Connect with us

Beharangozó

Terrible towelbe tekert Tom Terrific

 

A szezon utolsó előtti tétmeccsén a rettegett Foxborough-ba látogat majd Pennsylvania legjobb focicsapata, hogy egy fergeteges mérkőzésen, hatalmas underdogként megfossza Bradyt és az összes Patriots-szurkolót az ötödik gyűrűhöz fűzött reményétől. A párosítás Pats-oldali beharangozóját a szabadszájú jimboy kolléga készítette, akinek kedvenc szabadidős elfoglaltsága az, hogy átmegy full seggfejbe kreténbe, így ezúttal is hű maradt magához és sikeresen azonosult csapatával. Én azonban stílusosan elengedem a trash talkra irányuló, csírájában elhalt próbálkozását és megnézem, hogyan és milyen matchupokat megnyerve fogja a Steelers megnyerni a Lamar Hunt Trófeát.

 

afcchampionship

 

 

Ez a Steelers nem az a Steelers

 

Kiindulhatunk abból, hogy a szezonban a New England már egyszer elég csúnyán lelépte idegenben a Pittsburghöt, de hiba lenne messze menő következtetéseket levonni az október 23-án lejátszott mérkőzésből. A találkozón ugyanis Landry Jones irányított, akit nehéz egy lapon emlegetni a meniszkus-sérülés miatt távol maradó Benjamin Todd Roethlisbergerrel. Az ő jelenléte önmagában egy szorosabb eredményt feltételez, főleg ha azt is számításba vesszük, hogy valamennyi játszótársa egészséges, elvileg még Ladarius Green is, aki X-faktor lehet ezen a találkozón. Sőt, a Patriots eddig egyszer nézett farkasszemet a Ben-Bell-Brown trióval, az is 2013-ban volt, amikor Bell rookie évét futotta és még senki se hitte el, hogy egyszer ő lesz a liga legjobb futója, aki két playoff meccs alatt közel 340 futkározik össze. A Pats védelme tehát soha nem tapasztalt erőpróbának lesz kitéve és hiába teljesít kiválóan, egy ekkora falat a torkukon fog akadni.

 

 

Big Ben>>>>>többiek

 

A Facebook-oldalunkon már megemlékeztünk arról, hogy a jól hasító Pats D# milyen irányítókkal mérkőzött meg az elmúlt nyolc összecsapásuk során, de most elevenítsük fel újra a névsort: Colin Kaepernick, Ryan Fitzpatrick, Jared Goff, Joe Flacco, Trevor Siemian, Bryce Petty/Ryan Fitzpatrick, Matt Moore, valamint Brock Osweiler. A listából csak Flacco emelkedik ki, aki (elvileg) elit, a többiek azonban messze lemaradva kullognak Roethlisberger tudásától és tehetségétől. Ilyen középszerű vagy gyengébb irányítók ellen nem a világ legnagyobb dolga 20 pont alatt tartani az ellenfelet, de azért el kell ismerni, hogy nem rossz teljesítmény. Most viszont az a Steelers jön, amelyik 24,8 pontot átlagol meccsenként és akkor is képes nyerni az AFC második kiemeltje ellen, ha nem ér el TD-t. Erre a formulára kellene majd valami megoldást találnia Belichickéknek.

 

benvspats

 

 

Steelers skill playerek>>>Patriots skill playerek

 

A Steelersnek egyetlen esélye van megnyerni ezt a mérkőzést: a offense-nek több pontot kell feltenni a táblára, mint a Patriots támadóinak. Ez bagatell dolognak tűnhet, hiszen mindig az a csapat nyer, amelyik több pontot szerez, de nem mindegy, hogy a támadósor mennyire potens állapotban van. Big Ben&Co. akkor tudja a legjobban segíteni a csapatát, ha minél több ideig van náluk a labda és minél több drive-jukból szereznek pontokat. Az teljesen világos, hogy csak mezőnygóllal ebből a partiból nem fognak győztesen kijönni, ezért muszáj lesz a vörös zónában a legtöbbet kihozni a csapatból. Ehhez minden adott, mert talán a liga legjobb skill playerei épp a Steelrs mezét viselik vasárnaponként. Olyannyira jók, hogy meg lehet kockáztatni, még a Pats-gépezet elemeinél is sokkal jobbak. Ha végignézünk a neveken, akkor szinte minden poszton az Acélosok játékosai jobbak egyénenként és ez döntő faktor lehet a mérkőzés végkimenetele szempontjából. Ráadásul ezeket a játékosokat egy olyan támadófal támogatja, amely képes az irányítónak elegendő időt adni, hogy ki tudja használni ezt a tehetségből származó előnyt. A Steelersnek tehát élnie kell azzal a lehetőséggel, hogy játékosaikban mindig ott van a touchdown szerzés reménye és úgy kell minden drive-jukat vezetniük, hogy minél hatékonyabban elosztják a labdákat, kivéreztetve ezzel a New England védőit.

 

rogersbrown

 

 

Nem kell félteni ezt a védelmet

 

Az Acélfüggöny le van húzva, ehhez nem fér semmi kétség. A playoffot tekintve, a Dolphins két vállra fektetése nem volt a legnagyobb feladat, azonban a Chiefs igen összetett támadósorának megállítása már igen nagy skalpnak bizonyul. A Kansas City a támadók részéről abból csinált bohócot az elmúlt időkben, akiből akart, ide tartozik a regnáló bajnok is, akinek a védelme messze nem a leggyengébb az NFL-ben. Ezt a gépezetet sikerült teljesen lelassítania a Steelers védelmének úgy, hogy mind Kelce, mind Hill, mind pedig az összes többi fegyver gyakorlatilag magatehetetlen volt, mikor a pontszerzés került volna előtérbe. Ez a védelem nem a liga legjobb védelme, ezt tudja mindenki, hiszen látszanak a hiányosságok, de annyira össze tudták szedni magukat fejben, hogy mindegy, ki jön szembe és mennyivel jobb, valahogy mindig megtalálják a fogást rajtuk. Ki kell emelni Ryan Shaziert, aki egyértelmű vezérévé nőtte ki magát a Kohász defense-nek és a 11-17. hét között 28 akciót sikerült megállítania, mellyel vezette az egész mezőnyt. Hozzá kell tenni, hogy volt 13 elrontott szerelése is, tehát van még bőven mit javítania, erre a legjobb alkalom pont Dion Lewis ellen lesz. De nem csak a védelem belsejének motorja teszi ki a szívét a pályára – és más testrészét az asztalra -, hanem egyenként az összes játékos. A pass rush szemmel láthatóan feljavult, nem csak az öreg Harrison tud nyomást generálni, és a secondary is harapósabb, mint valaha. A szezonban többször leírták már ezt az egységet és sokan hiszik most is, hogy a Tom Brady miszlikre fogja szedni őket, de figyelmeztetnék mindenkit, hogy ez téves gondolat, a Pats támadóinak elég hosszú estéje lesz ez ellen a defense ellen.

 

 

Két matchup van, melyet mindenképp meg kell nyernie a Pittsburgh-nek

 

Steelers elkapók vs Patriots defensive backek

Szóba kerül már, hogy a Steelersnek ki kell használni valamennyi drive adta lehetőséget, ehhez pedig Big Bennek az elkapóira kell majd támaszkodnia. Bell jelenléte meg fogja nyitni a 1-on-1 párharcokat, hiszen 6-7 emberes box-szal nem lesz sétagalopp a tehetséges running back kordában tartása, ezért be kell vállalni némi rizikót Matt Patricia-éknak az elkapók és tight endek levédekezésénél. Ennek az előnyét élvezheti majd AB, DHB, Rogers, Hamilton, Coates és Ayers, nem is beszélve egy bevethető Greenről vagy Jamesről. Brown világklasszis, kár is ecsetelni, hogy miért jobb bármelyik Pats cornernél, egyszerűen nem fogják tudni teljes mértékben levenni a pályáról, de a többi, közepesen erős név is bizonyította már, hogy megbízhat benne irányítója. Vagy Butler vagy Ryan fogja Brownt kísérni, így az egyik jó nevű corner kap egy gyengébb elkapót, de a pálya közepén a nickel és dime CB már nem lehet biztos abban, hogy tehetségbeli fölénye lesz, hiszen sem Rowe, sem Coleman, sem pedig a két Jones nem bizonyulnak jobbnak, mint a velük szemben felálló receiver. Ezt a matchup adta előnyt fogja majd támadni Haley és Ben is, mely bőven rejt fenyegetést és egyben nagy játékot is, mert ezek az elkapók villámgyorsak, robbanékonyak és jól tudnak élni a séma adta lehetőségekkel.

 

brownbutler

 

 

Steelers pass rush vs Patriots pass protection

Emlékezzünk vissza, mi történt a tavalyi AFC Döntő során. A Denver gyakorlatilag szétütötte Bradyt a passzjátékoknál, alig hagytak neki időt az olvasásra, gyakorlatilag szempillantás alatt nyomást tudtak helyezni rá. Ebbe nagymértékben közre játszott a Broncos outside linebackereinek kiváló játéka, hiszen Miller, Ware és Ray is átlagon felüli napot fogott ki. A Vadlovak jól fogták a futást, a Hazafiak a passzjátékot erőltették és ehhez alkalmazkodott tökéletesen Wade Phillips védelme. A front sevent teljesen széthúzták, a két outside rusher a tackle-ök külső vállától igen messze állt fel, szinte mindig 2 point stance (csak a két láb van a földön, a karok a test mellet) technikát alkalmazva rohamozták a valaha volt egyik legjobb irányítót. A taktika bejött, a gyors passzsiettetők hamar megverték a falembereket, ezzel kibírhatatlan nyomás alá helyezték Bradyt, szinte ellehetetlenítették a hosszabb, bonyolultabb játékok kivitelezésétől. Ebből a példából a Steelers is tanulhat, habár az OLB-k nem olyan jók, mint a denveri védelemé, a robbanékonyságuk és gyorsaságuk azért a helyén van. De az egészhez a kulcs a futás tökéletes kiiktatása, hiszen amíg képes a földön hatékonyan haladni a New England, addig nem lehet ekkora hangsúlyt fektetni az irányító támadására, hiszen ezzel két játékos teljesen kivesznek a futás elleni védekezésből, ami nagyon megbosszulhatja magát. Viszont a Pittsburgh az utóbbi meccseken kifejezetten jól fogta a tehetséges futókat, Ajayit és Millert, így a futásvédekezés stabilitására ezúttal is lehet majd építeni. Ez pedig meg fogja nyitni az ajtót a passing downoknál ahhoz, hogy Harrison, Dupree és Jones ész nélkül próbálja agyonütni Tom not so Terrific-et.

 

New England Patriots v Pittsburgh Steelers

 

 

A valóságtól azonban ne szálljunk el teljes mértékben, a találkozó esélyese a New England és még akkor is ők lennének, ha a mérkőzést a Heinz Fielden kellene lejátszani. Viszont nem szabad a Pittsburgh-ot sem teljesen leírni, hiszen hétről hétre bizonyították, hogy nem csak a rájátszásban, hanem a Super Bowlban is helyük van. Ha Tomlin és csapata képes jó gameplant összerakni erre a mérkőzésre és a kritikus fontosságú 1-on-1 párharcokat meg tudja nyerni a Steelers, akkor nincs az a Patriots, amely meg tudja állítani ezt a gépezetet. Személy szerint, már a playoff előtt is azt vallottam (ahogy ezt podcastünkben is meghallgathattátok), hogy a Steelers az egyetlen, aki megfoghatja Bradyéket, emellett most is kitartok és nem érdekel, hogy milyen jó a Pats és milyen egyszerűen bántak a korábbi AFC Döntőkben az ellenfeleikkel, most el fognak hasalni és Brady nem fog újabb gyűrűt ünnepelni.

 

pitne

 

A Patriots oldalát jimboy képviseli, ERRE olvashattok beharangozót az AFC-döntő veszteseinek oldaláról, az NFC-döntőhöz pedig ERRE (Packers) és ERRE (Falcons) kereshettek olvasnivalót. Összegző, kiemelt cikkünkben megtaláljátok a merész jóslatainkat és ozz lesz kibeszélő is.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!