Connect with us

Hír

Bennett: Élharcosokra van szükségünk!

Rengeteg NBA és WNBA játékos szólalt fel Alton Sterling és Philando Castile tragédiáját követően. A fentebb nevezett két fekete férfi rendőrök által hunyt el a közelmúltban. Most pedig a Seattle Seahawks defensive endje, Michael Bennett formált véleményt, melyben frusztráltságát fejezte ki az iránt, hogy az NFL sztárjai nem állnak ki egy-egy komoly, társadalmi ügy mellett. Soraiban a regnáló MVP-t, Cam Newtont emelte ki:

 

„Az NFL-ben rengeteg minden működik rosszul. Nem igazán látod, hogy a legjobb játékosok kiállnának és beszélnének társadalmi problémákról. Ugyan ott van Peyton Manning vagy Aaron Rodgers, akik ezt megteszik, de ők fehérek. Nekik nem kell annyi mindennel megküzdeniük, mint a feketéknek.

 

Az NBA-ben mindenki felszólal, ráadásul a legnagyobb sztárok állnak ilyenkor az élre. Az NFL-ben a legnagyobb sztárok meghúzódnak a háttérben. Legyen az akár a kollektív szerződéssel kapcsolatos, akár az agyrázkódásokkal. A mi sztárjaink nem vállalják a véleményüket és nem állnak egy ügy élére úgy, mint az NBA-ben LeBron James vagy Chris Paul. Cam Newton és a többiek csak felveszik a pénzüket és hátradőlnek.”

 

2016-espy-awards-show

Carmelo Anthony, Chris Paul, Dwayne Wade és LeBron James a 2016-os ESPY-díjátadón

 

Bennettnek abban igaza van, hogy kevés társadalmi élharcost találunk az NFL-ben, és akik tényleg vállalják a véleményüket sem feltétlen a legnagyobb sztárok. Emlékezhetünk a 2014-es Fergusonban történt és az azt követő eseményre: Michael Brownt egy helyi rendőr lőtte le, majd ezt követően öt St. Louis Rams játékos, Kenny Britt, Jared Cook, Stedman Bailey, Chris Givens és Tavon Austin is felemelt kezekkel vonult pályára az Oakland Raiders elleni meccs elején.

 

Raiders Rams Football

 

Ebből nagy felhajtás lett és a rendőrség már-már kötelezte az NFL-t és a Ramset, hogy legyen valami retorzió a játékosok irányába és kérjenek nyilvánosan bocsánatot a rendőröktől. Végül a liga és a Rams sem büntette meg a játékosokat, mondván „mindenkinek joga van ahhoz, hogy a saját véleményét megformálja és ki is fejezze azt”.

 

A közelmúlt eseményei pedig mintha egyre jobban összekovácsolnák a sport társadalmat, Bennett pedig úgy gondolja, hogy a közös, határozott fellépés lehet iránymutató a jövőt tekintve.

 

„Jelen esetben össze kéne fognia a sport társadalomnak, mivel végső soron a sportolóknak termékeik vannak és mi irányítjuk, hogy miket is adnak el Amerikában. Bármit, amit eladnak a cégek, rajtunk keresztül adják el. Legyen az akár cipő, ruha vagy étel, ital vagy üdítő – a sportolóknak tehát megvan a lehetőségük, hogy befolyásolják az emberek akaratát és döntéseit.

 

Szóval sportolóként el kell kezdenünk élni ezzel a lehetőséggel és folyamatosan a jó irányba terelni a dolgokat és nem folyamatosan csak az anyagi dolgokat nézni.”

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!