Connect with us

Minden ami NFL

A tökéletes futó

Az nfl.com sorozatának következő részében egy olyan poszt tökéletes játékosát nézzük meg, ami az utóbbi időben igencsak leértékelődőtt. Ahogy a többi poszt megítélésénél, úgy itt is lehetnek vitás esetek, nagy kimaradók, ezeket továbbra is várjuk, hogy a poszt alatt komment formájában osszátok meg velünk.

 

A tökéletes futó Jeremy Hill „erőfutásait” kapná. Itt elsősorban a fizikai erejére, az agresszívitására, a lábhasználatára kell gondolni, de arra is hogy mennyire képes kiharcolni a first downt olyan pillanatokban, amikor egyáltalán nem nyit előtte lyukat a támadófal. Hill ugyan rettentően fiatal, de a gólvonal szituációknál már így is az egyik legmegbízhatóbb ember a pályán. Elképesztően jól tapos, használja erejét és kellően agresszív ahhoz, hogy a „láthatatlan” lyukba bepréselje magát.

 

jeremy-hill-touchdown-run-against-carolina

 

A következő választott szintén egy fiatal játékos, de talán nem hiába ő került ide. Devonta Freeman érzékei, különösen látása a pályán már most példaértékű. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy labdával a kezében jól észleli a lyukakat vagy tér ki a tackle-ök elől, hanem arra is, hogy mikor passz szituáció van, akkor hogy mozog be az üres helyekre, ahol megjátszható. Ennek a tulajdonságnak köszönheti, hogy tavaly az idény nagy részében a liga legjobb futójának volt kikiáltva.

 

Két fiatal után egy idősebb játékos és talán elsőre meglepő a név is. Darren Sproles fürgesége azonban a fiatalabbakat is megszégyeníti. Labdával a kézben nincs nála gyorsabb játékos. Lehet hogy egyenes vonalon mozogva sokan felvennék vele a versenyt, de félelmetes térd-csípő mozgáskoordinációja lehetővé teszi, hogy úgy mozogjon a védők között, hogy közben le sem lassul a mozgása. Elképesztően gyorsan éri el a legmagasabb sebességet, vált irányt és fékez le, ha éppen a játék erre készteti.

 

darren-sproles-punt-return-against-san-francisco

 

Az egyik legfontosabb képesség egy játékos életében a konzisztencia. Ki más lehetne ennek a kategóriának a királya, mint az utóbbi 10 év legjobb futója, Adrian Peterson. Lehet, hogy vannak már nála tehetségesebb futók, lehet hogy vannak jobb kezűek vagy gyorsabbak. Egy azonban biztos, a védelmek még mindig Petersontól tartanak a legjobban. 97.3 yard/mérkőzés mutatója a negyedik legjobb valaha a legalább 1000 labdacipelést teljesítő futók között és az teszi igazán naggyá, hogy bármikor képes 100 yardot futni. Lehet persze egy-egy gyengébb mérkőzése neki is, de hogy hetekre, hónapokra eltűnjön az teljesen kizárt. 1000 yard alatti szezon elképzelhetetlen nála és az időt se érezte meg eddig.

 

A liga két  jelenlegi legjobb futójából Peterson már előkerült, most a másik futó is szerepet kap a tökéletes futó elkészítésénél. Le’Veon Bell sokoldalúságához nem férhet kétség. Ha futásról van szó, akkor az egyik legjobb mozgáskoordinációról beszélünk esetében, ha elkapásról van szó, akkor az egyik legmegbízhatóbb kezű, ha blokkolást kell biztosítani, akkor se vall szégyent. Ehhez pedig kiváló meglátások, nagyszerű munkamorál párosul. Egyedül azok a fránya sérülések ne lennének.

 

bmatch29cut-2

 

Matt Forte már lehet, hogy túl van pályafutása csúcsán, de elszakadási képessége a futók között még mindig elsőrangú. A futók talán minden játékosnál több ütést kapnak és többet próbálják őket földre vinni, mint bárki mást a ligában. Az hogy futóként hogyan állsz bele egy szerelésbe és jössz le arról kulcsfontosságú. Forte ezt mesteri szinten űzi, ráadásul képes úgy kijönni a tackle-ökből, hogy utána még ő legyen előnyben a többi védővel szemben. Kora nyilván neki sem játszik a kezére, de amíg ilyen jól választ szögeket egy-egy ütközésnél, addig nagyon gyenge idénye nem nagyon lehet.

 

Végül pedig LeSean McCoy „hintába ültetési” képességét olvasztották a tökéletes futóba. A lateral mozgása McCoynak az egyik a legjobb a ligában, ha open space-ben találkozik egy linebackerrel, játékos legyen a talpán, akit nem tud kizökkenteni a gyors irányváltós cseleivel, lendületével. Ugyan a Billsben kicsit más sémába kényszerült, de ott is megmutatta, hogy még van bőven a tankjában.

 

A tökéletes futó megalkotásánál is maradtak ki olyan játékosok, akik megérdemelten kerülhettek volna be, de itt se vonható kétségbe, hogy akik fel vannak sorolva, azok mind olyan skillekkel rendelkeznek, ami igazán naggyá teszi őket.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!