Connect with us

Draft

Draft-értékelő – Pass protection? Az mi?

jarranreed

A Seahawks váratlanul jó draftot produkált, ez abból is lemérhető, hogy a különféle oldalakon csak úgy repkednek a B+ -ok a csapat neve mellett, de az nfl.com nem átallott egyenesen A-t adni. Itt valami zavar lesz az erőben – mondaná a tapasztalt szurkoló, de ezúttal csak egészen apró hullámok vannak. Formabontó módon nem sorban haladunk a frissen draftoltakkal, hanem csapategységenként.

 

Toldozgatunk? Foltozgatunk?

 

1/31 Germain Ifedi OT, Texas A&M

2/49 Jarran Reed DT, Alabama

3/97 Rees Odhiambo OG, Boise State

5/147 Quinton Jefferson DT, Maryland

6/215 Joey Hunt C, TCU

 

Mi a Seahawks messze-messze legnagyobb problémája? A pass protection. Sikerült a draftról passz ellen jól védő embereket hozni Wilson elé? Naná, hogy nem, de ahogy majd kiderül, még csak szándék sem volt rá. Az, hogy mennyire fontos a támadófal a csapatnál jól lemérhető azon, hogy a csapat messze leggyengébb egységébe ugyanannyian érkeztek, mint ahány running backre lecsapott Chicagoban a csapat. Ifedi futójátékok esetén átlagon felüli, passzjátékoknál viszont meg kb. fogalmatlan, főleg ha egyedül marad valakivel szemben sok hellyel a környéken. Valójában a Seattle-nél kedvelt SPARQ mutatóban kiemelkedő player, továbbá Carroll már közölte is, hogy az egyetemen időnként guardban is játszó Ifedit eleve guardnak is képzelték el, így ez pozitívabbá teszi a picket. Meg kell azonban jegyezni, hogy az akkor még bent lévő Spriggs még nála is jobb SPARQ-számokat produkált. Odhiambo is egy decens OT lehetne, csak roppantul sérülékeny, emiatt is csúszott a harmadik kör végéig, de a többi csapat felől csúszhatott volna még bőven. Hunt egyelőre cserének jó lesz, de miatta a tavaly 7 meccsen kezdő Drew Novakot már el is küldte a csapat, nem várták meg az augusztusi kötelező keretszűkítéseket.

 

 

Védőfalban a Brandon Mebane helyére érkező Jarran Reedet többen stealnek minősítik a második kör közepén, de ezt részben vitatnám. Ifedihez hasonlóan ugyanis féloldalas játékos: futás ellen elit, passz ellen meg majd nézelődik körbe-körbe. Rubinnal mindenesetre jó párost fognak alkotni, így az eddig is top3 futás elleni védekezés továbbra is a liga elitjébe tartozhat. A 48. pickért Ted Thompson és a Packers feltrade-elt, ők ilyesmit nagyjából sohasem szoktak csinálni, ettől a Thompson kezei alól kikerülő Schneider pedig úgy meglepődött, hogy rájuk szintén nem jellemző módon, szintén felcseréltek a Bears helyére Reedért. Ennek ízére aztán úgy ráérzett, hogy Jeffersonért is feltrade-elt a csapat, az ötödik körben kicsit reach is, a kiválasztása a poszt mélyítését szolgálja, a Marylandben az utolsó évében ugyanakkor nagyon szép számokat produkált.

 

Marshawn, te vagy az?

 

3/90 C.J. Prosise RB, Notre Dame

5/171 Alex Collins RB, Arkansas

7/247 Zac Brooks RB, Clemson

 

John Schneider nyilatkozta a draft előtt, hogy Lynch ugyan még mindig nem írta alá a nyugdíjba vonulásához szükséges papírokat, de egyrészt se neki, se Pete Carrollnak nincs kétsége afelől, hogy tényleg visszavonult, másrészt úgyis június 1. a fordulónap, szóval végül is ráér még. ma a csapat megunta a kérdést, és visszavonult listára tették, így Marshawn Lynch a Seahawks részéről most már tényleg visszavonult.

 

Ahogy a Browns elkapókat gyűjtött szép számmal, úgy a Seattle futókat. Szám szerint hármat is sikerült draftolni, de azóta UDFA-ként is érkezett még valaki a posztra; a csapat nagy erőkkel keresi a következő első/második számú futóját. Illetve a kezdőposzt valószínűleg Rawlst illetné, de még mindig nem épült fel teljesen a bokasérüléséből, így biztos ami biztos, a csapat feltankolt futókból. Az igazi Lynch hasonmás az Collins, aki a korábbi 24-eshez hasonló stílusú tank, akarom mondani power back, még csiszolatlan és fumble-ra hajlamos, de rosterre odaférhet.

 

Prosise viszont…öhm…Prosise:

 

 

Már volt róla szó fentebb, lesz még róla szó lentebb, de a lényeg, hogy Carrollék igazán szeretnek olyan játékosokat draftolni, akiket több mindenre is lehet használni. C.J. Prosise pedig erre tökéletes példa. 3rd down RB-nek szánják egyelőre, aki nem csak fut majd harmadik kísérleteknél, hanem elkapni is tud. Eddig ezt a szerepet Jackson és Turbin töltötte be kevesebb, mint több sikerrel. És hogy miért erre termett C.J.? Nos, a Notre Dame-nél karrierje nagyobb részét elkapóként töltötte, de safetyként került középiskolából az Irish-hoz, aztán rövid ideig linebacker is volt, mígnem kikötött slot receiverként. Csak utolsó évében konvertálta át az Irish futóvá, és akkor is csak az akkori kezdő RB sérülése miatt lett elsőszámú back. Ez nem csak amiatt előnyös, mert labdaügyesebb játékos egy átlagos futónál, hanem azért is, mert még nincs benne túl sok ütés, ami egy backnél kulcsfontosságú hosszútávon.

 

 

Brooks pedig kap egy esélyt a nyáron, de egyáltalán nem lennék meglepve, ha szeptemberben már nem lenne rosteren.

 

Ki maradt még?

 

3/94 Nick Vannett TE, Ohio State

7/243 Kenny Lawler WR, Cal

UDFA: Trevone Boykin QB, TCU, Tanner McEvoy WR/S, Wisconsin + még sokan mások

 

Tight endekből eddig is elég jól állt a csapat Grahammel és Luke Willsonnal, de Vannett tőlük alapvetően különbözik. Mind Graham, mind Willson ugyanis inkább az elkapásokban jeleskedik, Vannett viszont blokkokban erős, egy ilyen fal mellé pedig egy jól blokkoló TE sose árt. Carrollék a class legjobb blokkoló TE-jének tartották, az Ohio State színeiben annyira csak a blokkokkal kellett foglalkoznia, hogy össze-vissza 19 elkapása volt a Buckeyes-ban. A Denverrel elcserélt elsőkörös választás mellé kapta ezt a picket a csapat. Lawler a 7. körben konkrétan már stealnek számít, nem is kicsinek, őszintén szólva nem teljesen értem, hogy miért csúszott ennyit, a draft előtt 4. körös értékelése volt. Goff passzait kapkodta el a Calnál, és az a helyzet, hogy ő volt az idei 1/1 legmegbízhatóbb célpontja. WR-ből a Seahawks pont jól áll, így ha befér a rosterre, akkor idén jó eséllyel vagy a special teamben köthet ki, vagy néhányszor slotban.

 

Draftolatlan játékosok szép számmal érkeztek, közölük most csak kettőt emelnék ki. Az egyikük Boykin, aki a nyáron a csere QB posztjáért küzdhet meg. Wilsonhoz hasonló dual-threat irányító ő, csak sokkal pontatlanabb, de ebbe a rendszerbe cserének jobban beválhat, mint a már elég idős Tarvaris Jackson, akivel még nem hosszabbított a csapat. A Seattle-nél nagyon szeretik a több mindenre használható atlétákat, McEvoy is ilyen, aki elkapóként is megállta a helyét a Badgersben, de safetyként 6 interceptionnel csapata legeredményesebbje volt.

 

Értékelés: Draftot sosem szerettem értékelni rögtön utána, egy Seahawks draftnál meg pláne sose tudja az ember, hogy az elsőkörös hányadik évére kopik ki a ligából, és melyik 5. vagy 6. körösből lesz a következő stabil Pro Bowler, de a korábbi évek fényében ez egy teljesen korrekt draftnak tekinthető. Látszik, hogy volt koncepció hova kit szeretnének hozni, és ezt sikerült is megvalósítani. Legalább kettő, de inkább három steal biztos van a névsorban (Reed, Prosise, Lawler?), ugyanakkor pass rush ellen nem csak márciusban, hanem most se született megnyugtató megoldás. Összességében erős B+.

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!