Connect with us

Playbook

A Chiefs is kihasználta a Patriots offense legnagyobb gyengeségét

A New England Patriots a kiváló mérleg ellenére látványosan szenved az idei évben. Mindezt úgy, hogy a csapat védelme évek óta nem látott dominanciát mutat, de a támadósor köszönőviszonyban sincs az elmúlt évtized offense-eihez képest.

 

Mielőtt megvizsgálnánk, hogy mik lehetnek a problémák és miért nem sikerült ezeken javítani az elmúlt mérkőzéseken se, nézzük pár számot, hogy miről is beszélünk. Mérkőzésenként 354.4 yardot tesznek meg, ami a 15. legjobb a ligában, 37%-át oldják meg a harmadik szituációknak, ami csak a 17. legjobb szám, Brady mindössze 6.6 yardot átlagol passzplayenként, ami 2002 óta a legalacsonyabb, a ProFootballFocus értékelése szerint csak a 18. legjobb offense az övék, a footballoutsider.com offense DVOA rangsorában pedig a 13.-ak. Ez jóindulattal is csak közepes teljesítménynek nevezhető.

 

Minden okot nehéz erre megtalálni, de azon kívül, hogy Brady is egy évvel idősebb lett (igen leírtam), és a legjobb, megbízható, főleg harmadik downos célpont is eltűnt a keretből, elég sok lyukas poszt van jelenleg a rosteren. A sérülések soha nem jó kifogások, de a támadófal egész évben nem tudott összeállni, az elkapósorban sem volt huzamosabb ideig mindenki egészséges és a futók is kisebb-nagyobb nyavalyákkal bajlódtak.

 

A legnagyobb gond mégis azzal van, hogy főleg Gronkowski visszavonulásával Edelmant sem tudja mindig Brady megtalálni. Ez egyrészt azért van, mert a védelmek sokkal nagyobb figyelmet szentelnek Minitronnak, másrészt pedig Gronk hiánya miatt pont a pályának azon részét tudják túltölteni, ami Edelman, de az egész Patriots identitását adta az elmúlt években. Az elmúlt szezonokban Edelman, de akár a Patriots aktuális passz szituációs backjei reggelire ették meg az ellenfelek linebacker sorait és uralták a pálya közepét.  Gronk ugyanis magára vonta vagy az egyik LB vagy a felmozgó safety figyelmét, teljesen szétzilálta a coverage sémákat. Mostanra ez megszűnt és a Chiefs és a Texans is ezt használta ki elsősorban.

 

Ebben a playben például nincs tight end a pályán, aki route-ot fut, így az egyik safety szabadon felhúzódhat a boxba és lényegében az üres területeket töltheti fel. A másik S mélyen hátul Cover 1-ben marad és a cornereket figyeli (mindenki emberezik), kihez lehet besegíteni.

 

A snap után Chiefs linebackerek meg sem mozdulnak az elkapókra, mert tudják, hogy az ügyes kezű running backek pont a pálya közepét támadnák. Ezt a területet a Chiefs nem adja fel (a felhúzodó safetyvel együtt), így Brady hosszabb célpontot vesz célba.

 

 

Ebben a játékban meg is találja Edelmant, de már itt is látszik, hogy a safety az ő párosukat figyelte (mint ahogy a mérkőzés nagy részében Edelmant duplázták) és villámgyorsan ott terem besegíteni, majd meg is csinálja a szerelést.

[gap height=”10″]

A következő játéknál a Chiefs megint a pálya közepét tölti, Mathieu például a linebackerekkel egy sorban helyezkedik el.

 

 

A pálya felső részén ezúttal van egy tight end (Matt LaCosse), aki útvonalra megy, ráadásul meg is veri a védőjét.

 

 

Bashaud Breeland nem tudja rendesen lekövetni Edelman mozgását, utána viszont jól olvassa a játékot és elég gyorsan reagál, hogy leszedje Brady passzát.

[gap height=”10″]

A mérkőzés végére a Patriots változtatott és Edelmant például kiküldték a pálya szélére, hátha ott jobban tud érvényesülni. Ebben a játékban például 5 elkapóval áll fel a Patriots (az egyik a futó, Bolden), Edelman alul szélen.

 

 

A Chiefs emberezik, de Edelman el tud minimálisan szakadni az emberétől a pálya közepe felé. Az egyik safety azonban itt is duplázza és rögtön elindul a passzsáv felé, így Brady nem is tudja célba venni kedvenc emberét.

 

 

 

Helyette megdob egy sokkal mélyebb, nehezebb passzt, de sikertelenül.

[gap height=”10″]

A Texans ellen múl héten egy kísértetiesen hasonló szituáció történt, pedig a Patriots itt még talán jobban is rajzolta fel a játékot. Edelman átmozog snap előtt a jobb oldalra, a védője követi. A snap után úgy tűnik, mintha kifele vágna, a védője pedig kétségbeesetten próbálja követni, de ezzel hibázik igazán. Edelman villámgyorsan visszavág és üres területen kaphatná a labdát.

 

 

Azonban az egyik linebacker végig ott maradt és mintha csak erre várt volna (valószínűleg így is van), mozdul Edelman és a passz közé.

 

 

Brady ezt érzékeli és más célpontot keres, de csak olyat talál, aki kevésbé szakadt el őrzőjétől. Mégis úgy dönt megdobja a passzt, amiből interception is lesz.

[gap height=”10″]

Összességében a Patriots támadóoldali problémája elég sokrétű, a támadófal bizonytalanságán keresztül, a futójáték szenvedésén át, Brady tompaságáig, de a fő gondot az jelenti, hogy nem tudják úgy és annyit használni Edelmant és a pálya közepét, mint eddig, és ezzel jelentős mennyiségű kulcsjátékot hagynak fenn a pályán. Nehéz megmondani, hogy ezen képesek lesznek-e változtatni, de jelenleg inkább érzi úgy az ember, hogy nem, így pedig nem ők a favoritok.

10 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zoltán Debreczeni
Zoltán Debreczeni
2019-12-12 15:18

A Bills elleni meccsen múlik a nagyja. Ha azt fogják, a Cinci és a Miami nagyságrendekkel egyszerűbb. A bye week pedig sok-sok mindenre elég.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  Zoltán Debreczeni
2019-12-12 15:37

Végén még tényleg ráveszik a focira Zion-t…. :”D
comment image

Tamer Link
Tamer Link
2019-12-12 15:37

Végtelenül elfogult Pats szurkolóként kénytelen vagyok elismerni, hogy az őszi szezonunk vége nem fog aranybetűkkel bekerülni a New England csapatának évkönyvébe, DE Minden évben SB nem lehet nyerni és ilyen kusza O fal mögött nem egyszerű egy zsákirányítónak az élete. Remélem a februári meccsre kidolgoznak valami nyerő szisztémát!

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x