Connect with us

Fantasy

Kickert draftolni nem menő – fantasy biblia III.

Szerethetjük őket, mert jól megküldenek egy felfújt bőrdarabot, de az egyik legértéktelenebb poszt a fantasy rosteren a Kicker, ennek ellenére sokat látni a 6-8. körben kihúzva. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miért ne tegyél ilyet, ha nyerni akarsz.

 

meme7

 

Teljesen érthető, ha valaki kötődik játékosokhoz – másképp nem is működne a fantasy. Teljesen érthető, hogy valaki nagyon szeretne megszerezni egy játékost. De az érthetetlen, hogy ezért feláldoz egy olyan kört a drafton, ahol a kezdőjét kéne építgetnie. A fantasy két leghálátlanabb posztja a Kicker és a DST. Minimális különbség található a játékosok és a csapatok között, néhány évente van olyan kiugró jelenség, aki valóban befolyásolni tud mérkőzéseket.

 

meme9

 

Az elmúlt hét év során az első és tizennegyedik rúgó közti különbség meccsenként kevesebb, mint 2,3 pont volt sztenderd pontozással. Ennél több csapattal kevés liga játszik, és értelemszerűen a legjobb-legrosszabb különbség is szélsőségesen magas példa. Nagy átlagban valójában teljesen mindegy ennek fényében, hogy kit játszatsz. Már csak azért is, mert a 9 fantasy-poszt közül a rúgóké a 7. legrosszabbul megjósolható. A leghatékonyabb modellek is csupán a felmerülő szórás 38%-át magyarázzák meg, tehát a laborban méricskélős fehér köpenyes professzor sem tud stabil előrejelzést adni neked az esetek 62%-ban.

 

kickerdrop

2015-ös sztenderd pontozás

 

Egy korábbi sztenderd, tízcsapatos ligámban végignéztem az összes meccset az elmúlt évekből, és a szoros győzelmeknél a győztesek rúgóját az adott hét tizedik rúgójára kicseréltem. 260 meccsből egészen pontosan 5, azaz öt darabnak változott a végeredménye, ezek a meccsek pedig amúgy is tizedpontokon múltak, így gyakorlatilag egy-két yard elkapása döntött.

 

meme2

 

Ugyanezen ligában a 2015-ös szezon meccseinél az alapszakasz összes meccsének (65) győztesétől töröltem a rúgó pontszámát. Az eredmény: a győztesek így is megnyerték meccseik 60 százalékát. 14 hetes alapszakaszunkban ez 8-9 győzelmet jelentett volna rúgó nélkül nekik, amivel PO-résztvevők – pedig még nem is korrigáltam ezeket az adatokat annak lehetőségével, hogy a rúgó helyett is ígéretes OFF-játékost húznak.

 

Felmerül a kérdés: mit veszítek vele?

 

Nem tudni pontosan, de valószínűleg sokat. A Fantasypros aggregált ECR-je alapján az első rúgót (Gostkowski) a 95. pickkel érdemes kihozni. Ha nincs védőjátékos a ligában. Eddigre kijött 40 WR, 11 TE, 30 RB, 10 QB. Ha van védőjátékos, akkor azonnal visszacsúszik még Gostkowski is a 214. helyre, ami a FK!-ligákban a 15. kört jelenti. A 95. és a 214. hely a legjobb esetben is a kezdőroster feltöltésének a legvégén található.

 

meme3

 

A kickerek megbízhatatlanok, mivel nagyrészt a csapatuktól függnek. Ha a csapatuk támadósora rossz, akkor nem fognak mezőnygóltávolságba kerülni. Ha nagyon jó, akkor már csak extra pontra fog kelleni az a láb. Ugyan egyértelmű összefüggés látható az OFF-yardok és a rúgók teljesítménye, illetve a DEF-engedett yardok meccsenkénti átlaga és a rúgók teljesítménye között, még ez sem elegendő stabil előrejelzéshez.

 

Hé, de Gostkowski elit!

 

A francokat. Gostkowski, Hauschka, és páran mások valóban jók. De a 2015-ös szezon folyamán Gostkowski a 16 meccsén 10 alkalommal tudott bekerülni a TOP10-be, és csupán 4 alkalommal a TOP3-ba. A szezon 17 hetes alapszakaszában 27 (huszonhét!) különböző rúgó tudott a TOP3-ba bejutni. A 17 hétből csupán három olyan volt, ahol a TOP3-ban nem volt új név.

 

meme1

 

Gostkowski hozhat sok pontot, de azzal a pickkel, amit elköltöttél rá, behúzhattál volna egy embert egy üres kezdőhelyedre, vagy szerezhettél volna egy rizikós, de magas plafonnal rendelkező játékost (Dorial Green-Beckham, Tajae Sharpe, folytassam?), akivel szétrobbantod a matchupjaidat, ha bejön. Ha nem jön be? Ugyanott vagy, mint ha a legkaotikusabb posztról választottál volna.

 

meme5

 

Mit lehet akkor csinálni?

 

Két dolog terjedt el fantasy-elemző körökben. Az egyik nyilvánvalóan az utolsó körös draft, vagy pedig nem draftolunk rúgót, hanem az első hétre a szabadpiacról felveszünk egyet. Ennek jó példája a 2005-ös Neil Rackers, aki a szezont vezette rúgások terén (15 meccsből), és a legtöbb ligában nem is draftolták.

 

meme8

 

A másik megoldás a streamelés. Hetente új rúgót veszünk fel a szabadpiacról, annak fényében, hogy épp kinek várható jó matchupja a valóságban. Milyen a támadósora, mennyit enged az ellenfél, szabadtéri vagy fedett-e a meccs stb.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!