Connect with us

Minden ami NFL

A tankolás anatómiája

Ritka jószág a jelenlegi Miami Dolphins az NFL-ben – egy kvázi nyíltan tankoló csapat, ami szembemegy mindennel, amit a liga képvisel. Nem mintha a tankolás olyan ördögtől való lenne, az NBA-ben például nagyon kedvelt stratégia, de az NFL-től teljesen testidegen: még ha el is fogadjuk, hogy volt Suck for Luck, az akkor is összehasonlíthatatlan a Dolphins ténykedésével. Viszont épp ez lehet az, amivel a Dolphins végre kitörhet a középszerűségből és akár megreformálhatja az NFL-t.

 

 

Az amerikai futball egyik szépsége és különlegessége, hogy a leggyengébb csapatból is könnyen lehet pár év alatt a legerősebb – legalábbis papíron. Ha megnézzük a Raiderst, a Brownst, a Jaguarst, a Dolphinst, a Jetset vagy bármelyik másik évek óta szenvedő és stagnáló csapatot, azonnal kiderül, hogy ez nem így van. Néha egy-egy kiugró eredmény összejöhet, de az azonnal nyerni kell filozófia miatt nagyon ritkán történik meg a teljes arculatváltás, a tökéletes újjáépítés, így marad a középszer.

 

A Dolphins esetében egyértelmű volt, hogy a csapat a gyenge és a közepes szint között mozgott. Hiába jött például egy Ndamukong Suh a világ minden pénzéért, önmagában nem tudta a mérleg nyelvét átbillenteni a középszerűségen. Ő legjobb esetben is egy tüneti kezelés volt és épp ez itt a probléma – az NFL-csapatok többsége a győzelmi kényszer miatt csak tüneti kezeléseket végeznek, majd azok mellékhatásaitól szenvednek.

 

A Dolphinsnál hatalmat kapó GM Chris Grier nem hitt ebben, ahogy a Patriotstól kinevezett főedző Brian Flores sem (és feltehetően a tulajdonos sem, hisz az ő áldása nélkül nem lehetne egy ilyen projektbe belekezdeni). Nem akartak Ryan Tannehillre építeni vagy óriási pénzekért megtartani a lejáró szerződésű, de összességében kevés hozzáadott értékkel rendelkező játékosokat csak azért, hogy fenntartsák a win now mód látszatát. Magyarán nem akartak szarból várat építeni, mert tudták, hogy ehhez óriási szerencse kell. Igent mondtak a tankolásra.

 

A nagy takarítás

 

A Dolphins 2018-ban 7-9-es mérleggel fejezte be a szezont, ami tekintve, hogy a total offense 31., a total defense pedig 29. volt, kifejezetten jó eredmény. Emiatt ugyanakkor nem volt a csapatnak top pickje a 2019-es drafton, ami nem előny egy új menedzsmentnél, de Floreséknak abból kellett gazdálkodniuk, amijük volt. Az első lépés pedig nem a draft volt, hanem a keret megtisztítása:

 

 

A cikk folytatódik! Havi ~930 forintért több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

 

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások