Connect with us

Playbook

Így állította meg a Colts Patrick Mahomest

A Kansas City Chiefs a tavalyi playoffban valósággal földbe döngölte a vendég Colts együttesét, lényegében már félidőre eldőlt a találkozó. Az év második felében jól működő indianapolisi védelem kapitulált Mahomesék előtt és ezt a tempót a támadók még Luckkal sem voltak képesek tartani. Nagyon hasonló előjelekkel néztek szembe a felek vasárnap este, így jókora meglepetés volt, hogy a Chiefs végül 13 ponton maradt és kikapott.

 

Ahhoz, hogy lássuk mekkora tettet hajtott végre a Colts, nézzünk egy sokat mondó statisztikát. Ez a kansasi offense Mahomes vezetésével soha nem maradt 26 pont alatt, de legalább 35 pontot szerzett tizenegy alkalommal is. Félelmetes teljesítmény. Tovább csökkentette a Csikók várakozásait, hogy a már emlegetett tavalyi playoff találkozón ők is 31 pontot kaptak, és a Chiefs úgy ment át a zónavédekezésükön, mint kés a vajon.

 

A Colts ugyanis a legtöbbet zónázó csapat volt tavaly a ProFootballFocus szerint, Mahomes pedig zóna ellen a legjobban teljesítő irányító a tavalyi évet tekintve. Passzainak 64,1%-át sikerrel hajtotta végre és 8 yardot átlagolt próbálkozásonként. A Colts az idei szezonban is rengetegszer futtatott zónát, emberezéssel elvétve próbálkoztak. Az NFL NextGen statisztikája szerint a Chargers elleni nyitómeccsen volt a legmagasabb az emberezés aránya az elmúlt két évet figyelembe véve, de még ez sem lépte át a 26%-ot, azaz a védősnapek csaknem háromnegyedében továbbra is zónázott a Colts.

 

Ezek a tények figyelmeztető jelek voltak, de Matt Eberflus bízott a védelmében és az első negyedben nem is változtatott. Ennek az lett az eredménye, hogy a Chiefs tükörsimán haladt, és amíg továbbra is zónázott a vendég gárda, addig Mahomes kilenc átadásából nyolc célba ért 119 yardért, egy touchdownért, és próbálkozásonként 12.8 yardot haladt az offense. A Chiefs rendszere ugyanis zóna ellen gyengébb képességű játékosokkal is kifogástalanul működik.

 

Ebben a playben például tökéletes látatjuk mi volt a gond a Colts védekezésével tavaly, és most is. A snap előtt feltűnik a vendégek legtöbbet használt felállása, a Cover 2, azaz a két safety a pálya hátsó részét elfelezi, a cornerek pedig felállnak az elkapókkal szemben. Ekkor még lehetne emberezés is, de aztán gyorsan elválnak a dolgok.

 

 

Elég csak a pálya alsó részét figyelnünk (de a felső részén is hasonló jelenetsor játszódik le), itt Byron Pringle elhalad őrzője mellett, aki elengedi, mert a zónájának vége, de a safety nem lép fel időben, mert akkora zónát nem tud lefedni, így Pringle kényelmesen halássza le a labdát és tesz meg a Chiefs 30 yardot mindenféle erőfeszítés nélkül. Érdemes megemlíteni, hogy ekkor még Mahomes bokája teljesen rendben volt, így könnyedén tudott ellépni a nyomás elől és passzolni.

 

 

 

[gap height=”20″]

 

 

Később hasonló szituáció játszódik le, ekkor Kelce elkapásával haladnak jó 20 yardot előre. A Red Zone defense legalább működött, így a két támadásból „csak” 10 pontot kapnak, de teljesen világos, hogy ez így nem mehet tovább.

 

[gap height=”20″]

 

A második negyed derekán ezért Eberflus úgy döntött, hogy kockáztat és gyökeresen változtat a védekezésen. Mielőtt megnéznénk konkrét eseteket, nem árt leszögezni pár dolgot. Nem szeretem felhozni a körülményeket egy-egy meccs lefolyása kapcsán, de nagyban segítette a Colts elképzeléseit pár dolog. Sokszor kitárgyaltuk, hogy a Chiefs képes volt túltenni magát a kezdő LT, a kezdő RB és az elsőszámú WR hiányán is, de ezen a mérkőzésen újabb problémáik léptek fel.  A mérkőzés korai szakaszában ugyanis megsérült Sammy Watkins is és Mahomes sem teljesen egészséges bokával fejezte be a meccset, mert az egyik playben rátolták az egyik támadófalemberét. Ezek olyan körülmények, amik kétségtelenül befolyásolták a mérkőzést (majd részben látjuk hogyan), de a Colts érdemeiből nem vonnak le semmit.

 

A Colts ugyanis hirtelen elkezdett emberezni, ami nem igazán ízlik a Chiefsnek. Ebben a playben a snap előtt láthatjuk a párokat, a bekarikázott párost pedig külön érdemes figyelni. A Chiefs ugyanis rájött, hogy valami nem stimmel, ezért snap előtt megnézi, hogy valóban emberezés van-e. Pringle át is fut a fal egyik feléről a másikra, Kenny Moore pedig végig követi.

 

 

 

Miután az elkapó mozgásával meggyőződött a támadó csapat, hogy mi a védelem elképzelése, visszamozog a WR az eredeti helyére, a snap pedig rögtön érkezik. Moore azonban egy pillanatra sem téveszti szem elől emberét.

 

 

Mahomesnak így nagyon a pálya szélére kell erőszakolnia a labdát, ami nem is lesz pontos végül. Feltehetőleg Mahomes sejti, hogy Pringle felé egy 50/50 labdát kockázatos lett volna bevállalni, így inkább tartani akarta a védőtől a távolságot.

 

[gap height=”20″]

A következő példánál szintén látszanak a kialakult párok, ráadásul a Colts biztosítja magát, mert a mély útvonalakra induló elkapókra safety besegítés is érkezik.

 

 

Egyedül Robinson tud valamennyire elszakadni, de a safety szeme végig rajta van és nézi, hol tudná keresztezni a labda útját. Mahomes végül ezt meg sem meri dobni, hanem egy improvizált játék következik Pringle-től, de hamvában halott ötlet volt.

 

 

[gap height=”20″]

 

A Chiefs elkesederésében a legmegbízhatóbb embere felé fordult és több játékot is Kelce-re hegyezett ki, mint például itt is. A másik három elkapó mély útvonalra megy, így kinyitják a pálya közepét a tight end számára.

 

 

Az látszik, hogy opciónak egyikük sem használható, ugyanis közel sem tudták megverni az embereiket. Leginkább Kelce van üresen és megjátszható is, de a tehetséges TE egyik leggyengébb meccsén van túl, ebben a playben sem sikerül az elkapás.

 

[gap height=”10″]

[gap height=”20″]

 

Jelen playben Mahomes is vastagon hibáztatható, mert nem pontos a labda, de Kelcének volt két olyan dropja is, ahol a védők verték ki a labdát a kezéből még a birtoklás előtt. Ezeket láthatjátok alább.

[gap height=”10″]

[gap height=”20″]

 

[gap height=”20″]

A Colts tehát nagyszerűen ismerte fel a lehetőséget, hogy a zónázás helyett az emberezés lehet a nyerő taktika, mert a Chiefs támadósorából hiányoztak azok az emberek, akik egy az egyben képesek lettek volna párharcokat nyerni. A történethez hozzátartozik, hogy a meccs során Mahomes is megsérült, így egy dimenzió kiesett a Chiefs játékából, nem igazán kellett a védőknek arra figyelni, hogy a fiatal irányító megiramodik. Ezen kívül a támadókról ebben a cikkben nem esik szó, de nagymértékben hozzájárultak a sikerhez. Nem feltétlenül azért, mert pakolták a pontokat, hanem mert pörgették az órát. Mahomeséknál mindössze 23 percet volt a labda a Colts 37 percével szemben. Végül pedig meg kell említeni azt is, hogy a Chiefs szokatlanul sok hibával játszott. Mahomes többször is túldobta az elkapóit és több kulcsfontosságú fumble-t is vétettek a mérkőzésen, amik szintén a Colts malmára hajtották a vizet. Ettől függetlenül Matt Eberflus zseniális felismerése nélkül nem jöhetett volna létre a siker.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!