni Cashre (LB/S) és Garrettre (WR), olyan mintha lett volna még két kései körös pick, nem lesznek talán olyan nagy gondok idén se :)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x