Connect with us

Játékos Portré

Az NFL legaljasabb szemétládája

Boszorkányüldözés. Valaki a ligában nem akarta, hogy játsszon és most megkapta, amit akar. Semmi értelme, hogy mindössze egy hibáért kidobják a ligából egész évre. Ez igazságtalanság, nemcsak a csapatra, de Vontaze Burfictre nézve is

 

– nyilatkozta nemrég a Raiders defensive coordinatora, Paul Guenther. Ő és a linebacker végig együtt dolgoztak a Bengalsban, illetve idén is együtt dolgoztak volna a Raidersben, ha Burfictet nem tiltja el a liga, miután megpróbálta megnyomorítani Jack Doyle-t. Bizonyára országos cimborák, aki látja a védő lelke mélyén rejtőző színtiszta jóságot, más indoka ugyanis nem lehet arra, hogy kiálljon az NFL legaljasabb szemétládája mellett.

 

Nehéz gyerekkor, óriási tehetség

 

Burfict Los Angelesben született és borzalmas körülmények között nőtt fel. Édesapja bandatag és drogdíler volt, többször volt börtönben különböző bűncselekmények miatt, ha akart sem tudott volna törődni a fiával. A családot – a játékost és a féltestvérét – így Burfict édesanyja tartotta el, aki buszsofőrként próbálta megkeresni a napi betevőt.

 

 

Vontaze karrierje akkor kezdődött el, miután édesanyja újra férjhez ment és Coronába költözött a család. Itt járt középiskolába, ahol tagja volt a veretlen Huskies csapatának: rendre 130-150 tackle-t szerzett, és bár kihagyta a sophomore szezonját a rossz jegyei miatt, így is ötcsillagos tehetségnek tartotta több szakoldal.

 

Az ország egyik legtehetségesebb fiatal linebackereként több ajánlata is volt, és eredetileg úgy tűnt, a USC Trojans ajánlatát fogadja el, de végül az Arizona State mellett döntött 2008-ban. Egy évvel később óriási reményekkel várta a szezont, volt, aki Ray Lewishoz hasonlította, de olyan pocsék jegyi voltak, hogy veszélybe került a szereplésbe a csapatban.

 

Végül sikerült valahogy teljesíteni a kötelező minimumot, a pályán pedig megállíthatatlan volt – gyártotta a tackle-öket, pass rushban és coverage-ben is jó volt, a szakértők többsége első körös tehetségnek tartotta. De már itt is látszottak a red flagek vele kapcsolatban: rengeteg zászlót dobtak rá szükségtelen durvaságért, a 2010-es szezonban egyszer a padon is találta magát, mert az előző körben az ő szabálytalanságai miatt kapott ki a csapat (ez a Bengals-szurkolóknak is ismerős lehet).

 

A legaljasabb szemétláda

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Minden hibája ellenére a játékával nem volt baj, és amikor úgy döntött, hogy jelentkezik a 2012-es draftra, az egyik legnagyobb tehetségként tette meg. Megváltozni azonban nem volt képes, az érettségnek a nyomát sem mutatta, ami meg is látszott a sorsán.

 

Természetesen meghívást kapott az NFL Combine-ra, ahol előbb futott egy rettentő rossz 5,09 másodperces 40 yardos időt, ami a legrosszabb volt a posztján, de a többi felmérőn is gyengén szerepelt. Továbbá megbukott egy drogteszten, így első körösből draftolatlan lett – millióktól esett el, mindössze egy hároméves, 1,44 milliós szerződést kapott, amiből 1000 dollár volt garantált.

 

Ennek ellenére a tehetség utat tört magának, Burfict pedig újoncként 16 meccsen játszott, 14-en kezdőként. 127 tackle-je volt, két leütött passza és egy sackje, a Bengals védelem pedig 2,4 yarddal kevesebbet engedett vele a pályán. A remek kezdést egy még jobb folytatás követte, Burfict 171 tackle-t jegyzett másodévesként, volt három sackje, hat leütött passza, egy INT-je és egy kiharcolt fumble-je, nem meglepő, hogy második csapatos All-Prónak választották. Ráadásul még egy 4 éves, 19 milliós dolláros szerződést is kapott,

 

[quote]majd átment vadállatba.[/quote]

 

Bufrict mindig is kemény játékos volt, de az első szezonja után még nem volt vele komoly probléma. A másodikban már elkezdett kiütközni rajta a rossz természet:

 

  • 2013: kétszer büntették meg. Egyszer 10+21  ezer dollárra, mert ágyékon ütötte a packersös Ryan Taylort és legyalulta a Green Bay egyik elkapóját, majd 21 ezer dollárra, amikor 42-9-es előnyben ment szándékosan fejre a jetses Stephen Hill ellen.
  • 2014: 25 ezres csekket kapott azért, mert megpróbálta kicsavarni Cam Newton és Greg Olsen lábát.
  • 2015: Big Bent és a Steelerst amúgy sem szerette soha, de ez volt az első (és nem az utolsó) eset, hogy elszaladt vele a ló. 69 ezres büntetést kapott, amiért kétszer is sérülést próbált okozni Big Bennek.

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy ez belefért, de még mindig az a kategória volt, ami nagyon nagy jóindulattal még tolerálható volt – bár elnézve a később történteket, talán már ekkor lépnie kellett volna a ligának. Burfict ugyanis kapott egy 50 ezres csekket 2016 januárjában, amikor legyalulta a Baltimore Ravens tight endjét, Maxx Williamst:

 

 

 

majd a rájátszásban bemutatta ezt:

 

 

Az NFL ekkor úgy döntött, hogy Burfictet három meccsre eltiltja, ami minimum nevetséges annak fényében, hogy ennyit a füvezésért adnak. Egy másik ember megnyomorítására tett szándékos kísérletet ennél talán kevésbé kellene tolerálni, arról nem is beszélve, hogy a védő semmilyen megbánást nem tanúsított, sőt még azt is felvetette, hogy AB csak szimulálta az agyrázkódást.

 

A következő három évben még kapott egy 75 ezres büntetést, mert megtaposta LeGarrette Blountot, 12 ezres csekket kapott egy bemutatásért, illetve 112 ezerre büntették meg, miután átment Rambóba a Steelers ellen 2018-ben. Továbbá 2017-ben eltiltották három mérkőzésre (ötről csökkentették le), amiért kiütötte Anthony Shermant (a 40 yardost kell nézni), tavaly pedig volt egy négymeccses eltiltása tiltott szerek használatáért.

 

 

Az ostobaság pénzben mérhető

 

Minden ostobasága ellenére a Bengals kitartott mellette és 2017-ben adott neki egy 3 éves, 33 milliós szerződést 11,3 millió garantálttal, ami az eltiltásai miatt semmissé vált – ennek is köszönhető, hogy viszonylag simán meg tudott tőle szabadulni a Bengals a 2018-as szezon végén. A Raiders már csak 2 millió dollárért igazolta le egy évre, de az eltiltott játékosok nem kapnak fizetést, így miután megpróbálta kiütni Jack Doyle-t, ezt is bukta:

 

 

Burfict karrierje során négy alkalommal volt eltiltva összesen 22 mérkőzésről, aminek köszönhetően 4 622 182 dollárt veszített, ehhez jön még 411 064 dollárnyi büntetés, amit a szükségtelen durvaságok miatt kapott. Ha a hülyeség nem is fáj Burfictnek, de cserébe legalább 5 millió dollárba került. Az már csak a hab a tortán, hogy a saját csapattársait sem kímélte az edzéseken, 2017-ben például jó ötletnek tartotta térdre menni egy sima tréningen a térdsérülésből lábadozó Giovani Bernard ellen, illetve a csapata első PO-sikere is a lelkén szárad a már említett Antonio Brown-eset miatt.

 

Az, hogy őt eltiltotta a liga egész szezonra, nem boszorkányüldözés, hanem egy rettentően megkésett lépés, amit már évekkel korábban meg kellett volna hozni.

[/ppp_patron_only]

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!