Connect with us

Prémium cikkek

GM-ek a pácban – mi legyen a drága bustokkal?

Egy korábbi cikkben azt fejtegettem, hogy a rossz general manager ismérve a futóknak adott óriási szerződés. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csak RB-knek lehet borzalmas kontraktust adni, ehhez elég megnézni a Ramst (Jared Goff, Todd Gurley, Brandin Cooks). A következőkben megnézzük, milyen lehetőségük van a GM-knek kijavítani a múltban elkövetett hibákat: mit tehet a Rams, mi lesz David Johnsonnal, Le’Veon Bellel, Alex Smith-szel, Nick Folesszal, Joe Flaccóval vagy Nate Solderrel.

 

 

15 nagy nevű, legalább évi 10 millió dollárt kereső játékost gyűjtöttem össze, akikkel kapcsolatban a szezon során már felmerült a kivágás/elcserélés gondolata. Ezeket három kategóriába osztottam: 1. elcserélhető és/vagy kivágható, 2. csak elcserélhető, 3. se nem elcserélhető, se nem kivágható. Előbbivel van a legkönnyebb dolga az adott GM-nek, ugyanis olyan kevés halott pénz keletkezne a játékos elmozdítása után, hogy szinte kötelező lépés az újjáépítés/hibajavítás során.

 

A szerződésekkel kapcsolatban többször is említettük már, hogy a legfontosabb aspektus minden esetben a teljesen garantált tartalom. Többek között emiatt nem írta alá Le’Veon Bell a Steelers által ígért évi 15 millió dolláros fizetést (Pittsburghben  hagyományosan magas átlagfizetést adnak alacsony garantálttal), és részben emiatt fogadta el Kirk Cousins a Vikings éves szinten pár millióval kevesebbet érő, de cserébe teljesen garantált ajánlatát a Jetsével szemben.

 

A garantált tartalom olyan, mint egy biztosítás, amit a korábbi jó játékkal alapoztál meg. Formahanyatlás, sérülés vagy a rossz edző döntések miatti teljesítményromlás így nem érinti különösebben az adott játékost, a pénze így biztonságban van. Ellenben hiába keresel te évi 15 milliót, ha nem vagy bebiztosítva: ehhez az összeghez folyamatosan egészségesnek kell lenned és semmilyen formahanyatlás vagy rossz periódus nem fér bele. Amint nem vagy All-Pro, amint megsérültél, azonnal kivágnak és innen már nagyon nehéz visszatérni.

 

[quote]Összefoglalva: minél nagyobb egy szerződés garantált tartalma, az annál játékosbarátabb (például Le’Veon Bellé), és minél kisebb, annál csapatbarátabb (például Dee Ford).[/quote]

 

Kivágható és/vagy elcserélhető 10+ milliósok

 

Magas garantáltat a bizonyított, konzisztens, rövid kórtörténettel rendelkező játékosok kapnak, míg az alacsonyakkal a sérülékeny, még nem eleget bizonyított futballistákat sújtják. Az idő haladtával (illetve például a cserélések után) természetesen a szerződések egyre inkább felbonthatóbbak lesznek. Így lehet az, hogy Derek Carrtól, Cam Newtontól, Joe Flaccótól, Odell Beckhamtől, Sammy Watkinstól, Nate Soldertől, Josh Normantől, Xavier Rhodestól és Trumaine Johnsontól viszonylag könnyen meg lehet szabadulni.

 

  • Odell Beckham, WR, Cleveland Browns

 

A legegyszerűbb helyzetben a Browns van Odell Beckhammel. Hiába van top 3-as WR fizetése, hiába írta azt alá még 2018-ban, hiába van még hátra belőle négy év – ezt a szerződést még a Giantstől kapta. Itt jön a képbe a garantált tartalmak egyik szépsége: nem mindegy, milyen garantált az a garantált.

 

Alapvetően két típusú garantált tartalmat különböztetünk meg: az aláírási bónuszt és mindent, ami nem aláírási bónusz. Előbbi a legegyszerűbb: a játékos a szerződése aláírásának pillanatában megkapja a bónuszát, amit aztán a csapatok maximum öt évre előre egyenlően eloszthatnak a fizetési sapkában. Utóbbi lehet roster bónusz, garantált alapfizetés, extrémebb esetben opciós bónusz. A két típus

  • abban megegyezik, hogy kivágás esetén mind a kettő halott pénz formájában megjelenik a fizetési sapkában (aláírási bónusz esetén ezt a pénzt a játékos már megkapta, roster bónusz/garantált alapfizetés esetén pedig a kivágás után kapja meg a későbbi évekre garantált tartalmakat);
  • csere esetén ugyanakkor csak az aláírási bónuszból lesz halott pénz, a roster bónusz/garantált alapfizetés megy a játékossal együtt.

 

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!