Connect with us

Minden ami NFL

A tankolás anatómiája

Ritka jószág a jelenlegi Miami Dolphins az NFL-ben – egy kvázi nyíltan tankoló csapat, ami szembemegy mindennel, amit a liga képvisel. Nem mintha a tankolás olyan ördögtől való lenne, az NBA-ben például nagyon kedvelt stratégia, de az NFL-től teljesen testidegen: még ha el is fogadjuk, hogy volt Suck for Luck, az akkor is összehasonlíthatatlan a Dolphins ténykedésével. Viszont épp ez lehet az, amivel a Dolphins végre kitörhet a középszerűségből és akár megreformálhatja az NFL-t.

Az amerikai futball egyik szépsége és különlegessége, hogy a leggyengébb csapatból is könnyen lehet pár év alatt a legerősebb – legalábbis papíron. Ha megnézzük a Raiderst, a Brownst, a Jaguarst, a Dolphinst, a Jetset vagy bármelyik másik évek óta szenvedő és stagnáló csapatot, azonnal kiderül, hogy ez nem így van. Néha egy-egy kiugró eredmény összejöhet, de az azonnal nyerni kell filozófia miatt nagyon ritkán történik meg a teljes arculatváltás, a tökéletes újjáépítés, így marad a középszer.

A Dolphins esetében egyértelmű volt, hogy a csapat a gyenge és a közepes szint között mozgott. Hiába jött például egy Ndamukong Suh a világ minden pénzéért, önmagában nem tudta a mérleg nyelvét átbillenteni a középszerűségen. Ő legjobb esetben is egy tüneti kezelés volt és épp ez itt a probléma – az NFL-csapatok többsége a győzelmi kényszer miatt csak tüneti kezeléseket végeznek, majd azok mellékhatásaitól szenvednek.

A Dolphinsnál hatalmat kapó GM Chris Grier nem hitt ebben, ahogy a Patriotstól kinevezett főedző Brian Flores sem (és feltehetően a tulajdonos sem, hisz az ő áldása nélkül nem lehetne egy ilyen projektbe belekezdeni). Nem akartak Ryan Tannehillre építeni vagy óriási pénzekért megtartani a lejáró szerződésű, de összességében kevés hozzáadott értékkel rendelkező játékosokat csak azért, hogy fenntartsák a win now mód látszatát. Magyarán nem akartak szarból várat építeni, mert tudták, hogy ehhez óriási szerencse kell. Igent mondtak a tankolásra.

A nagy takarítás

A Dolphins 2018-ban 7-9-es mérleggel fejezte be a szezont, ami tekintve, hogy a total offense 31., a total defense pedig 29. volt, kifejezetten jó eredmény. Emiatt ugyanakkor nem volt a csapatnak top pickje a 2019-es drafton, ami nem előny egy új menedzsmentnél, de Floreséknak abból kellett gazdálkodniuk, amijük volt. Az első lépés pedig nem a draft volt, hanem a keret megtisztítása:

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A fenti táblázatban látható a Dolphins 2018-as kerete, összesen 67 játékos a sérülések miatt. Ebből a 67-ből a csapat 47-et elküldött vagy elengedett eddig, tehát a 2019-es Dolphins keretéből csak húszan voltak a 2018-as csapat tagjai(via pro-football-reference.com). Ezek nagy része (pirossal jelöltem) csak csere- és rotációs játékos volt, ugyanakkor így is akadt 15 olyan játékos (sárgával és kékkel, plusz Brock Osweiler), aki legalább 10 meccsen kezdett vagy eredetileg nagy pénzért a kezdőbe volt igazolva. Magyarán a Dolphins gyakorlatilag a komplett kezdőjétől megszabadult.

A folyamat első lépése a salak kitakarítása volt. A Dolphinsnak 9,6 millió dollár cap space-szel rendelkezett az FA-piac kezdetén, ami az egyik legkevesebb volt a ligában. Így először kivágta Andre Branchet, amivel 7 millió dollárt spórolt, majd elcserélte Robert Quinnt a Cowboysba egy 2020-as 6. körös pickért, Ryan Tannehillt és egy 6. köröst pedig a Titansbe egy 2020-as 4. körösért. Utóbbi két lépéssel 26 milliót spórolt a csapat.

Itt azonban nem állt meg a Dolphins: Danny Amendola (WR, 6 millió spórolás), Ted Larsen (G, 2,1 millió) és Josh Sitton (G, 5 millió) is repült. Továbbá az elkapó DeVante Parker egyéves, 9,3 milliós szerződését egy kétéves, 10 milliós kontraktussá alakította a csapat, így a korábbi első körösön idén spórolt 5 millió dollárt, jövőre pedig halott pénz nélkül elküldheti. A négy játékoson potenciálisan 18,1 millió dollárt takarított meg a franchise.

Az FA-piac lecsengése és a draft után tovább folytatta a tevékenységét a csapat, miután megszabadult két olyan játékostól, akik az újjáépülő csapat gerincét adhatták volna (a táblázaton kékkel jelölve): Minkah Fitzpatrick (S) a Steelershöz, Laremy Tunsil (LT) pedig Kenny Stillsszel (WR) csomagban a Texanshoz került (a harmadik kékkel jelölt játékos Ja’Wuan James szabadügynök lett a szezon végén, és meg sem próbálta újraigazolna a Dolphins). A safetyn és a tackle-ön nem sokat spórolt a csapat idén, de Stillsen 8 milliót nyert. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a Kiko Alonsót is sikerült elboltolni a Saintshez (amivel nagyjából 2,5 milliót spórolt a csapat), akkor további 10 milliónál tartunk.

[quote]Vagyis a Dolphins az elmúlt 10 hónapban 61 millió dollárt szabadított fel a fizetési plafon alatt.[/quote]

Közben persze hosszabbított a csapat Xavien Howarddal (5 év, 75,25 millió), de minden tehetségtől nem lehet megszabadulni, így ez bőven belefért. Illetve igazolt olyan játékosokat, mint Ryan Fitzpatrick (QB, 2 év, 11 millió dollár), Josh Rosen (2019-es 2. körös pick), Chris Reed (OL, 1 év, 1,7 millió dollár) vagy Eric Rowe (CB, 1 év, 3,5 millió dollár), akik arra jók lesznek, hogy a létszám meglegyen (Rosen esetében talán több), de sok vizet nem fognak zavarni. A Dolphinsnak így jövőre 116,5 millió dollárnyi helye lesz a sapka alatt, ami messze a legtöbb az NFL-ben (ráadásul Albert Wilson, DeVante Parker, Ryan Fitzpatrick és Reshad Jones kivágásával ez a szám további 26 millióval növekedhet).

A tankolás

A takarítás és a pénz felszabadítása egy dolog, de fiatal tehetségek nélkül nem lehet csapatot építeni – ehhez pedig drafttőke kell. A Dolphins nem is nagyon foglalkozott az idei börzével, amit jól mutat, hogy rendelkezésére álló hét pickből (mindegyik saját a körök közepén) egy 2. és egy 4. kört (+2020-as 5. kört) adott Josh Rosenért és egy jövő évi 2. körért (összevonva a Saints és a Cardinals cserét). Ehhez jön még a Tannehill-, a Quinn-, a Fitzpatrick- és a Tunslil-trade, amelyeknek köszönhetően nagyot hasíthat a következő két évben a csapat (már csak azért is, mert sok pickből könnyebb még többet csinálni).

A csapatnak 2020-ra lesz három első köröse (jó eséllyel egy 1/1-gyel és egy top 10-es cetlivel) és két másodikja, 2021-ben pedig két elsője és két másodikja, illetve még összesen két-két harmadik és negyedik köre, plusz rengeteg apró. Ebből már lehetne csapatot építeni.

A csapat

Akármilyen jónak is tűnik a Dolphins anyagi- és drafthelyzete, a kerete legalább annyira rossz. A lenti táblázatban pirossal jelöltem azokat a posztokat, ahová jelenleg nincs még csak átlag alatti (narancssárgával) szintű kezdő sem. A szürkével jelölt játékosok az újoncok, a zöldek azok, akik akár egy korrekt kezdő szintet tudnak hozni, kékkel pedig azokat jelöltem, akik a tehetségük (és nem a jelenlegi teljesítményük) alapján sok csapatban kezdők lehetnének.

A támadófal a liga legrosszabbja, a skillplayerek bottom 3-asok, a pass rush szintén, míg a secondary is bottom 5-ös. A linebackerek elég jók, a védőfal közepe is jó lehet, de nagyjából ennyi – és ez csak a kezdő 22 játékos. Egy teljesen új offense-t kell felhúzni, illetve egy fél védelmet.

Erre végül is jó lehet a 120-130 milliónyi költőpénz és a rengeteg pick, de hasonlóba már nem egy csapatnak beletört a bicskája. Mivel a Dolphins jövője szempontjából a jobb játékosoknak még hosszú távon van szerződése, a maradékért pedig nem kár, így nem véletlenül mondják azt sokan, hogy ez simán lehet egy kétéves tankolási folyamat (pláne, hogy 2021-ben jöhet ki a draftra Trevor Lawrence, akit nagyon sokra tart a legtöbb szakértő).Elnézve a rengeteg hiányposztot, talán ez lenne a jó forgatókönyv.

Morálisan belefér?

Mivel az NFL-ben a win now mód az elfogadott és szinte sehol nem fér bele nemhogy két, de egy rosszabb szezon sem, így nem is tudott meghonosodni a tankolás. Egyrészt a GM-eknek és főedzőknek nincs ennyi türelmi ideje, másrészt a csapatoknak sem éri meg – az NBA-vel ellentétben mindössze 16 meccsből áll az alapszakasz, abból is csak jobb esetben nyolc mérkőzés hazai, egy két évig tankoló csapat pedig nem tölti meg a stadionokat, nem hoz bevételt, az NFL pedig mindenekelőtt üzlet.

Továbbá a morális vonatkozás sem elhanyagolható. Az NFL egy kontakt-sport, ahol sok játékosnak ilyen-olyan okokból nem jut több 2-3 évnél a ligában. A tankoló Dolphins játékosai a hosszú távú egészségüket teszik kockára azért, hogy majd a jövő csapatának játékosai sikeresek lehessenek, miközben őket amint lehet, eldobják. Egy gyenge csapatból nincs lehetőség kitűnni, nincs lehetőség nagy szerződésért aláírni máshová – a Dolphinsban játszani jó eséllyel egy karrier végét jelenti még a közepes kvalitású játékosoknak is. Arról nem is beszélve, hogy közel sem biztos, hogy mindez beválik.

Szerintem egyértelműen jó út az, amit a Dolphins csinál. A csapat sebeinek tüneti kezelése nem megoldás, szakmai szempontból az évtizedes stagnálás helyett sokkal jobb opciónak tűnik két év szenvedés egy potenciális hosszú távú sikerességért cserébe. Persze semmire sincs garancia, de a lehetséges nyereség így is megéri a kockázatot. Ez persze nem vigasztalja azt a 10-20-50 embert, akinek ez idő alatt tönkre megy a karrierje, és biztosak lehetünk abban, hogy ezek a morális szempontok előjönnek majd az új kollektív szerződésnél is.

Mindettől függetlenül a Dolphins projektje egy végtelenül érdekes kísérlet, amely siker esetén drasztikusan megváltoztathatja az NFL-ben uralkodó alapfilozófiát és csapatépítési hozzáállást. Ami, ha megfelelően van kommunikálva, nem is biztos, hogy a liga kárára válna.

[/ppp_patron_only]

19 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zoltán Debreczeni
Zoltán Debreczeni
2019-09-26 19:02

Ebből adódik egy új kifejezés: tankolási csapda. (Nem védettem le).
Tua? Lawrence? Rosen?
Lawrence nem elérhető, ha elköltik a 2020-as pickeket. Nem tudnak 1/1 ben végezni. Tehát 2020-ban kell Qb-t húzni. Ami bust esetén végzetes. Márha hajlandó aláírni.
Persze a legjobb, ha Rózi beválik és minimum egy “elmegy amíg körberakják jó játékosokkal” embernek bizonyul. A 2020-as D csillagokra nem csapatnak le. Vagy lecsapnak. Ez esetben nem húzhatják a Qb-t és hagyják Rózit meghalni nyilvánosan és 2021-ben top 3. kívül húznak irányítót aki nem Lawrence.

2020
Nem lesznek jók a Draft előtti FA keringőn a cikkben írták miatt.

Ha 1/1-re húznak irányítót nagyon nagy kérdés, hogy hajlandó e egy foshalomba aláírni. Nyilván a Draft előtti interjúkon be kell ígérni, hogy a nemes pickek (1-2 kör) a falra mennek. Aztán a skillplayerekre még némi lecsó és a resztli a D-re. Ha Rózi eléri a minimum szintet, akkor sem lehet a falat hanyagolni. Hiszen megvan a QB. Meg kell védeni.

Ha a csapat ilyen, aranyárban találhatnak D játékosokat a 2. FA körben.
Ezzel előáll egy O meghajtású traktor bottom 5 D-vel.

2021
Ha csili és Vili az O akkor az FA szívesen jön.
Már csak a D pickeket nem szabad elbaszni ugye?

acsdav2
acsdav2
Reply to  Zoltán Debreczeni
2019-09-27 18:44

Rózi minden előzetes várakozásnak megfelelően borzasztóan játszik, tehát ezt a verziót nyugodtan kihúzhatjuk, hogy beválik. Tua idén is kiváló, úgyhogy megfelelő QB prospectjük van, csak ők tudják elcseszni. Miami az Miami. Lehet akármilyen gyenge a csapat, a város miatt nem utasítja el őket senki.

csak ezt ne
csak ezt ne
2019-09-26 19:02

Először is egy nagyon gyakori tévedésről: Az NFL nem mindenek előtt üzlet. Mindig mondjátok hogy az, de messze nem. Az NFL mindenek előtt egy sportág szervezete. Ez lényeges lenne a továbbiak szempontjából, hogy megértsétek. A sajt nem üzlet mindenek előtt azért, mert profi sajtkészítők gyártják jó pénzért profi szinten. A sajt egy étel. Az NFL egy sport.

Az üzleti vetület lehet ettől érdekes, mert a sapka miatt az üzleti rész szorosabban kapcsolódik, kapcsolódhat a csapat sikerességéhez, mint más sportoknál. Mert a brutális monopólium,nyilván az érdekei miatt, egy elég érdekes gazdálkodj okosanra kényszeríti a résztvevőket. A csapat mint franchise anyagi sikeressége már jóval kevésbé van korrelációban a csapat teljesítményével. A közvetítési jogokból és egyéb bevételekből leosztott részesedés miatt, még a Dolphins és más hasonló pancser brigádok is bőven nyereségesek (dacára annak, hogy pár éve félházzal mennek a meccsek jó pár csapatnál). Feltehetőleg. Mert ez az “üzlet” olyan üzlet, hogy az egy Packers kivételével egy fia adatot sem látunk a cégek eredményeiről. Úgyhogy ha tényleg ez lenne a legfontosabb akkor igencsak homályban tapogatóznánk.

Mivel azonban az NFL elsődlegesen és meghatározó módon sport, én ezt a szabályokkal történő visszaélést sportszerűtlennek és becstelennek tartom. Még ha olyan bajnokság lenne is, ahol mindenki mindenkivel játszik, akkor is gusztustalan lenne. De így, hogy még ez sem teljesül, egyeseknek extra előnyöket biztosít, másokat hátrányos helyzetbe hoz, így végképpen nem elfogadható. Gondoljunk csak bele, mi van akkor, ha ebben az “ésszerű” ön-tökönrúgásban további zsenik is felfedezik a spirituszt, és 6-8 csapat is elkezd tankolni.Mekkorát zuhanna a színvonal? Ki nézné egy idő után ezeket a mérkőzéseket, ahol teljesen logikusan mindkét csapat próbálna veszíteni?

A tankolás csalás, a tankolás visszaélés a nagyon is sportszerű, nagyon is működőképes kiegyenlítő mechanizmusokkal. Hamis a beállítás, hogy sok esetben nincs más megoldás, amikor évente lesznek utolsókból csoportelsők és fordítva. A saját alkalmatlanságáról tesz durva bizonyságot az a csapat, amelyik ehhez a csaláshoz menekül. Nagyon aggasztónak tartom, hogy ez az elég jó szimatú liga nem lép fel határozottabban az ilyen sajnos lassan elharapózó trend ellen. Tavaly az Oakland csinálta hasonlóan, de még ők sem ennyire durván. De a tett magában hordja jutalmát, megjósolom, hogy ezek a kísérletek azért fognak minden esetben zátonyra futni, mert akik ezzel operálnak, kiállítják magukról egyben a szakmai bizonyítványt és komoly sikereket az ölükbe hulló tehetségekkel sem fognak elérni. Mert nem jól választják ki őket, mert nem jól edzik őket, mert nem tudnak hitelesen nyertes, győztes mentalitást sugározni, miután bucira verették magukat. Mert a sport ilyen.

Zoltán Debreczeni
Zoltán Debreczeni
Reply to  csak ezt ne
2019-09-26 19:30

Nos van egy hiba a logikádban.
Ez egy homokozó gazdagoknak. A csapatok kevés kivételtól eltekintve egy egy milliárdos tulajdonában vannak. Ha az úri kedve úgy tartja akkor a zseniális ötleteivel szétidegel mindenkit (Redskins). Vagy a control freak faszságaival a mélybe taszítja (Cleveland). Vagy földobja a rulettre és a magasba emeli (Cowriots).

Syzchmenev
Syzchmenev
Reply to  Zoltán Debreczeni
2019-09-26 21:02

Így van,totálisan egyetértek.A tulajdonosokon rengeteg mindenen múlik.Én elég szerencsétlen helyzetben vagyok minden csapatomat tekintve a különféle sportágakban.Legfájóbb pont a patinás Newcastle United nekem.Ami az NFL-t illeti és magát a cikket.Én annak idején a Dolphinst a legendái miatt (főleg Csonka és Dan Marino) miatt szerettem meg.Azóta is kitartok a csapat mellett minden jó és rossz ellenére.Ha a szívemre teszem a kezem,talán még ezt a tankolást is megértem.De azt hogy mindenkit kiszórunk draftcetlikért és nem lesz ki köré építeni csapatot,na azzal nem.Lehet tolni rebuildet meg rá lehet menni a draftra,HA van valami mag ami köré elképzeled az egészet.Itt jelen állás szerint nem nagyon van személy sem akire lehetne építeni,nemhogy mag.Másik meg az,hogy semmi sem garantálja hogy a drafton majd olyanokat húzunk akik tényleg be is fognak válni.Lehet hogy minden pickünk egy nagy bust lesz.Szóval nagyon merész ez az egész.Az egyetlen vágyam csak az hogy legalább 1 győzelmet arassunk valahogy a szezonban és az 1-15-öt azonnal aláírom,csak ne essen csorba a Perfect season-ön és lehessen továbbra is pezsgőt bontani majd.Let’s go Fins!

renningan
renningan
Reply to  csak ezt ne
2019-09-26 21:40

Értem, amit mondasz, de szerintem tévúton jár nagyon a logikád.

Az általad leírtak csak akkor állnák meg a helyüket, ha tényleg lennének kiegyenlítő mechanizmusok és a liga nagy része egyenlő lenne. De nem az. Van 5-6 állandóan jó csapat, ami mindig nyerő, van 10-12, ami bármit csinál, évek óta hulladék, a maradék pedig egymást váltogatva hol jobb, hol rosszabb szezonokkal operál. Az AFC-ben az elmúlt 20 évben három csapat volt domináns, mióta Manning visszavonult, csak a Patriots. Nem tankolt senki, mégis végtelenül egyoldalú volt az egész, a Bills, Raiders, Jets, Dolphins, Jaguars, Browns, Titans féle csapatok meg örültek, ha pozitívba jutottak. Az NFC már fluktuáltabb volt, de összességében itt is beálltak az erőviszonyok.

Egy csapat csak akkor lehet ütőképes az NFL-ben, ha egy normális tulaj/GM mellé van egy top HC, mellé pedig egy top irányító. Mivel nincs 32 normális tulaj, normális irányítóból még kevesebb, jó edzőkből pedig még annál is kevesebb van, így egy gyenge csapat csak akkor jut valamire, ha véletlenül sikerül szereznie egy változásra vágyó Andy Reidet vagy talál egy McVayt a zavarosban.

Egy totális rebuild semmivel sem rosszabb vagy árt jobban a sportnak szvsz, mint amikor dillettáns idótákat, Hue Jacksonokat meg Rex Ryaneket alkalmaznak a Dan Snyder féle zsenik. Ha harminc éve szopóágon vagy, akkor attól nem leszel hős, ha kitartasz mellette és végigszopsz még ugyanennyit (lásd pl a Lions). A tankolással legalább csinálnak valami olyat, amiben benne van a győzelem lehetősége. Már ez is több, mint amennyit eddig fel tudtak mutatni.

Ami pedig a megítélést illeti, úgy is az eredmények fogják eldönteni. Ha dinasztiát építenek Miamiben, akkor a kutyát nem fogja érdekelni, hogy hogyan jutottak el odáig. Ha nem sikerül, akkor meg úgy is mindenki leidiótázza őket. Köztes út nincs.

bjeela
bjeela
Reply to  renningan
2019-09-26 22:49

Csak ezt ne érzelmi alapú idealizmusa teljesen érthető, mert szereti a sportot és abban igaza van, hogy ez ganéság. Más kérdés, hogy csapattulajdonosnak lenni rohadtul egyszerű dolog, jobbára kihalásos alapon működik. Aki már egyszer bevásárolta magát a bizniszbe, az generációkon át bent is marad. Ebből logikusan következik, hogy ezek a 21. századi főnemesek jobbára alkalmatlanok a franchise sporttárgyú vezetésére, sőt, még a középvezetőik kiválasztására is elégtelen a képességük. Az eredmény látható pl. a Bearsnél. Közröhej, hogy egy franchise 60 év alatt 61 QB-ból képtelen volt egy elfogadhatót kitermelni… És ez csak egy eset a millióból, mert természetesen nem csak a Bearsnél ilyen idióták a vezetők. A Kraft kaliberű tulajdonosok ritkábbak, mint a fehér holló, tehát szerintem abban tévedsz, hogy a legritkábbak a jó edzők. Inkább a jó stratégiával kialakított stábok a ritkák, amihez szükséges egy jó tulajdonos, tehát a tulaj az alap minden esetben, akinek van érzéke ahhoz, hogy kiválassza a legjobb képességű GM-et és HC-t.

Amúgy meg a tankolás egy silány színvonalon vezetett csapat esetében tökéletesen értelmetlen.

renningan
renningan
Reply to  bjeela
2019-09-26 23:32

Én többször is mondtam, hogy az NFL-ben dolgozók kb 75 százaléka idióta :D most hogy jó edzőből vagy tulajból van kevesebb, az mindegy is, mert mindkettő kell a sikerhez.

Hogy ki milyen színvonalon vezeti a csapatot, az csak idővel derül ki. Most a Dolphinsnál 50-50 százalék kb az esélye, hogy bejön-e a tankolás, hogy Flores és a többiek vannak-e olyan értelmesek, hogy végigvigyék. Aztán majd kiderül.

Egyébként, ha Floresék be is dőlnek, mert gyökerek, a tankolásból még így is jól kijöhet a csapat, mert ha mást nem egy alapot letehetnek, amire a következő építhet. Mert a mostani Dolphinsban nem volt olyan, akire úgy igazából építeni lehet. Az meg, hogy Tunsilt és Minkaht eladták, hát istenem. Két középszerű játékosért kaptak kb franchise QB-t vagy elit támadó szintű ellenértéket. Szerintem még a Patriots is eladta volna ennyiért őket, win now ide vagy oda.

A dolphinsnál minden szar volt és előbb utóbb lépni kellett valami. Ha a mérsékelt rebuild nem működött, akkor jöjjön a drasztikus. Csak ezt tudni kellene jól kommunikálni.

bjeela
bjeela
Reply to  renningan
2019-09-27 07:54

A tulajdonosi és a szakmai idiótizmus nem ugyanaz a kategória, de ettől még sajnos egyetértünk.

Gergely Nagy
Gergely Nagy
Reply to  renningan
2019-09-27 00:33

Rex Ryan inkább elromlott New Yorkban az első két szezonban erőn felül teljesített a Jets vele. Nem érzem hogy ugyan olyan mélységekben van mint Hue Jackson.

renningan
renningan
Reply to  Gergely Nagy
2019-09-27 06:23

Hát, nálam bottom listás edző, de persze embere válogatja :D

Gergely Nagy
Gergely Nagy
Reply to  renningan
2019-09-27 09:43

Valóban nem a legélesebb kés :D, de legalább néha vágott. Viszont Hue, Steve Wilks , Vance Joseph, inkább csak nyelek voltak abban a bizonyos fiókban, ezért kérem hogy legközelebb a Rex Ryant a közepesen szar edzők közé tedd! :D

renningan
renningan
Reply to  Gergely Nagy
2019-09-27 16:58

Rendben :D soha nem hittem volna, hogy valaha Rex Ryant “védő” hozzászólást olvasok, így ennek tiszteletére ehhez tartom magam :D

Fetyke
Fetyke
2019-09-26 19:03

Azért arra kíváncsi lennék, hogy mit szólna ahhoz renningan, ha az évek óta 8-8 körül szenvedő Lions is hasonlóba kezdene? Vajon akkor is jó útnak gondolnád mindezt? :D
Nekem két gondom van a Dolphins tankolásával:
Az első, hogy nem nagyon hiszek az ilyesmiben. OK! Kirúgnak mindenkit, lehoznak egy 0-16-os szezont és elkezdik igazolni és draftolni azokat, akiket gondolnak. És akkor mi lesz? Nehezen hiszem, hogy ebből hirtelen hoznak egy 12-4-es évet jövőre. Persze a 4-12-et is el lehet adni előre lépésnek a 0-16-hoz képest és ha két év múlva hoznak egy 7-9-et akkor már hype-olhatják magukat, de attól még ugyanott állnak majd csak, ahonnan elindultak. És mindeközben eltelt 3 év…
A másik, hogy ok tankolnak. Akkor ehhez nem először egy jó és kompetens HC-t kellene szerezni, akinek a segítségével ezt le lehetne vezetni? Mert Flores egyelőre még sehol sem bizonyított semmit sem. Így pedig egy ilyen szintű ujjá építést rábízni a legfinomabban fogalmazva is szerencsejáték.
Mint kiderült én sem hiszek ebben…

Zoltán Debreczeni
Zoltán Debreczeni
Reply to  Fetyke
2019-09-26 20:42

Ellened fogadok.
Ez nagyobb eséllyel fog bejönni mint nem. 5 első, 4 második, 2 harmadik pick rengeteg! (mínusz amit eltradelnek).

A Giants, Raiders a példa a 3 első körre. Ebből tudnak tanulni. (Flores scout is volt)

A két példánál jobban kell megoldani és egy irgalmatlan FA mágnessé változhatnak.

Ezután ott a Cleveland tanulságos példája.

Ahol ilyen projektet elindítanak és a gyeplőt egy olyan emberre bízzák aki jó srác hírében áll, ott nem hype train 2 éves tervek vannak. Itt könnyen egy fiatal, harapós csapat állhat össze 2021-re amikorra realitás a csoport nyílttá válása.

A FO kíméletlen. De következetes.
Az edzői stáb a legnagyobb talány.
Én Floresban bízok.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Zoltán Debreczeni
2019-09-26 21:11

Egyetlen gondom van továbbra is ezzel a történettel. Hiába szereznek sok jó játékost, azok halmazaából még nem lesz jó csapat. Ha nincs megfelelő edzői stáb, akárhány első körös tehetséged lehet, nem tudod őket összerakni jó csapattá.
És Floresről lehet, hogy kiderül majd, hogy remek edző. És akkor a miami nyert. De jelenleg ezt még biztosan nem lehet rá elmondani, edzőként gyakorlatilag semmit sem tett még le az asztalra. Márpedig ez akárhogyan is nézzük szerintem innentől rohadt nagy hazárdírozás.

cornerstone ducks
cornerstone ducks
Reply to  Fetyke
2019-09-27 13:54

Én is veled értek egyet. sztem is óriási a kockázat oké hogy feltankolsz draftcetlikből de azért nem egy élet biztosítás hogy a frissen draftoljaid beválnak. hozol 10 tehetséget a draftról szerencsés esetben 5-6 beválik de még sehol sincs a csapat. NBAben lehet működik a rendszer mert kevesebben vannak a keretben és sokkal kevesebb a sérülés

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2019-09-26 21:21

Ha nem lenne irányítónk és minden teljesen szar lenne, akkor részemről oké. Ez semmivel nem rosszabb mint a folyamatos 4-6-győzelmes szezonok, amiből csak óriási mákkal lehet kiút.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2019-09-27 19:12

Nekem a problémám az építkezéssel, hogy Flores a HC, aki védelmi szakember. Már pedig a Dolphins első lépése a jó támadósor felépítése lesz Tuaval. De ahhoz kellene egy jó támadószakember, aki nincs jelenleg.

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x