Connect with us

Ti írtátok

Minden relatív, avagy hogyan válasszunk játékosokat?

Újabb vendégcikk érkezett petipajtitól a fantasy világából, fogadjátok szeretettel:

 

Korábban már írtam arról, hogy egy fantasy szezon során miért hangsúlyos a draft és mennyire fontos előtte némi kutatómunkát végeznünk. Ebben az írásomban azt gyűjtöttem össze, hogy milyen tényezőket kell figyelembe vennünk eme kutatás közben, hogy ki tudjuk alakítani a saját draftboardunkat. Konkrét játékos listát nem tudok írni, hogy kit, mikor érdemes választani, mivel minden relatív, de néhány példán keresztül szeretném megmutatni, hogy hogyan is működik ez a gyakorlatban. Megpróbálok mindent számokkal alátámasztani, de mivel ez egy szubjektív összeállítás, nyugodtan lehet egyet nem érteni a kommentek között.

 

Fantasy-Football (1)

 

A draft taktika meghatározása

 

Első körben a liga tulajdonságainak függvényében érdemes kialakítani egy taktikát, hogy kb. mikor, milyen posztra érdemes játékost húzni. Ez a valóságban változhat a többi menedzser húzásaitól függően, de egy laza iránymutatásként tekinthetünk rá. Ehhez az alábbiakat kell megvizsgálnunk:

 

– Hány csapatos a liga?

 

Nem mindegy, hogy hányan választotok ugyanabból a fix kínálatból, nyilván minél többen vagytok, annál több felé osztódik a keret, ez pedig hatással lehet a taktikára.

 

– Milyen a kezdőcsapat posztonkénti eloszlása?

 

Ez a legfontosabb szempont, hiszen ez alapján kapjuk a pontokat! Nézzünk meg néhány tendenciát! Egy normál ligában van 1 QB, 2 RB, 2 WR, 1 TE, 1 FLEX poszt. Leggyakoribbak a 12 fős ligák. A korábbi évek fantasy számai alapján az top1 és top12 irányító között kb. 100 pont különbség van – persze ez a liga pontozásától is függ, de nagy általánosságban kb. ekkora különbséggel lehet ezt mondani. Ez meccsenként 6,25 pontot jelent. Tight endeknél ez a különbség még kisebb (olyan 90 körüli / 5,6 meccs). Viszont futóból és elkapóból minimum 2-2-t kell nevezni (és még a FLEX pozícióról nem beszéltünk), így itt a top1 és top24 közötti rést kell vizsgálni, ami akár 180 pont is lehet a futóknál (2013, 2014), elkapóknál pedig az utóbbi években ez a szám 120 körüli volt. Ez máris választ ad arra, hogy a játékosok általában miért futókat választanak az első körökben. A futók és elkapók közötti döntést az könnyíti meg, hogy egyes csapatok több elkapót is előszeretettel használnak, viszont futóból többnyire csak egyet (néhány kivétellel). Ezzel megindokoltuk, miért érdemes az elején futókkal és elkapókkal feltölteni a keretet, irányítót és tight endet pedig csak később választani.

 

Ezek a trendek azonban ligánként könnyen megváltozhatnak az adott kezdőcsapat összetétele miatt:

 

–   ha PPR (point per reception) ligáról beszélünk, azaz nemcsak a megszerzett yardokért, hanem magáért az elkapásért is pont jár. Ebből következően a sokat célba vett elkapók és elkapni tudó futók jóval több pontot szerezhetnek, azaz az értékük ilyen esetben magasabb.

–    2 QB, 2 TE liga – ha ezek számát növeljük, a merítési lehetőségek csökkennek, így már nem lehet kivárásra játszani, kiváltképpen igaz ez az irányítókra, a tight endeknél talán nincs akkora szakadék

–     kevesebb fix és több flex poszt – ez egyértelmű, tágabbak a variációs lehetőségeink, nem kell annyira kétségbeesetten betárazni az elején

–      sok résztvevős fantasy liga (16+ fős) – ez is magától értetődik, minél többen választanak, annál kisebb a merítési lehetőségünk és nem éri meg kivárni egy-egy poszt alsó felét

 

PPR-IDP-Mock-Draft-Feature

 

– Milyen a liga pontozása?

 

Ez is majdnem annyira fontos, mint a kezdők posztonkénti eloszlása. Alapesetben a futott és elkapott TD 6 pontot ér, a passzolt 4-et, minden megszerzett (futott és elkapott) 10 yard-ért 1 pont jár, stb.. De számos egyéb beállítás létezik, a PPR-t korábban említettem, de pl. ha a passzolt TD is 6 pont, az irányítók felértékelődnek, ha a megszerzett TD 10 pont, a dedikált red zone targetek vagy goal line backek válnak értékesebbekké, ha bizonyos számú megszerzett yard után ((pl. 100+ yd) jár bónuszpont, akkor megint másik játékosok kerülnek előrébb a listán és így tovább.

 

– IDP (individual defense players) liga-e?

 

Amennyiben igen, az egészen új ízt ad a játéknak, a csapat teljesítményéhez védőjátékosok is hozzájárulnak. Ez teljesen más vetületet ad a draftnak is, érdemes tájékozódni előtte, hogy a kezdőbe hány védő kell és a rendszer hogyan értékeli a teljesítményüket. Nem mindegy, hogy egy szerelés 1 pont vagy 3, illetve az sem, hogy komplett védelem kell-e vagy csak néhány játékos. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a valóságban csapatonként védőkből pozíciónként egyszerre több is pályán van, tehát többeknek nyílik lehetősége pontszerzésre, így nem érdemes elsietni a kiválasztásukat (természetesen az előző pontok függvényében még ez is előfordulhat).

 

– Dynasty liga vagy redraft?

 

Több tényezőt kell figyelembe venni ebben az esetben is, ha dynasty (vagy keeper, azaz több éven át tartó) ligáról beszélünk, akkor természetesen elsődleges a kor, a fiatal játékosokkal hosszabb távra lehet tervezni, de fontos lehet a stabil szerződéseket is előnyben részesíteni, egy átigazolás jelentősen hatással lehet egy-egy játékos teljesítményére. Redraft ligában nyugodtan lehet idősebb veteránokat is választani, mert csak 1 szezonra kellenek, míg dynasty ligában már a drafton kiválaszthatunk esetleg 1-1 sérült (akár egész szezonra) játékost is.

 

– A teljes keret mélysége

 

Nemcsak a kezdőpozíciókra kell odafigyelnünk, hanem a teljes keretre. Ha van bőven helyünk, érdemes bizalmat szavaznunk 1-2 lehetséges meglepetésembernek vagy felvenni sérült játékosokat. Ha szűkösek a lehetőségeink, akkor kiemelten fontos, hogy a bye weekekre figyeljünk, esetleg hetente próbáljuk meg rotálni a csereembereket a sorsolások függvényében.

 

man-thinking-draft1

A játékosok értékelése:

 

Ha megvan az aktuális ligára elkészített draft taktika, érdemes egy draftboardot készíteni hozzá, melyen a játékosokat rangsoroljuk. Az egyes játékosok értékelése különböző kritériumok alapján történhet:

 

– Korábbi teljesítmény, tendenciák

 

A játékosok rangsorolásánál kiindulási alapul a korábbi évek tapasztalatai szolgálhatnak. Aki rendre 1000 yard körül fut, 100+ elkapást produkál vagy 4000 yd felett passzol, az jó eséllyel adott évben is be fog válni. Egy sérülés vagy egyéb különleges körülmény természetesen közbe szólhat, de ezt nem lehet kiszűrni, így jobb híján erre kell alapoznunk. Az újoncokkal érdemes óvatosan bánni, ők mindig kicsit rizikósak, lehet, hogy egyből beválnak (Gurley), de lehet, hogy nem (M.Gordon).

 

– A játékos környezete – játékstílus, csapattársak

 

Egy futásorientált csapatból kevésbé szívesen választanék elkapót, illetve nyilván olyan elkapót szeretnék, akinek az irányítója jobbféle és oda tudja neki dobni a labdát. A támadósort nyilván úgy célszerű összeválogatni, hogy ha lehet, akkor sok pontot szerző csapatokból kerüljenek ki a játékosok. Ez úgy lehetséges, ha jó az offense, vagy úgy, hogy gyenge a defense és rá vannak kényszerülve az agresszív támadásra. A védelemnél pont fordított a helyzet a legtöbb esetben: azokból a csapatokból kell válogatni, akik sokat vannak pályán és sokat támadnak ellenük. Ilyenkor minden play egy-egy pontszerzési lehetőség.

 

– Egyéb tényezők

 

A játékosok közti sorrendet egyéb tényezők is befolyásolhatják, úgy mint:

 

–    sérülékenység: aki minden évben IR listán végzi, az hiába termeli jól a pontokat, kockázatos választás

–    viselkedésbeli problémák: hiába jó valaki, ha minden szezonban el van tiltva néhány meccsre kábítószer vagy egyéb problémák miatt

–    komolyabb sérülésből való visszatérés: nem tudhatjuk, hogy a korábbi formájához tér-e vissza az adott játékos

–    átigazolás: ha egy játékos új csapatba kerül, a teljesítménye kiszámíthatatlan lesz, lehet jobb is, rosszabb, kicsit lutri szituáció

 

A fent összegyűjtött tényezők szemléltetése saját ábrán

 

Hogy ne csak üres elmélet legyen a fentebb leírt dolgok összessége, saját példán szeretném szemléltetni, hogyan is működik ez a gyakorlatban. A július végén indult FK! dynasty league-hez készített draftboardom első oldalát láthatjátok alant, amihez szeretnék hozzáfűzni néhány megjegyzést. Mivel szubjektív a lista, biztosan sok mindennel nem értetek egyet, de ezzel nincs semmi gond, mindenkinek a maga listáját kell megcsinálnia, én csak ennek a menetét szeretném megmutatni. Ezt aztán ki lehet nyomtatni és a draft során sorban kihúzni róla a kiválasztott embereket, így mindig egy szempillantás alatt látszik, hogy ki elérhető még.

 

draftboard 1. oldal

 

Először is tisztázzuk a körülményeket! 11 fős, dynasty liga, PPR liga, IDP liga, speciális pontozással: a védők megemelt pontozásban részesülnek. A kezdőben 10 támadó (2 QB (!), 2 RB, 2 WR, 1 TE, 3 FLEX (R/W/T)) és 10 védő (1 DE, 1 DT, 3 LB, 2 CB, 1 S, 2 FLEX) kap helyet. A táblázatomon az egyes posztok után a számok azt jelentik, hogy kit mennyire szívesen látnék a csapatomban. Nagyjából a kategóriák egyenértékűek, azaz többé-kevésbé RB1 = WR1 = QB1 = TE1, bár kisebb eltérések azért voltak.

 

Csak néhány példát kiemelve: Peterson azért van ennyire hátul, mert dynasty liga, redraftban simán top3 futó lenne nálam, Julio Jones azért 4., mert állandóan valami nyavalyája van, Dez Bryant meg túl kezelhetetlen és félek, hogy előbb-utóbb valami akkora ökörséget csinál, hogy hosszabb távra elmeszelik. Watkins és Jeffery is sérülékenység miatt van hátrébb, Thomas és Sanders az irányítóhelyzet és a védelemre épülő taktika miatt, a futóknál Ingram a sérülései, Murray, Yeldon és Anderson a vetélytársak miatt került lejjebb. Az irányítóknál az idősebbek a dynasty liga mivolta miatt kerültek hátrébb, tight endeknél pedig Reed a sérülései, Barnidge az irányítója, Gates meg a kora miatt.

 

A védelmet nem bontottam szét ennyire, mert ott nehezebb egyértelmű pontokat várni, akinél meg lehet, az nagyon drága, nem éri meg a magas picket véleményem szerint. Így csak felírtam néhány lehetséges jelöltet, a DE és DT posztokon előnyben részesítettem a 4-3-as felállású csapatok játékosait, nekik több lehetőségük nyílik pontszerzésre. LB-knél a tiszta pass rushereket kihagytam, inkább tackle-gyárosokat kerestem, ami csak fantasy szempontból jó, de ott nagyon. A safety poszt kiszámíthatatlan, a cornerback meg trükkös, mert ha elit vagy, nem dobnak feléd, ha meg gyenge, akkor nem tudod megcsinálni a szerelést és a végén még le is cserélnek. Pont egyik esetben sem jár, így leginkább a középutat kellene megtalálni – előre… nem egyszerű feladat.

 

Hogy hogyan sikerül a szezonom ezen lista alapján, az még a jövő zenéje, csak utólag fogom tudni megmondani, hogy eredményes volt-e, mindenesetre a kutatás lépései szépen nyomon követhetők. Remélem tudtam vele segíteni, jó felkészülést kívánok mindenkinek!

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!