Connect with us

Minden ami NFL

Nem az ellenérték miatt rossz a Ramsey-trade

A Los Angeles Ramsnél eltört valami kedd éjjel, és őrült csereberélésébe kezdett: elpasszolta a kezdő corner Marcus Peterst egy linebackerért és egy 2020-as ötödik körös pickért cserébe (egy éve második kört adott érte a Chiefsnek), majd Peters helyére két első és egy negyedik körös cetliért elhozta Jalen Ramsey-t a Jaguarstól. Az érték rendben van, ennek ellenére nem tűnik jónak a lépés.

 

 

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy dobhatjuk a kukába a régi draft pick value chartokat és azt a szemléletet, mely szerint a magas cetlik milyen csuda értékesek. Egyre kevesebbet ér egy első körös pick, pláne ha az jó eséllyel nem lesz a top15-ben – ez teljesen érthető, a legtehetségesebb 8-10 játékos után elég nagy a szakadék, legtöbbször nem igazán van különbség a 15. és az 50. legjobb között.

 

Ez ahhoz vezetett, hogy a csapatok könnyebben szabadulnak a magas pickjeiktől, ha azt bizonyított, fiatal játékosokért tehetik meg. Ezt bizonyította az, hogy Brandin Cooksért kétszer is adtak első kört, hogy Minkah Fitzpatrick is elsőt ért, hogy Duke Johnson egy harmadikat vagy Laremy Tunsil két elsőt, csak hogy az utóbbi két-három évet nézzük. De még a Khalil Mack-trade is ide tartozik, hisz úgy adott érte a Bears két első kört, hogy a világ összes pénzét oda kellett neki adni – ugyanilyen körülmények között Jared Allen 10 éve csak egy első kört ért (plusz apró).

 

A mostani körülmények között Jalen Ramsey-ért abszolút reális ár két első körös pick még akkor is, ha legkésőbb a szezon végén új szerződést kell neki adni. Ilyen téren tehát nincs probléma, ráadásul hiányposztra is érkezett, egy contender csapattól ez teljesen legit lépés. És itt kezdődik a probléma.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Rams nem contender

 

A Rams jelenleg 3-3-mal áll, két győzelemre lemaradva a Seahawkstól és két és félre a 49erstől. A csoporton belüli mérlege 0-2, a konferencián belüli mérlege 2-3, jelenleg kilenc jobb helyzetben lévő csapat van az NFC-ben, miközben a Bucs is komoly gondokat okoz. Egy ilyen cserét egy olyan csapatnak kell meghoznia, aki egy Ramsey-nyire van a rájátszástól/Super Bowl-győzelemtől, nem pedig egy olyan franchise-nak, ami jelen körülmények között már egy 10-6-nak és egy 6. helyen elcsípett PO-nak is örülne. Arról nem is beszélve, hogy Ramsey elit szinten sem oldja meg a Rams legnagyobb problémáját.

 

 

A csapatot az elmúlt két évben az offense vitte be a rájátszásba: az elit támadófal, a remekül játszó elkapók, a hatékony futójáték és a közel MVP-szinten játszó Goff. A támadófal azóta drasztikusan visszaesett, az elkapók hozzák ugyan a szintet, de Todd Gurley középszerű, a futójáték akadozik, Jared Goff úgy játszik, mintha Jeff Fisher lenne az edzője. Hiába lenne hatékony McVay rendszere, hiába lenne hatékony úgy összességében a támadósor, ha az irányító képtelen megoldani a kulcshelyzeteket.

 

  • Goff 2018-ban (hat meccs után):  1 928 yard, 12 TD, 5 INT, 68,4 százalékos passzpontosság, 0 fumble, 105,7-es passer rating
  • Goff 2019-ben: 1 727 yard, 7 TD, 7 INT, 62,2 százalékos pontosság, 4 elveszített fumble, 80,8-as passer rating

 

Goff semmit nem fejlődött tavaly óta, sőt még csak gyengébb lett, ami meg is látszik a csapat eredményességén. A 49ers elleni mérkőzés volt a mélypont, amikor egyetlen 3. vagy 4. kísérletet sem sikerült megcsinálnia. Legyen bármilyen jó is az ellenfél védelme, egy 30+ milliós irányítótól ez édeskevés.

 

A Rams D soha nem volt olyan szinten, mint a Bearsé, a Billsé vagy a szebb napokat is megélt Broncosé, de volt annyira hatékony, hogy egy jó offense mellett bajnokságot lehessen nyerni vele. Ez továbbra is adott volt, a Football Outsiders elemzései alapján a Rams védelme a 11. legjobb a ligában, és ezen bár nyilván javíthat Ramsey (akár top 5 is lehet vele az egység), de egy olyan csapatnál, ahol pont a QB miatt szenved a csapat, nem biztos, hogy bölcs dolog egy ilyen húzás.

 

Les Snead GM nem a legélesebb kés a fiókban

 

Ha mindezt tavaly húzza meg a Rams, akkor egy rossz szavam sem lett volna. Persze az is érthető, hogy a csapat próbálja menteni a szezont, de egy elkapkodott, szinte pánikból meghozott döntés nagyon ritkán sül el jól – nyilván erre is van esély, egy pocsék alapra épülő ház sem feltétlenül omlik össze, de ez sem a mérnököt dicséri.

 

 

A Ramsnek 4-5 millió dollárja van idén a fizetési sapka alatt, jövőre pedig 23 milliója lesz jelen állás szerint, ami a 6. legkevesebb. Ramsey-nek garantáltan fájni fog a háta, ha nem kap új szerződést, miközben Dante Fowler, Michael Brockers, Aqib Talib, Cory Littleton, Greg Zuerlein és Andrew Whitworth szerződése lejár. Fowler és Brockers elég komoly pénzt fog keresni, Talib és Whitworth jó eséllyel visszavonul, Littleton és Zuerlein pedig top 5-ös fizetést fog kérni.

 

Ha Talibot ki is vesszük a képletben, mert őt pótolja Ramsey, a csapat még így is elveszítheti öt kezdőjét. Egy valamire való LT 13-15 millió alatt nem ír alá sehová, egy jobb pedig csak rekordfizetéssel. Rúgót lehet olcsót keresni, de láttuk már nem egy csapatnál, hogy az mennyit is ér. Fowler nem elit játékos, de korrekt, és már ő is 14 milliót kért, Brockers élete szezonját tolja, utolsó nagy szerződésére hajt, 10-12 millióba kerülne a megtartása, Littleton pedig valahol 16-18 millió között kapna majd a piacon.

 

Magyarán nem elég, hogy Ramsey-nek kell majd 16 milliót adni, ugyanennyit elkér a csapat legjobb linebackere, hasonló összeget kell fizetni egy új LT-nek és pass rushernek, miközben a szezon végén csak 39 szerződés alatt álló játékosa lesz a Ramsnek. Fontos kezdőket fog elveszíteni egyetlen jó játékosért cserébe, és még csak lehetősége sem lesz őket minőségben pótolni a piacról.

 

Azt már tényleg csak mellékesen teszem hozzá, hogy jó pass rushert és LT-t nem olyan könnyű még a draft első körében sem találni, nemhogy a másodikban. Így hiába értek egyet a “jobb a bizonyított veterán, mint a tejfelesszájú újonc” filozófiával, mindennek van egy határa – a Ramsnek 2017 és 2021 között nem volt/lesz első körös választottja, ez pedig hosszú távon nem fenntartható:

 

  • 2017-es első kör Jared Goffért -> Titans,
  • 2018-as Brandin Cooksért –> Patriots,
  • 2019-es első kör –> Falcons (hátracsere),
  • 2020-21-es első kör Jalen Ramsey-ért –> Jaguars.

 

Goffért nyilván áldozatot kellett hozni, de a Cooks-Ramsey duóért hozott áldozat minimum vitatható. A Texansnak ugyanis van pénze Tunsilra, a Steelersnél pedig évekig bagóért fog játszani Minkah Fitzpatrick – a Rams ezek közül egyiket sem tudja felmutatni.

 

Cooks úgy érkezett, hogy fizetést kellett neki adni, Ramsey szintén, illetve Jared Goff is kvázi idő előtt, egy botrányos Super Bowl-teljesítmény után kapott óriási szerződést. Ehhez jön az, hogy Todd Gurley is idő előtt kapott egy pocsék struktúrájú kontraktust, így most így áll a jövő évi helyzet (Ramsey számai becslések és a csapatra nézve pozitív módon):

 

 

Öt játékos viszi el a csapat fizetési sapkájának több mint a felét. Ez nemhogy rossz, de egyenesen botrányos. Kellenek sztárjátékosok, de jobb három közepes corner, mint egy nagyon jó és két olyan, mint akik az Eaglesben kezdtek a Vikings ellen.

 

A helyzetet tovább rontja, hogy Les Snead egy anti-Bill Belichick. A Patriots mestere gondolkodás nélkül odaadja a világ minden pénzét olyan játékosoknak (Logan Mankins, Rob Gronkowski, Stephon Gilmore, Darrelle Revis, Antonio Brown), akik ezért az összegért potenciálisan megnövelik a csapat győzelmeinek számát. Ezzel szemben Snead richtig nem találta el, hogy kinek kell pénzt adni (a nyilvánvaló Donaldot leszámítva).

 

Cooks soha nem volt elit elkapó, jelenleg a harmadik legjobb csak a Rams rosterén. Gurley, bár a jobb futók közé tartozik, összességében McVay rendszerének terméke. Ráadásul, mint írtam, futó – egy fogyóeszköz, akit könnyű hatékonyan pótolni. Ehhez képest Snead egy olyan szerződést íratott vele alá három év után (2018-ban), hogy legközelebb csak 2021-ben lehet kivágni (akkor is csak 4 milliót spórolva). Nyilván nem azzal számolt, hogy egy év alatt leamortizálódik, de nagyon tompának kell lenni ahhoz, hogy egy többéves szerződéssel rendelkező futónak olyan hosszabbítást adjon, amivel kvázi négy évre lábon lövi magát.

 

 

Ramsey-t még nem lehet megítélni, Donald pedig minden pénzt megér, de Goffal megint kapkodott a Rams (és például Fowlert vagy Tyler Higbee-t nem is említettem). A Cowboys helyretette Dak Prescottot, a pocsék PO- és Super Bowl-teljesítmény után a Ramsnek is lett volna bőven alapja arra, hogy kérjen még egy jó évet Gofftól. Ő nem Russell Wilson vagy Aaron Rodgers, aki feltételeket diktálhat és akivel a csapat nem merhet konfrontálódni, mert felkoncolja a vezetést a dühös tömeg, ha morcossá teszi a franchise arcát. Mindezt csak azért, mert Wentz új szerződést kapott (nem mintha az nem lett volna feltétlenül korai).

 

Összegzés

 

Mindent összevetve a Ramsey-trade az ellenértéket nézve teljesen legit. Ha azt nézem, hogy a Rams potenciálisan össze fog omlani jövőre, mert már Ramsey előtt is végtelenül orrnehéz volt a csapat, akkor is védhető a csere, hisz kvázi az idei az utolsó szezon, amikor még ki lehet sajtolni egy jobb eredményt ebből a gárdából. Ha viszont úgy nézem a dolgokat, hogy egy már idén is jó eséllyel elsüllyedő csapat pánikszerűen szerzett egy nagyon kétes mentőövet, amiért nagy valószínűséggel beáldozta a következő két szezont is, akkor már a vállalható szint is jóindulatú.

 

Nem azt állítom, hogy a Rams nem lehet harcban a rájátszásért a következő években, de azt igen, hogy ha idén nem jön össze, akkor évekig nagyon messze lehet a Super Bowltól és a legjobb csapatoktól. Az all in mindig csak akkor jó, ha bejön – ha nem, az minden esetben kudarc. A következő két évet feltenni egy hármas párra – nézzük azt bárhogyan – nem egy zseniális húzás.

 

Értékelés (Rams): C

Értékelés (Jaguars): A+ (ezt nem fejtettem ki bővebben, mert igazából nincs mit – Ramsey nem akart Jacksonville-ben maradni, a csapat fizetésemelést sem akart neki adni, ilyen körülmények között ilyen ellenérték már-már lehúzás, pláne, ha a Rams tényleg bezuhan).

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!